Alpaca farm Vorstenbosch in Brabant: een sfeerimpressie

Ben jij ook zo gek op alpaca’s? Die leuke beestjes die normaal gesproken in Peru rondlopen? Je kunt ze gelukkig ook in Nederland spotten. Nederland kent inmiddels heel wat alpaca boerderijen. Een leuke alpaca farm vind je in Brabant: alpaca farm Vorstenbosch, in het gelijknamige dorp. Je vindt deze alpacaboerderij ten noorden van Veghel. Vanaf Den Bosch rijd je er in een half uur naartoe. Hier kun je onder andere wandelen met alpaca’s, lunchen tussen de alpaca’s of gewoon even een kijkje nemen op de boerderij. Benieuwd geworden? Ik geef je een sfeerimpressie van een dagje op de alpaca farm Vorstenbosch in Brabant!

Witte-alpaca-in-stal-Vorstenbosch
witte-baby-alpaca-in-de-wei
Witte-alpaca-met-bruine-baby-alpaca-in-wei

Alpaca farm Vorstenbosch in Brabant

Ik ben geen expert op het gebied van alpaca farms, maar de meeste boerderijen lijken in Brabant te zitten. Veel alpacaboerderijen fokken alleen, sommige zijn ook geopend voor publiek. Zo ook alpaca farm Vorstenbosch. De boerderij is in het weekend geopend en soms ook doordeweeks.

Ik ben blij om te zien dat de alpaca’s er gezond uitzien. Er zijn meerdere weides waar de alpaca’s op doorgewisseld worden. Natuurlijk is zo’n boerderij een bedrijf, maar naar mijn idee worden de dieren niet ingezet om flink geld te verdienen. De eigenaren willen mensen enthousiast maken over alpaca’s en de mogelijkheid geven om deze dieren te ontmoeten.

Op de alpacaboerderij in Vorstenbosch hebben ze voornamelijk huacaya alpaca’s. Deze hebben een wolliguiterlijk, zoals een schaap. Er loopt ook een suri alpaca rond op deze boerderij. Deze hebben juist een glanzende huid met steile haren. Maar alle alpaca’s hebben één ding gemeen: ze zien er altijd lief en vrolijk uit. Volgens mij kunnen alpaca’s jouw baaldag echt in een topdag veranderen, simpelweg door wat tijd met ze door te brengen.

Alpacas-kijkend-in-stal
bord-met-informatie-over-alpacas
Bruine-alpaca-in-de-wei
Alpaca-farm-Brabant-Vorstenbosch

Lunchen tussen de alpaca’s

Het is dan ook niet gek dat ze op deze alpacaboerderij uitjes zoals alpaca yoga, alpaca wandelingen en alpaca mindfulness organiseren. Al is gewoon tijd doorbrengen met deze beestjes in de stallen of de weides het leukste. Het is mogelijk om te picknicken tussen de alpaca’s op een van de velden. Voor dit uitje regelt de boerderij voor jou een picknickmand vol lekkers terwijl je 1,5 uur tussen de alpaca’s zit. Deze picknick moet je wel van tevoren via de website reserveren en kost €18,50 euro per persoon. Kinderen tot en met 4 jaar kunnen gratis aansluiten.

Daarnaast heeft de boerderij een alpaca bar, waar je een kop koffie kunt drinken of lekker kunt lunchen. De prijzen zijn prima en het eten is erg lekker. Aanraders zijn de pompoensoep, de avocadosalade en de sandwich met muhammara (spread). Voor €10 euro per persoon zit je wel vol.

alpaca-bar-vorstenbosch-lunchen
Lunchen-alpaca-bar-Vorstenbosch
Kauwende-alpaca

Alpaca’s knuffelen en voeren

Je hoeft geen uitje te boeken om de dieren bij alpaca farm Vorstenbosch te ontmoeten. Je kunt ook gewoon een bezoek brengen aan de weides en stallen. De entree is €2 euro, kinderen tot en met 4 jaar mogen gratis naar binnen. Het is niet toegestaan om zelf voer mee te nemen, maar je kunt wel voor €1,5 euro brokjes kopen. De meeste dieren zijn niet schuw en komen uit nieuwsgierigheid even bij je kijken. Maar het helpt wel om ze met wat brokjes naar je toe te lokken. Wil je baby alpaca’s zien? In mei en juni worden de meeste baby alpaca’s geboren. Heel schattig om te zien!

Alpaca’s zien er onwijs knuffelbaar uit. Maar wat veel mensen niet weten is dat ze helemaal niet zo van knuffelen houden. Ik ging eens met een vriendin tussen de alpaca’s kamperen en pas op de derde dag waren ze zo aan ons gewend dat we een paar dieren konden aaien. Ga er dus niet vanuit dat je binnen 2 minuten met 20 alpaca’s aan het knuffelen bent. Maar wanneer je wat tijd met hen doorbrengt kun je ze misschien wel aanraken. Dan kom je er gelijk achter hoe zacht ze zijn en waarom producten van alpacawol zo geliefd zijn!

Baby-alpacas-knuffelen-in-wei
Alpaca-eet-voer-uit-hand
alpaca-brokjes-om-te-voeren
Zwarte-alpaca-eet-hooi
Witte-alpaca-eet-hooi

Lees ook: kamperen tussen de alpaca’s in België (bij Leuven) + VIDEO

Wat kun je nog meer doen in de omgeving van alpaca farm Vorstenbosch?

Zoals ik eerder al aangaf ligt alpaca farm Vorstenbosch in Brabant, ten noorden van Veghel. Vanaf Den Bosch is het een half uur rijden naar deze alpacaboerderij. Alpaca farm Vorstenbosch heeft ook een vakantiewoning voor maximaal 6 personen. Deze vakantiewoning is via Belvilla te boeken. Ook komen er in de zomer van 2020 Farmcamps op het terrein te staan: oftewel glamping tussen de alpaca’s!

Misschien helpt deze blog met tips voor de omgeving Den Bosch je wel op weg. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek aan alpaca farm Vorstenbosch makkelijk combineren met een wandeling bij Kasteel Heeswijk. Dit kasteel ligt op slechts 10 minuten rijden van de boerderij. In de bosrijke omgeving en met een gracht rondom het mooie kasteel is dit een sprookjesachtige plek. Deze wandeling van 4,7 kilometer kun je in de buurt van Kasteel Heeswijk maken. Volg de blauwe route en de aangegeven knooppunten voor deze wandeling.

Kasteel-Heeswijk-omgeving-Den-Bosch
Kasteel Heeswijk
Schattige-alpaca-Vorstenbosch
Baby-alpaca-bruin-met-witte-vlek-op-hoofd

Lees ook: fietsroutes Den Bosch – 5 leuke routes in de omgeving

Alpaca’s zijn zulke leuke beestjes, vind je ook niet? Ben jij wel eens bij een alpaca farm geweest? Tips mag je zeker hieronder delen via de reacties!

Reacties via Facebook account

comments