Uitzichtpunt-over-Meer-van-Bled-Slovenie

Inspiratie voor een roadtrip in Slovenië (voor 7 dagen)

Slovenië is een vrij klein land, waardoor het ideaal is voor een korte roadtrip. In weinig tijd kun je veel mooie plekken bezoeken. In dit uitgebreide artikel deel ik inspiratie voor een roadtrip in Slovenië, voor een trip van 7 dagen.

Lees ook: voorbereid op reis naar Slovenië – alles wat je moet weten voor vertrek

Inspiratie voor een roadtrip in Slovenië

Dag 1: Meer van Bled & Vintgarkloof

Ga je met de auto richting Slovenië? De meeste mensen reizen via Oostenrijk het land in, in het noordwesten. Hierdoor is het Meer van Bled een perfecte plek om als eerste te stoppen tijdens deze roadtrip in Slovenië met de auto. Vanaf Villach in Oostenrijk is het iets langer dan 1 uur rijden naar Bled (60 kilometer). Maar ook vanaf de hoofdstad Ljubljana is het iets meer dan 1 uur rijden (55 kilometer). Als je een huurauto ophaalt in Ljubljana of het vliegveld kun je dus ook gemakkelijk in Bled starten met deze roadtrip.

Het Meer van Bled is de meest toeristische plek in het land, maar dat is niet voor niets. De bergen rondom dit meer, het kasteel aan de oever én het eilandje in het midden zorgen voor een sprookjesachtig plaatje. Twee goede uitzichtpunten vind je op de heuvel Straza (waar je ook een adventure park met ziplinen en een rodelbaan vindt) en op de top van Osojnica (het uitzichtpunt bovenaan heet Velika Osojnica, het lagere uitzichtpunt heet Mala Osojnica).

De Vintgarkloof ligt een paar kilometer ten noorden van Bled, waardoor je dit gemakkelijk met elkaar kunt combineren. Door deze kloof stroomt de rivier Radovna. De wandeling door deze kloof is vrij kort (1,6 kilometer), maar je bent toch een dik uur onderweg omdat je constant je ogen uitkijkt. De wandeling is vrij gemakkelijk via houten paden en onverharde paden langs de oever. Je eindigt bij de Šum waterval. Hierna kies je of je terugwandelt via een andere route naar de entree (met parkeerplaats) of via het dorp Zasip naar Bled wandelt in een uurtje.

Opties om te overnachten bij Bled:

 • 1A Adventure Hostel in Lesce, een paar kilometer van Bled vandaan. Je kunt hier makkelijk parkeren en het is wat mij betreft het leukste guesthouses in Slovenië.
 • Rudi Hiti’s Guesthouse in Bled, een fijne en goedkope plek om te overnachten in Bled, met gratis parkeren. Als je van kleinschalige lokale accommodaties houdt is dit jouw plek.
 • Old Bled House in Bled, voor als je iets meer luxe wilt. Het interieur van de kamers hier is prachtig!
 • River Camping Bled, op de weg van Lesce naar Bled. Je kunt hier kamperen, met een camper staan of een huisje huren.

Lees ook: wat te doen in Bled en omgeving?

Eiland-meer-van-Bled-roadtrip-Slovenie
Vintgarkloof-bezoeken-tijdens-roadtrip-Slovenie
Sum-waterval-Vintgarkloof-Slovenie

Dag 2: Meer van Bohinj & Triglav Nationaal Park

Op ongeveer 27 kilometer van Bled ligt het Meer van Bohinj. Dit meer dat ooit is ontstaan uit een gletsjer is minder bekend, maar zeker niet minder mooi. Integendeel: ik denk dat het Meer van Bohinj nóg mooier is dan het kleine broertje. In de zomer kun je je prima in en op het water vermaken met zwemmen, kajakken, SUP’pen en varen.

Het Meer van Bohinj ligt aan de voet van de bergen van Triglav Nationaal Park. Outdoorliefhebbers kunnen zich hier prima een paar dagen vermaken en het Meer van Bohinj als uitvalsbasis gebruiken. Aan de oostkant van het meer ligt het dorp Ribcev Laz. Vanaf hier kun je onder andere naar de Mostnica Gorge en de Visevnik Peak wandelen. Aan de westkant van het meer kun je ook prachtige wandelingen maken, bijvoorbeeld naar de Savica Waterval en de 7 Lakes Valley. Wil je meerdere dagen de bergen in? Dan kun je vanaf de 7 Lakes Valley zelfs naar de Triglav Peak wandelen, op 2864 meter hoogte.

Opties om te overnachten bij het Meer van Bohinj:

 • Hostel pod Voglom net buiten Ribcev Laz, een prima uitvalsbasis voor soloreizigers en budgetreizigers. Gratis parkeren.
 • Sobe Cuskic in Ribcev Laz, een fijne accommodatie met prima privékamers vlak bij het meer. Gratis parkeren.
 • Farmhouse Soclic in Polje, een paar kilometer van het Meer van Bohinj vandaan. Hoe leuk is het om in een authentieke boerderij in Slovenië te overnachten? Je mag vast even bij de koeien gaan kijken! Gratis parkeren.
 • Camp Bohinj, een camping aan de westkant van het meer. Je kunt hier je eigen tent opzetten of iets huren.
7-Lakes-Valley-in-bergen-Triglav-Slovenie
Jessica-bij-Lake-Bohinj-Slovenie
Bergen-Triglav-Nationaal-park-Slovenie

Dag 3: Bovec & raften op de Soca-rivier

Vanaf het Meer van Bohinj zijn er twee manieren om naar Bovec te rijden: via de noordelijke route langs Kranjska Gora en Trenta of de zuidelijke route via Most na Soci en Kobarid. Beide routes zijn zo’n 100 kilometer en duren ongeveer 2 uur. Houd er rekening mee dat de noordelijke route alleen in de zomermaanden open is. In de wintermaanden zijn de weersomstandigheden slecht en kan er zelfs sneeuw liggen.

De turquoise Soca-rivier is een van de hoogtepunten van Slovenië. Deze rivier nodigt uit voor outdoor activiteiten zoals canyoning en raften. De rivier stroomt door een groot deel van West-Slovenië, maar Bovec is de beste plek om avontuurlijke dingen te doen.    

Opties om te overnachten in Bovec:

 • Hostel Soca Rocks in Bovec, met zowel slaapzalen als privékamers. Een goede uitvalsbasis voor soloreizigers. Gratis parkeren.
 • Hotel Sanje ob Soci in Bovec, moderne en mooie accommodatie met uitzicht op de bergen van Triglav. Gratis parkeren.
 • Apartma Radulje Bovec, net buiten Bovec. Een ideaal appartement/huisje voor als je je even in de natuur wilt terugtrekken. Gratis parkeren.
 • Camping Adrenaline Check, ten westen van Bovec. Dit eco-resort heeft eigen accommodaties, maar je kunt ook je eigen tent hier opzetten.
Bovec-Slovenie
Turquoise-Soca-Rivier-Slovenie

Dag 4: Tolminkloof en wijnregio Brda

Vanaf Bovec is het 37 kilometer naar Tolmin, waar je de Tolminkloof vindt. De Soca-rivier stroomt ook door deze prachtige kloof. De wandeling door de kloof is zo’n 2 kilometer en loopt in een cirkel (in tegenstelling tot de Vintgarkloof) en leid je door grotten en via bruggetjes langs de Soca-rivier.

Nadat je de Tolminkloof hebt bewonderd volg je de Soca-rivier een heel stuk naar het zuiden, naar Nova Gorica. Dit is een rit van 40 kilometer. Vanaf hier rijd je zo de wijnregio Brda in. Dit gebied voelt een beetje Toscaans aan met de vele wijngaarden langs de glooiende heuvels. Als wijnliefhebber is dit zeker een van de hoogtepunten tijdens een roadtrip in Slovenië!  

Opties om te overnachten in wijnregio Brda:

 • Cebron Family Estate bij Branik. Hoe leuk is het om bij een wijngaard te overnachten tijdens jouw roadtrip in Slovenië? Het is bovendien een betaalbare accommodatie, al helemaal als je bedenkt dat er ook een zwembad en prachtige uitzichten bij zijn inbegrepen. Gratis parkeren.
 • Tourist Farm Gregoric in Zalosce. Een leuke boerderij met kleurrijke kamers waar je relaxed kunt overnachten bij Zalosce. Gratis parkeren.
 • Saksida Wine & Camping Resort bij Zalosce. Ook voor kampeerders is het mogelijk om bij een wijngaard te overnachten!  
Tolminkloof-Slovenië
Tolminkloof-Slovenie-mooiste-plekken
Platteland-Slovenie

Dag 5: Sloveense kust (Koper, Izola en Piran)

Bij Slovenië denk je niet direct aan de zee, maar toch heeft het land maar liefst 46 kilometer kust aan de Adriatische Zee. Aan de Sloveense kust vind je de leuke plaatsen Koper, Izola en Piran. Vanaf de Brda regio is het ongeveer 65 kilometer naar Koper, afhankelijk van waar je overnacht.

Mijn favoriete plek was Piran, dat op een heuvelachtige punt richting zee ligt. Maar ook Izola en Koper hebben een mooie binnenstad met vrolijk gekleurde huizen en smalle straatjes waar je uren kunt verdwalen. Neem zeker je camera mee tijdens een wandeling, want er is genoeg om vast te leggen!

Opties om te overnachten aan de kust van Slovenië:

 • Hostel BellaVista, in het oude centrum van Koper. Een kleinschalig guesthouse met zowel privékamers als een slaapzaal. Ik vond het een fijne uitvalsbasis om vanaf Koper naar Izola en Piran te wandelen! Er is geen directe parkeerplaats bij de accommodatie, dus je moet in de omgeving parkeren.
 • ApartIzola, net buiten het oude centrum van Izola. Een appartement in Izola is ideaal als je zelf wilt koken en privacy wilt. Izola ligt centraal aan de Sloveense kust, dus vanaf hier kun je gemakkelijk de andere plaatsen bezoeken. Gratis parkeren.
 • Memento B&B in het centrum van Piran. Een moderne en vrolijke accommodatie die als prima uitvalsbasis dient om Piran te ontdekken. Gratis parkeren in de buurt van de accommodatie.
 • Camping Adria in Ankaran, ten noorden van Koper. Je kunt hier jouw eigen tent of camper neerzetten of iets huren.

Lees ook: kust van Slovenië – wandeling langs Koper, Izola en Piran

Kerk-Piran-roadtrip-Slovenie
Olijfboom-straat-Izola-Slovenie
Straat-met-palmbomen-Koper-Slovenie
Kust-roadtrip-Slovenie
Zonsondergang-Piran-Slovenie

Dag 6: via Predjamaburcht en de Grotten van Postojna naar Ljubljana

Vandaag verplaats je je van de kust naar Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Maar onderweg maken we een tussenstop! Van Koper aan de Sloveense kust naar Postojna is het 60 kilometer rijden. Bij Postojna vind je het grootste grottenstelsel van Slovenië. De Grotten van Postojna zijn een populaire bezienswaardigheid en een leuke stop tijdens jouw roadtrip in Slovenië.

Een paar kilometer ten westen van Postojna ligt nog een mooie bezienswaardigheid: de Predjamaburcht. Dit kasteel is in een rotswand gebouwd! Wil je beide plekken bezoeken? Dan kun je het beste een combi-ticket kopen voor extra korting.

Vanaf Postojna is het nog eens 55 kilometer naar Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië.

Opties om te overnachten in Ljubljana:

 • LINA ROOMS, een rustige, fijne plek om te overnachten in Ljubljana. In 15 minuten sta je bovendien in het oude centrum van Ljubljana. Je kunt in de buurt van deze accommodatie parkeren, maar als je het lief vraagt kun je misschien ook wel op de parkeerplaats van dit huis staan.   
 • Hostel Celica, op het terrein van Metelkova. Dit was ooit een gevangenis, dus hoe bijzonder is het dat je in voormalige cellen kunt overnachten? Bovendien is Metelkova het creatieve hart van de stad, waardoor je hier regelmatig optredens en tentoonstellingen hebt. Gratis parkeren in de buurt van deze accommodatie.
 • Adora Hotel, in het centrum van Ljubljana. Een kleinschalig familiehotel aan de oever van de Ljubljanica-rivier. Een fijne achtertuin en leuk ingericht, dus een prima uitvalsbasis om Ljubljana te ontdekken. Betaald parkeren bij de accommodatie.

Dag 7: Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië

Ljubljana is de snoezige hoofdstad van Slovenië. Want hoewel dit de grootste stad van het land is voelt het als een groot dorp. Er is weinig hoogbouw en je bent in een half uur van de ene kant van het centrum naar de andere kant gelopen. In principe heb je aan 1 dag genoeg om Ljubljana te ontdekken. Een paar leuke bezienswaardigheden zijn het Kasteel van Ljubljana (tijdens de zonsondergang!), het Preserenplein en de vele bruggen die over de Ljubljanica-rivier lopen, waaronder de Drakenbrug en de Slagersbrug.

Ljubljana-roadtrip-Slovenie
Wat-te-doen-in-Ljubljana-Preserenplein
Zonsondergang-vanaf-kasteelheuvel-Ljubljana-Slovenie

Nog meer dagen voor jouw roadtrip in Slovenië?

Heb je meer dan 7 dagen voor jouw roadtrip in Slovenië? Dan kun je nog meer mooie plekken bezoeken. Ten noorden van Ljubljana ligt bijvoorbeeld de Logar Vallei en het grootste herdersdorp in de Alpen genaamd Velika Planina.

Cultuurliefhebbers zullen graag nog een stop willen maken in Celje. Bezoek bijvoorbeeld het kasteel van Celje voordat je doorreist naar het noordoostelijke Maribor, de mooie wijnstad van Slovenië.

Lees ook: de 10 mooiste plekken in Slovenië die je wilt bezoeken

World-oldest-vine-in-Maribor

Slovenië verkennen met eigen auto of huurauto?

Sommige mensen zullen een roadtrip in Slovenië combineren tijdens een grotere reis, bijvoorbeeld met Kroatië of Oostenrijk. Vaak ga je dan met een eigen auto op pad vanuit Nederland. Het voordeel van een eigen auto is dat je er wat relaxter mee rijdt, want je kent de auto immers door en door. Ook qua inpakken is het iets makkelijker. Wil je bijvoorbeeld gaan kamperen in Slovenië? Dan is het fijn dat die kampeerspullen al direct in jouw auto liggen. Als je eerst met het vliegtuig of de trein naar Slovenië reist ben je toch iets beperkter met de bagage.

Een huurauto voor een roadtrip in Slovenië is fijn als je wilt vermijden dat je eerst zo’n 1100 kilometer moet afleggen én ook weer 1100 kilometer terug naar Nederland moet rijden. Dat zijn toch 2 volle reisdagen die je aan jouw trip moet toevoegen. Via Sunnycars huur je voor een all-in prijs een auto, zodat je ter plekke niet voor onverwachte kosten komt te staan. Ook alle verzekeringen zijn in deze prijs inbegrepen. Bovendien zijn ze 24/7 te bereiken, als er onderweg problemen zijn.     

Denk aan het vignet voor Slovenië als je met jouw eigen auto een roadtrip in Slovenië gaat maken. Dit vignet is verplicht om met een auto door Slovenië te verplaatsen. Het tolvignet kun je onder andere kopen bij tankstations en supermarkten in Slovenië én in de grensstreken (Oostenrijk en Kroatië). Voor 7 dagen is het tolvignet voor een reguliere auto €15 euro (oktober 2021). Wanneer je een huurauto via Sunnycars huurt is dit al in de totaalprijs inbegrepen. Houd er rekening mee dat je een aparte tol betaalt om door de Karawankentunnel te rijden: €7,40 euro.

Vervelende verrassing: Opgepompte bedragen betalen voor je brandstof

Ik hoop dat deze tips voor een roadtrip in Slovenië nuttig voor jou zijn. Ik wens je een mooie reis en mocht je nog vragen hebben: laat het gerust weten in de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *