Haarlem-Nederland

11 leukste tips voor een dagje Haarlem

Haarlem is een leuke bestemming als je een dagje in Nederland op pad wilt gaan. Het centrum is klein en alles ligt op loopafstand van elkaar vandaan. Bovendien ligt het strand niet ver van Haarlem vandaan, dus je kunt het combineren met een bezoek aan zee. In deze blog deel ik mijn leukste tips voor een dagje Haarlem (al kan een weekendje Haarlem natuurlijk ook).  

Wat te doen in tijdens een dagje Haarlem?

1. Molen de Adriaan aan het Spaarne bewonderen

Een van de meest fotogenieke plekken in Haarlem is absoluut Molen de Adriaan. De molen staat aan de oever van het Spaarne: de rivier die door Haarlem stroomt. De molen werd in 1779 gebouwd. Of beter gezegd: de eerste molen die op deze plek stond. In 1932 gaat de molen in vlammen op. Jarenlang gebeurt er niets, maar in de jaren negentig wordt de molen toch herbouwd en voltooid in 2002. Tegenwoordig zit er een museum in Molen de Adriaan gehuisvest en is het een leuke plek om iets te drinken.

Lees ook: De Zaanse Schans bezoeken – alles wat je moet weten voor jouw bezoek

Haarlem-Nederland

2. Gezellige boottocht maken in Haarlem

Door Haarlem stroomt dus de rivier het Spaarne. Hierdoor is Haarlem een geschikte plek om een leuke boottocht te maken en meer van de stad te zien. Je kunt een standaard boottocht boeken, maar bij Bootuitjes hebben ze ook leuke arrangementen zoals een pizza-boot, een borrel-boot of een barbecue-boot. Wil je een boot huren in Haarlem? Dan zit je bij hen goed! Dit is een leuk uitje in Haarlem voor bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, een dagje uit met collega’s of een familieweekend.

Haarlem-Nederland
Haarlem-Nederland

3. Lopen over bekende graven in de Sint Bavokerk

De Sint Bavokerk in Haarlem wordt ook wel de Grote Kerk genoemd. Bijzonder is dat deze kerk een katholieke oorsprong kent, maar na de Reformatie in Nederland in de zestiende eeuw een protestantse kerk werd. Mozart heeft hier een concert gegeven toen hij 10 jaar oud was. Een ander bijzonder feitje is dat je enkel over grafstenen loopt als je door de kerk wandelt. Verschillende bekende mensen liggen hier begraven, waaronder de schilder Frans Hals. De entreeprijs voor de Sint Bavokerk voor volwassenen is €2,50 euro.

Haarlem-Nederland
Haarlem-Nederland

4. Mooi uitzicht over Haarlem bewonderen vanaf DeDAKKAS

Wil je tijdens jouw dagje Haarlem de stad van bovenaf zien? Dan zou ik je aanraden om naar restaurant DeDAKKAS te gaan, in het zuiden van het centrum. Dit restaurant zit op het dak van een parkeergarage. De ingang is niet erg duidelijk aangegeven, maar als je de bij de parkeergarage naar binnen loopt en met de lift (of trap) naar de zesde verdieping gaat vind je deze hotspot. Als het lekker weer is kun je buiten zitten, maar anders is er ook een gezellig gedeelte binnen. Ze hebben veel vegetarische opties en gebruiken veel biologische producten. Bovendien hebben ze oog voor duurzaamheid. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld rietjes die zijn gemaakt van aardappelzetmeel.

Lees ook: 10 leuke plekken in Nederland die je kunt bezoeken met de trein

Ook als je hier niets wilt eten kun je hier langsgaan om van het uitzicht over de stad te genieten. Het is een van de beste plekken om te zien hoe immens de Grote Kerk in Haarlem eigenlijk is. Maar als je honger hebt zou ik je aanraden om hier op je gemak wat te eten. Bekijk hier de menukaart.

Haarlem-Nederland
Haarlem-Nederland

5. Naar hofjes speuren tijdens dagje Haarlem

Haarlem staat bekend om de vele hofjes Na Leiden en Amsterdam is het zelfs de stad met de meeste hofjes in Nederland. Tijdens jouw dagje Haarlem zul je zeker wat hofjes tegenkomen. Veel hofjes zijn op zondag en soms ook op zaterdag gesloten. Je kunt de hofjes dus het beste op een doordeweekse dag bezoeken. Via deze wandelroute loop je langs tientallen hofjes in Haarlem.

Houd er rekening mee dat je niet zomaar alle hofjes binnen mag lopen. Het blijft tenslotte andermans ‘achtertuin’ en er wonen hier gewoon mensen. Als je dus een bordje met “verboden voor onbevoegden” ziet moet je niet zomaar naar binnen wandelen. Een voorbeeld hiervan is Hofje van Oorschot. Sommige hofjes lijken overigens gesloten, maar als je even hard tegen de deur duwt kun je gewoon naar binnen lopen. Een paar voorbeelden hiervan zijn het Brouwershofje en Hofje van Guurtje de Wael.

Haarlem-Nederland
Haarlem-Nederland
Haarlem-Nederland
Haarlem-Nederland

6. Bierbrouwerij bezoeken in een voormalige kerk

Ik was verrast door de vele speciaalbieren die je in Haarlem kunt drinken. Maar een van de leukste plekken om een biertje te proeven is Brouwerij Jopen. Lange tijd had de brouwerij geen eigen locatie en gebruikte het de faciliteiten van andere brouwerijen. Sinds 2010 wordt Jopenbier gebrouwd in de voormalige Vestekerk: de huidige Jopenkerk. Heb je wel eens een biertje gedronken in een oude kerk? De brouwerij is te bewonderen in de Jopenkerk. Het houten plafond en de kleurrijke ramen zijn mooie details die je herinneren aan de oude functie van het bouwwerk. Jopen heeft zowel een vast assortiment als seizoensgebonden bieren.

Haarlem-Nederland
Haarlem-Nederland

7. Corrie ten Boomhuis: schuiladres in Haarlem tijdens WOII

Misschien zegt de naam Corrie ten Boom je in eerste instantie niet veel. Corrie en haar familie woonden in Haarlem en hielpen tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere mensen (joden en verzetsstrijders) om onder te duiken. In de kamer van Corrie werd een kleine schuilplaats gebouwd. Via een geheim luik in de kast konden de onderduikers naar een kleine ruimte naast haar kamer kruipen om te schuilen.

Haarlem-Nederland

De tour in het Corrie ten Boomhuis is informatief en je wordt tijdens de wandeling door het huis terug in de tijd genomen. Corrie en haar zus hebben zelfs vastgezeten in enkele concentratiekampen en ook daar weten de gidsen veel over te vertellen. Ik vind het wel een beetje jammer dat de focus tijdens de tour behoorlijk ligt op het christelijke geloof promoten. De tour werd namelijk voor mijn gevoel een beetje gebruikt om mensen te bekeren tot het christendom. Ik snap best dat Corrie ten Boom en haar familie christelijk waren en dat dit een belangrijke ontmoetingsplek (voor bijvoorbeeld bijbelstudie) was en is. Maar dat is denk ik voor veel mensen niet de reden om het voormalige huis van de familie Ten Boom te bezoeken.

Het museum zit in een smal zijstraatje: Barteljorisstraat 19. Er hangt een groot bord met MUSEUM bij de ingang, maar anders zou je er zo voorbij lopen. De tour in het Corrie ten Boomhuis is gratis en wordt meerdere keren per dag gehouden. ’s Ochtends kun je mee met een tour waarvoor je moet reserveren. Reserveren kan via de website. ’s Middags om 14.00 en 15.30 uur zijn er Nederlandse tours. Om 13.30 en 15.00 uur zijn er Engelstalige tours. Er kunnen zo’n 20 mensen mee naar de tour, dus wees op tijd.

8. Conceptstores en lekker winkelen in Haarlem

Wil je winkelen tijdens jouw dagje Haarlem? Dat kan! Er zijn grote winkelketens zoals Zara en H&M, maar juist de kleine winkeltjes en vele concept stores maken het winkelen in Haarlem zo leuk. Een paar straten rondom de Grote Markt worden de Gouden Straatjes genoemd en hebben veel unieke winkels en boetieks. Een paar van mijn favorieten zijn NYHAVN (tweedehands en duurzame producten voor in huis), Best Kept Secret (zomerse festivalkleding), De Wereld van Jansje (duurzame producten voor in huis, met een lunchroom), My Deer Art Shop (minimalistische toffe prints) en Sjakies Small (bijzondere cadeaus en hebbedingen).

Haarlem-Nederland

9. Bijzondere architectuur in Haarlem bewonderen

Haarlem is een prachtige stad, met veel historische panden. Denk aan het Stadhuis en de vele gebouwen met mooie gevels op de Grote Markt. Of de bijzondere architectuur aan de rivier het Spaarne. Zo is er bijvoorbeeld een huis met het uiterlijk van een boot. Vergeet dus niet je camera mee te nemen als je een dagje Haarlem inplant! Overigens vind ik het hartstikke fijn dat je zelfs in het centrum van Haarlem veel rustige straatjes vindt. Hierdoor voelt de stad absoluut niet druk of hectisch en kun je op je gemak rondwandelen.

Haarlem-Nederland
Haarlem-Nederland
Haarlem-Nederland
Haarlem-Nederland

10. Zonnebaden aan zee

Haarlem heeft een ideale ligging: niet ver van Amsterdam, maar ook niet ver van het strand. Je kunt een bezoek aan Haarlem dus gemakkelijk combineren met het strand. Vanaf het treinstation in Haarlem ben je in 10 minuten met de trein in Zandvoort aan Zee. Je kunt ook met de fiets vanaf Haarlem via Nationaal Park Zuid-Kennemerland naar het strand fietsen. Van Haarlem naar Bloemendaal aan Zee via dit park is het zo’n 10 kilometer fietsen. Het is een heerlijke fietstocht en bovendien goed te doen voor jong en oud.

Extra tip: heb je meer zin om te wandelen? Ten zuiden van Zandvoort aan Zee vind je de Amsterdamse Waterleidingduinen. Mooi gebied om rond te wandelen!

Lees ook: Nederland – 3x doen tijdens bloemenvelden bezoeken in Flevoland

11. Stadswandeling met Secret City Trails (ook leuk voor locals!)

Wil jij Haarlem op een nieuwe, speelse manier ontdekken? Maak jouw dagje Haarlem extra leuk met een stadswandeling via Secret City Trails. Dit platform biedt stadswandelingen aan in allerlei steden, waaronder Haarlem. Het is een combinatie van een wandeling en een scavenger hunt. Onderweg los je raadsels op, zodat je naar de volgende plek wordt geleid. Zelfs in steden die je goed denkt te kennen (voor mij was dat bijvoorbeeld Lissabon) ontdek je nieuwe dingen. Je kunt een Secret City Trails alleen doen, maar het is natuurlijk gezelliger om de raadsels samen op te lossen.

De wandeling van Secret City Trails start op de Grote Markt. Houd er wel rekening mee dat het spel / de raadsels in het Engels zijn.

Klik hier om meer informatie over de Secret City Trails in Haarlem te ontdekken (momenteel niet beschikbaar)

Dit waren mijn tips voor een weekend of een dagje Haarlem. Heb jij nog meer tips? Laat het mij en anderen weten via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je een affiliatelink van Secret City Trails. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *