Triglav-bergen-voorbereid-op-reis-naar-Slovenie

Voorbereid op reis naar Slovenië: alles wat je moet weten voor vertrek

Een goede voorbereiding zorgt voor minder stress. Een vakantie of rondreis verloopt op die manier een stuk soepeler en relaxter. Slovenië ligt in Centraal-Europa, maar er zijn toch wat dingen die je voor vertrek moet weten over het land. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. In dit artikel deel ik alles wat je moet weten voor vertrek, zodat jij voorbereid op reis naar Slovenië gaat!

Lees ook: de 10 mooiste plekken in Slovenië die je wilt bezoeken

Vintgarkloof-Slovenie-houten-wandelpad

Voorbereid op reis naar Slovenië

1. Vaccinaties voor Slovenië

Voor Slovenië zijn er geen verplichte vaccinaties. Wel worden de vaccinaties voor DTP, Hepatitis A en Hepatitis B aangeraden, vooral als je voor langere tijd naar Slovenië gaat. Check jezelf ook regelmatig op teken, met name wanneer je veel tijd in de natuur in Slovenië doorbrengt.

COVID-vaccinatie voor Slovenië?

Op het moment van schrijven is het niet verplicht om een COVID-vaccinatie te hebben als je naar Slovenië gaat. Je komt het land in op de volgende voorwaarden:

  • Bewijs van vaccinatie
  • Herstelbewijs van corona, niet ouder dan 6 maanden nadat je het bewijs hebt opgevraagd
  • Negatieve PCR-test, niet ouder dan 72 uur
  • Negatieve antigeen-test, niet ouder dan 48 uur

Houd het reisadvies voor Slovenië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten voor de meest recente adviezen en voorwaarden.

Bled-voorbereid-op-reis-naar-Slovenie

2. Visum voor Slovenië

Nederlanders en Belgen hebben geen visum voor Slovenië nodig. Als EU-burger kun je namelijk net zo lang in Slovenië blijven als dat je wilt.

Wanneer je een auto wilt huren heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Het Nederlandse/Belgische rijbewijs is gewoon geldig. Je hoeft dus alleen jouw rijbewijs te laten zien als ze hierom vragen.

Jessica-bij-Lake-Bohinj-Slovenie

3. Veiligheid in Slovenië

Slovenië is wat mij betreft een van de meest veilige landen waar je naartoe kunt gaan. De criminaliteitscijfers in Slovenië zijn zelfs een van de laagste ter wereld. Natuurlijk moet je wel opletten voor zakkenrollers in de hoofdstad Ljubljana en op toeristische plekken zoals het Meer van Bled. Ik heb in Ljubljana wel wat zwervers op straat gezien, maar ik vond het eigenlijk minimaal als je bedenkt dat dit de hoofdstad van Slovenië is. Een enkeling in de buurt van het treinstation vraagt om kleingeld, maar daar laten ze het verder bij.

Zonsondergang-vanaf-kasteelheuvel-Ljubljana-Slovenie

4. Geldzaken in Slovenië

De tolar was lange tijd de munteenheid in Slovenië, maar sinds 2007 betaal je in Slovenië met de euro. Mijn ervaring is dat je in de meeste accommodaties, restaurants en bezienswaardigheden gewoon met een Maestro-bankpas kunt betalen. Zelfs in sommige berghutten kun je tegenwoordig met een pinpas betalen. Ook creditcards (Visa en Mastercard) worden op de meeste plekken geaccepteerd. Ik heb bijvoorbeeld een Visa prepaid creditcard van N26 en daar kun je een paar keer per maand contant geld pinnen zonder extra kosten.

Wanneer je gebruik wilt maken van de bussen is het wel handig om contant geld mee te nemen. In de bussen kun je namelijk niet met een pinpas betalen. Vaak vind je in de buurt van bushaltes en treinstations wel een ATM of bancomat.

Let op: sommige automaten – die vaak internationaal met ATM worden aangegeven – vragen een paar euro wisselkoers. Bij de bancomats is dit meestal niet het geval, dus let hierop als je contant geld gaat pinnen.

Triglav-voorbereid-op-reis-naar-Slovenie

5. Stopcontacten in Slovenië

In Slovenië heb je geen wereldstekker of adapter nodig. Ze gebruiken hier namelijk dezelfde stopcontacten als in Nederland en België: stopcontacten van type C en F.

Zonsondergang-bergen-Triglav-Slovenie

6. Water drinken in Slovenië

Het kraanwater in Slovenië is van goede kwaliteit en prima te drinken. In veel dorpen en steden vind je zelfs drinkfonteinen waar je gratis jouw waterfles kunt bijvullen. Slovenië is in dat opzicht erg duurzaam, want ze willen promoten dat mensen niet constant plastic flessen kopen als je ook jouw eigen fles kunt bijvullen. Ook in de bergen vind je onderweg waterfonteinen en bronnen waar je jouw waterfles kunt bijvullen. En dit water is vaak nog lekkerder dan wat we in Nederland kennen!

Vind je het toch prettiger om het water in Slovenië eerst te filteren? Dan kun je bijvoorbeeld een Bobble waterfilter, de Grayl waterfles of de LifeStraw gebruiken.

Lees ook: duurzaam reizen #1 – water drinken op reis

Vintgarkloof-voorbereid-op-reis-naar-Slovenie

7. Beste reistijd voor Slovenië

Zelf bezocht ik Slovenië 2 weken in oktober. Ik vind het altijd heerlijk om het laagseizoen te reizen. Normaal gesproken zou dit een ideale periode zijn, maar door slechte weersomstandigheden (er lag begin oktober zelfs al sneeuw in de bergen) gingen er jammer genoeg accommodaties / campings eerder dicht en werden activiteiten zoals het raften op de Soca geannuleerd.

De beste maanden voor Slovenië zijn mei, juni en september. In juli en augustus is het wat betreft het weer heerlijk in Slovenië, maar het kan ook behoorlijk druk zijn. In de zomermaanden wil je populaire plekken zoals het Meer van Bled en de Sloveense kust (Piran, Izola en Koper) vermijden als je je niet wilt begeven tussen grote groepen mensen. De maanden juli en augustus zijn daarentegen wel weer ideaal als je wilt wandelen in de bergen van Triglav Nationaal Park. De weersomstandigheden om bijvoorbeeld naar de Triglav Peak te klimmen zijn dan het beste.

Slovenië is misschien niet zo bekend als winterbestemming, maar ook dat is een leuke optie. Er zijn meerdere wintersportgebieden in Slovenië, waaronder Kranjska Gora en Vogel in Triglav Nationaal Park of Krvavec ten noorden van Ljubljana. Daarnaast zijn er genoeg andere winteractiviteiten in Slovenië, zoals sneeuwschoenwandelen en langlaufen. En hoe sprookjesachtig ziet het bevroren Meer van Bled eruit als het is omringd door besneeuwde bergtoppen?

Piran-voorbereid-op-reis-naar-Slovenie

8. Openbaar vervoer of auto in Slovenië?

Slovenië is een ideaal land voor een roadtrip. De afstanden zijn klein en het is compact genoeg dat je in een week tijd veel kunt ontdekken met de auto. In principe kun je zowel met een eigen auto als met een huurauto door Slovenië reizen. Wanneer je gaat kamperen is een eigen auto handig, omdat je dan meer spullen vanaf thuis meeneemt. Vanaf Nederland en België is het zo’n 1000 kilometer rijden naar Slovenië, dus houd daar wel rekening mee in jouw reisschema.

Lees ook: inspiratie voor een roadtrip in Slovenië (voor 7 dagen)

Wil je liever naar Slovenië vliegen en daar een huurauto regelen? Dat is ook mogelijk. Via Sunnycars huur je een auto voor een all-in prijs, zodat je ter plekke niet voor onverwachte kosten en verrassingen komt te staan. Ook alle verzekeringen zijn in deze prijs inbegrepen. Sunnycars is bovendien 24/7 te bereiken, voor als je onderweg problemen hebt.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Sommige plekken zijn een stuk makkelijker te bereiken als je een auto hebt. Denk aan plekken zoals de Predjamaburcht en Velika Planina. Met het openbaar vervoer is het vrij lastig om deze plekken te bereiken, dus dan ben je afhankelijk van tours of taxi’s. Maar op een paar plekken na kun je jezelf prima verplaatsen met het openbaar vervoer in Slovenië. Zelf maakte ik een Interrail reis en verplaatste ik me dus per trein naar en door Slovenië. Het treinnetwerk is prima en ik heb amper vertragingen meegemaakt.

Trein-voorbereid-op-reis-naar-Slovenie

9. Tolvignet voor Slovenië

Ga je met jouw auto naar Slovenië rijden? Vergeet dan niet om een vignet voor Slovenië te regelen. Dit tolvignet is verplicht om met een auto door Slovenië te verplaatsen. Deze kun je onder andere bij de grensstreken (in Oostenrijk en Kroatië) kopen bij tankstations, maar ook in Slovenië kun je bij tankstations en supermarkten terecht. Een tolvignet voor 7 dagen kost voor een reguliere auto €15 euro. Blijf je langer dan 7 dagen in Slovenië met jouw auto? Dan kun je het beste een tolvignet voor 1 maand van €30 euro kopen.

Wanneer je een huurauto via Sunnycars huurt is dit al in de totaalprijs inbegrepen. Houd er rekening mee dat je een aparte tol betaalt om door de Karawankentunnel te rijden: €7,40 euro.

Traditionele-boten-Meer-van-Bled-Slovenie

10. Taal in Slovenië

In Slovenië is de nationale taal Sloveens. Daarnaast zijn Hongaars en Italiaans co-officiële talen. Tenzij je een grote interesse hebt in de Sloveense taal zou ik niet al te veel moeite doen om de taal te leren. Ik vond het een vrij lastige taal om te begrijpen en in principe spreken bijna alle Slovenen prima Engels.

Ljubljana-voorbereid-op-reis-naar-Slovenie

Wil jij een reis naar Slovenië maken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar en door Slovenië reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Slovenië willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

  • Ga je liever niet alleen op pad, maar wil je met een groepsreis door Slovenië? Sawadee organiseert groepsreizen van 10 dagen, inclusief vluchten. Tijdens deze groepsreis zijn enkele hoogtepunten het Meer van Bled, raften op de Soca-rivier, de zonsondergang bewonderen aan de Sloveense kust, wandelingen in Triglav Nationaal Park en natuurlijk een bezoek aan de hoofdstad Ljubljana.
  • De duurzame reisorganisatie Better Places stelt reizen op maat in Slovenië samen. Een reisspecialist bekijkt samen met jou wat de leukste reisroute is. Ze werken veel samen met lokale gidsen en kleinschalige accommodaties, waardoor je het échte Slovenië leert kennen. Ook leuk: ze hebben een wintervakantie in Slovenië samengesteld, waardoor je Slovenië op een hele andere manier leert kennen!
  • SNP Natuurreizen heeft een paar mooie reizen in Slovenië voor outdoorliefhebbers. Van wandelvakanties door het bergachtige Triglav Nationaal Park tot een fietsvakantie van Ljubljana naar de Sloveense kust.
  • Slovenië was vroeger onderdeel van Joegoslavië. Ben je geïnteresseerd in deze geschiedenis? Dan is de rondreis Voormalig Joegoslavië van Koning Aap een aanrader. Deze reis van 24 dagen laat je niet alleen het mooie Slovenië zien, maar gaat ook door Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië en Servië. Maar liefst 7 landen dus!
Zonsondergang-Piran-kust-van-Slovenie

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten om voorbereid op reis naar Slovenië te gaan. Heb jij nog meer tips of juist nog vragen over Slovenië? Laat het hieronder via de reacties weten of stuur een mailtje naar jessica@cornersoftheworld.nl.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *