Fietsen-langs-het-Pieterpad-fietsgids-Ad-Snelderwaard

Pieterpad fietsen: mooi alternatief voor de wandelroute

Ik ben een echte wandelaar, dus ik verkies wandelen bijna altijd over fietsen. Maar het grote voordeel van fietsen is dat je in minder tijd meer kilometers kunt maken. Wil jij graag al het moois van het bekende Pieterpad ontdekken, maar wil of kun je niet wandelen? Dan zijn er ook mogelijkheden voor het Pieterpad fietsen!

Lees ook: Pieterpad wandelen – waarom ik het wel én niet zou aanraden

Altec-fiets-Nederland

Via en langs het Pieterpad fietsen

Het Pieterpad is de bekendste langeafstandswandeling in Nederland en bijna 500 kilometer lang. Het is bijzonder om tijdens deze wandeltocht helemaal van noord naar zuid te lopen in Nederland. Of andersom, dat kan natuurlijk ook. Deze route is opgedeeld in 2 wandelingen en worden aangeduid met LAW9-1 (Pieterburen – Vorden) en LAW9-2 (Vorden – Sint Pietersberg bij Maastricht). Tijdens deze wandeling ontdek je hoe gevarieerd het kleine Nederland is wat betreft natuur, maar ook qua tradities en cultuur.

Ben je op zoek naar een gevarieerde, meerdaagse fietstocht in eigen land? Dan is langs het Pieterpad fietsen een leuke optie. Dankzij deze fietsroute kun je zo dicht mogelijk langs het bekende Pieterpad fietsen. Deze fietsroute loopt soms exact over wandelpaden van het Pieterpad, maar aangezien je niet op alle wandelpaden mag/kunt fietsen wijk je soms een stukje af. Maar je komt door vrijwel alle gebieden waar je tijdens het wandelen van het Pieterpad ook komt.

Molen-de-Helper-bij-Groningen
Wandelen-in-het-bos-Drenthe-Pieterpad
Rivier-de-Vecht-bij-hardenberg-pieterpad-etappe-8

Praktische informatie over het Pieterpad fietsen

Waar en wanneer kun je het beste starten met deze fietstocht?

Wil je deze fietstocht in één keer maken? Dan zou ik gewoon bij het start- of eindpunt beginnen. Dus ofwel in Pieterburen ofwel op de Sint-Pietersberg. Als je in het zuiden op de Sint-Pietersberg start heb je minder last van het heuvelachtige landschap, omdat je dan meer daalt dan klimt.

Maar je kunt deze fietsroute natuurlijk ook in delen opdelen. Je kunt jouw fiets meenemen in de trein, maar zorg ervoor dat je de voorwaarden van tevoren checkt. Ook ter plekke kun je vaak een (elektrische) fiets huren en hier 1 etappe (of meer etappes) mee fietsen.

Je kunt ook nog letten op de windrichting. Je hebt natuurlijk liever de wind in je rug. Dus als de wind tijdens jouw fietstocht vanuit het zuiden komt kun je het beste in het zuiden beginnen.

Natuurlijk ben je vrij om op de fiets te stappen wanneer je wilt. Maar de beste maanden om het Pieterpad te fietsen zijn mei, juni, juli, augustus en september. Het weer in Nederland is verraderlijk, maar tijdens deze maanden heb je de meeste kans op zon. Bovendien zijn de campings geopend, terwijl deze in het najaar en de winter vaak sluiten.

Pieterpad-etappe-10-door-het-bos
Close-up-van-Schotse-Hooglander-kop
Zonsondergang-vanaf-brug-bij-haven-Winsum

Hoe zwaar is het om langs het Pieterpad te fietsen?

Nederland is vrij vlak. Op een paar stuwwallen en de heuvels van Zuid-Limburg na is de fietstocht dus vrij gemakkelijk. In de buurt van Nijmegen heb je een paar stukken waar je even moet klimmen en het stuk tussen de Sint-Pietersberg en Sittard. Met een standaard stadsfiets is deze fietstocht te doen, maar je kunt natuurlijk ook met een elektrische fiets op pad.

Kasteel-Vorden-met-weerspiegeling-in-water
Wandeling-Zuid-limburg-route-des-vins

Kun je tijdens het Pieterpad fietsen routewijzers volgen?

Deze fietsroute is niet bewegwijzerd als ‘de fietstocht’. Maar je kunt wel knooppunten volgen om langs het Pieterpad te fietsen. In de reisgidsen Fietserpad (2010) of Fietsen langs het Pieterpad (2020) worden deze knooppunten gedeeld. Het is dus handig om een van die gidsen bij je te hebben tijdens het fietsen, zodat je iets hebt om op terug te vallen als je verdwaald bent.

Pieterpad-etappe-5-bomen-langs-weg
Grachten-met-boten-in-Groningen-stad

Leestip: fietsen langs het Pieterpad van Ad Snelderwaard

Er zijn 2 wandelgidsen voor het Pieterpad en deze kun je als fietser natuurlijk ook gebruiken. Maar wist je dat er ook een speciale fietsgids is? Fietsen langs het Pieterpad van Ad Snelderwaard is een perfecte gids om mee te nemen als je het Pieterpad gaat fietsen. Deze gids is mooi vormgegeven met kleurrijke foto’s en overzichtskaarten. Fietsen langs het Pieterpad (2020) is de opvolger van de reisgids Fietserpad (2010).

In deze reisgids kun je langs het Pieterpad fietsen in 16 etappes. Al geeft de schrijver aan dat veel fietsers deze tocht ook in een week (7-8 dagen) zullen fietsen. De fietstocht die is beschreven in de reisgids is 515 kilometer lang. Dit is een stuk korter in vergelijking met de Fietserpad gids, waar de fietsroute 574 kilometer is. Net zoals bij het wandelen van het Pieterpad ligt Vorden halverwege de fietstocht.

Ik vind deze fietsgids erg fijn ingedeeld. Iedere etappe bevat een informatief stuk of een anekdote, de mooiste plekken volgens de schrijver en wat je onderweg allemaal tegen kunt komen. Ook worden de knooppunten beschrijven. Het maakt niet uit of je van noord naar zuid fietst of andersom: beide beschrijvingen staan per etappe uitgelegd. Ook deelt de schrijver ontmoetingen met mensen die hij onderweg tegenkomt. Dat geeft het verhaal ook iets karakteristieks. Achterin vind je de kaarten die erg nuttig zijn als je gaat fietsen. De kaarten zijn gedetailleerd en laten ook zien waar het Pieterpad loopt. Zo zie je dus wanneer je OP het Pieterpad fietst en wanneer je erlangs fietst. Tot slot vind je in deze reisgids ook tips voor jouw fietstocht en opties voor overnachtingsmogelijkheden.

Fietsgids-Fietsen-langs-het-Pieterpad-uitgeverij-Elmar

Extra tip: Vrienden op de Fiets

Er zijn natuurlijk veel campings, hotels en accommodaties als je langs het Pieterpad gaat fietsen. Ga je alleen op pad en/of ben je op zoek naar een betaalbaar logeeradres? Dan is Vrienden Op De Fiets ideaal voor jou. Dit platform biedt gastadressen door heel Nederland (en daarbuiten) aan fietsers en wandelaars. Het zijn dus geen officiële accommodaties zoals een hotel, maar je overnacht bij mensen thuis. Vaak zijn de mensen die de overnachting aanbieden ook wandelaars of fietsers, dus dat schept gelijk een gezellige sfeer. Op die manier kom je ook weer met andere actievelingen in contact!

Een lidmaatschap is €8 euro per kalenderjaar. Alle logeeradressen hebben dezelfde prijs: €25 euro per persoon per nacht, inclusief een ontbijtje. Houd er rekening mee dat er nog wel toeristenbelasting bovenop komt. Deze verschilt per regio, maar is meestal €1,25 tot 2 euro.

Deze reisgids voor het Pieterpad fietsen kopen?

Je kunt Fietsen langs het Pieterpad onder andere bestellen via Uitgeverij Elmar en bij Bol.com. Ook is deze fietsgids in diverse boekhandels zoals Bruna te koop. Wat mij betreft is dit een ideaal cadeau voor iemand die binnenkort iets actiefs in eigen land wil doen!

Lees ook: Pieterpad lopen – 10 tips voor een geweldige voorbereiding

Dit waren mijn tips over het Pieterpad fietsen. Ga jij graag met de fiets op pad of ontdek jij de natuur liever wandelend? Ik ben benieuwd!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *