Mount-Sinai

6 minder leuke dingen in Egypte om rekening mee te houden

Egypte. Een land vol mysteries die tot op de dag van vandaag nog steeds niet zijn uitgevogeld. Het proces van het mummificeren en de fascinatie die de oude Egyptenaren hadden voor de dood. Eeuwenoude tempels en piramides die je laten inzien hoe vindingrijk mensen duizenden jaren geleden al waren. Woestijnvlaktes waar je de rust opzoekt of juist drukke markten waar je uren kunt wandelen en je ogen uitkijkt. Hiërogliefen in tempels die de grappigste dingen uitbeelden. De groene oevers van de Nijl, waar je het échte leven van de Egyptenaren aan je voorbij ziet trekken. Egypte stond lange tijd op mijn bucket list en een rondreis door dit land was een fantastische ervaring. Maar ik wil je wel een eerlijk en volledig beeld van Egypte geven, daarom deel ik in deze blog ook de minder leuke dingen in Egypte.

Lees ook: reisroute in Egypte – routes van 7, 10 & 14 dagen

Er zijn namelijk een paar dingen die mij soms tot waanzin dreven tijdens mijn rondreis in Egypte. Ik hoop je met deze blog alvast voor te bereiden op dingen die je kunnen irriteren tijdens een rondreis in Egypte. Als je hierop bent voorbereid kan het alleen maar meevallen, toch? Zoals eerder gezegd vind ik Egypte een fantastisch land om een rondreis te maken – zelfs als soloreiziger – en kan het absoluut aan iedereen aanraden om hier een keer naartoe te gaan!

Piramides-Egypte
Luxor-Egypte
Luxor-Egypte

Minder leuke dingen in Egypte tijdens een rondreis

1. Baksheesh?

“Baksheesh?”, vaak gevolgd door een ophoudend handje. Egypte is een land van aalmoezen. Wanneer iemand dit aan je vraagt vragen ze in feite om een fooi of een aalmoes. Dit kan al gebeuren wanneer je iemand om de weg naar een bezienswaardigheid vraagt. Of wanneer iemand ongevraagd met je door een graftombe loopt en volledig willekeurig naar een paar hierogliéfen wijst. “Dit is een slang. Dit is de godin Isis. Baksheesh?”

In Nederland zijn we niet gewend om voor alles fooi te geven, dus dit is in het begin even wennen. Al helpt het wel veel voor je gemoedstoestand als je je hier van tevoren op instelt. Leg een bepaald bedrag opzij (bijvoorbeeld €5-10 euro per dag) voor fooien en aalmoezen. Het maakt je reis een stuk relaxter als je je hierop instelt, anders ga je je continu ergeren.

Ik heb overigens ook vaak genoeg nee gezegd. Als iemand bijvoorbeeld ongevraagd ergens mee naartoe loopt vind ik namelijk niet dat ik ze iets ‘schuldig’ ben. Of als ze mijn koffie bij het ontbijt inschenken terwijl ik dit ook zelf kan doen. Het kan helpen door een extra portemonnee mee te nemen waar je slechts een paar Egyptische pond in doet, zodat je laat zien dat je niets hebt om te geven. Zorg altijd dat je genoeg kleingeld bij je hebt (briefjes van 5,10 en 20 Egyptische pond) zodat je mensen iets kunt geven als je dat wel wilt doen.

Lees ook: Luxor in Egypte – tips voor East Bank & West Bank

Cairo-Egypte
Cairo-Egypte

2. Het kan heet zijn in Egypte…

Met name in de zomer loopt de temperatuur hoog op. En met heet bedoel ik dat de temperaturen soms kunnen oplopen tot 50 graden! Ik heb in de zomermaanden in Egypte gereisd en hoewel het goed te doen is zou ik voor een volgende reis toch kijken of ik in het voor- of najaar naar Egypte kan gaan. Je wilt namelijk niet – net als ik – flauwvallen door de hitte.

Lees ook: wat te doen in Aswan in Egypte? Veel tips!

Voorbereiding-Egypte

3. Batterijen van jouw apparatuur zijn zo leeg

Aanvullend op punt 2: door die hitte raken de batterijen van de apparaten zoals telefoons en camera’s zo leeg. Sommige dagen ging ik door maar liefst 3 camerabatterijen heen! Voor zowel filmen als fotograferen, maar toch. Ook mijn telefoon was bijna altijd aan het einde van de dag leeg, terwijl ik hem amper had gebruikt. Of hij raakte wel eens oververhit als deze te lang in de zon was geweest. Het is daarom erg handig om een extra powerbank bij je te hebben zodat je in noodgevallen iets kunt opladen.

Voorbereiding-Egypte
Piramides-Egypte
Cairo-Egypte

4. Egypte is ontzettend fotogeniek, maar…

Ik noemde het ook al bij de redenen waarom je naar Egypte zou moeten gaan. Maar houd er rekening mee dat je continu met een camera van hot naar her rent. Het is ook handig om een extra batterij aan te schaffen als jouw camera een externe batterij heeft. En ook een paar SD-kaarten zijn geen overbodige luxe. En een van de minder leuke dingen in Egypte: je moet voor bijna iedere foto betalen. Het is behoorlijk irritant wanneer je bijna overal een extra foto-ticket voor moet kopen. Meestal zijn deze 50 Egyptische pond (€2,5 euro), maar soms is dit ticket zelfs duurder dan het entreeticket. Zo is de entree voor de Vallei van de Koningen 120 Egyptische pond, maar als je jouw camera mee wilt nemen betaal je 300 Egyptische pond extra!

Lees ook: wat te doen in Caïro in Egypte? Veel tips!

Cairo-Egypte
Piramides-Egypte
Luxor-Egypte

5. “You speak Arabic?”

In steden zoals Caïro, Alexandrië en Luxor spreken de meeste mensen Engels en ook aan de Rode Zee zijn de mensen gewend aan toeristen. Maar er zijn ook plekken waar mensen amper tot geen Engels spreken. In Siwa kostte het me bijvoorbeeld de grootste moeite om gesprekken met mensen te voeren. Zelfs de gesprekken met het hotelpersoneel gebeurden met handen en voeten. Of met een hotelgast die als tolk moest dienen. Ik bereid me altijd voor met een aantal basiszinnetjes en -woordjes, maar dat is soms niet genoeg. Als ik ergens niet tegen kan is als mensen in hun eigen taal tegen mij blijven praten, met de illusie dat ik het na 20 keer herhalen ineens wél begrijp.

Lees ook: wat te doen in Dahab in Egypte? Veel tips!

Luxor-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Voorbereiding-Egypte

6. Egypte is GROOT

Je vliegt in een paar uurtjes naar Caïro. En dan? Als je naar SinaÏ wilt ben je minimaal 7 uur met de bus onderweg. De busreis naar Siwa doet er vaak 10 uur over en hetzelfde geldt voor de treinreis naar Luxor. Met wat geluk ben je binnen 6 uur in Hurghada aan de Rode Zee. Een van de minder leuke dingen in Egypte is dan ook ongetwijfeld de reistijd en de gigantische afstanden.

Ik heb zo’n 6 weken door Egypte gereisd en ik wil niet eens nadenken over het totaal aantal kilometers dat ik heb afgelegd tijdens deze rondreis. Voor mij werd het normaal om minimaal 8 uur in een bus te zitten of in een trein te overnachten. Maar als ik er later over nadenk: doe ik dit ook dagelijks als ik in Europa ben? Een busreis van 5 uur naar Parijs vind ik dan al een opgave. Egypte is gigantisch en als je iets wilt zien zul je dus wel wat uren in jouw reisschema moeten meerekenen voor het verplaatsen van A naar B.

Voorbereiding-Egypte
Sahara-beach-camp-Sinai-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte

Wil jij een reis naar Egypte boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar en in Egypte reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Egypte willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

 • Miriam van Kingfisher Tours is een Nederlandse vrouw die al jaren met haar gezin in Egypte woont. Ze spreekt Nederlands, heeft ook Nederlandssprekende gidsen en kan echt geweldige reizen in Egypte op maat voor jou samenstellen. Ook hebben ze speciale activiteiten voor (jonge) kinderen, dus hartstikke leuk als je een familiereis maakt. Ben je in Luxor en heb je wat vrije tijd? Dan nodigen ze je vaak uit voor een boottocht op hun eigen felucca, super leuk!
 • Sawadee heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte waarbij je Caïro, Luxor, Aswan en Safaga aan de Rode Zee bezoekt. Het leuke aan deze groepsreis is dat de groep zich onder andere met de nachttrein én met een boot over de Nijl verplaatst.
 • Tui heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte met Nederlandse reisbegeleiding. Ook tijdens deze groepsreis bezoek je Caïro, de piramides, Luxor, Aswan en maak je een 4-daagse Nijlcruise. Je kunt bovendien verlengen als je langer aan de Rode Zee wilt chillen.
 • Djoser is niet voor niets vernoemd naar een Egyptische farao: een van de eerste bestemmingen van dit reisbureau was Egypte! Zij bieden verschillende rondreizen in Egypte aan.

Lees ook: voorbereid op reis naar Egypte – alles wat je moet weten voor vertrek

Dit waren mijn irritaties tijdens het rondreizen en de minder leuke dingen in Egypte. Wat vind jij ervan? En heb jij al eens door Egypte gereisd en werd jij gek van andere dingen? Laat het me hieronder weten in een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

8 gedachten over “6 minder leuke dingen in Egypte om rekening mee te houden”

 1. Ik ben er maar een weekje geweest, maar ik weet nog wel dat ik gék werd van alle verkopers. We moesten op een gegeven moment in een soort ‘blok’ naar binnen met onze groepsgenoten, zodat alleen de buitenste mensen werden lastiggevallen. Toch wel jammer, want zoiets verpest je ervaring een beetje.

  Maar wat een prachtige reis heb je gehad. Geweldige foto’s ook <3

  1. Ohhh ik zie het helemaal voor je, hoe je als groep in zo’n blok loopt om maar niet lastig gevallen te worden. Ik denk dat het bij mij wel hielp dat ik vaak een week op 1 plek ben. De eerste dag vallen ze je dan lastig, dan vertel ik ze dat ik niets ga kopen of geen geld had en de dagen erop viel het dan ook wel mee. Of ik zette gewoon m’n koptelefoon op en hoorde niet wat ze zeiden en riepen haha ;p

 2. Dit zijn wel dingen waar ik zelf ook helemaal gek van zou kunnen worden. 50 graden klinkt niet zoals een pretje en die aalmoezen zou ik ook best vervelend vinden. Extra betalen voor wat foto’s vind ik ook altijd zo stom, maar goed, het is nou eenmaal zo :p

  1. Ja als ik nog een keer naar Egypte zou gaan zou ik liever buiten de zomer gaan, scheelt toch erg qua temperaturen haha. Ik dacht van tevoren dat ik ook gek zou worden van al die bedelaars en dat vragen om geld, maar een koptelefoon opzetten doet wonderen ;p

 3. Wij gaan 26 september voor 1 week naar Serenty fun city in de buurt van Hurghada. Voor de eerste keer All-inclusive. Zitten volgens mij best ver van alles af. Zouden graag 1 dag naar Hurghada willen gaan en misschien georganiseert snorkelen. Wat is aan te raden?
  Temperatuur is dan niet meer zo hoog toch?

  1. Hoi Ingrid, wat leuk dat je naar Hurghada gaat. Ik ken het hotel waar jullie verblijven niet, maar het zal vast niet moeilijk zijn om bij de receptie een georganiseerde trip te regelen, bijvoorbeeld een boottocht, snorkeldag of een trip naar Luxor. Eind september is het weer prima, overdag zo’n 25 tot 30 graden en ook het zeewater is een fijne temperatuur. Veel plezier gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *