Uitzicht-op-Matterhorn-Zwitserland

Wandelen bij Zermatt: trail met mooie uitzichten op de Matterhorn

Zermatt ligt in het kanton Wallis, in het zuiden van Zwitserland, op slechts een paar kilometer van de grens met Italië. Enkele vierduizenders zoals de Matterhorn, de Weisshorn en de Breithorn. In dit artikel ik inspiratie om te wandelen bij Zermatt, tijdens een wandeling naar Gornergrat. Inclusief mooie uitzichten op de Matterhorn! Want dat is toch wel een van de meest majestueuze bergen die je in Europa tegen gaat komen.

Lees ook: budgettips voor goedkoop (oké: betaalbaar) reizen in Zwitserland

Matterhorn-gezien-vanaf-Zermatt-Zwitserland

Wandelen bij Zermatt: Gornergrat Trail

Allereerst is het goed om te weten dat er meerdere mooie routes in de omgeving zijn om te wandelen bij Zermatt. Als je dus de tijd hebt en van wandelen houdt zou ik meerdere dagen in Zermatt blijven. Je kunt bijvoorbeeld de 5-Meren-Wandeling maken of als je écht avontuurlijk bent richting de Matterhorn klimmen.

Maar als je slechts 1 dag in Zermatt bent is de wandeling bij Zermatt in dit artikel een mooie en diverse daguitstap. De wandelroute heeft volgens mij geen officiële naam, maar laat ik hem de Gornergrat Trail noemen (aangezien je naar de top van de Gornergrat wandelt).

Ik breek deze wandeling van Zermatt naar de Gornergrat op in etappes. Op die manier kun je zelf kiezen hoe makkelijk of moeilijk je de wandeling wilt maken. Deze wandelroute loopt namelijk vanaf Zermatt naar Gornergrat, maar je kunt delen ook omhoog “klimmen” met de bergtrein: de Gornergrat Bahn.

Gornergrat Bahn: haltes van deze bergtrein

Je kunt de wandeling dus wat makkelijker maken door een gedeelte van de wandelroute met de bergtrein naar boven af te leggen. De Gornergrat Bahn gaat naar de top van de Gornergrat, op 3089 meter. De rit van Zermatt naar Gornergrat duurt 1 uur, maar omdat je steeds wordt getrakteerd op mooie uitzichten vliegt de tijd zo voorbij. Het hoogteverschil tussen Zermatt en Gornergrat is 1481 meter, dus bepaal voor jezelf of je die hele afstand wilt klimmen en dalen of niet.

Onderweg kun je bij meerdere stations stoppen. Op die manier kun je zelf bepalen hoe ver je zelf wilt wandelen (én klimmen). Misschien wil je alleen een bepaald stuk wandelen en de rest met de bergtrein afleggen. En sommige wandelaars nemen een enkeltje omhoog naar de Gornergrat en wandelen vervolgens helemaal naar beneden, naar Zermatt. Genoeg mogelijkheden dus om het op ieders niveau te doen.  

Zelf nam ik de Gornergrat Bahn van Zermatt naar Riffelalp. Vervolgens wandelde ik vanaf Riffelalp naar Rotenboden (waar je ook de Riffelsee vindt) en de Gornergrat. Daarna ben ik helemaal terug naar beneden naar Zermatt gewandeld. Dit is prima te doen in 1 dag als je een goede conditie hebt.

Gornergrat-trein-door-de-bergen

Wat zijn de haltes van de Gornergrat Bahn?

 1. Zermatt (1608 meter). Het startpunt van de Gornergrat Bahn vind je in Zermatt, direct naast het treinstation van Zermatt. Je kunt bij aankomst de straat oversteken en direct met de bergtrein naar boven.
 2. Findelbach (1783 meter). Hier zou ik eigenlijk niet uitstappen want qua hoogteverschil maakt het weinig uit. Vooral een optie als je in de bossen rondom Zermatt wilt blijven lopen en niet wilt gaan klimmen.
 3. Riffelalp (2211 meter). Hier stapte ik zelf uit. Vanaf hier wandel je in ongeveer 10 minuten naar een paar restaurants waar je iets kunt eten of drinken. Hierna volg je een stuk van de Mark Twain trail richting Rotenboden.
 4. Riffelberg (2583 meter). Dit station ligt op een plateau, waardoor je vanaf hier relatief makkelijke wandeling kunt maken. Bij het station vind je een winkeltje waar je eten en drinken kunt kopen en 2 restaurants.
 5. Rotenboden (2815 meter). Vanaf hier wandel je in 10 à 15 minuten naar de Riffelsee, een helder bergmeer waar je een prachtig uitzicht hebt op de Matterhorn.
 6. Gornergrat (3089 meter). De top van de Gornergrat is het eindpunt van deze treinreis. Hier vind je restaurants én een hotel als je in de bergen wilt overnachten. Na station Jungfraujoch (bij Grindelwald) is de Gornergrat het hoogste treinstation in Europa.  
Zermatt-Matterhorn

Kosten van de Gornergrat Bahn

Houd er rekening mee dat de rit met de Gornergrat Bahn vrij prijzig is (zoals zo veel bergtreinen in Zwitserland). Daarnaast krijg je geen korting met een Interrail Pass, wat je bij veel andere bergtreinen in Zwitserland wel hebt. Wie een Swiss Pass heeft krijgt wel 50% korting op de Gornergrat Bahn. Dit zijn de prijzen voor een volwassene, enkele rit zonder korting:

 • Zermatt – Findelbach: 21 Zwitserse Frank (€20 euro)
 • Zermatt – Riffelalp: 24 Zwitserse Frank (€22,70 euro)
 • Zermatt – Riffelberg: 34 Zwitserse Frank (€32,20 euro)
 • Zermatt – Rotenboden: 41 Zwitserse Frank (€38,80 euro)
 • Rotenboden – Gornergrat: 32 Zwitserse Frank (€30,20 euro)
 • Zermatt – Gornergrat: 44 Zwitserse Frank (€41,60 euro)

Voor een retourticket betaal je het dubbele; er is dus geen korting als je direct een retourticket koopt. Voor een retourtje Zermatt – Gornergrat betaal je als volwassene dus 88 Zwitserse Frank (€83,20 euro).

Lees ook: inspiratie voor een treinreis door Zwitserland (10 dagen)

Wandelen bij Zermatt: dit is hoe ik de wandeling heb gemaakt

Deel 1: met de Gornergrat Bahn van Zermatt naar Riffelalp (15 minuten)

Wie een prima conditie heeft en het meeste uit z’n geld wil halen neemt de Gornergrat Bahn van Zermatt naar Riffelalp. Een enkel ticket is ‘slechts’ 24 Zwitserse Frank en brengt je alvast 600 meter hoger (die je dus niet meer hoeft te klimmen). De rit met de bergtrein duurt ongeveer 15 minuten en stopt onderweg alleen bij Findelbach.

Houten-gevels-Zermatt-Zwitserland
Begraafplaats-bergbeklimmers-Matthorn-Zermatt
Houten-huisje-Zermatt-Zwitserland
Zermatt-Matterhorn
Bewegwijzering-wandeling-Zermatt-Matterhorn

Deel 2 wandelen bij Zermatt: Riffelalp – Riffelsee bij Rotenboden (2 uur)

Als je uitstapt bij station Riffelalp wandel je in 10 minuten naar een paar restaurants die bij dit station horen. Hierna loop je een heel stuk via de Mark Twain trail richting Rotenboden. Het wandelpad begint vlak en gemakkelijk. Onverharde zandpaden wisselen vervolgens af met kleine stukjes klimmen via grote stenen. Meerdere keren word je getrakteerd op uitzichten op de bijzondere Matterhorn. Dat uitzicht gaat niet vervelen. Overigens zie je tijdens de wandeling meer vierduizenders: bergtoppen die meer dan 4000 meter hoog zijn.

Via een slingerend pad zie je op een gegeven moment de eerste gletsjer aan je rechterzijde. Dat blijft een bijzonder natuurfenomeen. Na ongeveer 2 uur kom ik aan bij de Riffelsee, een kraakhelder bergmeer met uitzicht op de Matterhorn. Jammer genoeg is het al vroeg in de middag en trekken de wolken rondom de top van de Matterhorn. Voor het beste uitzicht (zonder wolken) bij de Riffelsee op de Matterhorn kom je zo vroeg mogelijk in de ochtend. Dat neemt niet weg dat het geen prachtige plek is trouwens!     

Lees ook: 3 wandelingen naar de mooiste plekken in Zwitserland

Wandelpad-bij-Riffelalp
Uitzicht-op-Matterhorn-Zwitserland
Wandelpad-bij-Zermatt-Matterhorn
Wandelpad-bij-Zermatt-Matterhorn
Wandelpad-bij-Zermatt-Matterhorn
Wandelpad-bij-Zermatt-Matterhorn
Jessica-springend-bergen-achtergrond-Zermatt-Zwitserland
Riffelsee-Zermatt-Matterhorn
Riffelsee-Zermatt-Matterhorn

Deel 3 wandelen bij Zermatt: Riffelsee – Gornergrat (1 uur)

Ik loop een stukje verder en neem plaats bij een groep rotsen, met uitzicht op een gigantische gletsjer. Een helikopter trekt over de gletsjer, maar zonder het geluid van de propellers zou hij niet eens opvallen: zo klein is ‘ie in het immense landschap. Ik bereid een lunch (crackers met pindakaas en banaan voor extra energie!) en geniet van het uitzicht. De wind is inmiddels gaan liggen, dus ik kan zelfs m’n jas uittrekken.

Vanaf de Riffelsee is het nog ongeveer 1 uur omhoog klimmen naar de Gornergrat. Je komt hier meer wandelaars tegen dan op het stuk tussen Riffelalp en Rotenboden. Veel mensen nemen de bergtrein naar Gornergrat omhoog en wandelen dan naar beneden om de Riffelsee bij Rotenboden te zien. Vervolgens pakken ze bij Rotenboden de bergtrein weer naar beneden.

Lees ook: eten tijdens meerdaagse wandeltochten – wat neem ik mee?

Lunch-pindakaas-banaan-bij-gletsjer-Gornergrat
Jessica-wandelpad-van-Riffelalp-naar-Riffelsee
Besneeuwde-bergen-bij-Gornergrat-Riffelsee-Zwitserland
Gletsjer-bij-Gornergrat-met-Jessica-op-voorgrond

Deel 4 van Gornergrat terug naar Zermatt wandelen (2,5 uur)

Eenmaal bij de top van de Gornergrat aangekomen geniet je natuurlijk eerst van het uitzicht op de bergen. Je hebt hier namelijk een 360 graden uitzicht, heerlijk! Je kunt eventueel wat eten of drinken bij het restaurant op deze top.

Vervolgens ga je ofwel met de Gornergrat Bahn weer naar beneden naar Zermatt. Ik koos ervoor om (grotendeels) dezelfde route terug te wandelen. Bij de Riffelsee liep ik wel een andere route omhoog richting Station Rotenbaden. Dat was meer een plateau, dus dat zorgde weer voor andere uitzichten. Eigenlijk wilde ik de bergtrein weer bij Riffelalp nemen (het station waar ik begon), maar ik zat zo lekker in het wandeltempo dat ik besloot om gewoon helemaal door te wandelen naar Zermatt.

Het laatste stuk tussen Riffelalp en Zermatt is prima te doen. Het wandelpad is soms smal, maar geen steile of gekke stukken. Ik kwam onderweg zelfs mountainbikers tegen dit op die smalle paden in haarspeldbochten omlaag raceten! Ook dit stuk van de wandeling was lekker rustig en zo kwam ik meerdere (zwarte) eekhoorns en mooie vogels tegen. Onderweg kon ik mijn water zelfs bijvullen bij een klein watervalletje. Het laatste stuk deed ik trailrunnen (soort van rennend naar beneden), omdat ik dit fijner vindt voor mijn knieën als ik naar beneden wandel. De paden waren hier prima voor en dat zorgde er bovendien voor dat ik iets sneller terug in Zermatt was dan verwacht.

Lees ook: voorbereid op reis naar Zwitserland – alles wat je moet weten voor vertrek

Wandelpad-van-Gornergrat-naar-Zermatt-Zwitserland
Kapel-in-bergen-bij-Zermatt-Matterhorn

Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om lekker te gaan wandelen bij Zermatt en deze mooie wandeling te maken! Heb je nog vragen of opmerkingen over deze trail? Laat het me gerust weten via de reacties hieronder of door een mail naar jessica@cornersoftheworld.nl te sturen.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *