Openbaar-vervoer-Lissabon

Openbaar vervoer in Lissabon: zo verplaats jij je door de stad!

Ik vind het heerlijk om door een stad te wandelen. Maar Lissabon is niet de meest ideale stad voor een wandeling. De bezienswaardigheden en leuke hotspots liggen soms ver van elkaar vandaan. Bovendien is Lissabon gebouwd op heuvels, dus je klimt en daalt regelmatig tijdens het wandelen. Ik zou je daarom aanraden om ook gebruik te maken van het openbaar vervoer in Lissabon. In deze blog deel ik de mogelijkheden voor het openbaar vervoer in Lissabon!

Lees ook: Lissabon tips – ultieme gids voor jouw stedentrip

Jessica-met-street-art-schip

Reizen met het openbaar vervoer in Lissabon: Viva Viagem

De Viva Viagem is een kaart om te reizen met het openbaar vervoer in Lissabon. Het is te vergelijken met de Nederlandse OV-chipkaart. De kaarten zijn van papier en zijn niet persoonsgebonden. 1 jaar na aanschaf verloopt de kaart. De kaart schaf je voor €0,50 eurocent aan. Daarna kun je hem opwaarderen in een kiosk, bij de metro of bij een station.

Waarom zou je een Viva Viagem kaart aanschaffen om met het openbaar vervoer in Lissabon te reizen?

  1. Het werkt efficiënt. Je scant de kaart als je gebruikmaakt van het openbaar vervoer. Je hoeft dus niet IEDERE keer een los kaartje te kopen.
  2. Bovendien nemen ze in bussen en trams alleen contant geld aan. Je kunt niet met een betaalpas betalen in de tram of bus. Moet je daar dus constant op letten en dat is niet relaxed.
  3. Het werkt overal in het openbaar vervoer in Lissabon: tram, bus, metro, de liften en de treinreizen rondom Lissabon. Deze treinreizen gaan naar Estoril, Cascais en Sintra. Je kunt de Viva Viagem kaart zelfs gebruiken als je met de boot wilt oversteken van Cais do Sodré naar Cacilhas.
  4. Je krijgt korting op jouw ritten met het openbaar vervoer. Als je ter plekke een ticket koopt kost een rit met de bus €2 euro & met de tram zelfs €3 euro. Met de Viva Viagem kaart kost een enkele rit €1,50 euro (of €1,34 euro als je de Viva Viagem kaart opwaardeert met zapping, daarover later meer).

Witte of groene Viva Viagem kaart?

De meeste toeristen schaffen een witte Viva Viagem kaart aan en dat werkt prima. Er bestaat ook een groene Viva Viagem kaart, die je kunt gebruiken ten zuiden van de Tejo rivier (dus op de zuidelijke oever).

De witte Viva Viagem kaart zou volgens de website alleen in Lissabon werken en niet ten zuiden van de Tejo rivier: Metro Transportes do Sul. Maar…. sinds 2020 kun je de witte Viva Viagem kaart dus wél ten zuiden van de Tejo rivier gebruiken. Zo gebruikte ik mijn kaart om van Costa da Caparica naar Lissabon (en andersom) te reizen. En ik gebruikte de kaart voor de (bovengrondse) metro in Cacilhas. Gebruik je kaart, want het is een stuk makkelijker én goedkoper. Voor een ticket van Alcântara in Lissabon naar Costa da Caparica betaal je bij de chauffeur €3,40 euro. Via de kaart betaal je ongeveer €1,50 euro.

Reizen met de Viva Viagem kaart: de opties + kosten

Wanneer je de Viva Viagem kaart opwaardeert heb je verschillende opties.

Je kunt voor één rit opwaarderen voor €1,50 euro. Deze rit is dan voor 1 uur geldig. Je mag dus overstappen binnen dat uur, bijvoorbeeld als je van bus wilt wisselen. Houd er wel rekening mee dat je slechts één keer door metropoortjes mag gaan. Je mag dus wel 1 uur met de metro reizen, maar niet tussendoor de metro verlaten en weer terugkomen.

Als je veel met het openbaar vervoer in Lissabon reist kan een dagkaart ook handig zijn. Deze dagkaart is 24 uur geldig en kost €6,40 euro. Je kunt dan zo veel reizen met de bus, tram, metro en de liften als dat je wilt. Wil je ook jouw ticket naar Cascais of Sintra in deze dagkaart toevoegen? Dan is zo’n dagkaart €10,60 euro.

Tot slot kun je ook een bedrag op de kaart opwaarderen en met dat tegoed reizen. Deze optie heet zapping. Dit is vooral handig als je meerdere dagen in de stad bent en veel met het openbaar vervoer in Lissabon reist. Een rit met de tram, bus of metro kost dan €1,35 euro en de boot naar Cacilhas is slechts €1,27 euro. De trein van Lissabon naar Sintra of Cascais is dan €1,90 euro enkele rit.

Lees ook: onbeperkt reizen in Lissabon met de Navegante Pass

Uitzicht-vanaf-kasteel-over-Lissabon

Let op: niet uitchecken in de tram of de bus

In tegenstelling tot de Nederlandse ov-kaart hoef je de kaart alleen maar bij het inchecken te gebruiken. Je hoeft de kaart dus NIET bij het uitchecken te gebruiken.

Let op: Viva Viagem tegoed krijg je niet terug

Houd er rekening mee dat je het tegoed op de Viva Viagem kaart NIET kunt terugstorten. Je kunt het geld wel naar een andere Viva Viagem kaart overmaken. Houd er rekening mee dat een Viva Viagem kaart 1 jaar na aanschaf verloopt. Je kunt de kaart dus blijven gebruiken als je vaker naar Lissabon gaat, maar na 1 jaar moet je het tegoed naar een andere kaart verplaatsen.

Let op: 1 Viva Viagem kaart per persoon

Houd er rekening mee dat je per persoon een Viva Viagem kaart moet gebruiken als je met het openbaar vervoer in Lissabon reist. Je kunt dus NIET met 1 kaart inchecken voor 3 personen. Je hebt dan 3 Viva Viagem kaarten nodig.

Let op: waardeer het Viva Viagem tegoed van tevoren op

In bussen en trams kun je jouw Viva Viagem kaart NIET opwaarderen. Zorg ervoor dat je dit dus doet voordat je instapt, bij een station of bij een kiosk.

Monument-zeevaarders-in-Belém

Openbaar vervoer in Lissabon: de mogelijkheden

1. Tram in Lissabon

De leukste manier om je te verplaatsen in Lissabon is wat mij betreft de tram. Het is misschien niet de meest efficiënte manier om je te verplaatsen, maar tijdens de rit zie je veel van de stad. Regelmatig stap ik in de tram in Lissabon en wanneer ik een leuke plek tegenkom stap ik gewoon bij de dichtstbijzijnde halte uit.

De trams zijn een icoon in de stad. Bovendien is het een fijne manier om de steile heuvels in Alfama en Bairro Alto te beklimmen. Zelfs door de meest smalle straatjes rijden de trams. Tram 28 is dé beroemde tramlijn die door de wijken Baixa, Alfama en Bairro Alto loopt. Meer over tram 28 in Lissabon lees je hieronder. Tram 15 brengt je naar de westelijke wijk Belém. Wanneer je geen zin hebt om via de boulevard van Belém te wandelen is dit een prima optie.

Voordeel: je ziet veel van de stad, nostalgisch gevoel, er zijn veel tramhaltes. Handig om je te verplaatsen in het toeristische gedeelte (Alfama, Bairro Alto, Baixa, Belém).

Lees ook: miradouros in Lissabon – 15x de mooiste uitzichtpunten

Tram-Lissabon
Met-de-tram-door-Lissabon

2. Tram 28 in Lissabon

Tram 28 in Lissabon is een wereldberoemd begrip. De officiële naam voor deze tramlijn is Elétrico 28E. Hoewel de meeste Portugezen deze tramlijn vermijden is het voor toeristen wel leuk om een ritje te maken met tram 28 in Lissabon. Tram 28 start in de wijk Baixa bij Praça Martim Moniz en loopt via de heuvelachtige wijken Alfama en Bairro Alto naar Campo Ourique. De route van tram 28 is 10 kilometer lang en komt langs allerlei bezienswaardigheden zoals het kasteel van Lissabon, de Sé Kathedraal en diverse uitzichtpunten (de miradouros). Een rit met tram 28 in Lissabon duurt in totaal 50, max 60 minuten.

Je kunt tram 28 ook gebruiken als je een dagkaart van Viva Viagem hebt. Houd er overigens rekening mee dat je even moet wachten totdat je kunt instappen in tram 28 in Lissabon. Wanneer de tram vol zit opent de chauffeur de voordeur niet, dus je kunt zomaar een paar trams voorbij zien komen voordat je kunt instappen. Tram 28 rijdt iedere 10 – 15 minuten. Ga zo vroeg mogelijk in de ochtend als je de drukte wilt vermijden.

Let tijdens een rit met tram 28 in Lissabon goed op je spullen. Zakkenrollers zijn met name in tram 28E en tram 15E (naar Belém) actief!

Nadeel: de trams zijn ouderwets en het is vaak niet de snelste optie om je door de stad te verplaatsen (met name buiten het centrum). Bovendien hebben de trams geen airconditioning, wat in de zomer vervelend kan zijn.

Lees ook: Alfama Lissabon – steile straatjes, azulejos en de fado

Tram-28-Lissabon

3. Lissabon metro

Het metronetwerk van Lissabon is gemakkelijk en efficiënt. Er zijn slechts 4 metrolijnen die worden aangegeven met een kleur: blauw, geel, groen en rood. Het grote voordeel is dat je snel kunt reizen met de Lissabon metro. Met de bussen in Lissabon kun je lang in de file staan, maar daar heb je met de metro geen last van. Bovendien kan het bijna niet misgaan met slechts 4 lijnen. Waar je in Londen of Parijs even bezig bent met het uitstippelen van jouw metroroute zie je dit in de Lissabon metro in één oogopslag. Hier kun je de kaart van de Lissabon metro openen.

De Lissabon metro rijdt tussen 06.30 ’s ochtends en 01.00 uur ’s nachts en je hoeft nooit lang te wachten. Het nadeel is dat veel bezienswaardigheden in het centrum (bijvoorbeeld in Alfama) niet bij een metrohalte liggen. Voor toeristen is de bus of de tram daarom vaak een betere optie. Maar voor plekken buiten het centrum (denk aan Parque das Nações) en het vliegveld van Lissabon is de metro een goede keuze. Ik ben meerdere keren van het vliegveld naar het centrum van Lissabon (en andersom) gereisd. Terminal 1 van het vliegveld (Aeroporto) is het eindstation van de rode lijn. De metro gaat niet naar terminal 2. Vanaf terminal 1 kun je een gratis shuttle naar terminal 2 nemen. Houd er rekening mee dat je opnieuw voor een rit betaalt zodra je door de metropoorten gaat.

Voordeel: snelste manier om bij het vliegveld te komen, efficiënt om files te vermijden en metro’s hebben bijna nooit vertraging. De metro’s zijn bovendien schoon. Tot slot heeft de metro airconditioning, wat prettig is in de zomermaanden.

Nadeel: veel (toeristische) plekken en bezienswaardigheden in Lissabon hebben geen metrohalte in de buurt, dus voor toeristen minder handig.

Azulejos-tegeltjes-in-Lissabon

4. Lissabon bussen

De tram is het leukst, de metro is vaak het snelst… maar de bussen zijn voor de meeste toeristen het meest efficiënt in het openbaar vervoer in Lissabon. Als je van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid wilt hoppen is de bus ideaal. Je hebt zo een bushalte gevonden en de bussen rijden regelmatig. Bovendien reis je ook gemakkelijk met de bus naar plekken buiten het centrum. Denk aan het Christusbeeld op de andere oever, het vissersdorpje Sesimbra of het surfersdorp Ericeira.

Voordeel: veel bushaltes en een uitgebreid busnetwerk, bussen rijden regelmatig dus je hoeft niet lang te wachten. Sommige bussen hebben airconditioning, wat prettig is in de zomer.

Nadeel: op een slecht moment kun je makkelijk een uur in de file staan in het centrum van Lissabon. Bussen kunnen die files jammer genoeg niet vermijden. Let op dat je de reguliere bussen niet mag nemen als je vanaf het vliegveld met veel bagage reist. Handbagage is wel prima.

Miradouro-Alcantara-kasteel

Lees ook: leuke hotspots in Lissabon om lekker te eten

5. Aerobus Lissabon

Tussen de luchthaven van Lissabon en het centrum rijden Aerobussen. Je herkent deze bussen direct: ze zijn groen en er staat groot AEROBUS op de zijkant. Er zijn 2 lijnen met de Aerobus in Lissabon. Lijn 1 gaat naar Cais do Sodré. Vanaf hier zit je zo in de centraal gelegen wijk Baixa. Lijn 2 gaat naar Sete Rios, in het noordwesten van Lissabon. Maar de meeste toeristen zullen lijn 1 van de Aerobus in Lissabon nodig hebben.

De Aerobus is duurder dan de reguliere bus: een ticket is €3,60 euro. Kinderen krijgen korting in de Aerobus. Wel is het fijn dat de Aerobussen naar terminal 1 én terminal 2 rijden. Terminal 2 wordt door budgetmaatschappijen zoals Ryanair, Wizzair en Transavia gebruikt. De gewone bussen rijden alleen naar terminal 1. Vanaf terminal 1 moet je dan de gratis shuttle naar terminal 2 pakken.

Voordeel: Aerobussen rijden naar terminal 1 én terminal 2. Er is WiFi en er is genoeg ruimte om jouw bagage op te bergen. Bovendien zijn de vertrektijden betrouwbaarder dan die van de reguliere bussen. Je kunt ook een retourticket voor de Aerobus kopen, maar dit zou ik alleen doen als je binnen 48 uur terug naar de luchthaven van Lissabon gaat. Na 48 uur na de eerste rit vervalt het retourticket.

Nadeel: duurder dan de reguliere bus, rijdt minder vaak en stopt op minder plekken in het centrum van Lissabon

6. Boot van Lissabon naar Cacilhas

In Lissabon kun je vanaf Cais do Sodré een boot pakken naar de andere oever, naar Cacilhas. Deze boot vertrekt iedere 20 minuten en je kunt met jouw Viva Viagem inchecken. De Cais do Sodré terminal voor de boten vind je achter het gelijknamige treinstation. Bootlijn 3 brengt je naar Cacilhas, waar je onder andere het Christusbeeld kunt bezoeken. Wanneer je in de terminal staat zie je direct hoe druk het op de boot is. Je checkt bij het entreepoortje in met jouw Viva Viagem pas, zoals je dat ook in de metro doet. Deze boottocht van Lissabon naar Cacilhas duurt ongeveer 10 minuten.

Vanaf Cais do Sodré vertrekken er nog meer boten naar andere plekken. Deze routes worden niet op Google Maps of Rome2Rio aangegeven. Maar als je op Google Maps op de terminal van Cais do Sodré klikt krijg je wel de vertrektijden van de boten te zien (als je internetverbinding hebt).

Uitzicht-op-Lissabon-vanaf-Jezus-Christus

7. Van het stadscentrum naar de luchthaven in Lissabon

De Portugese hoofdstad heeft één luchthaven waar internationale vluchten aankomen: Aeroporto de Lisboa. Vliegveld Lissabon ligt 7 km ten noorden van het stadscentrum. Vanaf de luchthaven in Lissabon kun je de metro, de bus of de Aerobus naar het stadscentrum / jouw accommodatie pakken.

De luchthaven in Lissabon heeft 2 terminals. Ieder vliegtuig landt bij terminal 1, ongeacht de vliegmaatschappij. Als je weer vertrekt uit Lissabon moet je wel op de terminal letten. Houd er rekening mee dat de budgetmaatschappijen zoals Transavia, Wizzair en Ryanair vertrekken vanaf terminal 2. Je kunt terminal 2 niet bereiken met de bus of de metro. Je moet dan eerst naar terminal 1 reizen en vanaf daar een shuttle naar terminal 2 pakken. Deze shuttle is gratis. Iedere 10 minuten rijdt er een shuttle tussen terminal 1 en terminal 2, dus je hoeft nooit heel lang te wachten. Maar houd hier wel rekening mee als je vanaf terminal 2 vliegt! De terminal staat aangegeven op jouw vliegticket. De Aerobussen in Lissabon rijden wel naar terminal 1 én 2.

Goedkope-vliegtickets-vinden

8. Openbaar vervoer Lissabon – Sintra

Lissabon heeft meerdere treinstations. Vanaf treinstation Cais do Sodré reis je bijvoorbeeld naar Belém en de stranden van Cascaís. Treinen naar andere steden in Portugal vertrekken vaak vanaf treinstation Oriente. En wil je naar Sintra gaan? De makkelijkste manier om van Lissabon naar Sintra te reizen is ook per trein. Vanaf treinstation Rossio in Lissabon reis je in zo’n 40 minuten met een directe trein naar Sintra. Een retourticket van Lissabon naar Sintra kost €4,50 euro. Je kunt hiervoor ook jouw Viva Viagem ticket gebruiken: dan is een enkele rit €1,90 euro.

Let op dat je NIET bij halte Portela de Sintra uitstapt. Vanaf daar moet je nog een stuk lopen naar het historische centrum van Sintra. Stap dus uit bij de laatste halte genaamd Sintra.

Sintra-Portugal

Lees ook: Sintra tips – alles wat je moet weten over Sintra in Portugal

9. Taxi’s in Lissabon

Taxi’s horen niet bij het openbaar vervoer in Lissabon, maar het kan makkelijk zijn om je met een taxi in de stad te verplaatsen. Een taxi kun je regelen op straat, maar het is voordeliger om via Uber of Bolt (voorheen Taxify) te boeken. Bolt is doorgaans wat goedkoper en populairder bij de Portugezen. Een rit van 15 minuten is zo’n €5 euro.

Korting: als jij je aanmeldt bij Bolt kun je de promo code 6YLHF7 gebruiken om €10 euro korting te krijgen op jouw eerste rit. Gebruik deze om bijvoorbeeld gratis van het centrum naar Belém te gaan of veilig thuis te komen na een avondje stappen.

Tram-Lissabon-en-Jessica-selfie

10. Auto huren in Lissabon

Als je tijdens jouw stedentrip alleen in Lissabon blijft heb je geen auto nodig. Wil je de omgeving van Lissabon verkennen? Dan kan het wel handig zijn om een auto te huren. Sommige plekken zoals Sintra zijn prima te bereiken met het openbaar vervoer. Maar met een auto heb je wel wat meer vrijheid en kun je ook minder bereikbare plekken zoals Cabo da Roca en Ursa Beach bereiken. Ik zou je aanraden om een auto te huren via Sunnycars. Via Sunnycars huur je de auto zonder verborgen kosten en zijn alle verzekeringen al in de prijs inbegrepen. Zo kom je ter plekke niet meer voor verrassingen te staan en ga je zorgeloos op pad.

Lees ook: 4 leuke stadswandelingen in Lissabon

Het openbaar vervoer in Lissabon kan soms verwarrend zijn, maar ik hoop dat ik je met deze blog een eind op weg heb geholpen. Heb je nog meer vragen? Laat ze gerust hieronder achter in de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

2 gedachten over “Openbaar vervoer in Lissabon: zo verplaats jij je door de stad!”

  1. Johannes Bicknese

    Wat ik miste is dat je na een métro rit of in cais do sodre na een trein rit je via viagem kaart wel nodig hebt om de poortjes te openen. Dat is wel geen uitchecken, maar het lijkt er wel op. Verder zou het een tip zijn om te vermelden dat je bij de trein op het perron in moet checken en dat er in de trein geen mogelijkheid meer is om in te checken.

    1. Hoi Johannes, bedankt voor je aanvulling. Ik snap alleen niet zo goed wat je met de tweede tip bedoelt? Ik ken weinig landen waar je nog IN de trein kunt inchecken, normaal gesproken doe je dat toch altijd op het treinstation/perron?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *