Waar een klein land groot in kan zijn.. Luxemburg is een heuvelachtig land dat nog kleiner is dan de provincie Groningen. Toch kun je je hier gemakkelijk een week vermaken, vooral als natuurliefhebber. Ga bijvoorbeeld de trails bij Mullerthal wandelen, in het oosten van het land. Mullerthal is een prachtige regio die ook wel bekendstaat als Klein Zwitserland. In deze blog deel ik alle informatie en tips als jij ook de Mullerthal Trail wilt gaan lopen!
Lees ook: Mullerthal Trail route 1 – mijn ervaring, tips en info
Lees ook: Mullerthal Trail route 2 – mijn ervaring, tips en info
Lees ook: Mullerthal Trail route 3 – mijn ervaring, tips en info
Trails bij Mullerthal wandelen
De Mullerthal regio is een perfecte plek voor wandelaars en natuurliefhebbers. Sprookjesachtige watervallen en vreemde rotsformaties, omringd door felgroen mos en bijzondere planten. Donkere grotten, labyrinten van gigantische keien en nauwe rotsspleten waar je doorheen moet wandelen. Rivieren die je vanuit het bos leiden naar akkers en weides.
De Mullerthal Trail bestaat eigenlijk uit meerdere wandelroutes (1,2,3 en extra A,B,C,D), waardoor je jouw wandeltocht zo kort of lang kunt maken als dat je zelf wilt. Daarnaast zijn er in de Mullerthal regio nog veel meer wandelroutes die je kunt volgen. De trails bij Mullerthal wandelen is dus zeker een van mijn aanraders als je in Luxemburg bent!
Praktische informatie voor de Mullerthal Trail
1. Hoe lang is de Mullerthal Trail?
De hele Mullerthal Trail is 112 kilometer. Deze is opgedeeld in 3 routes:
- Route 1 is 38 kilometer, van Echternach via Mompach terug naar Echternach
- Route 2 is 37 kilometer, van Echternach via Berdorf naar Mullerthal én van Mullerthal terug naar Echternach via Scheidgen
- En route 3 is 37 kilometer, van Mullerthal via Blumenthal naar Larochette én van Larochette terug naar Mullerthal via Beaufort
2. Waar start je voor de Mullerthal Trail?
Omdat de hele wandelroute uit 3 losse wandelingen bestaat die in een cirkel lopen kun je op meerdere plekken starten. Veel mensen starten in Echternach en Mullerthal, omdat dit goede knooppunten zijn op deze meerdaagse wandeling. Maar als je de hele trail wilt lopen kun je eigenlijk starten waar je wilt.
Als je een specifiek stuk wilt lopen moet je kijken waar de dichtstbijzijnde parkeerplaats is. In Echternach is het lastig parkeren en in Mullerthal in het weekend ook. Het is dan vaak handiger om op een parkeerplaats te parkeren waar je tijdens de route langsloopt (meestal een paar kilometer van de grote plaatsen vandaan). De bussen in de Mullerthal regio stoppen vaak ook bij deze parkeerplaatsen.
Zelf startte ik voor route 1 in Echternach. De auto stond ook hier geparkeerd. Voor route 2 en route 3 reed ik door naar Mullerthal en parkeerde de auto hier.
3. Waar kun je het beste parkeren voor de Mullerthal Trail?
Je hoeft niet per se te parkeren in de (grote) plaatsen voor de Mullerthal Trail. Met name op route 2 vind je veel parkeerplaatsen waar je onderweg langsloopt. Op de grote Mullerthal regiokaarten die je onderweg tegenkomt vind je alle parkeerplaatsen. Ik deel alvast een paar fijne parkeerplaatsen voor de Mullerthal Trail:
- In Echternach is bijna alles betaald parkeren. Zelf parkeerde ik de auto bij Camping Officiel, maar dat is eigenlijk alleen de bedoeling als je hier als gast bent. Daarnaast kun je gratis parkeren op de parkeerplaats aan de Rue des Bénédictins, in het oosten van de stad. Hier kun je parkeren voor route 1 en 2.
- Bij de kerk in Girsterklaus vind je een parkeerplaats. Hier ben je bijna halverwege op wandelroute 1.
- Net buiten Berdorf vind je een gigantische grot genaamd de Hohllay Cave. Hier vind je ook een parkeerplaats: Parking Hohllay. Dit is halverwege wandelroute 2 van Echternach naar Mullerthal via Berdorf.
- In Mullerthal kun je voor route 2 en 3 parkeren bij Hotel Cascades de Mullerthal, aan de Rue des Rochers.
- Tegenover Hotel-Restaurant Le Cigalon in Mullerthal kun je ook parkeren, aan weg 121. Handig om te starten met zowel route 2 als route 3.
- Ook bij het informatiecentrum van Mullerthal, aan de Rue des Molins, vind je een paar parkeerplaatsen. Hier kun je parkeren om te starten met route 2 en route 3.
- Tot slot kun je de auto ook parkeren bij de bekende Schiessentümpel waterval, ten zuiden van Mullerthal. Deze parkeerplaats aan weg 121 heet Parking Schiessentümpel. Tijdens route 3 loop je langs deze parkeerplaats.
- Op route 3, van Larochette naar Mullerthal via Beaufort, kun je parkeren bij het kasteel van Beaufort. Deze parkeerplaats in Beaufort ligt aan de Rue du Château en is handig als je route 3 loopt.
4. Hoe veel dagen heb je nodig voor de Mullerthal Trail?
De Mullerthal Trail bestaat uit 3 routes, die ongeveer even lang zijn. Zelf hebben een vriendin en ik er 6 dagen over gedaan. We zijn allebei redelijk sportief en wandelen regelmatig in de bergen. We liepen zo’n 20 kilometer per dag met een rugzak vol kampeerspullen en dat was wat mij betreft prima te doen. Zo zag mijn planning voor 6 dagen Mullerthal Trail eruit:
Dag 1: Auto parkeren in Echternach. Van Echternach naar Born (route 1)
Dag 2: Van Born terug naar Echternach via Mompach (route 1)
Dag 3: Auto parkeren in Mullerthal. Van Mullerthal naar Echternach via Scheidgen (route 2)
Dag 4: Van Echternach naar Mullerthal via Berdorf (route 2)
Dag 5: Van Mullerthal naar Larochette via Blumenthal (route 3)
Dag 6: Van Larochette naar Mullerthal via Beaufort (route 3)
Je zou de Mullerthal Trail ook in 5 dagen kunnen lopen. Dit zou ik vooral aanraden als je met een lichte dagrugzak loopt. De planning voor dag 1 – 3 blijft dan hetzelfde. Dag 4 zou je dan van Echternach naar Mullerthal via Berdorf lopen én daarna loop je nog door tot Beaufort om daar te overnachten. De route voor dag 4 is dan 15 + 8 = 23 kilometer. Dag 5 loop je dan van Beaufort naar Mullerthal via Larochette en dat is 12 + 19 = 31 kilometer. Met zware bepakking zou ik dit niet doen, maar als je een lichte rugzak bij je hebt is dit een mogelijkheid.
5. Wat is de mooiste route van de Mullerthal Trail?
Als je maar voor één route kunt kiezen zou ik voor route 2 gaan. Ik voelde me net een ontdekkingsreiziger met nauwe rotsspleten waar we doorheen moesten lopen, bijzondere grotten, vreemde rotsformaties en groene begroeiing langs de rivieren. Dit is de zwaarste route van de Mullerthal Trail, maar nog steeds prima te doen. Er is weliswaar veel hoogteverschil, maar onderweg kom je regelmatig bankjes tegen om uit te rusten.
Daarnaast vond ik het stuk tussen Beaufort en Mullerthal ook prachtig en divers. Je loopt een groot deel langs een rivier die er sprookjesachtig uitziet en het Kasteel van Beaufort is ook een plaatje om te zien.
6. Welk stuk van de Mullerthal Trail kun je eventueel overslaan?
Het stuk tussen Scheidgen en Echternach (route 2) vond ik niet heel bijzonder. Je loopt een groot stuk met de autoweg aan je zijde, dus je hebt minder het gevoel alsof je je midden in de natuur begeeft. Daarnaast is er op dit stuk weinig te zien en de omgeving ietwat saai en eentonig.
Ook de route van Mullerthal naar Larochette via Blumenthal vond ik niet heel bijzonder. Als je één dag minder wilt wandelen zou ik die etappe dus overslaan.
7. Verharde of onverharde wegen tijdens de Mullerthal Trail?
De Mullerthal Trail is bijna geheel onverhard. Wel moet je soms een stukje over een verharde weg lopen – dat is onvermijdelijk. Dit is met name in de dorpen die je passeert en wanneer je langs akkers loopt. Route 1 heeft ongeveer 20% verharde wegen, route 2 en 3 hebben 5-10% verharde wegen.
8. Waar overnacht je tijdens het lopen van de Mullerthal Trail?
Je kunt kamperen tijdens de Mullerthal Trail, maar je kunt natuurlijk ook in hotels en guesthouses overnachten tijdens het wandelen. Campings hoef je niet van tevoren vast te leggen (mijn ervaring is dat er altijd wel plek is voor een trekkerstent). Accommodaties zou ik wel van tevoren vastleggen, vooral omdat er weinig keuze is.
Slapen in accommodaties tijdens de Mullerthal Trail
Wil je in Echternach vrijwel direct aan de wandelroute overnachten? Dan is Hotel De La Sure een leuke optie. Ook Hotel Le Pavillon is een prima keuze, dicht bij de wandelroute. Tot slot kun je ook in een trekkershut op Camping Officiel overnachten.
Tijdens route 1 kom je verder weinig accommodaties tegen. Let op: in Born en Moersdorf kun je de rivier niet oversteken, dus het heeft geen zin om naar overnachtingen aan de Duitse kant te kijken.
In Mullerthal kun je het beste overnachten bij Hotel-Restaurant Le Cigalon. Het is prijzig, maar het alternatief is Hotel des Cascades – en dat is nogal een vervallen gebouw dat z’n beste dagen heeft gekend.
In Larochette vind je een Youth Hostel met bedden op een slaapzaal en privékamers. Dit is ideaal als je alleen wandelt of met een beperkt budget reist. En bij Birkelt Village kun je niet alleen kamperen, maar ook een stacaravan huren.
Booking.comSlapen op campings tijdens de Mullerthal Trail
Een vriendin en ik overnachten tijdens het lopen op campings. Dit geeft toch nét dat extra natuurgevoel. Veel campings zijn er eigenlijk niet op de Mullerthal Trail. Wij sliepen op de volgende campings:
Dag 1: Camping Born in Born is sinds 2022 permanent gesloten. Op dit moment is er geen alternatief en kun je dus niet op dag 1 van de Mullerthal Trail op een camping overnachten. Je zou wel op de camping in Echternach kunnen overnachten en dan de bus van het eindpunt van dag 1 en naar het startpunt van dag 2 kunnen pakken.
Dag 2: Camping Officiel in Echternach (route 1). Deze camping ligt een paar honderd meter van de Mullerthal Trail, in het westen van Echternach.
Dag 3: Camping Officiel in Echternach (route 2). Wij lieten de tent 2 dagen staan, zodat we die niet opnieuw hoefden op te zetten.
Dag 4: Camping Cascade in Mullerthal (route 2). Deze camping ligt direct aan de Mullerthal Trail. (Let op: in 2023 tijdelijk gesloten)
Dag 5: Camping Birkelt Village (route 3). Dit is eigenlijk absoluut geen camping voor wandelaars, maar juist voor families met jonge kinderen. Maar omdat er verder geen campings in de buurt waren hebben we toch hier gestaan.
Dag 6: –
9. Mag je wildkamperen op de Mullerthal Trail?
Officieel mag je niet wildkamperen in Luxemburg, dus ook niet op de Mullerthal Trail. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden om te wildkamperen tijdens het lopen van deze wandelroute. Je kunt namelijk aan boeren toestemming vragen om op hun akkers te overnachten. Wanneer je toestemming hebt is het geen wildkamperen meer, maar kun je met een gerust hart gaan slapen (zonder dat er ’s ochtends onverwacht koeien om jouw tent heen cirkelen). De akkers kom je met name op route 1 (rondom Born en Mompach) en op route 3 (tussen Larochette en Beaufort) tegen. Op route 2 wordt dit wat lastiger. Ik ken ook wildkampeerders die aan mensen in de dorpen vragen of ze een nachtje in de (voor-)tuin mogen overnachten. Meestal hebben mensen daar geen problemen mee en vinden ze het alleen maar gezellig.
En hoewel het niet is toegestaan kun je natuurlijk altijd proberen om jouw tent laat in de avond op te zetten en weer vroeg in de ochtend te vertrekken. Ik kon nergens vinden hoe hoog de boete voor wildkamperen is als je wordt betrapt, maar het is wel handig om wat extra kosten hiervoor in jouw reisbudget mee te rekenen.
10. Hoe zit het met de markeringen van de Mullerthal Trail? Heb je een wandelkaart nodig?
De markeringen van de Mullerthal Trail zijn erg goed. Je volgt voor route 1, 2 én 3 altijd de rode M op een witte achtergrond. Er zijn ook een paar extra trails (A, B, C en D) die met een oranje M worden aangegeven.
Het is bijna onmogelijk om te verdwalen. Je komt de markeringen namelijk constant tegen. Niet alleen op splitsingen, maar ook op rechte stukken. Daarnaast wordt de route op splitsingen vaak ook aangegeven met bruine borden. Op die borden kun je zien hoe ver het nog naar een volgend dorp is.
Ook kom je onderweg regelmatig een grote kaart tegen van de gehele route. Hierop kun je zien waar campings en parkeerplaatsen zijn, waar je schuilhutten vindt en meer. Je kunt dus bijna nooit fout lopen en een wandelkaart is in principe niet nodig.
Tip 1: maak met jouw camera/telefoon een foto van deze grote borden. Zo heb je een gedetailleerde wandelkaart van de Mullerthal Trail altijd bij de hand.
Tip 2: ik gebruikte de kaart van de hele Mullerthal Trail ook nog via de app AllTrails. Via GPS kun je dan zien hoe ver je nog moet lopen. Een alternatief voor AllTrails is de app Mapy.cz. De kaarten zijn erg accuraat en kun je van tevoren downloaden zodat je ze offline kunt gebruiken.
Lees ook: Lee Trail in Luxemburg wandelen – etappes, overnachten & meer info
11. Hoe zit het met supermarkten en restaurants onderweg?
Supermarkten tijdens de Mullerthal Trail
Als je vanuit Nederland/België komt zou ik het merendeel van de boodschappen alvast thuis inslaan. In de plaatsen waar je tijdens de Mullerthal Trail doorheen loopt vind je namelijk bijna geen supermarkten. In Echternach zit een grote supermarkt: Delhaize. Deze supermarkt zit vlak bij het Meer van Echternach. Ook in Larochette zit een Delhaize Proxy, maar hier moet je wel een stukje voor omlopen. In Larochette vind je ook nog een kleine supermarkt/groenteboer in Rue de Mersch, naast Caves du Portugal.
Restaurants tijdens de Mullerthal Trail
Ook wat betreft restaurants kom je tijdens de Mullerthal Trail niet bijzonder veel tegen. Zorg dus dat je genoeg eten en snacks voor onderweg meeneemt. In Echternach, Mullerthal en Larochette vind je een paar restaurants waar je prima kunt eten. Ik was verbaasd dat er tijdens route 1 verder niets te vinden was – op het restaurant van de camping in Born na. Op route 2 vind je in Berdorf een paar cafés en restaurants, al gaan sommige pas ’s avonds open. In Scheidgen op route 2 zit ook een grillrestaurant. Tijdens route 3 loop je niet door Beaufort, maar je kunt een kleine omweg maken om hier een restaurant te vinden.
12. Kun je regelmatig jouw drinkwater bijvullen?
Ik had mijn Grayl drinkfles meegenomen, voor het geval ik water uit bijvoorbeeld rivieren wilde filteren. Al heb ik deze weinig gebruikt tijdens de wandeling. Ik liep de Mullerthal Trail in de zomer, waardoor de meeste rivieren droog lagen. Er zijn verder eigenlijk bijna geen waterpunten en drinkfonteinen onderweg, dus ik vulde mijn flessen altijd bij op de campings. Houd hier rekening mee als je gaat wildkamperen, want het is dan belangrijk om extra veel water mee te nemen.
Voor lange en meerdaagse wandelingen gebruik ik altijd een Camelbak (drinkrugzak is praktisch en neemt weinig ruimte in beslag) en een thermo-Dopper (waar je koude en warme dranken in kunt bewaren).
13. Mag je de Mullerthal Trail met honden lopen?
Voor zover ik weet mag je de hele Mullerthal Trail met honden lopen. Ik ben een paar wandelaars tegengekomen die met hun hond liepen. De hond had zelfs een klein rugzakje om, heel schattig! Daarnaast lopen ook sommige locals een deel van de wandelroute met hun hond. Het is vooral inschatten of jouw hond de afstanden en hoogteverschillen aankan.
14. Wat zijn leuke plekken die je onderweg tegenkomt?
Ga je de trails bij Mullerthal wandelen? Dan zul je verrast zijn door de diversiteit van de wandelroutes. In 1 dag loop je langs de koeien op de akkers, via weides zo het bos in, waar je vervolgens via grotten en langs gigantische rotsen bij fotogenieke rivieren en watervallen uitkomt. Dit zijn een paar plekken waar je onderweg wilt stoppen:
- De Abdij van Echternach. Dit gigantische bouwwerk is al van verre te zien.
- Paviljoen aan de Sûre rivier in Echternach. Schattig paviljoen aan het water met rococo-versieringen.
- Aan de oever van de Sûre bij Born. Omdat er aan de overkant niets anders dan begroeiing is waan je je hier even in het regenwoud. Prachtig!
- Église Saint-Jacques in Herborn. Een mooi kerkje in een pittoresk dorp waar verder niet zo heel veel gebeurt.
- Wolfsschlucht / Gorges du Loup op de weg van Echternach naar Berdorf. Heel gaaf hoe deze trappen door de kloof lopen.
- Hohllay Cave / Huel Lee. Net buiten Berdorf vind je een grot die eeuwenlang gebruikt werd om grondstoffen te winnen. De vreemde putten in de muren herinneren nog aan die tijd.
- Schiessentümpel waterval. Waarschijnlijk de bekendste waterval in Luxemburg, maar dat is niet voor niets. Wat is dit een sprookjesachtige plek!
- Kuelscheier. Een groep rotsen op de route van Mullerthal naar Echternach via Scheidgen. Hoogtepunt hier is de 100 meter lange, smalle tunnel door de rotsen.
- Kasteel Beaufort. Het kasteel in Larochette is ook wel mooi, maar de mooiste op de wandelroute is ongetwijfeld het Kasteel van Beaufort.
Lees ook: 11x de mooiste plekken in Luxemburg (het land)
Dit waren al mijn tips die ik met je kan delen voor (de voorbereiding van) de Mullerthal Trail. Ga jij de trails van Mullerthal wandelen? Dan wens ik je alvast veel plezier! En mocht je nog meer vragen hebben, laat die dan gerust achter in de reacties hieronder.
In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.
Leuk om te lezen; we gaan dit weekend voor 3 dagen dus ben benieuwd!
Wat leuk om te horen Maarten, alvast veel plezier gewenst! 🙂
Leuke blog met handige info. Dank!
Fijn om te horen, veel plezier met wandelen! 🙂
Hoi,
Heel erg bedankt voor deze info! Ik vertrek volgende week en ben van plan om jullie route te volgen. Na dit stuk tekst (en na deze foto’s te zien), kriebelt mijn buik! Ik heb ontzettend veel zin!
Liefs,
Ine
Wat leuk om te horen Ine, ik hoop dat je een fijne wandeling hebt gehad! Ik zat zelf toevallig afgelopen week ook weer in Luxemburg, ditmaal om een paar wandelingen in het noorden, waaronder de Lee Trail, te lopen ;p
Leuke tips, bedankt voor het delen van deze routes. We gaan binnenkort een paar dagen die kant op en een wandeling of twee in dit gebied gaan we zeker doen. Hopen op goed weer!
Ik hoop ook voor jullie dat er mooi weer is, in ieder geval alvast veel plezier gewenst! 🙂