Mijn favoriete vegetarische gerechten in Roemenië

De Roemeense keuken kent veel vleesgerechten, dus voordat ik naar Roemenië vertrok maakte ik me zorgen of ik als vegetariër wel iets lekkers kon eten. Maar die zorgen waren overbodig. Ze hebben namelijk genoeg lekkere opties voor vegetarische gerechten in Roemenië. Ik woonde een paar maanden in Roemenië en in deze blog deel ik mijn favoriete vegetarische gerechten met jullie!

Van 22 tot en met 28 juni 2020 organiseert Corners of the World een avontuurlijke groepsreis naar Roemenië. Wil jij graag mee? Klik hier voor meer informatie!

Knoflook-op-markt-Roemenie

Tips wat betreft vegetarische gerechten in Roemenië

1. Menu de poste: de Roemeense vegetarische menukaart

De meeste Roemeense restaurants hebben een “meniu de post”. Dit is een menukaart voor Orthodoxe-christenen die door hun geloof regelmatig ‘vasten’ en geen vlees eten. Omdat ze wel vegetarische gerechten mogen eten hebben veel restaurants dus een extra menukaart. Als deze kaart niet op tafel staat kun je vragen of ze een meniu de post hebben.

2. Gebruik HappyCow om vega(n) restaurants te vinden

Daarnaast check ik regelmatig op HappyCow of er vegetarische en veganistische restaurants in de buurt te vinden zijn. Zo vond ik onder andere Bistro Raw Vegan in Boekarest (heerlijke gerechten voor prima prijzen) en Rawdia in Brasov (aanrader is het lunchmenu dat iedere dag anders is). HappyCow heeft zowel een app als een website waar je kunt zoeken naar vegetarische restaurants (of restaurants die de optie voor vegan/vegetarisch aanbieden).

Lees ook: voorbereid op reis naar Roemenië – alles wat je moet weten voor vertrek

Uien-kruiden-bij-huis-platteland-Roemenie

M’n favoriete vegetarische gerechten in Roemenië

1. Zacuscă

Wat een heerlijk mengsel is dit! De eerste keer dat ik zacuscă proefde was in Buila-Vânturarita en sindsdien ben ik verslaafd aan deze spread. Zacuscă wordt gemaakt van geroosterde aubergine, ui, tomaten en paprika. Het heeft veel weg van baba ganoush; een van mijn favoriete spreads uit het Midden-Oosten. Veel Roemenen hebben een voorraadje zacuscă in de kelder staan als wintervoorraad. Je kunt het bij het ontbijt op brood smeren, maar ook als dip gebruiken.

zacusca-vegetarisch-eten-roemenie

2. Sarmale

Een Roemeens gerecht waar je me iedere dag blij mee kunt maken is sarmale. Dit zijn gerolde koolbladeren die worden gevuld met fijngehakte groenten, rijst en kruiden. Normaal gesproken zit er ook fijngehakt vlees in, maar je kunt dus ook de vegetarische variant bestellen. Meestal wordt sarmale gemaakt van koolbladeren, maar soms worden er ook wijnbladeren gebruikt. Met name bij Roemeense families en dorpen in het platteland waar wijn wordt geproduceerd gebruiken ze de wijnbladeren. Sarmale wordt vaak geserveerd met mămăligă en chilipepers.

sarmale-gevulde-koolbladeren-roemenie-met-mamaliga

Lees ook: wandelen in Transsylvanië – Fundata en het platteland + VIDEO

3. Mămăligă

Mămăligă wordt meestal als een bijgerecht geserveerd, want als hoofdgerecht is de portie niet groot genoeg. Mămăligă is de Roemeense variant van polenta. Het lijkt veel op aardappelpuree, maar het heeft een neutrale smaak en is minder zacht dan aardappelpuree. Mămăligă is gemaakt van maismeel en vaak wordt er gesmolten boter overheen gegooid. Bij de traditionele variant krijg je zure room erbij.

4. Bulz

Bulz is een minder bekend vegetarisch gerecht in Roemenië. Dit is een bolletje mămăligă die is gevuld met zachte kaas en vervolgens wordt geroosterd in een oven of op een grill. Vaak wordt er ook een gebakken ei bij geserveerd.

5. Groentesoep

Voor veel Roemenen is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Vaak eten ze soep, een groot gerecht én een dessert tijdens de lunch. Soepen zijn dus erg belangrijk in de Roemeense keuken en er is veel keuze. Een van mijn favorieten is the classic groentesoep. Op menukaarten worden soepen meestal aangegeven met ‘supa’ of ‘ciorba’.

6. Paddenstoelensoep

Champignons en paddenstoelen worden in veel Roemeense gerechten gebruikt. En dat is fijn, want het is een ideale vleesvervanger voor vegetariërs!

soep-in-brood
Paddenstoelensoep-Sub-Tampa-Brasov

7. Borscht

Nog meer inspiratie voor vegetarische soepen in Roemenië. Borscht is soep die wordt gemaakt van rode bieten. In meerdere landen in Oost-Europa zoals Polen en Oekraïne is dit een geliefde soep. Soms wordt er vlees aan toegevoegd, dus vraag dit even in het restaurant na als je deze wilt bestellen. Maar het is een heerlijke soep om vegetarisch te eten.

8. Papanasi

Het meest bekende dessert in Roemenië is papanasi… en het is vegetarisch! Je spreekt het uit als ‘papanash’, want de -i aan het einde van een woord wordt in het Roemeens niet uitgesproken. Het heeft veel weg van een oliebol. Papanasi is een gefrituurde deegbol die vaak is gevuld met zachte kaas. Bovenop worden zure room, jam en bosvruchten of kersen geserveerd.

Papanasi-in-Casa-Tudor-Brasov

Lees ook: rondreis van 1 week in Roemenië (mix van cultuur en natuur)

Dit zijn mijn favoriete vegetarische gerechten in Roemenië. Ken jij nog een lekker vegetarisch gerecht uit Roemenë? Laat het mij en andere reizigers hieronder in de reacties weten!

Corners of the World organiseert in juni 2020 een groepsreis naar Roemenië. Wil jij graag mee? Klik hier voor meer informatie!

Reacties via Facebook account

comments