Rotslandschap-Schynige-Platte

Wandelen Schynige Platte: via Faulhorn, Bachalpsee & First naar Grindelwald

Zwitserland is een heerlijke bestemming voor wandelliefhebbers. En wat mij betreft is Interlaken de beste uitvalsbasis om de bergachtige omgeving te voet te verkennen. Een van mijn favoriete wandelingen is de wandeling van Wilderswil naar Grindelwald (in 2 dagen). In dit artikel vertel ik je meer over wandelen bij Schynige Platte.

Lees ook: voorbereid op reis naar Zwitserland – alles wat je moet weten voor vertrek

Uitzicht-over-Bachalpsee-Zwitserland
Bijzondere-rotsen-tijdens-wandeling-Wilderswil-Grindelwald

Wandelen van Schynige Platte naar Grindelwald

De wandeling van Schynige Platte naar Grindelwald is een van mijn favoriete wandelingen in de omgeving van Interlaken. Het is een uitdagende wandeling, maar qua hoogteverschillen is het verspreid over de wandeling prima te doen. En de uitzichten onderweg zijn ge-wel-dig! Je kunt deze wandeling starten in Wilderswil, maar je kunt het eerste stuk van Wilderswil naar Schynige Platte ook met de bergtrein afleggen. Vervolgens wandel je onder meer via de Faulhorn, de Bachalpsee en Grindelwald First naar het bergdorp Grindelwald.

Een vriendin van mij heeft deze wandeling in de zomer in 1 dag gedaan, maar ik heb deze wandeling verspreid over 2 dagen. Je kunt onderweg bij een paar berghutten overnachten of kamperen in de buurt van Bachalpsee. Check van tevoren wel even de regels voor wildkamperen in dit berggebied. In principe mag je in Zwitserland boven de “boomgrens” wildkamperen, maar in bepaalde delen rondom Bachalpsee is dat niet toegestaan. Voorkom een boete door de huidige regels van tevoren op te zoeken.

Rotslandschap-wandeling-Wilderswil-Grindelwald
Schuurtjes-in-weide-bij-Grindelwald

1. Van Interlaken naar Wilderswil (dag 1)

De beste uitvalsbasis om met deze wandeling te starten is Interlaken, een van de leukste plekken in Zwitserland. Vanaf Interlaken neem je de bus of de trein naar Wilderswil, een dorp dat slechts een paar kilometer verderop ligt. De prijs voor de bus van Interlaken West naar Wilderswil is 2.30 Zwitserse Frank (€2,20 euro). Extra tip: met de Interlaken Pass (die je in sommige accommodaties krijgt) kun je gratis reizen tussen Interlaken en Wilderswil.

Je stapt uit bij Wilderswil Bahnhof. Aan de andere kant van het treinstation zie je de opstapplaats voor de trein naar Schynige Platte. De die hard wandelaars starten hun wandeling in Interlaken: de wandeling van Interlaken West naar Wilderswil Bahnhof is ongeveer 3 kilometer.

Lees ook: wat te doen in Interlaken & omgeving?

Uitzicht-over-Interlaken-vanaf-Hardermandli

2. Bergtrein van Wilderswil naar Schynige Platte (dag 1)

Er gaat een historische bergtrein van Wilderswil (584 meter hoogte) naar Schynige Platte (1967 meter hoogte). Deze rit duurt ongeveer 55 minuten en klimt meer dan 1300 meter omhoog. Op sommige stukken klimt deze tandradtrein omhoog met maar liefst 25% hellingspercentages, dus dat is vrij steil!

Tijdens deze rit heb je prachtige uitzichten over de bergachtige omgeving van Interlaken en Wilderswil. Je kunt dit deel ook omhoog wandelen, maar ik zou dit alleen doen als je er een meerdaagse wandeltocht van wilt maken. Met dit stuk ben je namelijk al bijna de hele dag aan het wandelen.

Een enkele reis met de bergtrein van Wilderswil naar Schynige Platte is 32 Zwitserse Frank (€31 euro). Met bepaalde passen zoals de Interrail Pass en Swiss Travel Pass krijg je korting.

Let op: deze bergtrein is in de wintermaanden gesloten. Zoek van tevoren de openingstijden op (doorgaans van mei tot en met oktober).

Lees ook: budgettips voor goedkoop (oké: betaalbaar) reizen in Zwitserland

Bergtrein-Schynige -Platte-Wilderswil
Bergtrein-Schynige -Platte-Wilderswil
Wandelen-Schynige-Platte-Zwitserland
Bergtrein-Schynige -Platte-Wilderswil
Uitzicht-vanaf-station-Schynige-Platte-Zwitserland

3. Wandelen Schynige Platte naar Bachalpsee (dag 1)

Bij het startpunt van deze wandeling van Schynige Platte naar Grindelwald zit een hotel met een mooi panoramarestaurant. Doorgaans is het hier vrij druk, want de dagjesmensen die niet echt veel gaan wandelen maken een klein rondje en zitten vervolgens de rest van de dag op dit terras.

Wandel je de eerste dag van Wilderswil naar Schynige Platte? Dan zou je in het Berghotel Schynige Platte kunnen overnachten. Boek de overnachting wel op tijd en houd er rekening mee dat het een vrij prijzige overnachting is (€260-320 euro voor een 2-persoonskamer)

Ik genoot optimaal van mijn eerste dag wandelen van Schynige Platte naar Bachalpsee. Onderweg kom je veel mooie en bijzondere rotsformaties tegen. Bergtoppen zoals de Loucherhorn, de Roteflue en de Faulhorn zorgen ervoor dat ik constant stop om foto’s te maken. Tijdens deze wandeling moet je af en toe wel een stuk klimmen, maar er zijn ook redelijk wat vlakke stukken tussendoor om weer op adem te komen.

Wanneer je bij de Faulhorn arriveert kun je ervoor kiezen om over deze top te klimmen (langs het berghotel) of om de route erlangs te nemen. Vanaf hier gaat de wandelroute naar beneden, richting de Bachalpsee.

Berghut-tijdens-wandeling-Wilderswil-Grindelwald

Overnachten dag 1 van de wandeling van Schynige Platte naar Grindelwald

Wanneer je gaat wandelen van Schynige Platte naar Grindelwald zijn er meerdere opties waar je onderweg kunt overnachten:

  • Berghaus Männdlenen op 2344 meter hoogte. Deze berghut vind je na ongeveer 3,5 uur wandelen (een uur voordat je de Faulhorn bereikt). Ze hebben hier zo’n 30 bedden. De prijs per persoon start vanaf 40 Zwitserse Frank voor een overnachting en ontbijt. Toen ik deze wandeling in september maakte was de prijs 51 Zwitserse Frank. Via de website kun je een reservering maken of meer info vragen.
  • Berghotel Faulhorn op de top van de Faulhorn. Dit hotel heeft zowel privékamers als slaapzalen. Een bed in de slaapzaal is 77 Zwitserse Frank, een privékamer 110 Zwitserse Frank per persoon. Deze prijs is inclusief overnachting, ontbijt en een diner van 3 gangen. Via de website kun je een reservering maken of meer info vragen.
  • Op de route tussen Faulhorn en Bachalpsee kom je een paar schuilhutten tegen. De avontuurlijke wandelaars kunnen hier met eigen kampeerspullen overnachten, maar houd er rekening mee dat het behoorlijk fris kan worden!  
  • Tot slot kun je overnachten bij Berggasthaus First op de bergtop First, op 2167 meter hoogte. Vanaf deze bergtop kijk je uit over Grindelwald en op de hogere bergtoppen zoals de Wetterhorn, de Schreckhorn en de Mittelhorn. Er zijn zowel privékamers als slaapzalen waar je kunt overnachten. Een bed op een slaapzaal is 80 Zwitserse Frank, een 2-persoonskamer is zo’n 230 Zwitserse Frank. De prijs is inclusief overnachting, ontbijt en een diner van 3 gangen. Via Booking kun je een reservering maken.
Wandelpad-Schynige-Platte-van-Wilderswil-naar-Grindelwald
Bijzondere-rotsformaties-Schynige-Platte-Zwitserland
Onverhard-wandelpad-Schynige-Platte
Rotslandschap-Schynige-Platte
Wandelpad-van-Wilderswil-naar-Grindelwald-Zwitserland
Uitzicht-op-Sagistalsee
toren-van-steentjes-tijdens-bergwandeling
Rotslandschap-wandeling-Wilderswil-Grindelwald

4. Bachalpsee naar Grindelwald First (dag 2)

Je wandelt in ongeveer 5 à 6 uur van Schynige Platte naar Bachalpsee. Ik besloot om te kamperen bij Bachalpsee, omdat je hier fantastisch sterren kunt kijken ’s nachts. Zoek van tevoren wel de recente regels rondom wildkamperen bij de Bachalpsee uit, want ik heb gehoord dat het inmiddels verboden is om hier je tentje op te zetten.

Bij Bachalpsee vind je een toiletgebouw en een schuilhut, waardoor dit een ideale plek is om een pauze in te lassen. Wanneer het niet mistig is zijn dit een van de meest indrukwekkende uitzichten die je in Zwitserland gaat zien.

De wandeling van Bachalpsee naar Grindelwald First is makkelijk en loopt vlak hellend naar beneden. Er is een vrij breed wandelpad, dat zelfs gebruikt wordt door boswachters en opzichters met een quad (om zich tussen Bachalpsee en First te verplaatsen).

Net voordat je het hotel-restaurant van First bereikt kun je nog een stukje lopen via de First Cliff Walk. Niet doen als je hoogtevrees hebt, maar ik vond het wel een bijzondere ervaring om een stukje te lopen terwijl je de afgrond onder je gewoon kunt zien!

Berg-met-reflectie-in-water-Bachalpsee
Sterrenhemel-bij-Bachalpsee-Zwitserland
Bachalpsee-tijdens-zonsopkomst-Zwitserland
Zonsopkomst-bij-Bachalpsee-Zwitserland
Wandelpad-tussen-Bachalpsee-en-First
First-Cliff-Walk-bij-Grindelwald
First-Cliff-Walk-bij-Grindelwald-Zwitserland
Wandelschoenen-op-First-Cliff-Walk
Berg-met-reflectie-in-bergmeer-Wilderswil-naar-Grindelwald
First-Cliff-Walk-Zwitserland

5. Grindelwald First naar Grindelwald (dag 2)

Bij Berggasthaus First kun je een drankje doen, eten en zelfs overnachten. Dit is een goede plek om te overnachten als je in de zomer wandelt, wanneer je meer daglicht hebt. Als je minder daglicht hebt zou ik je aanraden om bij Berghotel Faulhorn of Berghaus Männdlenen te overnachten.

Er gaat een skilift tussen Grindelwald en Grindelwald First, die je ook in de zomermaanden kunt gebruiken. Wil je niet meer naar beneden wandelen? Dan kun je dus de skilift naar beneden nemen. De wandelroute van Grindelwald First naar Grindelwald is prima, maar sommige stukken zijn vrij steil. Er zijn stukken op de route waar het hellingspercentage maar liefst 20% procent is. Je wandelt in ongeveer 2 uur van First naar Grindelwald.

In Grindelwald kun je ervoor kiezen om in dit bergdorp te overnachten, om de trein terug naar Interlaken te nemen of om verder te wandelen, bijvoorbeeld via de Eiger Trail.

Lees ook: wandelen bij Interlaken: Hardergrat Trail (Harder Kulm, Suggiture & Augstmatthorn)

Skilift-van-Grindelwald-naar-First
Bord-steile-daling-van-20-procent
Koeien-in-weide-Grindelwald
Schuurtje-met-bergen-achtergrond-Grindelwald
Koe-met-grote-koeienbel-in-Grindelwald
Jessica-met-backpack-tijdens-wandeling-Wilderswil-Grindelwald-in-Zwitserland

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om deze mooie wandeltocht op jouw verlanglijstje te zetten. Heb je nog vragen over het wandelen van Schynige Platte naar Grindelswald, via de Faulhorn, Bachalpsee en Grindelwald First? Laat het me hieronder weten via de reacties of stuur een mailtje naar jessica@cornersoftheworld.nl!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *