Kasteel-de-haar-mooiste-plekken-in-Utrecht

De 9 mooiste plekken in Utrecht (de provincie)

Van fotogenieke steden tot rustgevende natuurgebieden: hoewel Utrecht de kleinste provincie van ons land is, valt hier genoeg te beleven. In dit artikel zet ik mijn favoriete, mooiste plekken in Utrecht voor je op een rijtje.

Fiets-langs-grachten-Utrecht

9 mooiste plekken in Utrecht (de provincie)

1. Amersfoort

Ten oosten van de stad Utrecht vind je Amersfoort. Dit is zeker een leuke stad voor een dagje uit. Je kunt bijvoorbeeld de Fotoroute lopen door het fotogenieke hart van Amersfoort. Mooie plekjes zoals de Koppelpoort, de straat De Muurhuizen en de grachten nodigen uit om lekker veel foto’s te maken. Voor het beste uitzicht over de stad beklim je de Onze Lieve Vrouwetoren. En als je geïnteresseerd bent in kunst kun je een bezoek brengen aan het Mondriaanhuis; de kunstenaars Piet Mondriaan is namelijk in Amersfoort geboren. Met recht staat Amersfoort in dit lijstje met mooiste plekken in Utrecht.

2. Spakenburg

Spakenburg klinkt misschien niet zo bekend, maar hier vind je een van de mooiste plekken in Utrrecht: de oude haven van Spakenburg. Ik houd van boten, dus het is niet gek dat deze plek in mijn lijstje staat. De Museumhaven met prachtige historische vissersboten ligt in het oude centrum van Spakenburg. Spakenburg was eeuwenlang een vissersdorp in het noorden van Utrecht. Destijds was het ook een van de belangrijkste havens aan de Zuiderzee, maar sinds de Afsluitdijk in 1931 veranderde de positie van Spakenburg.

3. Vinkeveense Plassen

Tot de mooiste plekken in Utrecht behoren ook een paar natuurgebieden. Liefhebbers van water zullen enthousiast worden van de Vinkeveense Plassen, in het noordwesten van de provincie. De Vinkeveense Plassen bestaan uit 3 plassen: de Noordplas, de Zuidplas en de Kleine Plas.

Het gebied kenmerkt zich door 12 legakkers: een stuk grond dat is ontstaan door turfwinning en nu een eilandje vormt in het veengebied. Een paar van deze eilanden zijn bereikbaar met een weg, maar de meeste plekken zijn alleen bereikbaar vanaf het water. Daardoor is dit een fijne plek om te zwemmen of een dagje op pad te gaan met een (fluiter-) boot, een kano of een zeilbootje.

4. Kasteel de Haar

Een van de mooiste kastelen in Nederland vind je in de provincie Utrecht, namelijk Kasteel de Haar. Dit sprookjesachtige kasteel werd vroeger gebruikt voor extravagante feesten voor de adel. Onder andere Pierre Cuypers (de architect van onder andere het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam) heeft dit kasteel zo prachtig gemaakt. Niet voor niets is dit een geliefde plek om te trouwen (yes, dat kan hier!).

Je kunt een ticket kopen om enkel door de tuinen te wandelen of om zowel de tuinen als het kasteel van binnen te bewonderen. In het koetshuis zit een restaurant waar je naderhand een hapje kunt eten.

5. De Utrechtse Heuvelrug & de Pyramide van Austerlitz

Utrecht heeft één nationaal park en dat is de Utrechtse Heuvelrug, ten oosten van de stad Utrecht. Gletsjers verschoven grond door Nederland in de IJstijd. Hierdoor ontstonden er heuvels die bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug vormen (zo zijn de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug ook gevormd). Dit is een van de beste plekken om te wandelen in deze provincie, want de natuur is hier divers. Van naaldbossen en heide tot uitgestrekte stuifzandgebieden.

Een bekende plek in de Utrechtse Heuvelrug is de Pyramide van Austerlitz. In de bossen bij Zeist vind je dit bijzondere bouwwerk dat werd gebouwd door de soldaten van Napoleon. Je kunt deze 36 meter hoge piramide beklimmen voor een mooi uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug.

6. Beschermd natuurgebied de Blauwe Kamer

Helemaal in het oosten van de provincie Utrecht ligt het beschermd natuurgebied de Blauwe Kamer, tussen Rhenen en Wageningen in. Het natuurgebied ligt aan de Nederrijn en overstroomt regelmatig, waardoor het een bijzondere plek is om te wandelen en vogels te spotten. De korte wandeling is zo’n 3 kilometer en stopt ook bij de Vogelkijkhut. Onderweg kom je ook konikpaarden en Galloway runderen tegen. Daarnaast kun je ook het 11-kilometer lange Nudepad lopen dat deels door dit natuurgebied loopt.

7. Oudewater

Een redelijk onbekende naam in dit rijtje van mooiste plekken in Utrecht is Oudewater. De bekendste bezienswaardigheid is de 16-eeuwse Heksenwaag in het centrum. Hoe bizar is het dat hier vroeger mensen werden gewogen om te zien of ze een heks zouden zijn? Verder is Oudewater ook een fotogenieke vestingstad en daardoor een van de mooiste plekken in Utrecht. Wanneer je door de straatjes loopt geniet je van smalle grachten en leuke huizen met de traditionele trapgevels.

8. Kasteel Duurstede

Nederland barst van de vestingsteden, maar een van de leukste is toch wel Wijk bij Duurstede. Vroeger was Wijk bij Duurstede een belangrijke handelsplaats. Niet alleen voor Nederland, maar voor heel Europa. Tegenwoordig komen mensen vooral naar deze plek voor Kasteel Duurstede, een van de best bewaarde kasteelruïnes in het land. Je kunt het kasteel niet zomaar bezoeken, maar het kasteel is wel te boeken voor evenementen (een vriendinnetje van mij houdt haar bruidsfeest hier!).

9. De stad Utrecht

Laten we eindigen met de hoofdstad van de provincie: de stad Utrecht. Ik heb veel goede herinneringen van Utrecht tijdens mijn studententijd en ook als volwassene kom ik hier graag. Een drankje langs de grachten of een kop koffie bij een van de hippe restaurantjes. In de zomer kun je je bovendien goed vermaken op het water: mensen gaan graag in de grachten kanoën, varen met een bootje, roeien en suppen. Een leuk en lekker uitje in Utrecht is de Vegan Food Tour Utrecht: een stadswandeling met leuke feitjes over Utrecht én lekker veel vegan hapjes en drankjes onderweg.

Lees ook: Vegan Food Tour in Utrecht – lekker, leuk én interessant

Dit waren mijn favoriete plekjes en wat mij betreft de mooiste plekken in Utrecht. Ken jij nog meer leuke plekken in de provincie? Laat het mij en andere mensen weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *