foto-langs-snelweg-servië-autovakantie

15 tips voor een relaxte autovakantie

Een autovakantie staat gelijk aan vrijheid en flexibiliteit. Je vakantie begint zodra je de voordeur dichttrekt, je hoeft niet zo strikt te zijn met de bagage die je meeneemt en tussendoor kun je plekken toevoegen aan de route of juist overslaan. Hoe zorg je ervoor dat jouw autovakantie vlekkeloos verloopt? In dit artikel vind je tips voor een relaxte autovakantie, zodat jij voorbereid en zorgeloos op pad gaat!

wildkamperen-met-auto-Noorwegen-allemansrecht

15 tips voor een relaxte autovakantie

1. Maak voor vertrek een globale route

Als je met de auto op vakantie gaat heb je waarschijnlijk al wel minstens één bestemming die je wilt gaan bezoeken. Hoewel je met de auto erg flexibel bent en de route makkelijk kunt aanpassen is het handig om al wel na te denken over de mogelijke routes en stops die je tussendoor kunt inplannen.

Ik heb op Google Maps honderden pins geplaatst die zijn gemarkeerd met ‘wil ik heen’. Als ik dan soms mijn route moet omgooien weet ik of er een plek in de buurt is waar ik mogelijk wil stoppen.

Oude-stadhuis-Bamberg

2. Download offline kaarten voor de autowegen

Sommige mensen houden van de ouderwetse wegenkaarten, maar het is altijd handig om ook een online versie op te slaan. Ik zorg er zelf altijd voor dat ik offline kaarten heb, zodat ik geen problemen ervaar als ik geen bereik heb.

Zelf gebruik ik offline wegenkaarten van Google Maps en van Mapy.cz. Mapy.cz is een app met wandelroutes, maar deze kun je ook prima gebruiken voor autowegen. Stel dan wel even de gebruiker in als ‘auto’ en niet als ‘wandelaar’. Daarnaast gebruik ik regelmatig de app Waze, omdat deze aangeeft als er ergens traject- en politiecontroles zijn.

Vintgarkloof-voorbereid-op-reis-naar-Slovenie

3. Gebruik een dakdrager voor extra ruimte

Ik heb een redelijk ruime auto (Renault Kangoo), maar de gemiddelde personenwagen wordt vrij krap met alle bagage in de kofferbak en op de achterbank. Het is daarom prettig om dakdragers te installeren als je veel spullen mee wilt nemen. Denk aan wintersport- of kampeerspullen. Deze spullen heb je tijdens het rijden niet nodig. Dakdragers zorgen ervoor dat je meer ruimte en comfort hebt tijdens een autovakantie. Je kunt bijvoorbeeld een dakkoffer of fietsdrager op het dak bevestigen wanneer je dakdragers op de auto hebt.

Stranden-tijdens-rondreis-Portugal-met-auto

4. Controleer wat je verplicht in de auto mee moet nemen per land

Via de ANWB kun je checken wat er verplicht in de auto moet liggen per land. De gevarendriehoek en de veiligheidsvesten zijn in de meeste landen verplicht. Maar in sommige landen moet je ook denken aan bijvoorbeeld een brandblusser, verbanddoos of reservelampjes.

Lees ook: roadtrip met een camper? 7 camper tips voor beginners!

Kasteel-Peles-met-groen-gras

5. Controleer van tevoren waar je tolwegen en vignetten hebt

Als je niet van tevoren weet wat je kwijt bent aan vignetten en tolwegen kan dat een dure verrassing worden tijdens jouw autovakantie. In de meeste landen in Europa betaal je ofwel een vignet om de snelwegen te mogen gebruiken of je betaalt ter plekke geld voor de tolwegen.

Dit is belangrijke info over tolwegen en vignetten in Europa, deze info geldt voor personenauto’s:

 • Albanië: tolwegen
 • België: geen tolwegen of vignet
 • Bosnië & Herzegovina: tolwegen
 • Bulgarije: vignet voor 7 dagen – 13 Bulgaarse leva / €6,50 euro
 • Denemarken: geen tolwegen of vignet, wel brugtol tussen Zweden en Denemarken
 • Duitsland: geen tolwegen of vignet, wel milieustickers in veel grote steden
 • Estland: geen tolwegen of vignet
 • Frankrijk: tolwegen
 • Finland: geen tolwegen of vignet
 • Griekenland: tolwegen
 • Hongarije: vignet voor 10 dagen – 5500 Hongaarse Forint / €15 euro
 • Ierland: tolwegen
 • Italië: tolwegen
 • Kosovo: verplichte autoverzekering voor Kosovo voor 7 dagen – €15 euro
 • Kroatië: tolwegen
 • Letland: vignet voor 7 dagen – €14 euro
 • Liechtenstein: geen tolwegen of vignet
 • Litouwen: vignet voor 7 dagen – €14 euro
 • Luxemburg: geen tolwegen of vignet
 • Moldavië: vignet voor 7 dagen – €4 euro
 • Noord-Macedonië: tolwegen
 • Noorwegen: tolwegen
 • Oostenrijk: vignet voor 10 dagen – €9,90 euro + aparte tolwegen
 • Polen: tolwegen
 • Portugal: tolwegen
 • Roemenië: vignet voor 7 dagen – €3 euro
 • Servië: tolwegen
 • Slovenië: vignet voor 7 dagen – €15 euro
 • Slowakije: vignet voor 10 dagen – €12 euro
 • Spanje: tolwegen
 • Tsjechië: vignet voor 10 dagen – 310 Tsjechische Kroon / €13,50 euro
 • Verenigd Koninkrijk: tolwegen
 • Zweden: geen tolwegen of vignet (wel tol voor bruggen, zoals de brug tussen Zweden en Denemarken)
 • Zwitserland: vignet voor 1 kalenderjaar – 40 Zwitserse Frank / €41 euro + tolwegen

6. Check de auto voor vertrek

Als je een flinke autorit gaat maken is het verstandig om de auto van tevoren te controleren. Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren met de auto, maar door het voor vertrek te controleren verminder je de kans dat je met pech langs de weg komt te staan. Check bijvoorbeeld de bandenspanning en vul eventueel de koelvloeistof, olie en ruitensproeiervloeistof bij.

Stedentrip-Poznan-Polen

7. Zorg ervoor dat alle belangrijke papieren in orde zijn

Niets is zo vervelend als er bij een grenscontrole achter komen dat je belangrijke papieren bent vergeten. Zorg er dus voor dat je alle belangrijke papieren bij elkaar verzamelt: paspoorten, rijbewijs, kentekenbewijs (groene kaart) en verzekeringspapieren van de auto. Ook is het altijd handig om een Europees schadeformulier in de auto te hebben liggen.

Lees ook: inspiratie voor een autovakantie vanuit Nederland

Jessica-bij-uitzichtpunt-Rampestreken-Andalsness-in-Noorwegen

8. Download offline playlists via Spotify

Word jij er ook gek van als de radio constant hapert of verschrikkelijke muziek draait? Het liefst speel ik gewoon mijn eigen muziek tijdens een autovakantie. Via Spotify Premium (betaald) kun je playlists samenstellen, downloaden en offline afspelen.

Riomaggiore-kleurrijke-haven

9. Download offline podcasts via Castbox

Geen zin in muziek? Tijdens een autovakantie vind ik het ook fijn om soms naar een podcast te luisteren. Zelf download ik podcasts via Castbox (gratis). Dit zijn een paar van mijn favoriete podcasts: de 100% Inspiratie Podcast, Make Love Work, PorteRenee, Man Man Man De Podcast, Postcast voor Avontuurlijke Vrouwen, The School Of Greatness en Reisgenoten.

Jessica-Rila-7-Lakes

10. Download offline luisterboeken

Geen zin in muziek of podcasts tijdens het autorijden? Via Storytel (betaald) kun je offline luisterboeken aanzetten. Ik vind Storytel gebruiksvriendelijk en ze hebben veel keuze aan luisterboeken. Andere platformen waar je op kunt rondsnuffelen zijn BookBeat en Audible.

Mooiste-plekken-Spanje-Madrid

11. Sla voor vertrek voldoende water en snacks in

Bij de tankstation langs de snelweg betaal je de hoofdprijs voor eten en drinken. Het is daarom fijner voor je portemonnee om de snacks en het drinken voor vertrek in te slaan. Ik heb altijd een watertank van 5 liter in mijn auto, plus een tas met snacks, fruit en wat lekkere dingen.

Den-Bosch-favorieten-Shoege

12. Neem voldoende euro’s mee voor de autovakantie

In sommige landen in Europa is de standaard valuta geen euro. Toch is het altijd handig om extra euro’s mee te nemen tijdens een autovakantie. Mocht een pinapparaat een keer niet werken, dan heb je altijd iets om op terug te vallen.

Zo heb ik in Servië een keer getankt terwijl het pinapparaat niet werkte. Ik had geen Servische dinar bij me, maar wel euro’s – en gelukkig kon ik daar de benzine mee afrekenen. Als ik die euro’s niet bij me had gehad was de situatie een stuk stressvoller geweest (en had ik waarschijnlijk naar de dichtstbijzijnde atm 20 kilometer verderop moeten gaan om contant geld te halen).

Schiessentumpel-waterval-bij-Mullerthal

13. Neem een eigen toiletrol mee

Bij de meeste tankstations in Europa vind je wel een net toilet waar je (betaald) kunt plassen. Maar bij veel rust- en parkeerplaatsen waar een onbemand toilet staat word je niet vrolijk. Het toiletpapier mist vrijwel altijd, dus het is handig om deze zelf in te pakken.

Jessica-ochtend-zonsopkomst-Vissersbastion-Boedapest-tips

14. Laad de telefoons op via een autolader

De telefoon gebruik je voor meerdere dingen tijdens een autovakantie, waaronder navigeren en muziek. De batterij loopt daardoor snel leeg. Het is daarom handig om een autolader mee te nemen. Via een USB-ingang kun je de telefoon dan opladen tijdens het rijden. Een autolader is compact en vaak goedkoop, maar onmisbaar in de auto tijdens een vakantie. Wil je grotere apparaten zoals een laptop opladen? Dan heb je een omvormer nodig.

Jessica-met-uitzicht-op-Brienzersee-zwitserland

15. Neem voldoende spelletjes mee

Heb je wat vrije tijd of moet je ergens wachten? Een van de leukste dingen om te doen is een spelletje spelen! Reisspellen zijn lekker compact en zijn niet ontzettend moeilijk, dus iedereen kan ze snel leren. Ook een ideale manier om nieuwe reizigers te leren kennen op de camping of in een guesthouse! Een paar van mijn favorieten zijn Koehandel, Sushi Go, Beverbende, Yahtzee, Regenwormen, Wizard en Carcassonne.

Lees ook: 18 leukste reisspellen (voor op reis & thuis!)

Beverbende-en-anders-spellen-voor-2-personen

Ik hoop dat deze tips je op weg helpen om een zorgeloze autovakantie te hebben. Heb jij nog meer tips voor een autovakantie? Laat het mij en andere lezers weten via de reacties hieronder!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *