[:nl] Miradouros in Lissabon: 15x de mooiste uitzichtpunten [:en] 15 most amazing viewpoints & miradouros in Lisbon [:]

[:nl] Lissabon is een heuvelachtige stad. Niet leuk voor die beenspieren, maar wel voor de vele prachtige uitzichtpunten. Deze uitzichtpunten worden in het Portugees miradouros genoemd. In deze blog deel ik mijn favoriete miradouros in Lissabon met je. Ik raad je zeker aan om bij een paar van deze uitzichtpunten van de zonsondergang te genieten!

Extra tip: houd er rekening mee dat veel bezienswaardigheden zoals de Torre de Belém en en het Nationaal Pantheon op maandag gesloten zijn.

Lees ook: Lissabon tips – ultieme gids voor jouw stedentrip

Mooiste miradouros in Lissabon

1. Castelo de São Jorge (wijk Alfama)

Op de top van de heuvel in de wijk Alfama vind je het kasteel Castelo de São Jorge. Wat mij betreft de geweldige plek om van het uitzicht over Lissabon te genieten, met name tijdens de zonsondergang. Maak een wandeling over de kasteelmuren, leer meer over de geschiedenis van Lissabon bij de permanente tentoonstelling en plof neer (met een wijntje) tijdens de zonsondergang. Je hebt hier gegarandeerd een fantastisch uitzicht tijdens een zonsondergang. Voor inwoners van Lissabon is de entree gratis, dus met name in de zomer zul je hier veel Portugezen tegenkomen die een eigen maaltijd eten aan een van de stenen tafeltjes langs de rand van het kasteelpark. In de zomermaanden is het kasteel namelijk tot 9 uur ’s avonds open voor bezoekers.

Kosten: entree voor het kasteel en de tuinen is €10 euro voor volwassenen (januari 2020). Entree voor inwoners van Lissabon is gratis.

Uitzicht-over-Alfama-vanaf-kasteel-Lissabon
Kasteel-Lissabon
Gekleurde-huisjes-Alfama-vanaf-kasteel
Uitzicht-vanaf-kasteel-Lissabon

2. Miradouro das Portas do Sol (wijk Alfama)

Als je vanaf de kathedraal naar het kasteel loopt kom je ongetwijfeld langs dit uitzichtpunt: miradouro das Portas do Sol. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de huizen van Alfama en de rivier de Taag.

Om de hoek van dit uitzichtpunt in Lissabon kom je nóg een mooi punt tegen: miradouro de Santa Lucia. Bij dit uitzichtpunt vind je ook een parkje met bankjes die zijn versierd met de Portugese gekleurde tegeltjes: de azulejos.

Kosten: gratis.

Miradouro-Portas-do-Sol-Lissabon

3. Nationaal Pantheon (wijk Alfama)

In de voormalige Santa Engracia kerk in de wijk Alfama vind je nu het Nationaal Pantheon van Portugal. Hier worden beroemde Portugezen geëerd die iets belangrijks voor het land hebben gedaan zoals schrijvers, ontdekkingsreizigers en politici. Vanaf het dakterras van het Nationaal Pantheon heb je een geweldig uitzicht over Alfama. Extra fijn is dat je met wat geluk het dakterras voor jezelf hebt en hier van de rust en het zonnetje kunt genieten.

Kosten: €4 euro voor volwassenen (januari 2020).

Nationaal-Pantheon-Lissabon-met-vlooienmarkt
Nationaal-Pantheon-binnen-Lissabon
Nationaal-Pantheon-Lissabon-uitzicht-dak

4. Miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen (wijk Graça)

Als je tijdens de zonsondergang niet naar het kasteel wilt gaan vind ik Miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen een goed alternatief. Vanaf dit uitzichtpunt heb je namelijk een mooi uitzicht op de zonsondergang, de kleurrijke huizen in het centrum én het kasteel. Er zijn hier altijd wel muzikanten of mensen die bij elkaar komen om met een fado op te treden.

Dit uitzichtpunt is vernoemd naar de beroemde Portugese schrijfster en poëet Sophia de Mello Breyner Andresen. Het uitzichtpunt wordt ook wel Miradouro da Graça genoemd, naar de wijk waar dit uitzichtpunt te vinden is. Op het plein vind je een koffietentje met tafeltjes, dus je kunt – naast het uitzicht – ook van een kop koffie of een glas wijn genieten.

Kosten: gratis

Extra tip: neem de beroemde tram 28 naar dit uitzichtpunt. Scheelt weer een klim en het is een leuke rit (als het niet té druk is). Je kunt met een Viva Viagem kaart inchecken in tram 28.

Miradouro-Graca-kerk-Lissabon
Miradouro-Graca-uitzicht-zonsondergang-kasteel-stad
Miradouro-Graca-terras-met-uitzicht-zonsondergang
Miradouro-Graca-uitzicht-brug-Lissabon

5. Miradouro da Senhora do Monte (wijk Graça)

Niet ver van miradouro da Graça vind je nóg een uitzichtpunt: miradouro da Senhora do Monte. Ook hier is de sfeer erg relaxed, zijn er regelmatig muzikanten en geniet je van een mooie zonsondergang in Lissabon. Dit uitzichtpunt in Lissabon kun je ook gemakkelijk bereiken door tram 28 te nemen.

Kosten: gratis

Miradouro-Senhora-Monte-muzikanten
Miradouro-Senhora-Monte-uitzicht-op-kasteel-Alfama
Uitzicht-op-Miradouro-Graca
Uitzicht op Miradouro Graça (vanaf miradouro Senhora do Monte)

6. Miradouro de São Pedro de Alcântara (wijk Bairro Alto)

Vanaf dit panoramaterras heb je een mooi uitzicht op het kasteel, aan de andere kant van het centrum. Als je zin hebt in een portwijntje kun je aan de overkant van het uitzichtpunt terecht, bij Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto. Hier heb je keuze uit honderden verschillende wijnen.

Kosten: gratis.

Lees ook: 9 leuke hotspots in Lissabon om lekker te eten

Miradouro-Alcantara-Lissabon

7. Santa Justa lift (wijk Baixa/Bairro Alto)

De Santa Justa lift verbindt de wijk Baixa met de hoger gelegen wijk Bairro Alto. De lift is 45 meter hoog. Bovenin heb je een panoramaplatform vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de binnenstad. De Santa Justa lift doet denken aan de Eiffeltoren. Dit is niet geheel toevallig, want de lift is ontworpen door een leerling van Gustave Eiffel. De rit met de lift is betaald, maar toegang tot het panoramaplatform (/de uitgang van de lift) is gratis.

Persoonlijk zou ik niet zo lang in de rij gaan staan voor een rit als je ook binnen 5 minuten zelf naar boven kunt lopen. Als je voor de lift staat loop je via de trappen omhoog en naar links, de winkelstraat in. Let vervolgens op een trap aan de rechterkant (tegenover de Mango). Als je deze volgt en naar rechts gaat heb je uitzicht op het Carmoklooster. Naast het klooster vind je ook het panoramarestaurant Bellalisa Elevador. Je kunt gewoon langs de tafeltjes lopen om naar de uitgang van de lift te lopen. Als je een liftticket hebt kun je met een trapje nog een paar meter naar boven, waar een extra uitzichtpunt is.

Kosten: €5,15 euro voor een rit op en neer. Als je deze rit wilt maken en meer van Lissabon wilt zien kun je het beste een Viva Viagem dagkaart kopen. De dagkaart voor het openbaar vervoer kost namelijk €6,40 euro. Deze is 24 uur geldig en mag je dus gebruiken in de Santa Justa lift, maar ook in de metro, bussen en trams in Lissabon.

Santa-Justa-lift-van-onderaf
Uitzicht-bij-Santa-Justa-lift-Lissabon

8. Parque Eduardo VII (tussen de wijken Azul/Príncipe Real)

Lissabon heeft veel stadsparken: niet voor niets is de stad als Groene Europese Hoofdstad van 2020 gekozen. Een van de parken met een prachtig uitzicht in Lissabon is Parque Eduardo VII. Je vindt het uitzichtpunt bovenaan het park. Aan de linkerkant van het park vind je een gebouw met prachtige azulejos: het Carlos Lopes paviljoen.

Kosten: gratis.

Observatiedek-Parque-Eduardo-Lissabon
Uitzicht-over-Parque-Eduardo-VII
Azulejos-Parque-Eduardo-Lissabon

9. Miradouro de Santa Catarina (wijk Baixa)

Miradouro de Santa Catarina is een minder bekend uitzichtpunt, maar niet minder leuk. Vanaf hier heb je onder andere uitzicht over de Taag, de Ponte 25 Abril en op de zuidoever. Ik moet bekennen dat het niet het meest indrukwekkende uitzicht in Lissabon is, maar met name ’s avonds is er hier vaak iets te doen. Een leuke plek om de zonsondergang te zien en even te relaxen voordat je iets gaat eten! Bij dit uitzichtpunt vind je ook een kiosk waar je koffie en wijn kunt kopen. Deze miradouro in Lissabon wordt ook wel miradouro do Adamastor genoemd. Bij dit uitzichtpunt vind je namelijk een standbeeld van Adamastor. Deze Griekse mythologische personage symboliseert de krachten van de natuur waar de zeevaarders mee te maken kregen tijdens hun ontdekkingsreizen.

Kosten: gratis.

Miradouro-Santa-Catarina-Adamastor-beeld

10. Boulevard van Parque das Nações (wijk Parque das Nações)

De nieuwe wijk Parque das Nações ligt in het noordoosten van Lissabon en is een groot contrast met de oude straatjes in het centrum. Deze wijk werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1998. De boulevard loopt van het Oceanium naar Torre Vasco da Gama en is 1,5 kilometer lang. Onderweg kom je allerlei leuke restaurants en koffiezaken tegen. Het is een van de weinige plekken waar je een goed uitzicht op Ponte Vasco da Gama hebt. Dit is de langste brug in Portugal, maar óók een van de langste bruggen in Europa.

Kosten: gratis. Wil je met de kabelbaan van het Oceanium naar Torre Vasco da Gama? Een enkel ticket is €4 euro voor volwassenen en een retourticket €6 euro (januari 2020).

Parque-Nacoes-boulevard
Kabelbaan-Parque-Nacoes-Lissabon
Uitzicht-op-Ponte-Vasco-da-Gama-Lissabon

11. Jardím de Castelo (in Cacilhas)

Wanneer je vanaf Lissabon de boot pakt en de Taag oversteekt kom je in Cacilhas terecht. Het is hier een stuk minder druk, alhoewel veel locals hier – met name ’s avonds – van visgerechten komen genieten. Ik vind het een aanrader om door Cacilhas te wandelen en aan de drukte in Lissabon te ontsnappen. Het is hier bijvoorbeeld niet vreemd als een 60-jarige kapper spontaan een gitaar erbij pakt en met een paar vrienden een fado start.

Een van mijn favoriete uitzichten in Lissabon is Jardím de Castelo, oftewel de Kasteeltuin. Vooral omdat het hier heerlijk rustig is. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over heel Lissabon én op het standbeeld van Christus. Wanneer je de boot neemt naar Cacilhas wandel je in zo’n 20 minuten naar dit uitzichtpunt. Houd er wel rekening mee dat je een stuk omhoog wandelt.

Kosten: gratis.

Miradouro-Jardim-Castelo-Lissabon
Uitzicht-op-Ponte-25-Abril
Mooie-boom-miradouro-Jardim-Castelo

12. Standbeeld van Jezus Christus (in Almada)

Zodra ik het terrein van het standbeeld van Jezus Christus op liep viel mijn telefoonverbinding weg en werd er – ietwat – enge muziek afgespeeld. Maar vanaf de top van het standbeeld heb je wel een geweldig uitzicht over Lissabon en omgeving. Kijk je de andere kant op? Dan zie je met goed weer zelfs de bergen van Arrabida, zo’n 40 kilometer ten zuiden van Lissabon.

Kosten: €5 euro voor volwassenen om naar boven te gaan (januari 2020). Let erop dat je alleen met contant geld kunt betalen. Bij het restaurant vind je wel een ATM. Er is ook een uitzichtpunt vóór het standbeeld: deze kun je gratis bezoeken.

Jezus-Christus-beeld-van-achteren-gefotografeerd
Uitzicht-op-Lissabon-vanaf-Jezus-Christus
Jezus-standbeeld-Lissabon
Uitzicht-Ponte-25-Abril-vanaf-Jezusbeeld

13. Dakterras van museum MAAT (wijk Belém)

Aan de boulevard van Belém staat het museum MAAT: Museu Arte, Arquitetura, Tecnologia. Je kunt gratis naar het dak van het museum lopen voor een mooi uitzicht over de Taag rivier, op de brug en het Jezus Christus standbeeld op de andere oever. Je bereikt het dakterras van MAAT via de zijkanten van het museum.

Kosten: gratis.

MAAT-Museum-in-Lissabon
Ponte-25-Abril-uitzicht-Lissabon

14. Padrão dos Descobrimentos (wijk Belém)

Belém is de vertrekplaats van veel ontdekkingsreizen geweest. Een van de meest bekende Portugese ontdekkingsreizigers was Vasco da Gama, de eerste Europeaan die India bereikte. Het indrukwekkende monument dat herinnert aan de ontdekkingsreizen, Padrão dos Descobrimentos, staat bij de haven van Belém. Je kunt tegen betaling naar het dakterras van het monument gaan voor een mooi uitzicht over de rivier.

Kosten: €6 euro voor volwassenen, €3 euro voor jongeren (januari 2020).

Haventje-Padrao-Lissabon
Zeevaarders-Belem-Lissabon
Ontdekkingsreizigers-Belem-Lissabon

15. Torre de Belém (wijk Belém)

Wat mij betreft een van de beste om van de zonsondergang in Lissabon te genieten. De Torre de Belém is namelijk een bezienswaardigheid die in het westen van de stad ligt, aan het water.

Kosten: €6 euro voor volwassenen, €3 euro voor jongeren (januari 2020).

Torre-Belem-bij-zonsondergang-Lissabon
Weerspiegeling-Torre-Belem-in-water-Lissabon
Zonsondergang-bij-Torre-Belem

Lees ook: Lissabon voor digital nomads – de beste werkplekken & koffiezaken

Ontdek Lissabon op een andere manier: Secret City Trails

Enkele van de uitzichten in Lissabon vond ik via Secret City Trails. Deze website biedt leuke speurtochten aan in allerlei steden in Europa. Zo ook in Lissabon. Door het oplossen van raadsels word je door de stad geleid.

Zelf ging ik op ontdekkingstocht in Bairro Alto en Baixa met Secret City Trails. Ik dacht dat ik Lissabon vrij goed kende, maar zelfs in straten waar ik al tientallen keren doorheen was gelopen ontdekte ik nieuwe dingen. Het is dus een leuke activiteit voor toeristen én locals!

Bekijk op de website van Secret City Trails welke speurtochten je allemaal kunt doen. Je betaalt één bedrag voor de speurtochten, ongeacht met hoe veel mensen je dit wilt doen. Het is een prima manier om als soloreiziger een stad te leren kennen, maar het is nog leuker om het met een groep te doen. Na aanschaf van een speurtocht heb je maanden de tijd om te starten. Een leuke cadeautip voor iemand die binnenkort een stedentrip gaat maken!

Secret-City-Trails-Lissabon
Uitzicht-Baixa-Lissabon
Ontdekkingstocht-Lissabon-Secret-City-Trails

Lees ook: Sintra tips – alles wat je wilt weten over Sintra in Portugal

Dit waren mijn favoriete uitzichtpunten en miradouros in Lissabon. Ken jij er nog een die niet in deze lijst staat? Deel het met mij en andere reizigers hieronder in de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.[:]

[:en]

Lisbon is a city build on hills. Your leg muscles won’t thank you for your visit to the Portuguese capital, but your eyes definitely will. Lisbon has lots of amazing viewpoints. In Portuguese these viewpoints are called miradouros (plural of miradouro). In this blog I share my favorite viewpoints and miradouros in Lisbon with you guys. I definitely recommend to go to some of them during the sunset, you’ll love it!

Extra tip: keep in mind that most sights in Lisbon (like Torre de Belém and the National Pantheon) are closed on Mondays.

Also read: all the Lisbon tips you need for an awesome citytrip

Best miradouros in Lisbon

1. Castelo de São Jorge (Alfama)

Alfama is one of the most popular neigbourhoods in Lisbon. And of course there is a hill here as well. On top of this hill you’ll find the castle of São Jorge. It’s one of the best places in Lisbon to enjoy the view, especially during sunset. You can make a walk around the castle walls, learn more about the history of Lisbon in the permanent exhibition or sit with a glass of wine for the sunset. For citizens the entrance is free, so especially during the summer you’ll find a lot of Portuguese people sitting in the castle park with some food and wine. In the summer the castle is open until 9 in the evening.

Costs: entrance to the castle and the gardens is €10 euros for adults (January 2020). Entrance for citizens is free.

Uitzicht-over-Alfama-vanaf-kasteel-Lissabon
Miradouros-lissabon-castelo
Gekleurde-huisjes-Alfama-vanaf-kasteel
Uitzicht-vanaf-kasteel-Lissabon

2. Miradouro das Portas do Sol (Alfama)

If you’re walking from the cathedral to the castle you will definitely pass this viewpoint: miradouro das Portas do Sol. It’s a lovely viewpoint to see the houses in Alfama and the Tejo river.

Around the corner of this viewpoint in Lisbon you will find ANOTHER one: miradouro de Santa Lucia. This viewpoint has a small park with benches and a lot of azulejos: the typical Portuguese tiles. It’s always fun to walk through the city and spot them!

Costs: free to visit.

Miradouro-Portas-do-Sol-Lissabon

3. National Pantheon (Alfama)

Alfama is a neighbourhood with many great viewpoints. Another one is the former Church of Santa Engrácia, now transformed in the National Pantheon. Famous Portuguese people are honoured here. People who did something important for the country, like writers, politicians and explorers. The building itself is pretty great, but from the rooftop of the National Pantheon you have a great view over Alfama. If you’re lucky you have this rooftop almost all to yourself and you can enjoy the sun in this quiet place.

Costs: €4 euros for adults (January 2020)

Nationaal-Pantheon-Lissabon-met-vlooienmarkt
Nationaal-Pantheon-binnen-Lissabon
Nationaal-Pantheon-Lissabon-uitzicht-dak

4. Miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen (Graça)

The castle is one of the best places for the sunset, but another great viewpoint in that area is Miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen. From this miradouro in Lisbon you have a view over the colourful houses in Alfama, the river in the background ánd the castle. Lots of musicians come here and with some luck people are even performing a fado – traditional Portuguese music.

This viewpoint is named after the famous Portuguese writer and poet Sophia de Mello Breyner Andresen. But because that’s a pretty long name most people also call this viewpoint Miradouro da Graça, named after the neighbourhood. On the square you can find a stand with some tables, so you can enjoy a cup of coffee or a glass of wine.

Costs: free to visit.

Extra tip: you can take the famous tram 28 from the city center to this viewpoint. The tram is busy most of the times, but it’s a fun ride and it will save you the climb, going uphill. You can check in with a Viva Viagem card in tram 28.

Miradouro-Graca-kerk-Lissabon
Miradouro-Graca-uitzicht-zonsondergang-kasteel-stad
Miradouro-Graca-terras-met-uitzicht-zonsondergang
Miradouro-Graca-uitzicht-brug-Lissabon

5. Miradouro da Senhora do Monte (Graça)

Not far away from Miradouro da Graça you’ll find another viewpoint: Miradouro da Senhora do Monte. The atmosphere here is also relaxed, with lots of musicians. Also a great place for the sunset! You can reach this viewpoint also with tram 28.

Costs: free to visit.

Miradouro-Senhora-Monte-muzikanten
Miradouro-Senhora-Monte-uitzicht-op-kasteel-Alfama
Uitzicht-op-Miradouro-Graca
Uitzicht op Miradouro Graça (vanaf miradouro Senhora do Monte)

6. Miradouro de São Pedro de Alcântara (wijk Bairro Alto)

One of my favorite viewpoints, because it gives you a view over the colourful houses in Alfama and at the castle. But then from the neighbourhood Bairro Alto. If you fancy a port wine, you can go from the viewpoint to the other side of the street. At Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto you can find hundreds of different wines.

Costs: free to visit.

Miradouro-Alcantara-Lissabon

7. Santa Justa lift (Baixa/Bairro Alto)

The Santa Justa lift connects the lower neighbourhood Baixa with the higher neighbourhood Bairro Alto. This elevator is 45 meters high. In the top you find a platform with some nice views. The design reminds me a bit of the Eiffel Tower in Paris. And that’s not super weird, since the lift is designed by a student of Gustave Eiffel. The ride with the elevator is paid, but you can go to the exit of the elevator in Bairro Alto for free.

The queue for this lift can be long, so personally I would just climb up for 5 minutes if you’re a fit person. If you stand in front of the elevator entrance in Baixa you follow the stairs up and go to the lift, into the shopping street. Walk a bit further until you see the Mango, across it you will find stairs as well. If you follow these you will see the Carmo Convent. Next to the ruins of this church there is a panorama restaurant named Bellalisa Elevador. You can just pass the tables and walk to the exit of the elevator. The views are pretty nice from here. If you do have a Santa Justa ticket you can climb the final stairs to the panorama platform.

Costs: €5,15 euro for a return trip (January 2020). Are you traveling in Lisbon by public transport like bus, metro and trams? Then it pays off to buy a Viva Viagem day pass. With this day pass you can use the public transport AND this elevator for €6,40 euros. The pass is valid for 24 hours.

Santa-Justa-lift-van-onderaf
Uitzicht-bij-Santa-Justa-lift-Lissabon

8. Parque Eduardo VII (Azul/Principe Real)

Lisbon has a lot of parks. There is a reason the Portuguese capital is named European Green Capital 2020. One of the parks with a great viewpoint in Lisbon is Parque Eduardo VII. The viewpoint is at the top of the park. At the left side of the park (seen from the viewpoint) there is a building with beautiful azulejos: the Carlos Lopes Pavilion.

Costs: free to visit.

Observatiedek-Parque-Eduardo-Lissabon
Uitzicht-over-Parque-Eduardo-VII
Azulejos-Parque-Eduardo-Lissabon

9. Miradouro de Santa Catarina (Baixa)

Miradouro de Santa Catarina is not as well known as some other miradouros, but it’s still a fun place to visit. From here you have a view over the river, the Ponte 25 Abril and the other river bank. I have to confess it’s not the most impressive viewpoint in Lisbon, but in the evening it’s a fun place to sit with friends and a drink. A good place to relax before you have dinner. There is a small kiosk where you can buy coffee or wine as well. This viewpoint is also named Miradouro do Adamastor. At this square you find the statue of Adamastor. This is a Greek mythological character that symbolises the power of nature, especially the ocean. Explorers and seafarers had to deal with these powers during their travels at sea.

Costs: free to visit.

Miradouro-Santa-Catarina-Adamastor-beeld

10. Boulevard van Parque das Nações (Parque das Nações)

The district Parque das Nações is situated in the northeast of Lisbon and is a big contrast with the streets in the old city center. This area was build for the World Expo in 1998. The boulevard goes from the Oceanium all the way to Torre Vasco da Gama. It’s 1,5 kilometers long and during the walk you will pass many restaurants and coffee places. It’s one of the few places where you have a good view over Ponte Vasco da Gama. This is not only the longest bridge in Portugal, but also one of the longest in Europe.

Costs: free to visit. Do you want to take the cable car from Oceanium to Torre Vasco da Gama? A single ride is €4 euros for adults, a return trip is €6 euros (January 2020).

Parque-Nacoes-boulevard
Kabelbaan-Parque-Nacoes-Lissabon
Uitzicht-op-Ponte-Vasco-da-Gama-Lissabon

11. Jardím de Castelo (Cacilhas)

From the city center of Lisbon you can take the ferry to the other side of the Tejo river, to Cacilhas. It’s less busy here and you mainly find locals here – especially in the evening, to enjoy some fresh fish dishes. I love walking around in Cacilhas and escape the buzz in Lisbon. You get a good idea of daily life in this neighbourhood. It’s not weird if a 60-year old barber spontaneously grabs his guitar and starts a fado with some of his friends during lunchtime. How amazing is that?

One of my favorite viewpoints in Lisbon is Jardím de Castelo, the castle garden. This is NOT the famous castle of Lisbon, but (the ruins of) a castle at the other side of the river, in Cacilhas. From here you have a good view over the skyline of Lisbon and the statue of Cristo Rei. If you take the ferry to Cacilhas it’s about 20 minutes walking from the dock to this viewpoint. It goes a bit uphill, but I’ve seen old ladies walking here as well. So you’ll be fine.

Costs: free to visit

Miradouro-Jardim-Castelo-Lissabon
Uitzicht-op-Ponte-25-Abril
Mooie-boom-miradouro-Jardim-Castelo

12. Statue of Cristo Rei (Almada)

As soon as I enter the area of the statue of Cristo Rei my phone connection disappears. Besides that I hear – creepy – gospel music that starts to play as soon as I enter. But from the top of the statue you have an incredible view over Lisbon and the surroundings. You can even see the mountains of Arrabida National Park, about 40 kilometres south of Lisbon.

Costs: €5 euros for adults (January 2020). You can only pay with cash money. There’s an ATM in the restaurant, next to the statue building. There is also a viewpoint in front of the statue building. You can visit this one for free.

Jezus-Christus-beeld-van-achteren-gefotografeerd
Uitzicht-op-Lissabon-vanaf-Jezus-Christus
Jezus-standbeeld-Lissabon
Uitzicht-Ponte-25-Abril-vanaf-Jezusbeeld

13. Roof terrace of the museum MAAT (Belém)

Belém is the neighbourhood of the sailors, the explorers. Many boats left on expeditions from this part of Lisbon. At the boulevard of Belém you also find the museum MAAT: Museu Arte, Arquitetura, Tecnologia. You can climb to the roof terrace for free: the stairs are at both sides of the building. From here you have a nice view over the river while enjoying a nice sea breeze.

Costs: free to visit.

MAAT-Museum-in-Lissabon
Ponte-25-Abril-uitzicht-Lissabon

14. Padrão dos Descobrimentos (Belém)

As I said before: Belém has been the starting point for many expeditions. One of the most famous explorers is the Portuguese Vasco da Gama. He was the first European that reached India. The impessive monument Padrão dos Descobrimentos reminds visitors of all these expeditions. You can find this monument in the harbour of Belém. You can visit the top of this monument for another nice view.

Costs: €6 euros for adults, €3 euros for young adults (January 2020)

Haventje-Padrao-Lissabon
Zeevaarders-Belem-Lissabon
Ontdekkingsreizigers-Belem-Lissabon

15. Torre de Belém (Belém)

I love the relaxed vibe in the neighbourhood of Belém. But it’s also a great place to enjoy the sunset, due to it’s location in the western part of Lisbon. Torre de Belém is such a lovely place to see the sun setting and enjoy the different colours in the sky, reflecting in the water.

Costs: you can see the tower from outside for free. Going inside is €6 euros for adults, €3 euros for young adults (January 2020).

Torre-Belem-bij-zonsondergang-Lissabon
Weerspiegeling-Torre-Belem-in-water-Lissabon
Zonsondergang-bij-Torre-Belem

Also read: Lissabon for digital nomads – the best coffee places & co-working spaces

Explore Lisbon in a different, unique way: Secret City Trails

Some of these viewpoints I have visited many times, both by myself or with (local) friends. Some of the miradouros in Lisbon I also found via Secret City Trails. This website offers a lot of discovery games in cities all over Europe. Also many of them in Lisbon. By solving the riddles the game will lead you through the city.

For example, I played the discovery game named Lisbon’s Bairro Alto & Bica: Fun Figures and Fabulous Views. I thought I knew Lisbon pretty well, but some streets I have walked through multiple times still surprised me via this game. It’s a great way to explore the city, both for tourists AND for locals!

At the website of Secret City Trails you can check which discovery games you can play in which cities. And they keep developing new games in new cities as well. You pay 1 price for the game; it doesn’t matter how many people join your game. It’s a great way to explore a city by yourself, but it’s more fun to do it with 2-4 people. After purchasing the game you still have months to start. So you can also give it as a gift to someone who’s gonna make a citytrip!

Secret-City-Trails-Lissabon
Uitzicht-Baixa-Lissabon
Ontdekkingstocht-Lissabon-Secret-City-Trails

Also read: everything you need to know for your visit to Sintra in Portugal

These were my favorite viewpoints and miradouros in Lisbon. Are there any places missing in this list? Please share it with me and other travellers in the comments below!

Reacties via Facebook account

comments