Jessica-met-uitzicht-op-Brienzersee-zwitserland

3 wandelingen naar de mooiste plekken in Zwitserland

Adembenemende besneeuwde bergen, gigantische gletsjers, weidse dalen, beschutte bossen op steile rotsen en krachtige watervallen: Zwitserland is een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. In dit artikel deel ik wandelingen naar de mooiste plekken van Zwitserland met je!

Lees ook: voorbereid op reis naar Zwitserland – alles wat je moet weten voor vertrek

Bergen-bij-Zurich-Zwitserland

Wandelingen naar de mooiste plekken in Zwitserland

1. De Hardergrat Trail (bij Interlaken)

Een van de mooiste dagtochten die ik in Zwitserland heb gemaakt is de Hardergrat Trail bij Interlaken. En dat zegt wat, want ik heb heel wat wandelingen gemaakt! Tijdens de Hardergrat Trail word je keer op keer getrakteerd op adembenemende uitzichten. Je klimt de hele dag redelijk (zo’n 1500 meter omhoog), maar ik vond niet dat er heftige stukken waren. Je start in Interlaken en wandelt via de Harder Kulm, de top van Suggiture en de Augstmatthorn naar Brienzer Rothorn.

De volledige wandeling is 22 kilometer en ik raad je aan om vroeg te beginnen, het liefst nog voor zonsopkomst. Dan heb je namelijk nog kans om de laatste lift terug naar beneden te nemen bij Brienzer Rothorn. Haal je die niet? Dan moet je nog eens dik 2,5 uur naar beneden wandelen na een vermoeiende dag.

Startpunt: treinstation Interlaken-Ost
Eindpunt: treinstation Niederried
Aantal kilometers: 23 kilometer

Lees ook: wandelen bij Interlaken – de Hardergrat Trail (Harder Kulm, Suggiture & Augstmatthorn)

Interlaken-van-bovenaf-Zwitserland
Hardergrat-Trail-wandelingen-naar-mooiste-plekken-zwitserland
Mooiste-plekken-Zwitserland-Hardergrat-trail
Brienzersee-mooiste-plekken-Zwitserland

2. Gornergrat & de Matterhorn (bij Zermatt)

Ik heb heel wat bergtoppen gezien, maar de Matterhorn blijft indrukwekkend. Alleen al om een blik van deze vierduizender te vangen wil je naar Zermatt, in het zuiden van Zwitserland. Dit is absoluut een van de mooiste plekken in Zwitserland. En dat is nog niet eens het beste: in de omgeving van Zermatt vind je meerdere bergtoppen die meer dan 4000 meter hoog zijn! Je kunt heerlijk wandelen in Zermatt, dus sla deze plek zeker niet over als je een paar mooie wandelingen wilt maken!

Je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Er gaat namelijk een bergtrein van Zermatt op 1608 meter hoogte naar de Gornergrat, op 3072 meter hoogte. De totale treinreis met de Gornergrat-trein duurt 45 minuten. Onderweg zijn er enkele stops, vanwaar je de wandeltocht kunt beginnen. Ik startte zelf vanaf station Riffelalp. Vanaf daar wandelde ik in 2 uur naar de Riffelsee bij station Rotenboden. Vanaf hier kun je vervolgens in een uurtje doorwandelen naar de top van Gornergrat.

Deze wandelroute is werkelijk prachtig en je hebt een groot deel van de route uitzicht op de Matterhorn. Probeer zo vroeg mogelijk te gaan, want ’s middags is de Matterhorn vaak omringd door wolken. Vanaf de Riffelsee wandel je in 3 uur terug naar Zermatt, vanaf Gornergrat duurt de wandeling 4 uur. Maar je kunt er dus ook voor kiezen om met de bergtrein naar beneden te gaan. Je kunt het dus zo makkelijk maken als dat je zelf wilt.

Startpunt: station Riffelalp
Eindpunt: treinstation Zermatt
Aantal kilometers: zo’n 20 kilometer (Riffelalp – Riffelsee bij Rotenboden – Gornergrat en terug naar Zermatt)

Lees ook: wandelen bij Zermatt – trail met mooie uitzichten op de Matterhorn

Zermatt-Mooiste-plekken-Zwitserland
Matterhorn-mooiste-plekken-Zwitserland
Gornergrat-mooiste-plekken-Zwitserland

3. Van Wilderswil naar Grindelwald (bij Interlaken)

Grindelwald is een van de meest fotogenieke dorpen in Zwitserland. Groene, glooiende weilanden vol met koeien, omringd door indrukwekkende bergtoppen. Vanaf Grindelwald kun je met een lift naar Grindelwald First. Maar heb je zin om de benen te trainen, dan kan ik je de 2-daagse wandeling van Wilderswil naar Grindelwald aanraden. Onderweg wandel je via de Schynige Platte, de Faulhorn en Bachalpsee, terwijl je wordt getrakteerd op de beste uitzichten.

Je kunt starten met wandelen in Wilderswil, maar om het jezelf makkelijk te maken kun je het eerste stuk met de tandradtrein naar Schynige Platte afleggen. Tijdens deze rit van ongeveer 1 uur klim je al 1300 meter omhoog! Een enkele reis voor volwassenen met deze bergtrein is 32 Zwitserse Frank (€31 euro). Met passen zoals de Swiss Travel Pass en de Interrail Pass krijg je korting op deze trein.

De rotsformaties onderweg van Schynige Platte naar Grindelwald First zijn prachtig. Je vindt hier absoluut een paar van de mooiste plekken van Zwitserland. Onderweg kun je overnachten op verschillende plekken, bijvoorbeeld bij Berghaus Männdlenen (op 2344 meter hoogte), in Berghotel Faulhorn (op de top) of bij Berggausthaus First (op 2167 meter hoogte).

Vanaf Grindelwald First kun je ervoor kiezen om naar beneden te wandelen, naar het dorp Grindelwald. Sommige wegen hebben een daling van maar liefst 20%, dus je traint hier goed jouw kuiten. De wandeling van First naar het dorp duurt zo’n 2 uur.

Startpunt: treinstation Wilderswil / Schynige Platte
Eindpunt: treinstation Grindelwald
Aantal kilometers: zo’n 25 kilometer (Schynige Platte – Faulhorn – Bachalpsee – First – Grindelwald)

Lees ook: wandelen Schynige Platte – via Faulhorn, Bachalpsee & First naar Grindelwald

Bijzondere-rotsen-tijdens-wandeling-Wilderswil-Grindelwald
Onverhard-wandelpad-Schynige-Platte
Uitzicht-op-Faulhorn-Zwitserland
Berg-met-reflectie-in-bergmeer-tijdens-zonsondergang-Bergalpsee
First-Cliff-Walk-Zwitserland
Koe-met-grote-koeienbel-in-Grindelwald

Dit waren slechts een paar wandelingen naar de mooiste plekken in Zwitserland, maar er valt natuurlijk nog veel meer te ontdekken! Wat is jouw favoriete plek of wandeling in Zwitserland? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *