Meisje-met-de-parel-graffiti-Berenkuil-Eindhoven

Graffiti Eindhoven: een leuke stadswandeling langs street art

Eerlijk is eerlijk: Eindhoven verdient geen schoonheidsprijs. Voor de mooie, historische gebouwen hoef je hier niet te zijn. Toch is Eindhoven verrassend leuk om te ontdekken. Ben je een fan van street art? In Eindhoven vind je genoeg mooie kunstwerken op straat! In deze blog deel ik een stadswandeling om de street art en graffiti in Eindhoven te bewonderen.

Startpunt: treinstation Eindhoven centraal

Eindpunt: treinstation Eindhoven Strijp-S

Aantal kilometer: 10 kilometer

Lees ook: street art in Breda spotten – Blind Walls Gallery

Graffiti Eindhoven: een leuke stadswandeling langs street art

1. Inkijkmuseum Eindhoven

We starten bij treinstation Eindhoven Centraal. Loop vanaf het treinstation naar de centrumkant (dus NIET waar de bussen vertrekken). Ga naar links en loop langs The Student Hotel. Als je de Stationsweg oversteekt wandel je de Dommelstraat in. Wanneer je het gebouw De Effenaar bent gepasseerd kom je bij een wit gebouw: het Inkijkmuseum. Gluur via het raam naar binnen, waar je een paar mooie kunstwerken in de mini-tentoonstelling kunt bewonderen. Aan de zijkant vind je het eerste graffitiwerk met een paar vogels.

Bordje-Inkijkmuseum-Eindhoven
Graffiti-vogel-bij-Inkijkmuseum-Eindhoven
Uitzicht-over-Dommel-rivier-in-Eindhoven

2. Silly Walks tunnel

Steek vervolgens de Dommel over en ga naar links. De tunnel die onder het treinspoor loopt is veranderd in de Silly Walk tunnel. De street art hier is een eerbetoon aan John Cleese van de komediegroep Monty Python. Fans zullen de gekke poses die zijn afgebeeld in deze graffiti direct herkennen!

Silly-Walks-tunnel-in-Eindhoven

3. Berenkuil: legale graffiti in Eindhoven

Als je door de tunnel bent gelopen kom je uit bij de Professor Doctor Dorgelolaan. Loop naar rechts en na ongeveer 10 minuten kom je uit bij een grote rotonde. Hier vind je de grootste legale graffitiplek van Nederland: de Berenkuil. De officiële naam van dit punt is het Insulindeplein. Dit verkeerspunt bestaat uit 2 verdiepingen: de bovenverdieping is voor het autoverkeer, de verdieping daaronder voor fietsers en wandelaars. Ik ben hier 2 keer geweest en beide keren zag ik graffiti-kunstenaars met hun spuitbussen aan het werk. De graffiti die je hier kunt bewonderen verandert dus constant.

Berenkuil-graffiti-Eindhoven
Trap-met-graffiti-bij-Berenkuil-Eindhoven
Graffiti-Berenkuil-Eindhoven
Graffiti-Eindhoven-grijpmachine

Step In The Arena: graffiti event

Sinds 2010 is de Berenkuil het decor voor het graffiti event Step In The Arena. Mensen uit alle hoeken van Nederland en zelfs uit het buitenland komen hier nieuwe kunstwerken maken. Bezoekers kunnen het proces van de kunstwerken volgen tijdens dit meerdaagse evenement. Tijdens Step In The Arena is er muziek en er zijn eetkraampjes. Step In The Arena heeft gratis toegang en wordt jaarlijks in juni georganiseerd.

Mount-doom-graffiti-Eindhoven-Berenkuil
Graffiti-fietspaden-Berenkuil-Eindhoven
Graffiti-Berenkuil-Eindhoven

4. Graffiti Eindhoven: Meerkollaan

Nadat je de Berenkuil hebt bewonderd loop je in zuidelijke richting via de Insulindelaan. Zorg dat je aan de linkerkant van de weg loopt, want via de Groenstraat aan de linkerkant loop je naar de Kalverstraat. Steek het viaduct over en loop de Fuutlaan in. Ga vervolgens weer naar links en dan kom je alweer bij het volgende kunstwerk, aan de Meerkollaan 4. 

Graffiti-Eindhoven

5. Graffiti in de Irisbuurt

Loop vervolgens door richting de Tapuitstraat. Aan het einde van deze straat ga je naar recht, de Rietvinkstraat in. Wandel een klein stukje verder en loop dan de Tongelresestraat in. Deze straat volg je een heel stuk, tot je bij de Kanaaldijk komt. Steek het water over en ga bij de Schellingstraat naar links. Wanneer je bij de Stuiverstraat aankomt steek je over en loop je via de speeltuin naar de Adolf van Cortenbachstraat. Bij Blokhut Iriswijk vind je een muur met graffiti. Je kunt het terrein jammer genoeg niet op om een foto van dichtbij te maken. Maar je hebt prima zicht op de werken. Die leeuw is prachtig, toch?

Graffiti-leeuw-Iriswijk
Graffiti-Iriswijk-Eindhoven

6. Graffiti in Eindhoven: Elzent-Noord

Je loopt daarna door richting de Jumbo en via het steegje ernaast naar de Geldropseweg. Ga naar rechts en steek de straat over, zodat je de Willem van Hornestraat in kunt lopen. Loop een stuk door en steek de parkeerplaats over. Ga vervolgens naar links en steek bij de stoplichten de Stratumsedijk over. Loop nog een stukje rechtdoor en loop met de straat mee naar rechts. Hier vind je 2 kunstwerken, in de P.Czn. Hooftlaan. Het eerste kunstwerk is een soort 3D-werk, vervolgens loop je langs een lange muur waar het kunstwerk Over Schoonheid En Troost te zien is (met veel vlinders en vogels afgebeeld).

3D-graffiti-pczn-hooftlaan-Eindhoven
Over-schoonheid-en-troost-graffiti-met-vogels-en-vlinders

7. Stadhuisplein

Wandel vervolgens een stukje door, tot het Stadhuisplein. Nadat je het water bent overgestoken steek je de straat over, want het plein bevindt zich aan jouw rechterkant. Je loopt op het plein zo tegen de kleurrijke graffiti aan: een kunstwerk van samengesmolten mensen.

samengesmolten-mensen-in-rad-graffiti
Kleurrijke-graffiti-samengesmolten-mensen

8. Graffiti in het centrum van Eindhoven

Als je de straat weer oversteekt en een stukje doorwandelt zie je de straat Grote Berg aan de linkerkant. Loop naar het einde van deze straat en ga rechts de Kleine Berg in. Dit is een gezellige straat met veel restaurants en koffiezaken. Je loopt al snel tegen een nieuw kunstwerk tegen, aan jouw rechterzijde.

Kleurrijke-potten-en-kruiken-graffiti-Eindhoven
Schoenen-aan-koord-in-Kleine-Berg-Eindhoven

Als je dit kunstwerk hebt gezien loop je verder, tot het punt waar Kleine Berg en Keizersgracht elkaar kruisen. Je komt nu in het winkelgedeelte van Eindhoven, dus houd ook de leuke winkeltjes onderweg in de gaten. Steek de straat over en loop een stukje door, totdat je links de Nieuwe Emmasingel in kunt lopen. Loop vervolgens door totdat deze straat overloopt in de Expeditiestraat. Hier vind je weer een mooi kunstwerk: het dansende skelet.

Dansende-skeletten-graffiti-achter-Vue-Eindhoven

Enkele hotspots waar je lekker kunt lunchen in het centrum van Eindhoven:

  • Meneer De Boer – All Day Breakfast, Keizersgracht 20
  • Lucifer Coffee Roasters, Kleine Berg 47
  • Bagel and Juice, Kleine Berg 19
  • Happiness Cafe, Nieuwe Emmasingel 9
  • Zwartwit Koffie, Victoriapark 7

9. PSV-laan

Vanaf dit kunstwerk ga je naar links en loop je richting de MediaMarkt aan de Mathildelaan. Loop deze straat helemaal uit, richting het PSV-stadion. Vanaf hier loop je een stuk langs de PSV-laan met graffiti. Het zijn niet allemaal de mooiste werken, maar er zitten zeker een paar kunstwerken tussen.

Graffiti-PSV-laan-met-stadion-op-achtergrond
Graffiti-PSV-laan
Vrouw-speelt-muziek-graffiti-PSV-laan

10. Graffiti Eindhoven: Strijp-S

Als je aan de rechterkant een viaduct tegenkomt blijf je rechtdoor lopen. Helemaal tot Strijp-S. Dit is een industrieel terrein met leuke horecazaken, winkels, kantoren en flexplekken voor ondernemers. Wandel over dit terrein en spot de laatste graffiti in Eindhoven. Tot slot wandel je naar het Beukenlaan-viaduct en zie je het allerlaatste kunstwerk van deze wandeling. Hierna loop je in een paar minuten door naar treinstation Strijp-S, het eindpunt van deze wandeling door Eindhoven.

Street-art-Strijp-S-Eindhoven
Handen-graffiti-onder-viaduct-Beukenlaan-Eindhoven

Enkele hotspots bij Strijp-S waar je iets kunt eten of drinken om de graffiti Eindhoven stadswandeling af te sluiten:

  • Restaurant Stories Eindhoven, Torenallee 22-02
  • Vegan Heroes, Torenallee 20 (alleen avondeten)
  • Coffeelab Strijp-S, Leidingstraat 45

Vanaf treinstation Eindhoven Strijp-S kun je terug naar Eindhoven Centraal, richting Tilburg of richting Den Bosch reizen.

Zin om nog meer street art te spotten? Heerlen, in het zuiden van het land, is een geweldige stad als je van graffiti en street art houdt. Yvonne deelt een leuke stadswandeling om street art in Heerlen te bewonderen!

Liefhebbers zullen tijdens deze stadswandeling genoeg street art en graffiti in Eindhoven spotten. Nieuwe werken worden meestal op de website van Streetartcities toegevoegd. Ken jij nog een mooi kunstwerk in de straten van Eindhoven? Laat het mij en andere lezers weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *