Wandelroute-Trolltunga

Hike naar Trolltunga in Noorwegen: alles wat je wilt weten

Een van de mooiste wandelingen in Noorwegen is de hike naar Trolltunga, oftewel de Trollentong. De Noorse naam verwijst naar de vorm van de rots, die als een tong uit een immense rotswand steekt. Met uitzicht over een prachtig bergmeer en de imposante omgeving! In dit artikel vind je alles wat je moet weten voordat je de hike naar Trolltunga in Noorwegen gaat maken.

Alles wat je wilt weten over de hike naar Trolltunga in Noorwegen

1. Waar ligt de Trolltunga in Noorwegen?

De Trolltunga ligt in het zuiden van Noorwegen. De dichtstbijzijnde grote plaats is Odda, aan het Hardangerfjord. Het dichtstbijzijnde dorp is Tyssedal, al overnachten de meeste wandelaars in Odda omdat je hier meer mogelijkheden hebt. Vanaf Odda gaan er ook shuttles naar het startpunt van de hike naar Trolltunga.

De Trolltunga is alleen via een wandelpad te bereiken: je kunt hier dus niet in de buurt parkeren met de auto of camper. Vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats (P3 Magelitopp) is het nog 10 kilometer naar Trolltunga lopen – en dan moet je ook nog dezelfde afstand terugwandelen.

2. Hoe zit het met parkeren voor de hike naar Trolltunga?

Het parkeren voor de hike naar Trolltunga is een dingetje. Althans: mij kostte het even om te begrijpen wat er nou allemaal mogelijk was. Dus ik ga het zo simpel mogelijk aan je uitleggen.

Optie 1: shuttlebus van Odda naar P2 Skjeggedal (voor soloreizigers en mensen zonder auto)

Je kunt de auto allereerst in Odda parkeren en een shuttlebus nemen. Vanaf de Trolltunga Camping in Odda vertrekken al vroeg in de ochtend shuttlebussen naar Parkeerplaats 2 genaamd Skjeggedal. De shuttlebus rijdt niet in het laagseizoen (doorgaans van oktober tot mei).

Een retourticket voor de shuttlebus van Odda naar P2 Skjeggedal is 400 Noorse kroon (€40 euro).

Met name voor soloreizigers is dit de beste en goedkoopste optie om de Trolltunga wandeling te maken. Nadeel is dat je afhankelijk bent van de shuttlebus om heen en weer te reizen.

Optie 2: parkeren bij P1 Tyssedal (voor reizigers met een grote camper)

Als je met de auto komt zijn er meerdere mogelijkheden om te parkeren. P1 Tyssedal is de eerste parkeerplaats, net buiten het dorp Tyssedal.

Een dagticket voor P1 kost 300 Noorse kroon (€30 euro). Vanaf hier moet je nog een heel eind lopen naar de start van de Trolltunga hike. Eigenlijk doet bijna niemand dit, maar neemt iedereen de shuttlebus. Vanaf P1 gaat er een shuttlebus naar P2 Skjeggedal: een retourticket is 200 Noorse kroon (€20 euro).

Wil je vanaf P1 de hele Trolltunga hike wandelen? Dan leg je in totaal (op en neer) maar liefst 38 kilometer af! Er is eigenlijk niemand die dit doet. De route tussen P1 en P2 is ook nog eens een smalle autoweg die niet interessant en geschikt is voor wandelaars.

Parkeren bij P1 Tyssedal zou ik alleen aanraden als P2 helemaal vol is. En ja: in de zomermaanden kan het hier zo druk zijn. P1 is namelijk niet een goedkopere optie om te parkeren bij Trolltunga. Een parkeerplaats is nog steeds €30 euro en dan moet je daar ook nog per persoon een busticket naar P2 van €20 euro bij rekenen. Ook als je een grote camper hebt (van meer dan 5,2 meter) moet je deze op P1 parkeren. Grote wagens kunnen namelijk niet over de autoweg tussen P1 en P2 rijden.

Optie 3: parkeren bij P2 Skjeggedal (meest gebruikelijk voor parkeren bij Trolltunga)

De meeste mensen parkeren de auto bij P2 Skjeggedal. Hier zijn zo’n 180 parkeerplaatsen en je kunt deze niet reserveren. Vol is vol. Het is daarom verstandig om zo vroeg mogelijk te arriveren bij de parkeerplaats; het liefst nog voor zonsopkomst.

Een dagticket voor P2 Skjeggedal is 500 Noorse kroon (€50 euro). Dat bedrag is inclusief de road toll van 200 Noorse kroon (€20 euro) die je moet betalen voor de autoweg.

Vanaf P2 Skjeggedal heb je vervolgens 2 opties voor de hike naar Trolltunga:

  • Start met wandelen vanaf P2 naar Trolltunga: heen en terug is de wandeling dan 28 kilometer
  • Neem een shuttlebus van P2 naar P3: heen en terug is de wandeling dan 20 kilometer. Een retourticket voor deze shuttlebus is 200 Noorse kroon (€20 euro). Omdat je hierdoor 8 kilometer minder hoeft te lopen kiezen veel wandelaars hiervoor. Bovendien hoef je dan de eerste 400 hoogtemeters niet af te leggen op een relatief saaie route.
auto-op-parkeerplaats-p2-bij-trolltunga-noorwegen
shuttlebus-van-p2-naar-p3-trolltunga-noorwegen

Optie 4: parkeren bij P3 Magelitopp (voor de georganiseerde reiziger in de zomermaanden)

Tot slot kun je parkeren bij de derde parkeerplaats van Trolltunga: P3 Magelitopp. Deze parkeerplaats ligt 400 meter boven P2 en heeft slechts 30 plaatsen. Je kunt hier alleen parkeren in de zomermaanden én door van tevoren online te reserveren via de website van Trolltunga Norway.

Een beetje plannen is dus noodzakelijk als je op P3 Magelitopp wilt parkeren. Deze parkeerplaats is in de zomermaanden soms al weken van tevoren volgeboekt. Voor reizigers die spontaan van dag tot dag besluiten wat ze gaan doen is dus vaak geen optie. Daarnaast is deze parkeerplaats in het laagseizoen (van oktober tot en met mei) gesloten.

Een dagticket voor P3 Magelitopp is 600 Noorse Kroon (€60 euro). Dat is exclusief de road toll van 200 Noorse kroon (€20 euro) die je moet betalen. Deze road toll kun je bij een automaat bij P2 Skjeggedal betalen.

Vanaf P3 Magelitopp is de hike naar Trolltunga heen en weer 20 kilometer.

Bord-bij-parkeerplaats-2-trolltunga
Stop-met-shuttlebus-bij-start-Trolltunga-hike-Noorwegen

3. Hoe lang is de wandeling naar Trolltunga?

De start van de hike naar Trolltunga ligt in principe vlak bij P3 Magelitopp. De wandeling is van hier naar Trolltunga is 10 kilometer. Omdat het een point-to-point wandeling is loop je via dezelfde route weer terug naar de parkeerplaats. In totaal is de Trolltunga wandeling dus 20 kilometer.

Wie al vanaf P2 Skjeggedal begint met lopen wandelt eerst 4 kilometer naar P3, oftewel het startpunt van de wandeling. En terug geldt hetzelfde. De wandeling van P2 naar Trolltunga en terug is in totaal 28 kilometer.

Houd rekening met een wandeling van 8 tot 12 uur, afhankelijk van je conditie, pauzes en hoe druk het bij de Trolltunga is om een foto te maken.

hike-map-Trolltunga
Credits: Trolltunga.com

4. Hoe zwaar is de hike naar Trolltunga?

Ik vind het lastig om in te schatten hoe zwaar de hike naar Trolltunga is. De wandeling is 20 tot 28 kilometer, dus je bent sowieso wel wat uurtjes aan het lopen. Daarnaast maak je tijdens deze wandeling zo’n 950 hoogtemeters. Als je regelmatig in de bergen wandelt is dat niet een getal waar je van schrikt. Maar als je nog niet eerder langere wandelingen hebt gemaakt kan het behoorlijk inspannend zijn.

Als je de shuttlebus van P2 naar P3 neemt kun je al zo’n 400 hoogtemeters skippen en de wandeling dus iets makkelijker maken. Je hoeft dan namelijk nog maar zo’n 550 meter te klimmen tijdens de rest van de wandeling.

Het zwaarste stuk is van P3 naar het eerste bergmeer bij Trombeskar. Tijdens dit stuk van de wandeling klim je al zo’n 300 meter omhoog. Ook al wandel ik veel: ik vond dit ook inspannend. Wanneer je eenmaal het eerste bergmeer hebt bereikt valt de rest van de wandeling eigenlijk wel mee. Je klimt en daalt regelmatig, maar het zijn geen extreme stukken meer.

De wandeling van P2 naar Trolltunga en terug duurt 8 tot 12 uur. In principe zal iemand met een gemiddelde conditie die ’s ochtends begint met wandelen altijd voor het donker weer op de parkeerplaats staan. 😉

5. Waar kun je het beste overnachten om de hike naar Trolltunga te maken?

Veel wandelaars overnachten in een guesthouse of op de camping in Odda. Ik vind de Trolltunga Camping in Odda een aanrader. De camping is niet te groot en je kunt hier met zowel een camper als een tent aan het water staan. Daarnaast heeft de camping ook enkele kamers en appartementen. Er is een keukentje, er zijn meerdere douches en toiletten en bij de receptie zit een klein winkeltje.

Wil je liever een appartement in het centrum van Odda? Dan is Bakkegata – The Blue House een leuke optie voor je. Je kunt hier gratis parkeren, er is WiFi, een prima badkamer, een fijne keuken en de kamers hebben een balkon.

En wil je graag in Tyssedal overnachten? Dan is Trolltunga Guesthouse een goede optie (ook geschikt als je met een hond reist). De appartementen zijn van alles voorzien om voorbereid aan de hike te beginnen en ’s avonds weer te ontspannen na een intensieve wandeling.

6. Is het mogelijk om te wildkamperen voor de hike naar Trolltunga?

Het is niet toegestaan om in een auto of camper te overnachten op de parkeerplaatsen van Trolltunga. Ook mag je in deze gebieden niet kamperen. Overal zul je bordjes zien staan dat je op die specifieke stukken niet mag kamperen.

Je mag wel in enkele gebieden aan de wandelroute naar Trolltunga wildkamperen. Deze gebieden staan aangegeven op borden. De beste kampeerplekken vind je net na het eerste bergmeer of halverwege de route. De laatste kilometers is het te rotsachtig om een tent op te zetten en de eerste kilometers is het niet toegestaan om te kamperen. Wel kun je bij het meertje bij Trolltunga wildkamperen (als het niet te hard waait, anders is het daar niet zo prettig).

7. Is de hike naar Trolltunga gevaarlijk?

Als je bij Google “Trolltunga” intypt, verschijnen er automatisch de meest gezochte zoektermen. Enkele daarvan zijn “Trolltunga dangerous”, “Trolltunga dead” en “is Trolltunga safe?”. Ik kan me daarom zeker voorstellen dat veel mensen zich afvragen of de hike naar Trolltunga erg gevaarlijk is.

Ik snap echter niet waar dit op is gebaseerd. Het eerste deel van de wandeltocht is zwaar, maar niet gevaarlijk. Voor mensen met hoogtevrees is het waarschijnlijk spannend om op de Trolltunga te staan, maar niet gevaarlijk. De wandelroute is duidelijk aangegeven met de rode T-markering.

Wanneer het weer plots omslaat zijn er meerdere schuilhutten onderweg waar je jezelf in veiligheid kunt brengen. Start zo vroeg mogelijk met de wandeling, zodat je zo lang mogelijk daglicht hebt en voor het donker weer op de parkeerplaats staat. En neem voldoende water en eten mee: onderweg kun je niets kopen. 2 liter water heb je minstens nodig om zo’n lange wandeltocht te maken.

Ik heb de wandeling in september 2022 met vrienden gemaakt (allemaal ervaring met bergwandelen). Destijds zag ik weinig mensen met een gids lopen: het waren vooral koppels, kleine vriendengroepen en een paar solowandelaars. Maar heb je helemaal geen ervaring met bergwandelingen en vind je het spannend om naar Trolltunga te wandelen? Dan raad ik je aan om met een gids te wandelen.

Jess-selfie-bij-Trolltunga-noorwegen

8. Beste tijd om de hike naar Trolltunga te maken

In principe kun je deze wandeling het hele jaar door maken. Maar de beste tijd om de hike naar Trolltunga te maken is van half juni tot en met eind september. Je weet nooit wanneer er sneeuw op de wandelroute van Trolltunga ligt: soms kan er zelfs eind augustus al sneeuw liggen! Maar de beste momenten om te lopen wat betreft het weer én de drukte zijn eind juni en begin september.

9. Kun je de Trolltunga hike ook met een hond doen?

Het hangt natuurlijk van de conditie van je hond af of hij/zij de wandeling helemaal kan maken. Maar in principe mag een hond gewoon mee wandelen naar Trolltunga. Ik heb meerdere mensen tijdens onze hike met een hond gezien. Wel waren alle honden aangelijnd.

10. Hoe zit het met eten & drinken tijdens de hike naar Trolltunga?

Bij parkeerplaats 2 vind je toiletten en een restaurant. Maar als je vroeg begint met lopen is deze nog niet open. Ook zijn er een paar automaten waar je iets kunt kopen, maar de opties zijn minimaal.

Je kunt het beste van tevoren inkopen doen, zodat je genoeg eten en drinken meeneemt tijdens de wandeling. Zelf neem ik tijdens lange wandelingen een Camelbak mee. En qua eten heb je vast iets aan dit artikel over wat ik meeneem tijdens meerdaagse wandelingen.

Extra tips voor het wandelen naar Trolltunga

  • Start zo vroeg mogelijk met wandelen; dan hoef je niet te haasten en kom je zeker voor het donker terug
  • Er staat vrijwel altijd een rij voor de foto bij Trolltunga. Zelfs in het laagseizoen sta je 5 à 10 minuten te wachten. In de zomermaanden kun je makkelijk een half uur wachten voordat je aan de buurt bent. Voel je niet opgejaagd: iedereen heeft er lang voor moeten lopen, dus gun elkaar dan ook wat tijd om dat moment op de Trolltunga vast te leggen.
  • Het helpt door zo vroeg mogelijk bij Trolltunga te arriveren. Wij wandelen de heenweg vrijwel in één keer door, zodat de rij nog minimaal was. Tegen de tijd dat wij vertrokken was de rij al een stuk langer. Op de terugweg hebben we alle tijd genomen om te lunchen, foto’s te maken en van de prachtige uitzichten te genieten.
  • Je kunt bijna niet verdwalen op de hike naar Trolltunga. Heb je toch het idee dat je bent verdwaald? Zoek dan naar de rode T: dit is de markering van de Trolltunga hike (net als van de meeste hikes in Noorwegen overigens).
  • Trek verschillende laagjes aan. Ik heb tijdens de wandeling met een t-shirt, een vest en een winddicht jack gelopen. Door met laagjes te wandelen heb je het eigenlijk nooit te warm of koud.
  • Bij P2 Skjeggedal zijn toiletten: dit is het laatste moment dat je op een beschaafde manier kunt plassen. Ik heb geen problemen met plassen in de wildernis, maar als je dit ongemakkelijk vindt is dit je enige mogelijkheid.

Veel mensen zeggen dat de hike naar Trolltunga de zwaarste wandeling in Noorwegen is, maar die statement vind ik echt wel meevallen. Ja, hij is zwaar. Nee, hij is niet alleen voor getrainde bergwandelaars. Ik vond de Besseggen wandeling in Noorwegen zelfs zwaarder dan Trolltunga.

Lees ook: 13 mooie plekken in Zuid-Noorwegen voor op jouw bucket list

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen bij de voorbereiding van de hike naar Trolltunga. Alvast veel plezier gewenst! Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het hieronder weten via de reacties.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *