Lissabon-Portugal

Lissabon tips: de ultieme reisgids voor jouw stedentrip

Lissabon in Portugal is een van mijn favoriete plekken in Europa. Een relaxte sfeer, bouwwerken in alle kleuren van de regenboog en overal vind je de prachtige azulejos; Portugese tegeltjes. Tel daar de vele goede koffietentjes, de lekkere gebakjes en de ligging aan zee bij op en je hebt een ideale bestemming voor een stedentrip. Ik ben meerdere keren in Lissabon geweest en heb inmiddels heel wat Lissabon tips verzameld. Dus bij deze deel ik de ultieme reisgids voor jouw stedentrip naar Lissabon.

Lissabon-Portugal

Lissabon tips: de ultieme reisgids voor jouw stedentrip

1. Straatartiesten bij Praca do Comercio

Praca do Comercio is het grootste plein in Lissabon en is zeker een bezoek waard door de mooie gebouwen rondom het plein en de ligging aan het water. Aan de waterkant zijn vaak kunstenaars, muzikanten en straatartiesten te vinden.

Kosten: gratis.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

2. Kathedraal van Lissabon / Sé 

De Kathedraal van Lissabon staat in de wijk Alfama. Door de inwoners van Lissabon wordt de kerk ook wel simpelwel de Sé genoemd. Eerlijk gezegd is de kerk van buiten niet erg bijzonder om te zien. Ook het interieur is vrij sober. Maar als je in de buurt bent zou ik toch zeker even naar binnen lopen. Er is een kleine kapel naast de ingang met religieuze taferelen afgebeeld in azulejos – de beroemde keramieken tegeltjes. Ook de glas-in-loodramen zien er mooi uit.

Kosten: je kunt de Kathedraal van Lissabon gratis bezoeken. De schatkamer van de kathedraal zit op de bovenverdieping en heeft een entreeprijs van €2,50 euro. Met het ticket kun je ook het klooster achter in de kerk bezoeken.

Lees ook: Alfama Lissabon – steile straatjes, azulejos en de fado

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

3. Azulejos spotten in Alfama en Baixa

Een van de leukste Lissabon tips is het spotten van kleurrijke tegeltjes. Lissabon is een zeer kleurrijke stad, en dat komt grotendeels door de azulejos. Maar wat zijn azulejos eigenlijk? Azulejos zijn keramieken siertegels die je in Portugal en (Zuid-) Spanje tegenkomt op huizen, kerken, paleizen en andere bouwwerken. De Portugese azulejos zijn meestal blauw met wit, maar ze komen in alle kleuren voor. Vaak vormen ze samen een patroon of beelden ze een gebeurtenis uit. Het woord azulejo stamt van Al-zuleique, Arabisch voor ‘gladde gepolijste steen’. Hoewel je de azulejos door heel de stad kunt vinden, vind je de mooiste in de wijken Alfama en Baixa.

Kosten: gratis.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

4. Op zoek naar street art in Lissabon

Ik had street art niet echt verwacht in Lissabon, maar wat vind je verspreid door de stad veel kunstwerken zeg! De meeste street art spotte ik in de wijk Alfama, maar ook Bairro Alto, Baixa en de LxFactory zijn plekken waar je veel kleurrijke kunstwerken op straat tegenkomt.

Kosten: gratis.

Baixa-Jessica-street-art
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

5. Zonsondergang bewonderen vanaf Castelo de São Jorge

Het kasteel Castelo de São Jorge staat op de top van een van de heuvelen in Lissabon, in de wijk Alfama. Het kasteel is gebouwd door de Moren en een van de oudste overblijfselen in de stad. Ondanks dat het kasteel door de eeuwen heen door enkele aardbevingen schade heeft opgelopen is het goed behouden. Er staan weinig informatiebordjes in het kasteel, dus neem bij de kassa een informatieboekje mee. Ook is er een permanente tentoonstelling waar je meer leert over de geschiedenis van het kasteel en Lissabon.

Maar zelfs als je niet van kastelen houdt moet je hiernaartoe komen. Het kasteel biedt namelijk het beste uitzicht over de stad. Met name wanneer je over de kasteelmuren loopt. Tip: kom hier rond zonsondergang en neem een kleine picknick mee. Langs de rand van het kasteelpark staan allemaal stenen tafels met stoeltjes, voor een fijn uitzicht over de stad.

Kosten: de entreeprijs van het kasteel voor volwassenen is €10 euro. Dit maakt het een van de duurste bezienswaardigheden in Lissabon.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

6. Mooi uitzichtpunt: miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen (Miradouro Graca)

Onder de Lissabon tips vallen ook de miradouros, oftewel de uitzichtpunten. Lissabon heeft diverse uitzichtpunten en wat mij betreft is het kasteel op de heuvel in Alfama de beste optie om van de zonsondergang te genieten. Een goed alternatief is Miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen, oftewel Miradouro Graca. Vanaf hier heb je namelijk uitzicht op het kasteel!

Kosten: gratis.

Lees ook: miradouros in Lissabon – 15x de mooiste uitzichtpunten

Lissabon-Portugal

7. Helden van Portugal in Nationaal Pantheon (voormalige Santa Engracia kerk)

In de zestiende eeuw werd er gestart met de bouw van de Santa Engracia kerk in de wijk Alfama. De kerk werd echter lange tijd niet afgerond vanwege nieuwe bouwplannen, schade en geldgebrek. Het is dus ook wel duidelijk waar het Portugese gezegde ‘het is als het bouwen van de Santa Engracia’ (como las obras de Santa Engrácia) naar verwijst. In de twintigste eeuw veranderde het bouwwerk uiteindelijk naar het Nationaal Pantheon van Portugal. In het pantheon worden Portugezen geëerd die iets belangrijks voor het land hebben gedaan. Ook is er een expositie waar je meer leert over de Eerste Republiek van Portugal.

Kosten: €4 euro voor volwassenen. Je kunt voor €7 euro een combinatieticket kopen als je ook naar Azulejos Museum wilt gaan (anders betaal je €4+5=9 euro).

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

8. Op zoek naar verborgen schatten op vlooienmarkt Feira da Ladra

Als je op dinsdag of zaterdag in de wijk Alfama bent zou ik zeker langs Feira da Ladra lopen. Deze vlooienmarkt heeft een gezellige sfeer en vind je naast het Nationaal Pantheon. Tegenwoordig is de markt een mix van oude mensen die met hun oude spullen stallen op een kleedje (en het vooral leuk vinden om een praatje te maken) en mensen die nieuwe producten verkopen. Ik ben best wel wat leuke spulletjes tegengekomen, maar denk er natuurlijk wel aan dat het ook in jouw bagage moet passen. Let trouwens ook een beetje op je spullen, want de markt heet niet voor niets in het Portugees ‘markt van de dieven’. De markt heeft geen vaste tijden, maar is meetsal tot een uur of 3 te bezoeken. Dan starten de meeste mensen wel met inpakken en opruimen.

Kosten: gratis, tenzij je iets wilt kopen natuurlijk.

Lissabon-Portugal

9. Azulejos Museum Museu Nacional do Azulejo

Heb je na al het rondwandelen in Lissabon nog geen genoeg gekregen van de azulejos die door de heel stad te vinden zijn? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan Museu Nacional do Azulejo, oftewel het Azulejos Museum. Dit is een van mijn favoriete Lissabon tips. Hier word je meegenomen in de geschiedenis van de keramieken tegeltjes en je ziet hoe ze door de eeuwen heen zijn veranderd. Het museum is groter dan dat ik van tevoren dacht, dus je kunt hier gemakkelijk 1,5 uur doorbrengen. En ideaal voor een regenachtige dag in Lissabon!

Kosten: €5 euro voor volwassenen. Als je ook het Nationaal Pantheon wilt bezoeken kun je een combinatieticket kopen voor €7 euro.

Azulejos-museum-Lissabon
Azulejos-museum-tegeltjes

10. Miradouro de São Pedro de Alcântara

Ennnnn we hebben nog een uitzichtpunt in Lissabon: Miradouro de São Pedro de Alcântara. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op het kasteel vanaf de andere kant van het centrum. Als je zin hebt in een portwijntje kun je terecht bij Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto, waar je keuze hebt uit honderden verschillende wijnen.

Kosten: gratis.

Lees ook: van Lissabon naar Porto – trein, bus, auto & extra tips

Lissabon-Portugal

11. Convento de São Pedro de Alcântara

Tegenover het uitzichtpunt van São Pedro de Alcântara vind je het gelijknamige klooster. De ingang zit aan de zijkant (van de voorkant lijkt het gesloten) en je vindt hier een aantal mooie azulejos. Ook de kapel is prachtig beschilderd.

Kosten: gratis. Je kunt een privétour boeken, maar deze moet je volgens mij wel van tevoren reserveren.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

12. Luisteren naar fado: Portugese muziek vol passie 

Je kunt de Portugese fado vergelijken met het Nederlandse volkslied. Onderwerpen waar vaak over wordt gezongen zijn het onvermijdelijke noodlot en onmogelijke liefdes. Maar ook over luchtige onderwerpen zoals de onbezorgdheid van een kind zijn en de mooie kanten van het leven wordt gezongen. Als je in Portugal bent moet je eigenlijk wel een fado horen. Het is prachtig om te zien en te horen hoe passievol mensen kunnen zingen, ook al versta je er misschien geen woord van. De wijk Alfama is bekend om de fado en hier vind je dan ook de meeste plekken om ‘s avonds een fado te horen. Meestal kun je het combineren met een diner, maar je kunt er ook van genieten met alleen een drankje.

Waarnaartoe om de fado in Lissabon te horen?

Een van de beste Lissabon tips die ik je kan geven is: luister naar een fado als je in Lissabon bent. Als je op zoek bent naar een authentieke fado ervaring zoek dan naar een plek waar ‘tasca’ bij staat, de Portugese variant van een taverne. Ik kan je Tasca do Chico aanraden. Je moet misschien even zoeken, want er hangt geen duidelijk bord met de naam bij dit restaurant en de deur staat vaak op een kier. Maar achter die deur schuilt een ruimte met muren vol fado posters en foto’s met beroemde fado zangers. De eigenaar is een beetje humeurig en het is hier altijd druk, maar het is erg sfeervol en de optredens zijn geweldig. De optredens beginnen rond (Portugese) etenstijd – 9 uur – en gaan vaak 1,5 – 2 uur door met verschillende zangers en zangeressen.

Kosten: gratis, al is het wel zo netjes om wat te eten of drinken te bestellen

Lissabon-Portugal

Lees ook: lekkere cocktails in Lissabon – 9 leuke hotspots!

13. Wandelen over de Belém boulevard (MAAT en Padrão dos Descobrimentos)

Frisse zeelucht doet een mens altijd goed. De wijk Belém, in het westen van Lissabon, is een heerlijke plek om even uit te waaien en langs het water te wandelen. Deze blog met Lissabon tips zou niet compleet zijn zonder tips voor de wijk Belém te delen.

Het is een ideale plek om te hardlopen en er staan onderweg zelfs een paar fitnessapparaten. De wandeling over de boulevard van Belém is meer dan 3 kilometer, als je bij de brug Ponte 25 de Abril start en doorloopt tot de toren Torre de Belém. Wat kom je onderweg zoal tegen? Aan de boulevard vind je het museum MAAT: Museu Arte, Arquitetura, Tecnologia. Vanaf het dak van het museum heb je een mooi (gratis) uitzicht over de boulevard en op de brug.

Lees ook: 4 leuke stadswandelingen in Lissabon

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

Ook Padrão dos Descobrimentos, oftewel het Monument der Ontdekkingen, zul je niet snel mislopen. Dit monument bij de haven van Belém herinnert aan de vele Portugese ontdekkingsreizen die hier startten. Bij het monument zijn diverse figuren afgebeeld, waaronder de beroemde Hendrik de Zeevaarder. Hoewel hij zelf niet echt een ontdekkingsreiziger was heeft hij diverse reizen gerealiseerd. Een van de bekendste ontdekkingsreizigers van Portugal is Vasco da Gama. Da Gama was onder meer de eerste Europeaan die India bereikte per boot. Ik vind het een indrukwekkend monument in een relaxte wijk, dus zeker een aanrader. Tegen betaling kun je naar het dakterras om van het uitzicht over de rivier te genieten. Er is ook een expositie te bezichtigen in het gebouw. Houd er rekening mee dat het gebouw op maandag is gesloten.

Kosten: wandelen is gratis. De entree voor MAAT is €5 euro voor volwassenen. De entree voor Padrão dos Descobrimentos is €6 euro voor volwassenen voor het uitzichtpunt en de expositie.

Lissabon-Portugal
Padrao-dos-descobrimentos-Belem-in-Lissabon
Lissabon-Portugal
Padrao-dos-descobrimentos-Belem-in-Lissabon

14. Zonsondergang bij Torre de Belém

De Torre de Belém werd in de zestiende eeuw gebouwd als verdedigingstoren. Later werd de toren ook gebruikt als gevangenis. Oorspronkelijk stond de toren op een zandbank in de Taag rivier. Maar doordat de loop van de rivier veranderde staat de toren nu op het vasteland. Omdat de Torre de Belém in het westen van Lissabon staat vind ik dit een van de beste plekken om van de zonsondergang in de stad te genieten. Aan het einde van de dag kleurt de lucht prachtig en verandert de toren in een sprookjesachtig gebouw. Fijne manier om de dag af te sluiten!

Kosten: €6 euro voor volwassenen, €3 euro voor jongeren.

Lees ook: leuke hotspots in Lissabon om lekker te eten

Torre-de-Belem-Lissabon-zonsondergang
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

15. Mosteiro dos Jéronimos

Een van de leukste Lissabon tips is Mosteiro dos Jéronimos, oftewel het Hiëronymietenklooster. Dit klooster staat in de wijk Belém, in het westen van Lissabon. De vele details in het gebouw zijn prachtig! In dit klooster liggen familieleden van het Portugese koningshuis begraven, maar ook bekende Portugezen zoals de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama (die de zeeroute naar India ontdekte). Houd er rekening mee dat het klooster op maandag is gesloten.

Kosten: €10 euro voor volwassenen.

Lees ook: Belém in Lissabon – wijk van de zeevaarders & beroemde pasteís

Lissabon-Portugal
Jheronimusklooster-binnenhof-Belem
Jheronimusklooster-Belem-in-Lissabon
Jheronimusklooster-Belem-in-Lissabon

16. Uitzicht vanaf de Santa Justa lift (betaald én gratis)

De Santa Justa lift is een van de bekendste bezienswaardigheden in Lissabon. Deze lift van 45 meter verbindt de wijk Baixa met de hoger gelegen wijk Bairro Alto. Qua uitstraling heeft de lift wel iets weg van de Eiffeltoren in Parijs. Niet helemaal toevallig, want de Santa Justa lift is ontworpen door een leerling van Gustave Eiffel. Bij de uitgang van de lift, bovenaan, vind je een uitzichtplatform.

Een rit met de lift is betaald, maar je kunt ook zelf – gratis – naar de uitgang van de lift wandelen. Vaak ben je nog sneller boven als je wandelt dan dat je in de rij gaat staan voor deze lift. Als je onderaan voor de lift staat loop je via de trappen naar links, naar de winkelstraat. Zo’n 100 meter verderop vind je een trap aan de rechterkant (tegenover de Mango. Volg deze omhoog en je komt uit bij een restaurant, Bellalisa Elevador. Je kunt gewoon over het terras naar de uitgang van de lift lopen en vanaf hier een paar mooie foto’s maken. Als je een liftticket hebt kun je met een trapje nog een paar meter omhoog naar een extra panoramaplatform.

Kosten: €5,15 euro voor volwassenen. Ik zou je aanraden om een dagkaart te kopen als je deze rit wilt maken. De dagkaart voor Lissabon is namelijk €6,40 euro voor 24 uur.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

17. Ruïnes van het Carmoklooster

Lissabon is door de eeuwen heen diverse keren getroffen door aardbevingen. Tijdens de aardbeving in 1755 raakte het Carmoklooster en de bijbehorende kerk zwaar beschadigd. De ruïnes zijn het best bewaarde bewijs van deze natuurkracht. Het is tegenwoordig een museum waar objecten uit verschillende periodes zijn tentoongesteld.

Kosten: €4 euro voor volwassenen.

Lissabon-Portugal

18. Street art, kunst en hippe koffietentjes bij LxFactory

Het terrein van LxFactory ligt onder de brug Ponte 25 de Abril, in de wijk Alcântara. De LxFactory was jaren geleden een wapenfabriek, maar nadat deze werd gesloten veranderde het in een hot spot waar je street art kunt spotten, kunstgalerijen bezoeken en koffie drinken in hippe tentjes. Als je op zoek bent naar een uniek cadeau of iets speciaals in huis kun je terecht bij alle kunstwinkels en concept stores die hier te vinden zijn. Voor goede koffie kun je terecht bij The Therapist, een van mijn favoriete koffietentjes op dit terrein.

Lees ook: LxFactory in Lissabon – de meest creatieve plek van de stad

Lissabon-Portugal
street-art-lxfactory-lissabon
Lissabon-Portugal
kleurrijke-street-art-lxfactory-lissabon

19. Uitzicht over Lissabon vanaf Jezus Christus standbeeld

Een van de beste uitzichtpunten in Lissabon is het standbeeld van Jezus Christus. Van bijna overal in de stad zie je dit gigantische beeld op de zuidoever van de Taag. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over Lissabon en omgeving. Met goed weer zie je zelfs de bergen van Arrabida, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de stad.

Kosten: €5 euro voor volwassenen om naar boven te gaan. Let erop dat je alleen met contant geld kunt betalen. Bij het restaurant vind je wel een ATM. Er is ook een uitzichtpunt vóór het standbeeld: deze kun je gratis bezoeken.

Lees ook: leuke rondreis in Portugal met de auto (voor 2 weken)

Jezus-standbeeld-Lissabon
Uitzicht-Ponte-25-Abril-vanaf-Jezusbeeld

20. Fotograferen op Pink Street

Een van de laatste Lissabon tips die ik met je ga delen is Pink Street, een van de meest kleurrijke straten in Lissabon. Het is een kort straatje, dus je kunt er zo voorbijlopen als je niet weet waar je moet zoeken. De straat vind je in de wijk Baixa en heet R. Nova do Carvalho. In deze straat vind je ook een paar restaurants, mocht je honger hebben.

Kosten: gratis.

Lees ook: openbaar vervoer in Lissabon – zo verplaats jij je door de stad!

Pink-Street-Lissabon-met-zwarte-schoenen

Reizen naar Lissabon in Portugal

Lissabon in Portugal is een ideale bestemming voor een stedentrip. Zoals je in deze blog hebt gelezen zijn er genoeg Lissabon tips en bezienswaardigheden en het weer is (bijna) altijd een stuk beter dan in Nederaland.

Er gaan veel directe vluchten vanuit Nederland en België naar Lissabon en binnen 3 uur ben je er. Bovendien hoeft een stedentrip of lang weekend Lissabon helemaal niet veel te kosten. Met Transavia vlieg je bijvoorbeeld al voor €34 euro van Eindhoven, Amsterdam of Rotterdam naar Lissabon. Bekijk de website voor de meest actuele prijzen of stel een prijsalarm in via Skyscanner voor de data dat jij wilt vliegen.

Lees ook: surfen bij Lissabon – 7 redenen waarom ik The Magnet Projects te gek vind

Inmiddels ben ik al heel wat tijd doorbracht in Lissabon en ik zal er ongetwijfeld nog vaker komen. Heb jij nog meer Lissabon tips? Laat het mij en andere reizigers weten via een reactie hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

11 gedachten over “Lissabon tips: de ultieme reisgids voor jouw stedentrip”

  1. Wat leuk om te horen Anne, bedankt! Leuk dat je in maart ook naar Lissabon gaat, hopelijk heb je iets aan deze tips. En zeker ook een dag (of liever zelfs meer dagen) inplannen voor Sintra. Prachtige plek! 🙂

 1. Super uitgebreide blog zeg, wow! Ik ben in Porto geweest en vond het echt top, en sindsdien ook Lissabon op het lijstje staan. Ik ga je artikel even bookmarken want die kan ik tegen die tijd vast gebruiken!

  1. Wat leuk om te horen Yvonne, bedankt! Haha bij mij staat Porto juist hoog op m’n lijstje, waarschijnlijk ga ik er komend jaar naartoe 🙂 Als je nog tips hebt voor minder bekende plekken in de stad laat het me zeker weten!

   1. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er 2 dagen was, en vooral de geijkte dingen heb gezien en gedaan. Een Port proeverij, dat soort dingen 😉 Vanuit het hostel wel een stadswandeling met een gids gedaan, dat is altijd wel leuk. Zie je toch weer wat plekjes die je anders wellicht niet had gezien. In Porto is veel hoogteverschil dus lekker dwalen over allerlei trappetjes en door smalle straatjes.

  1. Leuk om te horen! Je zou er eventueel ook een combinatietrip van kunnen maken? Bijvoorbeeld 3 dagen Lissabon + 2 dagen Porto 😉 Ik ga in januari terug naar Portugal en ga dan waarschijnlijk ook richting Porto met de trein. 🙂

 2. Twee weken Lissabon! Wow..dan kun je pas veel zien. Lissabon lijkt me erg leuk en staat hoog op de wishlist. Misschien volgend jaar, maar Sevilla wil ik ook heel graag naar toe. Ik twijfel nog tussen deze twee steden.

  1. Ik blijf meestal wel een paar weken in een stad (omdat ik ook moet doorwerken), dus wel al veel gezien maar ook nog steeds veel plekken die ik wil bezoeken tijdens m’n volgende bezoek haha ;p Maar ook wel veel leuke koffietentjes ontdekt! 🙂 Heel lastig kiezen tussen Lissabon en Sevilla, ik vind het allebei topsteden. Sevilla kun je leuk combineren met Cordoba en Ronda, Lissabon weer met Sintra en het strand. Succes met kiezen haha!

 3. Twee weken Lissabon…wat heerlijk! Lissabon staat zeker in mijn lijstje van favoriete steden. Ik zag op die vlooienmarkt ook zoveel leuke spulletjes die helaas niet in mijn koffer paste..

  1. Jaaaa hier hetzelfde probleem haha ;p Lissabon staat inderdaad ook in mijn lijstje van favorieten binnen Europa 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *