Uitzicht-over-Alfama-vanaf-kasteel-Lissabon

Alfama in Lissabon: steile straatjes, azulejos en de fado

Steile, smalle straatjes die als een doolhof door deze wijk slingeren. Af en toe zie je de beroemde tram 28 voorbijkomen. Kleurrijke muren die zijn betegeld met azulejos – de typisch Portugese tegeltjes. Vele uitzichtpunten, waar de dag door de Portugezen wordt afgesloten met een wijntje en een mooie zonsondergang. ’s Avonds klinken de indrukwekkende klanken van de fado – een Portugees levenslied. Een van de leukste wijken is Alfama in Lissabon. Tijdens een bezoek aan de Portugese hoofdstad zul je hier zeker wat tijd doorbrengen. In deze blog deel ik tips voor jouw bezoek aan Alfama in Lissabon!

Gekleurde-huisjes-Alfama-vanaf-kasteel

Alfama, de oudste buurt van Lissabon

De naam Alfama is afgeleid van het Arabische “al hamma”, dat hete fonteinen of baden betekent. Deze wijk lag namelijk verspreid over een heuvel en aan de voet van die heuvel lagen warmwaterbronnen. Uiteindelijk is de naam omgetoverd in Alfama. Als je een idee wilt krijgen hoe Lissabon er eeuwen geleden uitzag is Alfama de beste plek om naartoe te gaan. In 1755 werd Lissabon getroffen door een grote aardbeving. Delen in Bairro Alto en Baixa werden grotendeels verwoest, maar Alfama bleef gespaard. Alfama is hierdoor de oudste wijk van Lissabon.

Lees ook: 50x zien & doen in Lissabon (lekker veel inspiratie!)

Miradouro-Alcantara-kasteel

Alfama in Lissabon: wat te doen in deze wijk?

1. Kasteel van Lissabon

Castelo de Sao Jorge, oftewel het Kasteel van Lissabon, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. Het kasteel werd gebouwd door de Moren en staat na al die eeuwen nog steeds overeind. Je kunt een wandeling maken over de kasteelmuren en meer leren over de geschiedenis van de stad bij de tentoonstelling. En het is ook gelijk een van de beste plekken om van de zonsondergang te genieten. Het kasteel ligt namelijk op de top van de heuvel van Alfama in Lissabon. Voor inwoners van Lissabon is de entree gratis, dus in de zomer kan het hier druk zijn. Voor toeristen is de entree van het kasteel €10 euro voor volwassenen.

Miradouros-lissabon-castelo
Uitzicht-vanaf-kasteel-over-Lissabon

2. Ritje met Tram 28

Lissabon en Tram 28 zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De meeste bezoekers willen dan ook minimaal één keer een ritje met deze tram maken. Deze tramlijn heet officieel Elétrico 28E. Tram 28 start bij Praça Martim Moniz in de wijk Baixa en rijdt door de wijken Bairro Alto en Alfama naar Campo Ourique. Het populairste deel van deze tramroute is in Alfama in Lissabon. Het is hier immers steil omhoog wandelen en je stopt met de tram bij allerlei bezienswaardigheden. Bovendien is het leuk om te zien hoe de tram zich door alle smalle, steile straatjes van Alfama worstelt.

Je kunt Tram 28 in Lissabon gebruiken als je een dagkaart van Viva Viagem hebt. Je kunt geen plek voor Tram 28 reserveren. Op drukke momenten zul je dus even moeten wachten. Wanneer de tram vol is laat de chauffeur geen nieuwe passagiers naar binnen. Wil je de drukte vermijden? Ga dan zo vroeg mogelijk in de ochtend.

Lees ook: openbaar vervoer in Lissabon – zo verplaats jij je door de stad!

Tram-Lissabon-en-Jessica-selfie
Tram-28-Lissabon

3. Sé Kathedraal

De Sé Kathedraal, ook wel de Kathedraal van Lissabon genoemd, staat in de wijk Alfama in Lissabon. Als je ervoor staat ziet de kerk er niet héél bijzonder uit. Maar loop even naar binnen en bewonder de prachtige glas-in-loodramen. Naast de kapel bij de ingang vind je ook een paar religieuze afbeeldingen in azulejos; de Portugese keramieken tegeltjes. Je kunt de kathedraal gratis bezoeken. Voor de schatkamer op de bovenverdieping van de kathedraal betaal je wel entree.

Lissabon-Portugal

4. Miradouro de Santa Lucia & Miradouro das Portas do Sol

Alfama in Lissabon is gebouwd op een heuvel en dit zorgt voor meerdere mooie uitzichtpunten. Een van de beste uitzichtpunten is Miradouro das Portas do Sol. Als je vanaf de kathedraal richting het kasteel loopt kom je hier ongetwijfeld langs. Het Portugese woord voor uitzichtpunt is “miradouro”, dus vraag hiernaar als je het niet kunt vinden. Om de hoek heb je nóg een mooi uitzichtpunt: miradouro de Santa Lucia. Hier vind je een klein parkje met betegelde bankjes. Heel idyllisch en romantisch! Je kunt deze uitzichtpunten gratis bezoeken.

Lees ook: miradouros in Lissabon – 15x de mooiste uitzichtpunten

Miradouro-Portas-do-Sol-Lissabon
Uitzicht-over-Alfama-vanaf-kasteel-Lissabon

5. Azulejos spotten in Alfama in Lissabon

Azulejos zijn de kleurrijke keramieken tegeltjes die zo typerend zijn voor Portugal. Het woord azulejo stamt af van Al-zuleique, dat Arabisch is voor ‘gladde gepolijste steen’. Je komt deze tegels overal in Portugal en Zuid-Spanje tegen. Zo ook in Alfama in Lissabon. Allerlei gebouwen worden betegeld met azulejos: kerken, paleizen en huizen. Vaak vormen meerdere tegels een patroon of beelden ze een gebeurtenis uit. Je kunt deze gratis spotten in de straten van Alfama.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

6. Vlooienmarkt Feira da Ladra

Ben je op een dinsdag of een zaterdag in Alfama? Dan zou ik zeker even rondlopen op de vlooienmarkt Feira da Ladra. Deze markt staat al sinds 1881 op deze plek! De markt vind je rondom het Nationaal Pantheon en heeft geen vaste tijden. Maar als je in de ochtend of ’s middags voor 3 uur komt zit je wel goed. Op de markt vind je verkopers die nieuwe producten verkopen, maar ook oude mensen die spullen (lees: rommel) op een kleedje verkopen. En vooral een praatje met elkaar en de bezoekers willen maken. Let wel op je spullen: deze vlooienmarkt heet niet voor niets in het Portugees “markt van de dieven”. Feira da Ladra is gratis te bezoeken.

Lissabon-Portugal

7. Nationaal Pantheon

In de wijk Alfama valt een gebouw al snel op: het Nationaal Pantheon. Hier worden beroemde Portugezen zoals schrijvers, politici en ontdekkingsreizigers geëerd. Het Nationaal Pantheon zit in de voormalige Santa Engracia kerk. Vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht over Alfama in Lissabon. Ik ben hier meerdere keren geweest en het is hier altijd rustig, dus het is een prima plek om in alle rust van de zon te genieten. De entree voor het Nationaal Pantheon is €4 euro voor volwassenen.

Lissabon-Portugal

8. Street art spotten in Alfama in Lissabon

In de oudste wijk van Lissabon verwacht je misschien geen street art, maar niets is minder waar. Verspreid door de wijk vind je heel wat kunstwerken. De street art in Alfama is gratis te spotten.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

9. Fado luisteren in Alfama in Lissabon

Een fado is de Portugese versie van een Nederlands volkslied. Er wordt vaak op een intense manier gezongen over onmogelijke liefdes en het onvermijdelijke noodlot. Al wordt er ook over de mooie dingen in het leven gezongen. Alfama in Lissabon is van oorsprong een arme wijk, dus het is logisch dat de fado hier is ontstaan. Mensen drukten zich toen uit door middel van zang en muziek – en doen dat nu nog steeds. In Alfama vind je daarom allerlei fadohuizen waar je kunt dineren en van een fado kunt genieten. Zelfs als je niet snapt waar ze over zingen is het een bijzondere ervaring!

Portugezen eten laat en de meeste restaurants gaan niet voor 19.00 uur open. Je hoeft niet extra te betalen wanneer er wordt opgetreden als je iets gaat eten of drinken bij een fadohuis. Wil je een authentieke fado ervaring? Dan raad ik je aan om op zoek te gaan naar een plek waar ‘tasca’ bij staat. Dit is de Portugese versie van een taverne. Zelf heb ik goede ervaringen met Tasca do Chico. Er hangt niet echt een duidelijk naambord, dus het is even zoeken. Maar eenmaal binnen staat je wat te wachten. Aan de muren hangen posters en foto’s van beroemde fado zangers.

Lissabon-Portugal

10. Alles leren over de fado in Museu do Fado

Wil je meer leren over die Portugese fado? Dan kun je een bezoek brengen aan het Fado Museum in Alfama in Lissabon. Het museum is niet saai en oubollig, maar redelijk interactief. Met een audio guide krijg je meer informatie en hoor je meerdere fado’s. Bovendien zijn de gitaren die hier hangen prachtig om te zien. Een aanrader als je in Alfama bent en gek bent op deze Portugese muziek.

11. Azulejos bewonderen in Museu Nacional do Azulejo

In Alfama kom je azulejos in alle kleuren van de regenboog tegen. Heb je er nog steeds geen genoeg van? Breng dan een bezoek aan Museu Nacional do Azulejo, oftewel het Azulejos Museum. Ik vond dit een verrassend leuk museum. Je ziet hoe de tegeltjes door de eeuwen heen veranderen. Qua afbeeldingen, maar ook qua betekenis. Het museum is een stuk groter dan ik in eerste instantie had verwacht, dus je kunt hier makkelijk 1,5 uur doorbrengen. Een goede tips voor een regenachtige dag in Alfama, Lissabon! Een ticket voor volwassenen is €5 euro.

Azulejos-museum-lissabon-muur-met-tegels

Eten in Alfama in Lissabon

1. Ontbijten in Alfama in Lissabon

Start je de dag in Alfama, Lissabon? Dan heb je natuurlijk behoefte aan een goed ontbijt. Augusto Lisboa is alleen in het weekend geopend en niet de goedkoopste plek om te ontbijten, maar een aanrader als je de dag goed wilt beginnen. Pois Café is vaker geopend en ook een prima optie om te ontbijten in Alfama. Voor een uitgebreid ontbijt ben je bij beide hotspots €10-15 euro kwijt, maar je kunt voor een paar euro ook simpel ontbijten.

2. Veganistisch eten in Alfama in Lissabon

Wil je veganistisch lunchen of dineren als je in Alfama bent? Dan is Princesa do Castelo een leuke hotspot. Dit vegan restaurant is niet groot en heeft niet veel keuze qua gerechten, maar wat ze hebben is wel erg lekker. Denk aan vegetarische goulash soep en bonenburgers. De menukaart wisselt dagelijks. Dit is een van de weinige plekken waar je een lekkere vegan pastel de nata kunt bestellen. Starters zijn €3-5 euro, hoofdgerechten €8-11 euro.

wijn-en-vegan-pastel-de-nata-Lissabon

3. Fado horen terwijl je eet bij Tasca do Chico

Ik noemde hem eerder in deze blog al als tip voor de fado: Tasca do Chico. Het is hier bijna altijd druk en Portugezen komen hier graag. Verwacht geen fancy inrichting en mooie meubels, maar het eten is prima en de optredens zijn prachtig. Een leuke ervaring als je in Alfama bent!

4. Nepalees eten bij Yak & Yeti

Ben je een fan van Indisch en Nepalees eten? Het eten bij Yak & Yeti is erg lekker en ook nog eens goedkoop. Voor €10-15 euro per persoon zit je wel vol. Ze hebben veel vegetarische opties, maar ook vleeseters zullen hier genieten. Het restaurant is niet heel sfeervol of modern ingericht, maar dat ben ik van Indische/Nepalese restaurants gewend. Als het eten maar goed is, toch?

5. Franse crêpes bij Le Bar à Crêpes

Ik ben gek op pannenkoeken en gelukkig bestaat er Le Bar à Crêpes in de wijk Alfama. Het is een knus restaurant, maar je kunt ook buiten zitten. Je kunt zowel hartige als zoete pannenkoeken bestellen. De Franse eigenaren hebben leuke namen aan de crêpes gegeven zoals Louboutin, Coco Chanel en Brigitte Bardot (deze vind ik heerlijk, met geitenkaas en gekarameliseerde appel). Je bent bovendien niet veel kwijt: de prijs voor een pannenkoek varieert van €2,5 – 8 euro.

uitzicht-op-tram28-alfama-lissabon

Lees ook: leuke hotspots in Lissabon om lekker te eten

Dit waren mijn tips als je een bezoek brengt aan Alfama in Lissabon. Heb jij nog meer tips voor deze leuke wijk in de Portugese hoofdstad? Laat het mij en andere reizigers hieronder weten in de reacties!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *