Kloosters-Meteora-Griekenland

Meteora in Griekenland: alles wat je wilt weten voor vertrek

Een plek in Griekenland die op de bucketlist van veel mensen staat is Meteora. Eeuwenoude kloosters die op gigantische rotsen lijken te balanceren zorgen voor een sprookjesachtig landschap. Ben je een fan van Game of Thrones? Meteora in Griekenland doet je dan misschien denken aan The Eyrie; het kasteel van huis Arryn hoog op een bergtop in een afgelegen, rotsachtig landschap.

Wil jij Meteora bezoeken? In dit artikel vind je alle handige informatie die je wilt hebben voordat je Meteora in Griekenland gaat bezoeken!

Kloosters-Meteora-Griekenland
Kloosters-Meteora-Griekenland

Alles wat je wilt weten over Meteora in Griekenland

1. Waarom wil je Meteora bezoeken?

Hoe bijzonder is het dat er vanaf de veertiende eeuw kloosters zijn gebouwd op gigantische rotsen? Dat is niet de meest makkelijke plek om een klooster op te bouwen. Toch deden monniken het om een toevluchtsoord te creëren waar zij konden ontsnappen aan de drukte van het alledaagse leven en te focussen op het spirituele.

Er zijn tientallen kloosters in dit rotsachtige landschap gebouwd, in 6 kloosters wonen tegenwoordig nog steeds monniken. Deze 6 kloosters zijn ook te bezoeken en open voor toeristen.

De naam Meteora komt van het Griekse woord ‘meteoron’, wat ‘opgehangen in de lucht’ betekent. Een passende naam voor deze bijzondere locatie, waar de kloosters haast lijken te zweven in de lucht. Niet voor niets staat Meteora in Griekenland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

kloosters-Meteora-Griekenland

2. Waar ligt Meteora in Griekenland?

Meteora ligt in het noordelijke deel van het vasteland van Griekenland, in de regio Thessalië. Meteora omvat de kloosters en rotsachtige omgeving bij de dorpen Kalambaka en Kastraki. Deze dorpen zijn doorgaans de uitvalsbasis voor mensen die de kloosters van Meteora willen bezoeken.

Vanaf Thessaloniki is het ongeveer 240 kilometer naar Meteora. Van Athene naar Meteora is de afstand zo’n 350 kilometer.

Rotsen-Meteora-Griekenland

3. Hoe kom je bij Meteora in Griekenland?

Omdat Meteora in Griekenland zo’n populaire bestemming is kun je hier prima met zowel de auto als het openbaar vervoer naartoe reizen. Al zou ik je aanraden om met een auto naar Meteora te komen. Eigenlijk is heel Noord-Griekenland het beste te ontdekken met een auto, omdat veel natuurgebieden niet of lastig bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

3A. Meteora met de auto of camper

De beste manier om zowel Noord-Griekenland als Meteora te ontdekken is met een (huur-) auto of camper. Zo heb je de vrijheid om op meerdere plekken te stoppen en plaatsen te bezoeken die niet makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken zijn. Je kunt de kloosters wandelend bezoeken, maar de meeste mensen nemen een bus, een taxi of het eigen vervoer om een rondrit te maken langs de verschillende kloosters en uitzichtpunten.

Wil je een huurauto in Griekenland regelen? Dan zou ik Sunnycars aanraden. Bij Sunnycars heb je geen verborgen kosten en sta je ter plekke niet te onderhandelen over verzekeringen. Bij Sunnycars is alles in de prijs inbegrepen.

Ieder klooster heeft parkeerplaatsen, waar zelfs campers kunnen parkeren. In het hoogseizoen staan veel auto’s ook gewoon langs de autoweg geparkeerd. Niet het meest handige om te doen voor de doorstroming van het verkeer, maar de meeste mensen doen het gewoon.

Er zijn een paar campings in de buurt van Meteora waar je kunt staan met een tent of een camper. Je vindt mijn opties voor verschillende overnachtingen onder het kopje “Waar kun je het beste overnachten?” hieronder.

Daarnaast is het niet toegestaan om aan de rondrit bij Meteora te wildkamperen en ’s nachts te staan. Maar het is wél toegestaan op de weg van de kloosters van Meteora naar het dorp Vlachava. Er zijn onderweg meerdere plekken die goed zijn om te wildkamperen. Ik heb dit zelf gedaan en zag meerdere campers op verschillende, vlakke plekken.

Zonsondergang-Meteora-Griekenland

3B. Meteora met het openbaar vervoer

Je kunt de trein naar Meteora nemen. Het dorp Kalambaka bij Meteora heeft een treinstation en er is een directe treinverbinding tussen Athene en Kalambaka. Het is ook mogelijk om een treinreis met een overstap te maken. De directe treinreis duurt 4,5 tot 5 uur.

Vanaf Thessaloniki is het handiger om de bus naar Meteora te nemen, omdat je met de trein altijd moet overstappen. Sommige bussen gaan direct vanaf Thessaloniki naar Kalambaka, soms moet je overstappen in de plaats Trikala, zo’n 20 kilometer van Meteora vandaan. De busreis duurt ongeveer 4 uur.

Kloosters-Meteora-Griekenland

4. Hoe zit het met parkeren bij Meteora?

Zowel voor auto’s als campers is het mogelijk om te parkeren bij de kloosters van Meteora. Ook voor de uitzichtpunten trouwens. Het parkeren is gratis. Houd er wel rekening mee dat er in het hoogseizoen een tekort is aan parkeerplaatsen, dus het is af en toe wachten en geluk hebben dat er een plekje vrijkomt.

In de dorpen Kalambaka en Kastraki kun je ook parkeren. Het is dan mogelijk om vanaf hier lopend de kloosters te bezoeken. Let wel goed op of je op een gratis of een betaalde parkeerplaats staat.

Klooster-Meteora-Griekenland

5. Welke Meteora-kloosters kun je bezoeken?

Er zijn 6 kloosters die je kunt bezoeken in Meteora in Griekenland. Daarnaast is er nog een zevende klooster dat niet open is voor bezoekers, maar het is wel de moeite waard om hiernaartoe te wandelen.  

 • Klooster van Agios Nikolaos: het laagstgelegen klooster, makkelijk te bezoeken vanuit Kastraki.
 • Varlaamklooster: dit klooster is makkelijk te combineren met het klooster van de Grote Meteoron.
 • Klooster van de Grote Meteoron: het hoogstgelegen klooster en tevens het grootste klooster in Meteora.
 • Rousanouklooster: het meest centraal gelegen klooster van Meteora.
 • Holy Trinity (Drievuldigheidsklooster): qua locatie is dit klooster waarschijnlijk het meest indrukwekkend, op de top van een losse rots. Samen met het Grote Meteoronklooster is het Drievuldigheidsklooster het lastigst te bereiken, met meer dan 300 traptreden die je moet beklimmen naar de entree.
 • Klooster van Agios Stefanos: dit klooster is verbonden via een brug en het makkelijkste klooster om te bezoeken (je hoeft niet echt te klimmen vanaf de parkeerplaats). Tegenwoordig is dit een nonnenklooster.
 • Ypapanti-klooster: dit is het enige klooster in dit rijtje dat je alleen wandelend kunt bezoeken. Vanaf de parkeerplaats van het Grote Meteoronklooster loop je in ongeveer een half uur naar dit klooster. Bijzonder aan dit klooster is dat het niet OP de rotsen is gebouwd, maar in de rotsen ligt. Jammer genoeg is het klooster niet geopend voor bezoekers, maar je kunt het natuurlijk wel van buitenaf bewonderen.
Kloosters-Meteora-Griekenland
kloosters-Meteora-Griekenland
Ypapanti-klooster-Meteora-Griekenland
Kloosters-Meteora-Griekenland

6. Wat is de entreeprijs voor de kloosters van Meteora?

De entreeprijs voor ieder klooster van Meteora is €3 euro (oktober 2023). Ik heb zelf 2 kloosters bezocht: Rousanou en het klooster van de Grote Meteoron. Het is wel interessant om er even doorheen te lopen. Het idee dat hier nog steeds monniken leven is bijzonder.

In Rousanou vond ik de beschilderde muren wel mooi, waar je fragmenten ziet van de monniken in de kloosters van Meteora. Wel vond ik het wat klein: binnen een minuut of 5 stond ik alweer buiten. Ook het uitzicht vanaf de Grote Meteoron was erg mooi, maar niet per se iets wat je écht mist als je het klooster bezoekt.

Ik heb zelf de entreekaartjes contant afgerekend, maar volgens mij was het ook mogelijk om te pinnen. Maar ik zou voor de zekerheid wat cash naar Meteora meenemen.

Let op: kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen bij de kloosters.

kloosters-Meteora-Griekenland

7. Wat zijn de openingstijden van de kloosters in Meteora in Griekenland?

Er zijn 6 kloosters in Meteora open voor bezoekers. Daarnaast is er het Ypapanti-klooster. Dit klooster is niet open voor bezoekers (en wordt ook niet bewoond door monniken), maar je kunt het wel van buitenaf bewonderen.

De openingstijden van de kloosters in Meteora variëren regelmatig. Ieder klooster is ook minstens 1 dag per week gesloten. Het is daarom handig om dit van tevoren even uit te zoeken. Er is sowieso een ander tijdschema voor de wintermaanden dan voor de (drukkere) zomerperiode.

Doorgaans staan de openingstijden per klooster op Google Maps. Maar dubbelcheck dit ook even bij het toeristenbureau (Visit Meteora) of bij de informatieborden van de kloosters.

Dit zijn momenteel de openingstijden van de kloosters in Meteora met het zomerschema:

 • Klooster van Agios Nikolaos: van 9.00 tot 17.00 uur.
 • Varlaamklooster: van 9.00 tot 16.00 uur. Gesloten op vrijdag.
 • Het klooster van de Grote Meteoron: van 9.00 tot en met 16.00 uur. Gesloten op dinsdag.
 • Rousanouklooster: van 9.00 tot 16.30 uur. Gesloten op woensdag.
 • Holy Trinity (Drievuldigheidsklooster): van 10.00 tot 16.00 uur. Gesloten op donderdag.
 • Klooster van Agios Stefanos: van 9.00 tot en met 17.30 uur, met een pauze tussen 13.30 en 15.30 uur. Gesloten op maandag.
 • Ypapanti-klooster: gesloten voor publiek, maar de wandelroute ernaartoe is altijd open
Borden-openingstijden-Meteora-Griekenland
Zonsopkomst-Meteora-Griekenland

8. Welke kleding kun je het beste dragen in Meteora?

De kloosters van Meteora zijn religieuze plekken en daarom is het belangrijk om je gepast te kleden. Als je niet de juiste kleding aan hebt is het mogelijk dat je niet bij de kloosters naar binnen mag.

Voor zowel mannen als vrouwen geldt het dat je je schouders en knieën moet bedekken. Bij de entree van de kloosters hangen rokken die vrouwen om kunnen wikkelen, zodat ze hun benen bedekken. Daarnaast is het handig om een sjaal mee te nemen, die je kunt gebruiken om je schouders te bedekken.

Rokken-kleding-Meteora-Griekenland
Kloosters-Meteora-Griekenland

9. Hoeveel dagen heb je nodig om Meteora te ontdekken?

Zelf bracht ik 2 dagen met de auto door in Meteora en voor mij was dit voldoende tijd. Je hebt dan genoeg tijd om de kloosters te bezoeken (en overal naar binnen te gaan als je dat wilt). Daarnaast pik je dan ook nog minstens een zonsondergang en een zonsopkomst mee.

Wil je nog andere dingen doen in Meteora, bijvoorbeeld rotsklimmen of mountainbiken in de omgeving? Dan zou ik er een dagje extra bij rekenen.

Klooster-Meteora-Griekenland

10. Wat kun je – naast kloosters bezoeken – nog meer doen in Meteora?

De belangrijkste attractie van Meteora zijn natuurlijk de kloosters. Maar er is nog meer te doen als je naar Meteora in Griekenland gaat. Hier een paar ideeën:

 • Deze regio staat bekend om truffels. Bij het Natural History Museum of Meteora & Mushroom Museum kun je allerlei truffelproducten proeven en kopen. Nog leuker: ga mee met een Truffel Hunting tour. Op de website van het museum vind je de mogelijke data om mee te gaan. Prijs vanaf €50 euro voor een tour.
 • Ik vond het leuk om te boulderen: het beklimmen van de rotsblokken van Meteora. Bij boulderen beklim je muren en rotsen tot maximaal 4 meter hoogte. Het is verstandig om een crash pad mee te nemen: een mat die je neer kunt leggen voor de veiligheid tijdens het klimmen.
 • De rotsen van Meteora zijn soms honderden meters hoog. Dit is dan ook niet voor niets een geweldige plek om te rotsklimmen. Prijs vanaf €60 euro voor een tour.
Rotsen-Meteora-Griekenland
Rotsen-Meteora-Griekenland

11. Waar kun je het beste overnachten?

Als je de kloosters van Meteora in Griekenland wilt bezoeken kun je ofwel in Kastraki ofwel in Kalambaka overnachten. Technisch gezien zijn het 2 plaatsen, maar ze zijn zo tegen elkaar aan gegroeid dat het eigenlijk één plek is. Kastraki voelt echter wel wat rustiger en authentieker, Kalambaka is wat drukker en heeft het treinstation en de meeste winkeltjes en restaurants. Er zijn ook een paar campings in de omgeving van Meteora, voor de mensen die willen kamperen.

 • Camping Vrachos: prima camping in Kastraki met een buitenzwembad en een mooi uitzicht op de rotsen van Meteora.
 • Guesthouse Bloutsos Rooms: fijn en budgetvriendelijk guesthouse in Kastraki inclusief fijn uitzicht op de rotsen.
 • Guesthouse Vavitsas: relaxed guesthouse in Kastraki met leuke ingerichte kamers en een restaurant.
 • Guesthouse Arsenis: een guesthouse in Kalambaka met lieve eigenaren waar campers ook kunnen parkeren. Bij de prijs om te overnachten (kamer of kamperen) zit een dinner inbegrepen.

Lees ook: 5 mooie Griekse eilanden die jij absoluut wilt bezoeken

Zonsondergang-Meteora-Griekenland

Hopelijk helpt deze informatie jou met jouw reis naar Meteora in Griekenland. Heb je nog meer vragen? Stel ze gerust hieronder via de reacties of stuur een mailtje naar jessica@cornersoftheworld.nl. En laat het natuurlijk ook weten als je nog leuke tips hebt voor andere reizigers nadat je deze plek hebt bezocht!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *