Opgestapelde-bomen-in-bos-bij-Schoonloo

Pieterpad etappe 6: mijn ervaring, tips en meer info

Mijn beoordeling van Pieterpad etappe 6: 7/10

Mijn voeten zijn eindelijk weer een beetje hersteld van alle blaren. Ze zullen nog steeds geen schoonheidsprijs winnen. Ze zullen nog steeds niet iemand met een voetenfetsj bekoren. Maar hé: ik kan weer verder. En dat is wat telt.

Ik laat Schoonloo en de akkers al snel achter me. Het is heerlijk fris in het bos, zo op de vroege ochtend. Ik wandel over de verlaten wandelpaden en een hele tijd heb ik het bos voor mezelf. Ook op de typerende Drentsche flintenweg – aangelegd met stenen en veldkeien – kom ik niemand tegen. Heerlijk. Misschien vragen mensen zich wel eens af of ik eenzaam ben, aangezien ik zo veel tijd in m’n eentje in het buitenland doorbreng. Maar wat is eenzaamheid eigenlijk? Voor mijn gevoel ben ik niet snel eenzaam, want ik vind mijn eigen gezelschap helemaal prima. Natuurlijk zie ik graag mijn familie en vrienden, wil ik lachen met andere mensen en verhalen uitwisselen. Maar ik kan ook gemakkelijk dagen in mijn eentje doorbrengen. De rust opzoeken. Samenzijn met mijn gedachten. Teruggaan naar de essentie.

Bomen-bos-bij-Schoonloo-Drenthe
Pieterpad-markering-Pieterpad-etappe-6

Lees ook: Pieterpad lopen – 10 tips voor een geweldige voorbereiding

Wandelen is als mediteren. En mediteren doe ik ook bijna altijd in m’n eentje. Dit klinkt misschien hard, maar mensen die zeggen dat ze niet kunnen mediteren zeggen eigenlijk dat ze niet met zichzelf in het hier en nu kunnen zijn. Het brein gaat namelijk altijd door. Altijd. Het is lastig om géén gedachten te hebben. Het is alsof je aan iemand vraagt om NIET aan een olifant te denken. Maar je kunt het brein wel trainen. Je hoeft niet per se uren in een gekke lotushouding te zitten. Want je kunt ook een paar minuten wandelen en simpelweg focussen op jouw stappen, de omgeving, jouw ademhaling. Dan ben je ook al bezig met het hier en nu – en dat kan al rust geven.

Close-up-opgestapelde-boomstammen-in-bos-Schoonloo
Weg-van-keien-Pieterpad-etappe-6
Akkers-met-watersproeier-tijdens-Pieterpad-etappe-6
Bos-in-de-ochtend-bij-Schoonloo

Mijn ervaring met Pieterpad etappe 6

En zo stap ik nog een tijdje lekker door. Na een uur besluit ik om een kleine omweg te maken, naar het museumdorp Orvelte. Binnen een paar kilometer zie ik de eeuwenoude traditionele huizen opduiken. Het dorp is bedoeld om mensen te laten zien hoe we vroeger leefden. Dieren en mensen onder één dak. Tegenwoordig wonen er ook nog wel wat mensen in Orvelte, maar het merendeel van de gebouwen is een monument of gewoon open voor publiek.

Ik eindig mijn wandeling door het dorp bij de schaapskooi. Hier fokken ze Schoonebekers, een zeldzaam inheems schapenras. In het veld zie ik een tiental schapen met lange, fluffige

Dakpannen-huis-Orvelte-Drenthe
Huis-in-museumdorp-Orvelte-Drenthe
Straat-Orvelte-museumdorp-Drenthe
Schapenkooi-Orvelte-Drenthe
Schapenkooi-van-binnen-Orvelte-museumdorp-Drenthe
Speciaal-ras-schapen-Drenthe-Orvelte

Via het Oranjekanaal loop ik verder om weer op het Pieterpad uit te komen. De omweg is zo’n 5 kilometer, waardoor etappe 6 ineens 29 kilometer is geworden. Maar dat is helemaal prima. In het Sleenerveld vind ik schaduw onder de bomen en op een picknickbankje bij het Pieterpadmonument, ter ere van de bedenkers van het Pieterpad: Bertje en Toos. De heide staat er nu nog wat dor bij, maar het moet er hier in augustus prachtig uitzien. Een zee van paarse planten. De weg tot Sleen is mooi, maar niet heel bijzonder. Ik wandel langs akkers tot ik Sleen in mijn vizier heb. Het is een van de meest schattige dorpen die ik in tijden heb gezien, met authentieke huizen en een relaxte sfeer. Vlak bij het eindpunt gluur ik nog even binnen bij Het Kleinste Cafe om de vele schattige kopjes te bewonderen; een begrip onder Pieterpad-wandelaars.

Oranjekanaal-pieterpad-etappe-6
Zwerfkeien-als-versiering-voor-huizen-Drenthe
Pieterpad-monument-in-wei-op-heuvel
traditionele-huizen-met-zwerfkeien-in-tuin-sleen

Pieterpad etappe 6: praktische informatie

Afstand Pieterpad etappe 6

Pieterpad etappe 6 loopt van Schoonloo naar Sleen. Deze etappe is 24 kilometer lang. Wanneer je de omweg naar Orvelte erbij pakt is deze wandeling 29 kilometer lang.

Verharde/onverharde weg?

Deze route bestaat voor een groot deel onverharde wegen. Alleen de eerste kilometer als je Schoonloo verlaat en de laatste kilometers voor Sleen zijn verharde wegen. Wanneer je via Orvelte loopt wandel je ook een heel stuk langs het Oranjekanaal op een verharde weg. Ik denk dat deze etappe 75% onverharde en 25% verharde wegen zijn.

Langs-akkers-lopen-bij-Sleen-Pieterpad-etappe-6

Hoe kom je bij het startpunt van Pieterpad etappe 6?

Kom je met het openbaar vervoer? Dan kun je het beste met de trein naar Assen reizen en vanaf daar bus 21 naar Emmen nemen. Je kunt ook naar Emmen reizen en bus 21 richting Assen nemen, maar die rit duurt langer. Je stapt uit bij de rotonde en loopt vervolgens naar links. Vanaf daar zie je al snel weer de markeringen van het Pieterpad.

Kom je met de auto? In Schoonloo kun je gratis parkeren. Zorg er wel voor dat je niet de parkeerplek van bewoners inneemt. Naast Eetcafé Hegeman vind je parkeerplaatsen waar wandelaars de auto kunnen parkeren.

Leuke plekken & uitzichten

1. Museumdorp Orvelte. Je moet er dus wel een paar kilometer voor omlopen, maar dat vond ik het wel waard. Het is een bijzondere plek waar je terug in de tijd gaat. De eeuwenoude gebouwen zijn goed bewaard gebleven en je krijgt een goede indruk hoe mensen vroeger leefden.

Huizen-met-pony-schaap-in-Orvelte-Drenthe
Schuut-Orvelte-van-buiten

2. Sleenerzand. Een mooi en gevarieerd natuurgebied met stuifzand, heides, vennen en bossen. Kun je je voorstellen dat dit gebied ooit oerwoud was? In Sleenerzand heeft ook het Trechterbekervolk geleefd; die mensen die hunebedden bouwden. De Papeloze Kerk is een goed voorbeeld hoe een hunebed er vroeger uit heeft gezien. Je moet er wel een stukje voor omlopen, want het ligt niet direct aan het Pieterpad. De naam “Papeloze Kerk” slaat op de tijd van de Reformatie, toen er op dit veld preken werden gegeven zonder dat de papen (oftewel de Katholieken) ook maar iets in de gaten hadden.

Sleenerzand-wandelen-Pieterpad-etappe-6

3. Pieterpadmonument. In Sleenerzand kom je op een van de weides een groot kunstwerk van steen tegen: het Pieterpadmonument. Het is hier in 2004 geplaatst ter ere van Bertje Jens en haar wandelvriendin Toos, de stichters van het Pieterpad.

Groot-Pieterpadmonument-tijdens-Pieterpad-etappe-6

4. Molen de Hoop in Sleen. Sleen is een fotogeniek brinkdorp – en ook hier mag een molen natuurlijk niet ontbreken.

Eten & drinken tijdens etappe 6

In Schoonloo zit een cafe, maar zoek van tevoren de openingstijden op. In het dorp vind je géén supermarkten. Houd hier dus rekening mee bij het plannen van jouw wandeling.

Onderweg kom je ook niet zo heel veel tegen, omdat je vooral door natuurgebied loopt. Wandel je de extra route naar museumdorp Orvelte? Dan kom je langs het Oranjekanaal een Rustpunt tegen, net voor Wezuperbrug. Hier vind je een toilet en een zelfhulp-keukentje. Je moet dus zelf je koffie/thee/fris inschenken en wat lekkers pakken. Vervolgens laat je wat contant geld achter.

In Sleen zitten wel een paar leuke plekken waar je iets kunt eten en drinken. Net voordat je het eindpunt bereikt wandel je langs Het Kleinste Cafe. Er zijn een paar zitplekken buiten, maar kijk zeker ook even naar binnen om de vele kopjes te bewonderen. Daartegenover vind je restaurant De Deel, waar je ook prima buiten en binnen kunt zitten.

Supermarkten: in Schoonloo géén supermarkten, in Sleen zit een Albert Heijn bij het eindpunt.

uitzicht-vanaf-wandelpad-pieterpad-etappe-6-op-sleen-en-boerderijen

Overnachten Pieterpad etappe 6

Kamperen

Als je wilt kamperen kun je het beste bij Camping Pieterom in Sleen overnachten. Deze kleine, rustige camping ligt vlak bij het Pieterpad. De kampeerplaatsen zijn ruim en hebben een eigen waterkraantje.

Prijzen kamperen bij Camping Pieterom (juli 2020)

  • Kampeerplaats 1 persoon, inclusief elektriciteit (meerdere dagen): €16,25 euro
  • Extra persoon: €3,75 euro
  • Trekkerstent, 1 persoon: €9,75 euro
  • Toeristenbelasting (verplicht): €1,25 euro
  • Elektriciteit: inclusief (
  • Douches: gratis
  • WiFi: gratis
Zon-schijnt-door-bladeren-pieterpad-etappe-6

Accommodaties in Sleen

Sleen is een klein brinkdorp waar geen hotels te vinden zijn. Je zou wel een stukje kunnen doorlopen naar Erm, waar je bijvoorbeeld kunt overnachten bij de Karkoele.

Daarnaast zou je kunnen kijken naar gastadressen bij Vrienden op de Fiets. Hier worden overnachtingen aangeboden aan wandelaars en fietsers bij mensen thuis. Vaak slaap je in een privékamer, maar soms is de garage of het tuinhuisje omgebouwd tot gastverblijf. Ook voor solowandelaars is dit ideaal: je betaalt altijd €25 euro per persoon, inclusief ontbijt. De toeristenbelasting komt er nog wel bovenop; dat is vaak €1-2 euro per nacht. Een lidmaatschap is €8 euro per kalenderjaar.

Boom-op-veld-tussen-bladeren

Route volgen voor Pieterpad etappe 6

Het Pieterpad is over het algemeen goed gemarkeerd en de markeringen worden regelmatig gecheckt. Ik had ook de wandelgids Pieterpad Deel I (Pieterburen – Vorden) meegenomen. Niet echt voor de markeringen, maar wel voor de achtergrondverhalen en -informatie over de gebieden waar ik liep. Daarnaast kun je ook Pieterpad etappe 6 via Route.nl volgen. Zo kun je met jouw telefoon en GPS wandelen.

Pieterpad-wandelgids-deel-I

Lees ook: Pieterpad etappe 5 – mijn ervaring, tips en meer info

Lees ook: Pieterpad etappe 7 – mijn ervaring, tips en meer info

Dit was mijn ervaring en alle informatie over Pieterpad etappe 6. Heb jij nog meer tips voor wandelaars die deze etappe gaan lopen? Laat het hieronder weten via de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *