Uitzicht-bij-Santa-Justa-lift-Lissabon

Miradouros in Lissabon: 15x de mooiste uitzichtpunten

Lissabon is een heuvelachtige stad. Niet leuk voor die beenspieren, maar wel voor de vele prachtige uitzichtpunten. Deze uitzichtpunten worden in het Portugees miradouros genoemd. In deze blog deel ik mijn favoriete miradouros in Lissabon met je. Ik raad je zeker aan om bij een paar van deze uitzichtpunten van de zonsondergang te genieten!

Extra tip: houd er rekening mee dat veel bezienswaardigheden zoals de Torre de Belém en en het Nationaal Pantheon op maandag gesloten zijn.

Lees ook: 50x zien & doen in Lissabon (lekker veel inspiratie!)

Mooiste miradouros in Lissabon

1. Castelo de São Jorge (wijk Alfama)

Op de top van de heuvel in de wijk Alfama vind je het kasteel Castelo de São Jorge. Dit is een van mijn favoriete miradouros in Lissabon, met name tijdens de zonsondergang. Maak een wandeling over de kasteelmuren, leer meer over de geschiedenis van Lissabon bij de permanente tentoonstelling en plof neer (met een wijntje) tijdens de zonsondergang. Je hebt hier gegarandeerd een fantastisch uitzicht tijdens een zonsondergang. Voor inwoners van Lissabon is de entree gratis, dus met name in de zomer zul je hier veel Portugezen tegenkomen die een eigen maaltijd eten aan een van de stenen tafeltjes langs de rand van het kasteelpark. In de zomermaanden is het kasteel namelijk tot 9 uur ’s avonds open voor bezoekers.

Kosten: entree voor het kasteel en de tuinen is €10 euro voor volwassenen (januari 2020). Entree voor inwoners van Lissabon is gratis.

Uitzicht-over-Alfama-vanaf-kasteel-Lissabon
Kasteel-Lissabon
Gekleurde-huisjes-Alfama-vanaf-kasteel
Uitzicht-vanaf-kasteel-Lissabon

2. Miradouro das Portas do Sol (wijk Alfama)

Als je vanaf de kathedraal naar het kasteel loopt kom je ongetwijfeld langs dit uitzichtpunt: miradouro das Portas do Sol. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de huizen van Alfama en de rivier de Taag.

Extra tip: om de hoek van dit uitzichtpunt in Lissabon kom je nóg een mooi punt tegen: miradouro de Santa Lucia. Bij dit uitzichtpunt vind je ook een parkje met bankjes die zijn versierd met de Portugese gekleurde tegeltjes: de azulejos. 2 leuke miradouros in Lissabon bij elkaar die je kunt bezoeken!

Kosten: gratis.

Lees ook: Alfama Lissabon – steile straatjes, azulejos en de fado

Miradouro-Portas-do-Sol-Lissabon

3. Nationaal Pantheon (wijk Alfama)

In de voormalige Santa Engracia kerk in de wijk Alfama vind je nu het Nationaal Pantheon van Portugal. Hier worden beroemde Portugezen geëerd die iets belangrijks voor het land hebben gedaan zoals schrijvers, ontdekkingsreizigers en politici. Vanaf het dakterras van het Nationaal Pantheon heb je een geweldig uitzicht over Alfama. Extra fijn is dat je met wat geluk het dakterras voor jezelf hebt en hier van de rust en het zonnetje kunt genieten.

Kosten: €4 euro voor volwassenen (januari 2020).

Nationaal-Pantheon-Lissabon-met-vlooienmarkt
Nationaal-Pantheon-binnen-Lissabon
Nationaal-Pantheon-Lissabon-uitzicht-dak

4. Miradouro Graça / Sophia de Mello Breyner Andresen (wijk Graça)

Als je tijdens de zonsondergang niet naar het kasteel wilt gaan vind ik Miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen een goed alternatief. Dit is een van mijn favoriete miradouros in Lissabon om een wijntje te drinken en van de zonsondergang te genieten. Er zijn hier altijd wel muzikanten of mensen die bij elkaar komen om met een fado op te treden.

Dit uitzichtpunt is vernoemd naar de beroemde Portugese schrijfster en poëet Sophia de Mello Breyner Andresen. Het uitzichtpunt wordt meestal Miradouro da Graça genoemd, naar de wijk waar dit uitzichtpunt te vinden is. Op het plein vind je een koffietentje met tafeltjes, dus je kunt – naast het uitzicht – ook van een kop koffie of een glas wijn genieten.

Kosten: gratis

Extra tip: neem de beroemde tram 28 naar dit uitzichtpunt. Scheelt weer een klim en het is een leuke rit (als het niet té druk is). Je kunt met een Viva Viagem kaart inchecken in tram 28.

Miradouro-Graca-kerk-Lissabon
Miradouro-Graca-uitzicht-zonsondergang-kasteel-stad
Miradouro-Graca-terras-met-uitzicht-zonsondergang
Miradouro-Graca-uitzicht-brug-Lissabon

5. Miradouro da Senhora do Monte (wijk Graça)

Niet ver van miradouro da Graça vind je nóg een uitzichtpunt: miradouro da Senhora do Monte. Ook hier is de sfeer erg relaxed, zijn er regelmatig muzikanten en geniet je van een mooie zonsondergang in Lissabon. Dit uitzichtpunt in Lissabon kun je ook gemakkelijk bereiken door tram 28 te nemen. Dit is een van de minder bezochte miradouros in Lissabon, dus een goed alternatief als je het te druk vindt bij miradouro da Graça.

Kosten: gratis

Miradouro-Senhora-Monte-muzikanten
Miradouro-Senhora-Monte-uitzicht-op-kasteel-Alfama
Uitzicht-op-Miradouro-Graca
Uitzicht op Miradouro Graça (vanaf Miradouro Senhora do Monte)

6. Miradouro de São Pedro de Alcântara (wijk Bairro Alto)

Veel miradouros in Lissabon vind je in Alfama, maar in Bairro Alto heb je er ook een paar. Bijvoorbeeld miradouro de São Pedro de Alcântara. Vanaf dit panoramaterras heb je een mooi uitzicht op het kasteel, aan de andere kant van het centrum. Als je zin hebt in een portwijntje kun je aan de overkant van het uitzichtpunt terecht, bij Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto. Hier heb je keuze uit honderden verschillende wijnen.

Kosten: gratis.

Lees ook: leuke hotspots in Lissabon om lekker te eten

Miradouro-Alcantara-Lissabon

7. Santa Justa lift (wijk Baixa/Bairro Alto)

De Santa Justa lift verbindt de wijk Baixa met de hoger gelegen wijk Bairro Alto. De lift is 45 meter hoog. Bovenin heb je een panoramaplatform vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de binnenstad. De Santa Justa lift doet denken aan de Eiffeltoren. Dit is niet geheel toevallig, want de lift is ontworpen door een leerling van Gustave Eiffel. De rit met de lift is betaald, maar toegang tot het panoramaplatform (/de uitgang van de lift) is gratis.

Persoonlijk zou ik niet zo lang in de rij gaan staan voor een rit als je ook binnen 5 minuten zelf naar boven kunt lopen. Als je voor de lift staat loop je via de trappen omhoog en naar links, de winkelstraat in. Let vervolgens op een trap aan de rechterkant (tegenover de Mango). Als je deze volgt en naar rechts gaat heb je uitzicht op het Carmoklooster. Naast het klooster vind je ook het panoramarestaurant Bellalisa Elevador. Je kunt gewoon langs de tafeltjes lopen om naar de uitgang van de lift te lopen. Als je een liftticket hebt kun je met een trapje nog een paar meter naar boven, waar een extra uitzichtpunt is.

Kosten: €5,15 euro voor een rit op en neer. Als je deze rit wilt maken en meer van Lissabon wilt zien kun je het beste een Viva Viagem dagkaart kopen. De dagkaart voor het openbaar vervoer kost namelijk €6,40 euro. Deze is 24 uur geldig en mag je dus gebruiken in de Santa Justa lift, maar ook in de metro, bussen en trams in Lissabon.

Lees ook: onbeperkt reizen in Lissabon met de Navegante Pass

Santa-Justa-lift-van-onderaf
Uitzicht-bij-Santa-Justa-lift-Lissabon

8. Parque Eduardo VII (tussen de wijken Azul/Príncipe Real)

Lissabon heeft veel stadsparken: niet voor niets is de stad als Groene Europese Hoofdstad van 2020 gekozen. Een van de parken met een prachtig uitzicht in Lissabon is Parque Eduardo VII. Je vindt het uitzichtpunt bovenaan het park. Aan de linkerkant van het park vind je een gebouw met prachtige azulejos: het Carlos Lopes paviljoen.

Kosten: gratis.

Observatiedek-Parque-Eduardo-Lissabon
Uitzicht-over-Parque-Eduardo-VII
Azulejos-Parque-Eduardo-Lissabon

9. Miradouro de Santa Catarina (wijk Baixa)

Miradouro de Santa Catarina is een minder bekend uitzichtpunt, maar niet minder leuk. Vanaf hier heb je onder andere uitzicht over de Taag, de Ponte 25 Abril en op de zuidoever. Ik moet bekennen dat het niet het meest indrukwekkende uitzicht in Lissabon is, maar met name ’s avonds is er hier vaak iets te doen. Een leuke plek om de zonsondergang te zien en even te relaxen voordat je iets gaat eten! Bij dit uitzichtpunt vind je ook een kiosk waar je koffie en wijn kunt kopen. Deze miradouro in Lissabon wordt ook wel miradouro do Adamastor genoemd. Bij dit uitzichtpunt vind je namelijk een standbeeld van Adamastor. Deze Griekse mythologische personage symboliseert de krachten van de natuur waar de zeevaarders mee te maken kregen tijdens hun ontdekkingsreizen.

Kosten: gratis.

Miradouro-Santa-Catarina-Adamastor-beeld

10. Boulevard van Parque das Nações (wijk Parque das Nações)

De nieuwe wijk Parque das Nações ligt in het noordoosten van Lissabon en is een groot contrast met de oude straatjes in het centrum. Deze wijk werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1998. De boulevard loopt van het Oceanium naar Torre Vasco da Gama en is 1,5 kilometer lang. Onderweg kom je allerlei leuke restaurants en koffiezaken tegen. Het is een van de weinige plekken waar je een goed uitzicht op Ponte Vasco da Gama hebt. Dit is de langste brug in Portugal, maar óók een van de langste bruggen in Europa. Een van de betere miradouros in Lissabon als je van de zonsopkomst wilt genieten, aangezien je hier uitzicht op het oosten hebt.

Kosten: gratis. Wil je met de kabelbaan van het Oceanium naar Torre Vasco da Gama? Een enkel ticket is €4 euro voor volwassenen en een retourticket €6 euro (januari 2020).

Parque-Nacoes-boulevard
Kabelbaan-Parque-Nacoes-Lissabon
Uitzicht-op-Ponte-Vasco-da-Gama-Lissabon

11. Jardím de Castelo (in Cacilhas)

Wanneer je vanaf Lissabon de boot pakt en de Taag oversteekt kom je in Cacilhas terecht. Het is hier een stuk minder druk, alhoewel veel locals hier – met name ’s avonds – van visgerechten komen genieten. Ik vind het een aanrader om door Cacilhas te wandelen en aan de drukte in Lissabon te ontsnappen. Het is hier bijvoorbeeld niet vreemd als een 60-jarige kapper spontaan een gitaar erbij pakt en met een paar vrienden een fado start.

Een van mijn favoriete uitzichten in Lissabon is Jardím de Castelo, oftewel de Kasteeltuin. Vooral omdat het hier heerlijk rustig is. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over heel Lissabon én op het standbeeld van Christus. Wanneer je de boot neemt naar Cacilhas wandel je in zo’n 20 minuten naar dit uitzichtpunt. Houd er wel rekening mee dat je een stuk omhoog wandelt.

Kosten: gratis.

Lees ook: 4 leuke stadswandelingen in Lissabon

Miradouro-Jardim-Castelo-Lissabon
Uitzicht-op-Ponte-25-Abril
Mooie-boom-miradouro-Jardim-Castelo

12. Standbeeld van Jezus Christus (in Almada)

Zodra ik het terrein van het standbeeld van Jezus Christus op liep viel mijn telefoonverbinding weg en werd er – ietwat – enge muziek afgespeeld. Maar vanaf de top van het standbeeld heb je wel een geweldig uitzicht over Lissabon en omgeving. Kijk je de andere kant op? Dan zie je met goed weer zelfs de bergen van Arrabida, zo’n 40 kilometer ten zuiden van Lissabon.

Kosten: €5 euro voor volwassenen om naar boven te gaan (januari 2020). Let erop dat je alleen met contant geld kunt betalen. Bij het restaurant vind je wel een ATM. Er is ook een uitzichtpunt vóór het standbeeld: deze kun je gratis bezoeken.

Jezus-Christus-beeld-van-achteren-gefotografeerd
Uitzicht-op-Lissabon-vanaf-Jezus-Christus
Jezus-standbeeld-Lissabon
Uitzicht-Ponte-25-Abril-vanaf-Jezusbeeld

13. Dakterras van museum MAAT (wijk Belém)

Aan de boulevard van Belém staat het museum MAAT: Museu Arte, Arquitetura, Tecnologia. Je kunt gratis naar het dak van het museum lopen voor een mooi uitzicht over de Taag rivier, op de brug en het Jezus Christus standbeeld op de andere oever. Je bereikt het dakterras van MAAT via de zijkanten van het museum.

Kosten: gratis.

Lees ook: Belém in Lissabon – wijk van de zeevaarders & beroemde pasteís

MAAT-Museum-in-Lissabon
Ponte-25-Abril-uitzicht-Lissabon

14. Padrão dos Descobrimentos (wijk Belém)

Belém is de vertrekplaats van veel ontdekkingsreizen geweest. Een van de meest bekende Portugese ontdekkingsreizigers was Vasco da Gama, de eerste Europeaan die India bereikte. Het indrukwekkende monument dat herinnert aan de ontdekkingsreizen, Padrão dos Descobrimentos, staat bij de haven van Belém. Je kunt tegen betaling naar het dakterras van het monument gaan voor een mooi uitzicht over de rivier.

Kosten: €6 euro voor volwassenen, €3 euro voor jongeren (januari 2020).

Haventje-Padrao-Lissabon
Zeevaarders-Belem-Lissabon
Ontdekkingsreizigers-Belem-Lissabon

15. Torre de Belém (wijk Belém)

Wat mij betreft een van de beste om van de zonsondergang in Lissabon te genieten. De Torre de Belém is namelijk een bezienswaardigheid die in het westen van de stad ligt, aan het water.

Kosten: €6 euro voor volwassenen, €3 euro voor jongeren (januari 2020).

Torre-Belem-bij-zonsondergang-Lissabon
Weerspiegeling-Torre-Belem-in-water-Lissabon
Zonsondergang-bij-Torre-Belem

Lees ook: Lissabon voor digital nomads – de beste werkplekken & koffiezaken

Ontdek Lissabon op een andere manier: Secret City Trails

Enkele van de uitzichten en miradouros in Lissabon vond ik via Secret City Trails. Deze website biedt leuke speurtochten aan in allerlei steden in Europa. Zo ook in Lissabon. Door het oplossen van raadsels word je door de stad geleid.

Zelf ging ik op ontdekkingstocht in Bairro Alto en Baixa met Secret City Trails. Ik dacht dat ik Lissabon vrij goed kende, maar zelfs in straten waar ik al tientallen keren doorheen was gelopen ontdekte ik nieuwe dingen. Het is dus een leuke activiteit voor toeristen én locals!

Bekijk op de website van Secret City Trails welke speurtochten je allemaal kunt doen. Je betaalt één bedrag voor de speurtochten, ongeacht met hoe veel mensen je dit wilt doen. Het is een prima manier om als soloreiziger een stad te leren kennen, maar het is nog leuker om het met een groep te doen. Na aanschaf van een speurtocht heb je maanden de tijd om te starten. Een leuke cadeautip voor iemand die binnenkort een stedentrip gaat maken!

Secret-City-Trails-Lissabon
Uitzicht-Baixa-Lissabon
Ontdekkingstocht-Lissabon-Secret-City-Trails

Lees ook: Sintra tips – alles wat je wilt weten over Sintra in Portugal

Dit waren mijn favoriete uitzichtpunten en miradouros in Lissabon. Ken jij er nog een die niet in deze lijst staat? Deel het met mij en andere reizigers hieronder in de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *