Fiets-langs-het-kanaal

Fietsroutes rondom Den Bosch: 5 leuke routes in de omgeving

Den Bosch is wat mij betreft de beste stad van Nederland – en dat is niet alleen omdat ik hier ben opgegroeid. De stad is compact en je kunt overal makkelijk naartoe wandelen. De sfeer is gezellig en er zijn talrijke leuke hotspots te vinden. Ook zijn er heel wat evenementen die hier worden gehouden. Denk aan carnaval, Jazz in Duketown, de Bossche kermis, Theaterfestival Boulevard, de Vestingloop en Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch. Ga jij liever fietsen om Den Bosch en de omgeving te ontdekken? In dit artikel vind je de leukste fietsroutes rondom Den Bosch.

Eigen fiets of huurfiets in Den Bosch?

Voor veel fietstochten in Nederland gebruik ik mijn eigen fiets – en natuurlijk al helemaal rondom ‘mijn’ stad Den Bosch. Wil je een fiets kopen? Dat kan bijvoorbeeld via Fietsenopfietsen.nl. De fietsen zijn fijn en betaalbaar, maar let erop dat je hem thuis nog wel in elkaar moet zetten. Met een beugelslot zorg je ervoor dat hij overal veilig geparkeerd staat. Ik heb zelf een turquoise Altec Metro damesfiets. Door de opvallende kleur raak ik hem nooit kwijt en door 7 versnellingen is het gemakkelijk voortbewegen.

Reis je met het openbaar vervoer naar Den Bosch en heb je geen fiets bij je? Dan kun je ook een ov-fiets gebruiken. Deze kun je onder het treinstation ophalen, in de fietsenstalling. Zorg er wel voor dat je je van tevoren hebt aangemeld voor deze optie. Dit kan gratis online. Als je een ov-fiets 24 uur huurt kost dat €3,85 euro. Dit wordt naderhand van jouw saldo afgeschreven.

Lees ook: overnachten in Den Bosch – 9 leuke hotels voor jouw weekendje weg

Fietsroutes-Den-Bosch-fiets-Altec

Mooie Fietsroutes rondom Den Bosch

1. Fietsroute van Den Bosch naar Loonse & Drunense Duinen (en terug)

Loonse en Drunense Duinen is een prachtig nationaal park en een van mijn favoriete plekken in Nederland. Hier vind je een bijzonder duinlandschap. Wanneer je hier wandelt of fietst heb je haast het idee alsof je in Afrika bent.

Vanaf het treinstation in Den Bosch fiets je richting Cromvoirt; dit is ongeveer 8 kilometer. Je kunt ofwel via één lange weg door de polder fietsen (de Deutersestraat) ofwel via de Kanaalweg. Ik zou zelf voor de Kanaalweg kiezen, omdat dit fietspad langs het water loopt en prettiger is voor fietsers.

Vanaf Cromvoirt fiets je richting Giersbergen, langs de rand van de Loonse en Drunense Duinen. Je kunt onder andere stoppen bij restaurant De Drie Linden voor een hapje en een drankje, maar dit kan ook bij De Rustende Jager of De Roestelberg. Genoeg opties om onderweg dus even te stoppen!

Vanaf De Roestelberg kun je nog een wandeling door de duinen maken; de fietsen kun je hier parkeren. Daarna fiets je door, terug richting Den Bosch. Nadat je het Hoefsven voorbij bent gefietst kom je weer uit bij het kanaal. Dit kanaal volg je helemaal tot je weer in Den Bosch uitkomt. Een leuke en diverse fietsroute vanaf Den Bosch, al zeg ik het zelf!

Afstand: 42 kilometer

Hieronder vind je de Google Maps route, maar die kun je ook met deze link openen in jouw app Google Maps.

Loonse-Drunense-Duinen-boom
Loonse en Drunense Duinen
Loonse-Drunense-Duinen-Jessica
Altec-damesfiets

2. Fietsroute van Den Bosch naar Heusden (en terug)

Vestingstad Heusden is een van de leukste plekken in Noord-Brabant. Gelukkig is deze plek makkelijk te bereiken vanaf Den Bosch. De fietsroute van Den Bosch naar Heusden neemt je mee naar het polderlandschap, langs de Maas en via de dorpen Haarsteeg en Vlijmen terug naar Den Bosch.

De eerste kilometers behoren niet tot het mooiste deel van deze fietsroute. Totdat je het viaduct bent overgestoken en bij Engelen uitkomt is er weinig moois te zien. Maar daarna fiets je op je gemak richting Bokhoven, waarna je via een rustig fietspad richting Heusden fietst. Parkeer de fiets op de Vismarkt in Heusden. Hier vind je verschillende plekken waar je wat kunt eten of drinken. Het is ook de moeite waard om een rondje door Heusden te wandelen. Het lijkt haast alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Bekijk ook de sfeervolle haven van Heusden en maak eventueel een boottochtje over de Maas.

Nadat je Heusden hebt ontdekt fiets je terug richting Den Bosch, via Haarsteeg en Vlijmen. In Vlijmen kun je stoppen bij Het IJs & Taartmoment, bij het Plein. Een van de beste ijsjes die ik ooit op heb! Op de terugweg vind je tussen Heusden en Den Bosch nog 2 plekken waar je kunt relaxen of zwemmen: de Haarsteegse Wiel bij Haarsteeg en het Engelermeer tussen Vlijmen en Den Bosch.

Afstand: 33 kilometer

Hieronder vind je de Google Maps route, maar die kun je ook met deze link openen in jouw app Google Maps.

Heusden-Brabant
Molens bij Heusden
Heusden-Brabant-ruines-kasteel
Vestingstad Heusden

3. Fietsroute naar kastelen rondom Den Bosch

Kastelenliefhebbers opgelet: in de omgeving van Den Bosch vind je heel wat kastelen! Daarom is deze fietsroute Den Bosch (kastelenroute) een aanrader. Vanaf het treinstation van Den Bosch fiets je in zuidelijke richting, richting Vught. Hier staat ook een kasteel (Kasteel Maurick), maar daar stoppen we op de terugweg. Je fietst nu eerst door naar Haaren, waar Kasteel Nemerlaer staat. Let op: Google Maps stuurt je waarschijnlijk via Helvoirt, maar deze fietsroute wil je liever niet hebben. Hij gaat namelijk grotendeels langs een 80-kilometerweg. En de weggetjes binnendoor zijn een stuk leuker op de fiets, toch?

Fietsroute Den Bosch – Kasteel Nemerlaer

Kasteel Nemerlaer ligt aan de rand van de Kampina, een prachtig natuurgebied met veel bossen en vennen. Kasteel Nemerlaer heeft ook een eigen café, waar je op zondagen in alle rust van een drankje kunt genieten. De overige dagen is het café alleen op afspraak geopend.

Fietsen door de Kampina richting Kasteel Stapelen

Vanaf Kasteel Nemerlaer fietsen we dwars door de Kampina richting Boxtel. Je kunt de route 2,5 kilometer korter maken door langs de Kampina te fietsen, maar ik vind het de extra kilometers extra fietsen zeker waard. Na het bewonderen van de Kampina kom je uit in Boxtel. Niet ver van het treinstation vind je Kasteel Stapelen. Het kasteel is privébezit, dus je kunt het niet van binnen bewonderen. Maar het gebouw is ook mooi van buiten en heeft een idyllische locatie.

Fietsen van Kasteel Stapelen naar Kasteel Maurick

Nadat je Kasteel Stapelen in Boxtel hebt bewonderd ga je terug richting Den Bosch. Google Maps stuurt je waarschijnlijk langs de snelweg, maar in de fietsroute die ik met je deel fiets je via leukere, rustige fietspaden. Een paar kilometer voordat je weer arriveert in Den Bosch kom je aan bij het laatste kasteel: Kasteel Maurick in Vught. Dit kasteel wordt regelmatig gebruikt voor vergaderingen, trouwerijen en andere feesten. Maar je kunt hier ook zitten om gewoon iets te drinken.

Afstand: 43 kilometer

Hieronder vind je de Google Maps route, maar die kun je ook met deze link openen in jouw app Google Maps.

Kasteel-Nemerlaer-Kampina-Brabant
Den-Bosch-fietsroutes-Kampina
Vennen op de Kampina
Fietsen-door-Kampina
Paard-op-de-heide-van-Kampina-Brabant
Kasteel-Stapelen-in-Boxtel-Brabant
Kasteel Stapelen in Boxtel

4. Fietsroute van Den Bosch naar IJzeren Man en Kamp Vught (en terug)

Heb je zin om uren op de fiets te zitten, maar wil je wel wat van de omgeving ontdekken? Dan is de fietsroute van Den Bosch naar de IJzeren Man en Kamp Vught iets voor jou. Wat mij betreft is dit een goede combinatie van een dagtrip met natuur én historie.

De IJzeren Man is een recreatieplas waar je ook lekker kunt wandelen. De wandeling rondom het meer is 4,5 kilometer, dus dat heb je in een uur wel gelopen. Daarna kun je bij het strandpaviljoen een drankje doen of wat eten. Dit is een favoriete wandeling van mij in de wandeling: prachtig hoe de bladeren dan kleuren en reflecteren in het water van het meer!

Niet ver van de IJzeren Man vind je Kamp Vught, een voormalig concentratiekamp. Door onder andere de barakken en wachttorens ga je hier terug in de tijd en leer je alles over de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant. Vanaf Kamp Vught fiets je via het kanaal terug naar Den Bosch.

Je kunt deze fietsroute eventueel uitbreiden door via de Deutersestraat naar de Moerputten te fietsen. De route is dan ongeveer 17 kilometer. De fiets kun je parkeren bij de parkeerplaats. Vanaf daar is het slechts een klein stukje lopen naar de Moerputtenbrug.

Afstand: 12 kilometer (15 kilometer als je de Moerputtenbrug toevoegt aan de fietsroute)

Hieronder vind je de Google Maps route, maar die kun je ook met deze link openen in jouw app Google Maps.

Den-Bosch-IJzeren-Man
IJzeren Man
Den-Bosch-kamp-Vught
Nationaal Monument Kamp Vught
Jessica-op-fiets-fietsroutes-Den-Bosch
Moerputten-Den-Bosch-oud-treinspoor

5. Fietsroute van Den Bosch naar Kasteel Heeswijk (en terug)

Eerder in deze blog deelde ik al een fietsroute rondom Den Bosch waar je langs verschillende kastelen komt. Een kasteel die ik niet in die route heb opgenomen is Kasteel Heeswijk. Door de langwerpige torens en de stenen brug over het water is ook dit weer een fotogeniek, sprookjesachtig kasteel.

Vanaf het station fiets je eerst langs de binnenstad van Den Bosch, via het kanaal. Het is een vrij eentonige fietsroute langs het kanaal. Je fiets voorbij Berlicum en Middelrode; je kunt je fietsroute eventueel uitbreiden door via de dorpen te fietsen. Ten zuiden van Middelrode kun je ook via de ruïnes en het natuurgebied van Seldensate fietsen (aanrader!).

Uiteindelijk kom je uit bij Kasteel Heeswijk. Het kasteel is ook de start van enkele wandelingen in de omgeving. De fiets kun je bij het kasteel parkeren als je wilt wandelen. Daarnaast is het mogelijk om het kasteel van binnen te bewonderen.

Een deel van deze fietsroute gaat via dezelfde weg terug naar Den Bosch, een heel stuk langs het kanaal. Bij Berlicum steek je het viaduct over om een iets leukere route te volgen, bij Poeldonk. Hier vind je een paar restaurants waar je eventueel kunt lunchen of iets drinken. Hierna fiets je door een rustig gebied richting de Bossche Broek, het natuurgebied ten zuiden van Den Bosch. Hier vind je een uitgebreid netwerk van fiets-en wandelpaden.

Het normale fietspad buigt naar het noordoosten af in de Bossche Broek. Je kunt ook het pondje nemen als je naar het noordwesten afbuigt. Je moet dan wel even je spierballen laten werken om het pondje in beweging te brengen. Tot slot fiets je door de binnenstad van Den Bosch terug naar het station.

Afstand: 31 kilometer

Hieronder vind je de Google Maps route, maar die kun je ook met deze link openen in jouw app Google Maps.

Natuurgebied-bij-Berlicum-ruines
Fietspad-langs-kanaal-bij-Den-Bosch
Kasteel-Heeswijk-omgeving-Den-Bosch
tips-Den-Bosch
Pondje bij Bossche Broek

Dit waren slechts een paar leuke fietsroutes bij Den Bosch. Heb jij nog meer routes die je wilt delen? Laat het mij en anderen weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *