Pisa-Italië

Stadswandeling in Pisa, Italië: wat moet je echt zien in 1 dag?

Pisa in Italië is een leuke stad om te ontdekken. Je wilt natuurlijk de scheve Toren van Pisa bewonderen, maar er is nog veel meer te zien en te doen. Pisa is niet erg groot, waardoor je de Italiaanse stad prima in 1 dag kunt bezoeken. Maar wat moet je echt zien in 1 dag in Pisa? Ik deel een stadswandeling in Pisa met je waarbij je langs diverse leuke bezienswaardigheden wordt geleid.

Pisa-Italië
Pisa-Italië

Stadswandeling in Pisa in 1 dag: wandeling langs de bezienswaardigheden

We starten de stadswandeling door Pisa op Piazza dei Miracoli. Als je met de trein naar Pisa komt kun je het beste uitstappen bij de halte San Rossore (in plaats van Pisa Centrale). Vanaf hier is het slechts een paar minuten wandelen naar het bekendste plein van Pisa. Als je – net als ik – in Pisa overnacht kan ik Hostel Pisa Tower aanraden. Dit hostel heeft en toplocatie en ligt op slechts 2 minuten lopen van het plein vandaan.

Piazza dei Miracoli in Pisa bezoeken

Op Piazza dei Miracoli vind je 2 verkooppunten voor tickets. Ga hier eerst heen en regel jouw kaartje(s). Zo weet je in welk tijdslot je welk monument mag bezoeken. De Duomo (kathedraal van Pisa) is gratis te bezoeken. Vergeet alleen niet om een gratis ticket met een tijdslot te halen bij de verkooppunten. Als je een van de monumenten op het plein bezoekt krijg je een gratis ticket zonder tijdslot voor de kathedraal. Persoonlijk vind ik de toegangsprijs voor de Toren van Pisa te duur (€18 euro), maar als dit op jouw bucket list staat zou ik zo vroeg mogelijk gaan. Een monument die ik wel het geld waard vind is het Battistero. De akoestiek in deze kapel is prachtig. En vergeet natuurlijk niet om een paar leuke foto’s te maken voor de toren. Dit is helemaal gratis om te doen. Als je maar niet op het gras gaat staan.

Wanneer je 1 monument op Piazza dei Miracoli bezoekt betaal je €5 euro, bij 2 monumenten betaal je €7 euro. Voor het Battistero, het Camposanto en het Sinopie Museum samen betaal je €8 euro.

Pisa-Italië
Pisa-Italië
Pisa-Italië
Pisa-Italië
Pisa-Italië

Wandeling over de oude stadsmuur van Pisa

Wanneer je de monumenten op Piazza dei Miracoli hebt bewonderd loop je door naar de entree van de oude stadsmuur van Pisa. De entree is €3 euro voor volwassenen. Houd er rekening mee dat je maar eenmaal naar binnen mag gaan, dus doe dit pas als je alles op het plein hebt gezien. Als je op de stadsmuur staat loop je eerst rechtdoor om de monumenten nog een keer van bovenaf te zien. Tijdens mijn bezoek was ik de enige op de muur, dus dat was heerlijk. Vooral als je ziet hoe veel mensen er beneden op het plein staan te dringen voor een foto.

Daarna ga je terug naar de entree en loop je de andere kant op. De oude stadsmuren van Pisa zijn eeuwenoud en een van de best bewaarde stadsmuren van Italië. De muur loopt van Piazza dei Miracoli naar de rivier de Arno. Het is een fijne manier om de drukte in Pisa te ontlopen. Er zijn verschillende plekken waar je de muur kunt verlaten. Tijdens deze stadswandeling loop je naar de laatste toren: Torre delle Piagge.

Pisa-Italië
Pisa-Italië
Pisa-Italië
Pisa-Italië
Pisa-Italië
Pisa-Italië
Pisa-Italië

Nóg een scheve toren in Pisa: San Michele degli Scalzi

De toren die bij de kathedraal van Pisa hoort – op Piazza dei Miracoli – is niet de enige scheve toren in de stad. Door de drassige ondergrond van Pisa zijn er meer gebouwen en torens die zijn ingezakt. Zo ook de toren van de kerk San Michele degli Scalzi. Deze kerk ligt in een woonwijk en redelijk buiten het centrum. Je moet er dus een stukje voor omlopen. Maar het is een goede manier om het dagelijks leven in en de niet-toeristische kant van Pisa te ontdekken.

Wanneer je de Torre delle Piagge verlaat loop je naar links en volgt de straat. Aan het einde van de straat ga je naar rechts. Bij de volgende kruising houd je links aan en loop je de Via Cisanello in. Hierna ga je de eerstvolgende straat – de Via Valentino Baldacci – naar rechts. Nadat je langs een kerk bent gelopen ga je naar links en steek je de hoofdweg – de Via Carlo Matteucci – over. Tot slot ga je naar links en loop je via de Via San Michele degli Scalzi naar de kerk toe. De kerk is redelijk sober ingericht, maar je kunt gratis naar binnen én de toren bewonderen.

Pisa-Italië
Pisa-Italië

Wandeling langs de rivier de Arno

Pisa wordt in tweeën gesplitst door de rivier de Arno. Persoonlijk vind ik dit een van de leukste aspecten aan de stad, want een wandeling langs deze rivier is heerlijk en de gebouwen aan het water zijn mooi. Als je vanaf de San Michele degli Scalzi naar rechts langs het water loopt zul je merken dat er nog geen bebouwing is. Na ongeveer 10 minuten wandelen duiken de gebouwen pas op. Een paar mooie gebouwen zijn het Palazzo Medici en het gele Palazzo Roncioni aan de noordelijke oever of het blauwe Palazzo Blu aan de zuidelijke oever.  

Wanneer je aan de linkerkant een brug tegenkomt steek je het water over, richting de citadel en het stadspark Giardino Scotto. Dit is een openbaar park waar je lekker kunt wandelen en de schaduw opzoeken. Voor kinderen zijn er een paar speelapparaten. De hekken van het stadspark zijn overigens alleen overdag open, dus je kunt niet ’s avonds naar het park.

Pisa-Italië
Pisa-Italië
Pisa-Italië
Pisa-Italië
Pisa-Italië
Pisa-Italië

Shoppen in dé winkelstraat van Pisa: Corso Italia

Vanaf de rivierkant loop je in zuidelijke richting. De smalle straatjes zijn leuk om doorheen te dwalen. Als je in Pisa wilt winkelen loop je via dé winkelstraat van de stad: de Corso Italia. Hier vind je internationale winkels zoals Lush en Zara, maar ook Italiaanse winkeltjes.

Lees ook: 22x wat te doen in Milaan? (veel gratis tips!)

Kleurrijke street art in Pisa

Wanneer je bijna aan het einde van de Corso Italia bent kom je uit op een plein genaamd Piazza Vittorio Emanuele II. Loop naar rechts om een bijzonder kunstwerk te bewonderen: Tuttomondo gemaakt door Keith Haring. Het is een van zijn laatste werken die hij heeft gemaakt. Een paar maanden nadat hij Tuttomondo – oftewel ‘heel de wereld’ – heeft geschilderd in 1989 overlijdt hij. Het kunstwerk bestaat uit 30 figuren die samen wereldvrede uitbeelden. Zo zie je bovenaan een dolfijn (de harmonieuze relatie tussen mens en dier/natuur), een engel en een schaar die een slang (teken van het slechte) door midden knipt.  

Vervolg deze straat en ga dan naar rechts om weer richting de rivier te wandelen.

Pisa-Italië

Meest fotogenieke kerk van Pisa: Santa Marina della Spina

Na een paar minuten kom je weer bij de rivier de Arno uit. Aan jouw rechterzijde vind je de meest fotogenieke kerk van Pisa: de Santa Marina della Spina. Het is een zeer kleine kerk, maar door de gotische elementen en de locatie aan het water erg mooi. Vroeger werd de kerk vaak bezocht door zeelieden om voor een veilige reis te bidden. De kerk was destijds ook een reliekenhouder, waar een van de doornen van Jezus’ zijn doornenkroon werd bewaard. Deze ligt hier inmiddels niet meer. De kerk stond vroeger dichter bij het water, maar moest in de negentiende eeuw worden afgebroken en verderop werden herbouwd. De buitenkant van het kerkje is rijkelijk versierd, waardoor de kerk een mooi voorbeeld van gotische architectuur is.  

Pisa-Italië
Pisa-Italië
Pisa-Italië

Botanische tuinen van Pisa en een fijne hotspot om te lunchen in Pisa

Bewonder de kerk van dichtbij en steek daarna de brug over. Ook vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op de kerk. Je kunt nu doorlopen naar een van de laatste bezienswaardigheden die je in Pisa kunt bezoeken: Orto Botanico di Pisa. De botanische tuinen van Pisa zijn een van de oudste ter wereld. De ingang van de botanische tuinen vind je aan de Via Luca Ghini. De entreeprijs voor volwassenen is €4 euro.

Lees ook: Pretty Picture Time – carnaval in Venetië

Heb je inmiddels honger gekregen en ben je op zoek naar een fijne plek om te lunchen? Vlak bij de ingang van de botanische tuinen vind je Filter Coffee Lab. Als je even klaar bent met de pizza’s en pasta’s kun je hier terecht. Denk aan bagels, toast met avocado en pannenkoeken met fruit. Bovendien heb je veel keuze voor een koffie (ze hebben zelfs pumpkin spiced latte die met sojamelk gemaakt kan worden). Je kunt binnen zitten, maar ook buiten in het tuintje. De WiFi werkt hier ook prima en het is geen probleem om hier met een laptop te zitten, mocht je een werkplek in Pisa zoeken. Houd er wel rekening mee dat deze lunchzaak op zaterdag is gesloten en op zondag halverwege de middag dicht gaat.

Pisa-Italië
Pisa-Italië
Pisa-Italië

Stadswandeling in Pisa afsluiten op Piazza dei Cavaleiri

In Pisa kom je veel pleinen tegen, maar we sluiten de stadswandeling af op Piazza dei Cavaleiri. Aan dit plein vind je een paar mooie gebouwen, waaronder het versierde Palazzo della Carovana. De gebouwen staan hier al sinds de zestiende eeuw. Door de eeuwen heen was het Piazza dei Cavaleiri het politieke centrum van Pisa.

Pisa-Italië

Stadswandeling langs de leukste bezienswaardigheden in Pisa

Deze stadswandeling door Pisa is 11 kilometer lang en duurt ongeveer 4,5 uur (inclusief tijd om wat te eten en foto’s te maken). Tijdens deze wandeling zie je de meeste bezienswaardigheden van Pisa en heb je tijd om ze te bezoeken. De tijd om te winkelen heb ik er overigens niet bij geteld.

Je kunt Pisa in Italië dus gemakkelijk in 1 dag bezoeken. Je kunt Pisa zelfs in 1 dagdeel bezoeken, zó klein is de stad. Als je rustig aan wilt doen of nog reistijd hebt (bijvoorbeeld als je vanaf Florence komt) zou ik er een hele dag voor uittrekken.

Maar als je nog meer wilt doen in de omgeving van Pisa heb ik hier een paar ideeën voor je:

– Pak bus 120 naar Calci, een dorp ten oosten van Pisa. De rit duurt ongeveer een half uur en kost €2,50 euro als je het ticket in de bus koopt. Als er geen nummer op de bus staat moet je het even bij de buschauffeur navragen. Je spreekt Calci uit als ‘sjalsi’. Hier kun je onder meer het klooster Certosi di Calci (ook wel Pisa Charterhouse genoemd) en de bergen van Pisa (Monte Pisani) bezoeken.

– Pak de bus of de trein naar Lucca, een ommuurd dorpje ten noorden van Pisa. Binnen 20 minuten ben je er al.

Lucca-Italië

– Huur een fiets en rijd naar het natuurpark San Rossore, zo’n 5 kilometer ten westen van Pisa. Er gaan geen bussen naar de ingang van dit park, dus je kunt hier alleen per auto, fiets of te voet naartoe.

Hoe kom je in Pisa in Italië?

Pisa is prima te bereiken met het openbaar vervoer. Zo zijn er directe verbindingen vanaf La Spezia (1 uur), Lucca (30 minuten) en Florence (1 uur).

Maak je een rondreis met de auto door Italië? Dan kun je ook met de auto naar Pisa komen. Voor de meeste parkeerplaatsen in Pisa betaal je €2 euro per uur.

Pisa-Italië

Gratis parkeren in Pisa

Je kunt de auto gratis parkeren aan de Via Alberto Paparelli. Vanaf hier wandel je in 15-20 minuten naar Piazza dei Miracoli. Houd er wel rekening mee dat je hier niet kunt staan als er markt is, bijvoorbeeld op zaterdag. Ook aan de Via Pietrasantina vind je een gratis parkeerplaats. Vanaf hier is het ongeveer 1 kilometer lopen naar Piazza dei Miracoli. Op Google Maps staat deze parkeerplaats als Free parking-lot Via Pietrasantina aangegeven.

Vanaf het vliegveld naar Pisa

Vanaf Nederland kun je rechtstreeks met Transavia naar Pisa in Italië vliegen. Pisa heeft een eigen vliegveld: Aeroporto di Pisa Galileo Galilei. Dit vliegveld ligt enkele kilometers ten zuiden van de binnenstad. Je kunt gemakkelijk met de bus van het vliegveld naar het centrum van Pisa (Pisa Centrale) reizen. Je zou zelfs vanaf het vliegveld naar het centrum van Pisa kunnen lopen. Naar het centrale treinstation van Pisa is het ongeveer 1,5 kilometer lopen. Als je helemaal van het vliegveld naar Piazza dei Miracoli wilt lopen is dat 3,5 kilometer.

Overnachten in Pisa in Italië

Zelf was ik erg tevreden over mijn overnachting bij Hostel Pisa Tower. Vriendelijk personeel, prima bedden en een erg fijne locatie. Als je ’s ochtends zo vroeg mogelijk bij Piazza dei Miracoli wilt zijn is dit dus een aanrader. Wanneer je meer in het centrum van Pisa wilt overnachten is AwesHome Hanging Gardens een leuke en betaalbare optie.

Pisa-Italië
Pisa-Italië
Booking.com

Lees ook: Cinque Terre tips – ALLES wat je moet weten voor jouw bezoek

Ik hoop dat je iets hebt aan deze stadswandeling in Pisa langs de leukste bezienswaardigheden. Heb jij nog meer tips voor Pisa? Laat het hieronder in de reacties weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

3 gedachten over “Stadswandeling in Pisa, Italië: wat moet je echt zien in 1 dag?”

    1. Haha ja Venetië is duur hè? En ik heb gezocht waar hij nog meer openbare werken heeft, maar ik kon jammer genoeg niets vinden. Wel een expo in Palazzo Reale in Milaan, maar die is volgens mij al eventjes voorbij 🙁 Dus als je nog weet waar meer van z’n werken te zien zijn, let me know!

  1. Haha ja Venetië is duur hè? En ik heb gezocht waar hij nog meer openbare werken heeft, maar ik kon jammer genoeg niets vinden. Wel een expo in Palazzo Reale in Milaan, maar die is volgens mij al eventjes voorbij 🙁 Dus als je nog weet waar meer van z’n werken te zien zijn, let me know!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *