Roadtrip in Estland: waar moet je zeker naartoe?

Estland is een ideale bestemming voor natuurliefhebbers die een betaalbare rondreis willen maken. Tijdens een rondreis in Estland van 1 week kun je de prachtige, rustgevende natuur afwisselen met een aantal fotogenieke dorpen en bijzondere eilanden. In deze blog deel ik waar je zeker naartoe moet gaan tijdens een roadtrip in Estland!

Lees ook: Tallinn bezienswaardigheden – een uitgebreide reisgids

Roadtrip in Estland: waar moet je zeker naartoe?

1. Jägalawaterval

De Jägalawaterval is de grootste natuurlijke waterval in Estland. Watervalliefhebbers moeten hier dus zeker een stop maken. Sommige mensen noemen deze waterval zelfs de Niagarawaterval van de Baltische Staten, maar dat vind ik misschien een beetje overdreven. Maar het is zeker een leuke stop tijdens een roadtrip in Estland. In de winter al helemaal, want dan is deze waterval namelijk grotendeels bevroren!

De afstand van Tallinn naar de Jägalawaterval is ongeveer 30 kilometer en je doet er een half uur over met de auto.

Estland-winter
Estland-winter
Estland-winter
Estland-winter
Estland-winter

2. Lahemaa Nationaal Park

Lahemaa Nationaal Park is rust. Sereniteit. Een klein paradijs dat je helemaal voor jezelf hebt. Je hebt hier onwijs veel mooie wandelroutes. Zelf maakte ik onder andere een wandeling via de Beaver Trail (vlak bij Oandu) en een strandwandeling in de buurt van het vissersdorp Altja. Gigantische rotsblokken die waarschijnlijk tijdens de IJstijd hier in het water zijn beland liggen hier nu voor de kust. Elisa van Lies Rond De Wereld ging ook naar dit natuurgebied en heeft in een blog nog meer wandelingen in Lahemaa Nationaal Park uitgelicht. Ik overnachtte in het relaxte en betaalbare Vergi Maja Guesthouse in Vergi.

De afstand van de Jägalawaterval naar Altja in Lahemaa Nationaal Park is zo’n 68 kilometer en je doet er 1 uur over met de auto.

Rondreis-Estland

3. Rakvere Castle in Rakvere

Het dorp Rakvere zelf vond ik niet heel bijzonder. De locals schijnen nogal trots te zijn op het stierenbeeld dat op de heuvel van het dorp staat, maar ik vond het niet bijster bijzonder. Het kasteel daarentegen brengt je weer even naar een paar eeuwen geleden. Tijdens mijn bezoek was het vrij rustig, maar ik denk dat er in de zomermaanden allerlei activiteiten worden gehouden zoals boogschieten, paardrijden en een bezoek aan de martelkamer. Met name voor kinderen een leuke stop, maar ook leuk om naartoe te gaan als je van kastelen en historie houdt. En door het uitzicht over de heuvels rondom het kasteel waande ik me even op een Game of Thrones filmset.

De afstand van Lahemaa Nationaal Park naar Rakvere is ongeveer 30 kilometer en je doet er een half uur over met de auto.

Estland roadtrip7b
Estland roadtrip9b
Estland roadtrip8b

4. Roadtrip in Estland: Tartu

Tartu is de studentenstad van Estland en een leuke plek om te ontdekken in het zuiden. De stad heeft een relaxte sfeer, maar binnen een paar uur heb je het wel gezien. Je kunt Tartu echter ook gebruiken als uitvalsbasis om een aantal natuurparken in de omgeving te ontdekken. Otepää, ten zuiden van Tartu, is zowel in de zomer als in de winter een fijne plek om te wandelen. In de winter zijn hier ook een aantal skipistes open, al stellen deze niet bijster veel voor.

Wanneer je in de winter een roadtrip in Estland maakt moet je zeker even stoppen bij Lake Peipus, ten oosten van Tartu. Als je geluk hebt kun je met de auto over Lake Peipus rijden. Als het hard genoeg heeft gevroren gaat namelijk de winterweg over dit meer van Laaksaare naar het eiland Piirissaar open. Toen ik er was had het jammer genoeg niet hard genoeg gevroren, maar misschien heb jij meer geluk!

De afstand van Rakvere naar Tartu is zo’n 125 kilometer. Je doet hier ongeveer anderhalf uur over.

Lees ook: wat te doen in Tartu in Estland?

Rondreis-Estland-Tartu
Rondreis-Estland-Tartu
Rondreis-Estland-Tartu
Rondreis-Estland-Tartu
Rondreis-Estland-Tartu
Rondreis-Estland-Tartu
Rondreis-Estland-Tartu
Rondreis-Estland-Tartu
Rondreis-Estland-Tartu

5. Soomaa Nationaal Park / Pärnu

Op weg van Tartu naar Pärnu kom je langs het Soomaa Nationaal Park. Hier ben ik zelf jammer genoeg niet naartoe geweest, maar volgens veel Esten is dit een van hun favoriete natuurparken. Aan het einde van de winter vindt hier een grote overstroming plaats, waardoor het water in een paar dagen tijd meters stijgt! Je kunt Soomaa Nationaal Park dan alleen met een boot of een kajak bezoeken. Ook in dit natuurgebied leven bevers en de kans dat je ze spot schijnt groot te zijn.

Je kunt het beste overnachten in Pärnu, om de volgende dag zo vroeg mogelijk de boot naar Kihnu te nemen. Ik sliep in Saare Automatic Hostel. Dit is de allereerste keer dat ik in een accommodatie kwam waar je moet inchecken via een automaat; er is namelijk helemaal geen receptie. Maf, maar eigenlijk best efficiënt. De kamers zijn simpel, maar prima om een nachtje in te overnachten. Fijn is dat er ook een gratis parkeerplaats bij deze accommodatie aanwezig was.

De afstand van Tartu naar Pärnu is ongeveer 175 kilometer en je doet er iets langer dan 2 uur over.

6. Kihnu Island

Vanaf Pärnu, een stad in het zuiden van het land, kun je de boot nemen naar een piepklein eiland, Kihnu. Ik vertelde eerder al het verhaal over de vissers van Kihnu. Het is zo’n eiland waar je niet heen gaat voor de bezienswaardigheden, maar echt voor de rust en het simpele leven. Waar oude omaatjes op scooters uit de Sovjet-periode rondscheuren. Waar de vis die bij het avondeten wordt gegeten enkele uren daarvoor wordt gevangen. De vis die we met de vissers hadden gevangen was overigens geen groot succes op de barbecue…

Kihnu is erg klein en het is (nog) niet helemaal volgebouwd met accommodaties. Wij regelden ter plekke dat we in een huisje bij Miku Farm konden overnachten. Anders is Kastani Guesthouse ook nog een goede optie en die kun je als het goed is van tevoren al boeken.

De boottocht van Pärnu naar Kihnu duurt ongeveer 2,5 uur. Je laat de auto achter in Pärnu. Je kunt er ook voor kiezen om wat verder door te rijden en op de boot te stappen in Munalaid. Deze boot vaart namelijk vaker en is sneller: de boottocht is slechts 1 uur. Meer infomatie over de boten vind je hier.

Lees ook: de vissermannen van Kihnu in Estland

Estland roadtrip4
Rondreis-Estland
Rondreis-Estland
Rondreis-Estland
Rondreis-Estland
Rondreis-Estland
Rondreis-Estland
Rondreis-Estland
Rondreis-Estland

7. Matsalu Nationaal Park

Ik ben geen fanatiek vogelspotter, maar ik moet bekennen dat ik de vele vogels die ik in Matsalu Nationaal Park spotte toch wel ontzettend gaaf vond. Van ooievaars en zwaluwen tot kleine kamikaze-vogels en grote roofvogels met een spanwijdte die misschien wel langer is dan dat ik ben (1.70 meter)… By the way: wie wist dat het zó moeilijk was om een vogel op de foto te krijgen? De wandelpaden waren trouwens niet altijd even goed te vinden, zoals je hieronder kunt zien.

De afstand van Pärnu naar Matsalu Nationaal Park is zo’n 115 kilometer en je doet er anderhalf uur over.

Estland roadtrip11
Rondreis-Estland

8. Rummu

Vlak bij het dorpje Rummu vind je een bijzondere plek: een voormalige KGB-gevangenis die inmiddels onder water is gelopen. Deze gevangenis werd in 1940 gebouwd door de Sovjet-Unie. In 1990, toen de onafhankelijkheid van Estland werd uitgeroepen, werd er niets meer met het gebouw gedaan en vandaag de dag is het een ondergelopen duikparadijs. ‘s Zomers is dit een populaire plek voor duikers, al kun je ook gewoon een plons in het water maken. Wel even uitkijken voor de bomen die zich onder water verstoppen als je in het water springt. Naast de voormalige gevangenis vind je een bijzondere heuvel, die iets weg heeft van een buitenaards landschap. Bijzondere plek!

De afstand van Matsalu Nationaal Park naar Rummu is ongeveer 90 kilometer. De rit duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten.

Rondreis-Estland

9. Keila Loa watervallen

En nog meer watervallen onderweg tijdens de roadtrip in Estland. De Keila Loa Watervallen ten westen van Tallinn waren een perfecte afsluiting van de rondreis in Estland.

De afstand van Rummu naar de Keila Loa watervallen is 30 kilometer en je rijdt hier in een half uur naartoe. Vanaf de watervallen is het ongeveer nog een half uur rijden naar de hoofdstad Tallinn.

Lees ook: restaurants Tallinn – lekker én betaalbaar eten

Rondreis-Estland
Rondreis-Estland
Rondreis-Estland

Roadtrip in Estland: auto huren in Estland

Een huurauto is een ideale manier om deze roadtrip in Estland van 1 week te maken. In principe is het vervoer tussen de steden in Estland prima, maar als je naar de natuurparken wilt gaan zul je al snel moeten liften – of uren onderweg zijn met lokale bussen en veel wachten.

Je kunt het beste de auto huren via Sunnycars. Wanneer je via Sunnycars huurt is de auto voor alles verzekerd, waardoor je dus niet meer ter plekke voor verrassingen komt te staan. Zo kun je met een gerust hart op pad. Je hebt al een huurauto in Estland voor een hele week voor €200 euro. Benzine is overigens ook vrij goedkoop. Houd er alleen wel rekening mee dat je op tijd gaat tanken, omdat je op sommige wegen weinig tankmogelijkheden hebt.

Vervelende verrassing: Soms betaal je toeslag bij regen

Hopelijk heb je inspiratie gehaald uit dit artikel voor jouw roadtrip in Estland. Heb jij nog meer tips voor Estland? Deel die dan met mij en andere reizigers via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments