Persoonlijke-kaart-openbaar-vervoer-Lissabon

Onbeperkt reizen in Lissabon met de Navegante Pass

Ben je voor langere tijd (meer dan 1 maand) in Lissabon in Portugal? Ben je bijvoorbeeld verhuisd naar Lissabon of leef je nomadisch en is deze stad tijdelijk jouw thuisbasis? Dan heb ik een goede tip voor je! Met de Navegante Pass kun je makkelijk, goedkoop en onbeperkt reizen in Lissabon. Dit is een ideale pas voor expats en digital nomads in Lissabon. In deze blog vertel ik je er alles over.

Lees ook: Lissabon voor digital nomads – de beste koffiezaken & werkplekken

Openbaar-vervoer-Lissabon

Onbeperkt openbaar vervoer in Lissabon

Het openbaar vervoer in Lissabon is vergeleken met Nederland en België sowieso goedkoop. Je kunt een Viva Viagem kaart kopen en daar ritten op plaatsen van €1,50 euro. Wanneer je het zapping systeem gebruikt betaal je zelfs nog minder voor de ritten. Maar wil je de hele maand onbeperkt in Lissabon reizen en gebruikmaken van alle bussen, trams, boten, treinen en metro’s? Dan is de Navegante Pass ideaal voor jou. Met deze persoonlijke ov-kaart reis je onbeperkt rond in Lissabon – en eventueel ook in de omgeving van Lissabon. Een ideale pas voor expats en digital nomads die voor langere tijd in Lissabon zijn!

Dit is de Viva Viagem kaart. Let op: dit is dus GEEN persoonlijke ov-kaart waar je de Navegante Pass op kunt zetten

Hoe vraag je de Navegante Pass aan, zodat je onbeperkt in Lissabon kunt reizen?

Stap 1: laat een persoonlijke ov-kaart maken

En stap 2: waardeer het abonnement maandelijks op   

Stap 1: laat een persoonlijke ov-kaart maken

Om een abonnement voor het openbaar vervoer in Lissabon af te sluiten heb je een persoonlijke ov-kaart nodig. Aan de wit/groene Viva Viagem kaart heb je dus niets als je een maandelijks abonnement wilt.

Je kunt een persoonlijke ov-kaart met spoed (24 uur) laten maken in het Customer Support kantoor in de metro van Marquês de Pombal. Neem het volgende mee voor de aanvraag:

  • Een identificatiebewijs of paspoort
  • Een pasfoto voor op het aanvraagformulier
  • Het aanvraagformulier

Het aanvraagformulier vind je bij het kantoor waar je het formulier ook weer inlevert, in de metro van Marquês de Pombal. Zoek naar het kantoor dat URGENTE op het raam heeft staan. Je kunt het formulier ook aanvragen bij andere metrokantoren, zoals Cais do Sodré en Baixa-Chiado. Op die manier kun je het formulier van tevoren bekijken en invullen. Het aanvraagformulier is in het Portugees, maar het spreekt voor zich wat je moet invullen.  

Heb je geen pasfoto bij de hand? Bij het kantoor in de metro van Marquês de Pombal vind je een fotohokje waar je 4 pasfoto’s kunt laten maken voor €5 euro.

Verkooppunt-navegante-pass-lissabon
Urgente-navegante-pass-lissabon
Formulieren-voor-Navegante-Pass-Lissabon

Lees ook: 50x zien & doen in Lissabon (lekker veel inspiratie!)

Let op: het kantoor van metrostation Marquês de Pombal is de enige plek waar je de kaart binnen 24 uur kunt ophalen na de aanvraag. In andere metrokantoren kun je de persoonlijke ov-kaart ook aanvragen, maar duurt het meestal 2 weken voordat je de ov-kaart kunt ophalen. Heb je minder haast? Dan is dat dus ook een optie.

Het aanvragen van een persoonlijke ov-kaart binnen 24 uur kost €12 euro.

Het aanvragen van een persoonlijke ov-kaart binnen 15 dagen kost €7 euro.

Persoonlijke-kaart-openbaar-vervoer-Lissabon
Dit is de persoonlijke ov-kaart waar je wél de Navegante Pass op kunt zetten.

Stap 2: waardeer het abonnement maandelijks op

Mooi, je hebt jouw persoonlijke ov-kaart opgehaald! Nu is het tijd om het abonnement te activeren, zodat jij onbeperkt in en rond Lissabon kunt reizen. Je kunt het abonnement activeren via een van de ticketmachines. Stop de kaart in de automaat en kies voor het abonnement dat je wilt hebben (Municipal of Metropolitano).  

Het abonnement op de Navegante Pass is 1 kalendermaand geldig. Start je het abonnement bijvoorbeeld op 5 juli? Dan kun je het abonnement op de kaart gebruiken tot en met 31 juli. Het is daarom verstandig om het abonnement aan het begin van de maand aan te schaffen, zodat je er het meeste voordeel uit haalt. Koop je de kaart bijvoorbeeld op 20 juli? Dan kun je het abonnement nog maar 11 dagen gebruiken. Vanaf de 26e van de maand kun je het abonnement alvast aanschaffen voor de komende maand (vanaf 26 juli koop je bijvoorbeeld het abonnement voor augustus). 

Maandabonnement-Navegante-Pass-op-kaart-zetten-via-machine

Studenten, mensen ouder dan 65 jaar en kinderen tot en met 12 jaar krijgen korting op een abonnement. Je hebt keuze tussen 2 abonnementen om onbeperkt te reizen in Lissabon:

1. Navegante Pass Municipal

Met de Navegante Pass Municipal kun je een maand lang voor €30 euro rondreizen in Lissabon. Woon je in een andere regio in de omgeving van Lissabon? Dan kun je er ook voor kiezen om de Navegante Pass beschikbaar te maken voor die specifieke regio in plaats van Lissabon.

2. Navegante Pass Metropolitano   

Met de Navegante Pass Metropolitano kun je een maand lang voor €40 euro rondreizen in Lissabon én de omgeving. Je kunt namelijk onbeperkt gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer naar steden zoals Cascais, Setúbal en zelfs Ericeira.

De 18 Municipalities waar je gratis mag reizen met dit abonnement zijn: Alcochete, Almada, Amadora, Barreiro, Cascais, Lisbon, Loures, Mafra, Moita, Montijo, Odivelas, Oeiras, Palmela, Seixal, Sesimbra, Setúbal, Sintra en Vila Franca de Xira.

Tram-Lissabon-en-Jessica-selfie

Lees ook: openbaar vervoer in Lissabon – zo verplaats jij je door de stad!

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen als je onbeperkt wilt reizen in Lissabon en de omgeving. Ik vind het een ideale kaart als je voor langere tijd in Lissabon bent en op ontdekkingstocht wilt gaan. Laat het gerust weten als je nog een vraag hebt, via de reacties hieronder of via een mailtje naar jessica@cornersoftheworld.nl.   

Reacties via Facebook account

comments

2 gedachten over “Onbeperkt reizen in Lissabon met de Navegante Pass”

    1. Hoi Hans,

      Je hoeft niet woonachtig in Portugal te zijn, maar voor zover ik weet moet je de pas wel op locatie laten maken (dus je moet wel in Portugal zijn om de kaart aan te maken). In het artikel staat per stap precies waar je dit kunt regelen en wat je mee moet nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *