[:nl] Mijn favoriete vegetarische gerechten in Roemenië [:en] My favorite vegetarian food in Romania [:]

[:nl] De Roemeense keuken kent veel vleesgerechten, dus voordat ik naar Roemenië vertrok maakte ik me zorgen of ik als vegetariër wel iets lekkers kon eten. Maar die zorgen waren overbodig. Ze hebben namelijk genoeg lekkere opties voor vegetarische gerechten in Roemenië. Ik woonde een paar maanden in Roemenië en in deze blog deel ik mijn favoriete vegetarische gerechten met jullie!

Van 22 tot en met 28 juni 2020 organiseert Corners of the World een avontuurlijke groepsreis naar Roemenië. Wil jij graag mee? Klik hier voor meer informatie!

Knoflook-op-markt-Roemenie

Tips wat betreft vegetarische gerechten in Roemenië

1. Menu de poste: de Roemeense vegetarische menukaart

De meeste Roemeense restaurants hebben een “meniu de post”. Dit is een menukaart voor Orthodoxe-christenen die door hun geloof regelmatig ‘vasten’ en geen vlees eten. Omdat ze wel vegetarische gerechten mogen eten hebben veel restaurants dus een extra menukaart. Als deze kaart niet op tafel staat kun je vragen of ze een meniu de post hebben.

2. Gebruik HappyCow om vega(n) restaurants te vinden

Daarnaast check ik regelmatig op HappyCow of er vegetarische en veganistische restaurants in de buurt te vinden zijn. Zo vond ik onder andere Bistro Raw Vegan in Boekarest (heerlijke gerechten voor prima prijzen) en Rawdia in Brasov (aanrader is het lunchmenu dat iedere dag anders is). HappyCow heeft zowel een app als een website waar je kunt zoeken naar vegetarische restaurants (of restaurants die de optie voor vegan/vegetarisch aanbieden).

Lees ook: voorbereid op reis naar Roemenië – alles wat je moet weten voor vertrek

Uien-kruiden-bij-huis-platteland-Roemenie

M’n favoriete vegetarische gerechten in Roemenië

1. Zacuscă

Wat een heerlijk mengsel is dit! De eerste keer dat ik zacuscă proefde was in Buila-Vânturarita en sindsdien ben ik verslaafd aan deze spread. Zacuscă wordt gemaakt van geroosterde aubergine, ui, tomaten en paprika. Het heeft veel weg van baba ganoush; een van mijn favoriete spreads uit het Midden-Oosten. Veel Roemenen hebben een voorraadje zacuscă in de kelder staan als wintervoorraad. Je kunt het bij het ontbijt op brood smeren, maar ook als dip gebruiken.

zacusca-vegetarische-gerechten-roemenie

2. Sarmale

Een Roemeens gerecht waar je me iedere dag blij mee kunt maken is sarmale. Dit zijn gerolde koolbladeren die worden gevuld met fijngehakte groenten, rijst en kruiden. Normaal gesproken zit er ook fijngehakt vlees in, maar je kunt dus ook de vegetarische variant bestellen. Meestal wordt sarmale gemaakt van koolbladeren, maar soms worden er ook wijnbladeren gebruikt. Met name bij Roemeense families en dorpen in het platteland waar wijn wordt geproduceerd gebruiken ze de wijnbladeren. Sarmale wordt vaak geserveerd met mămăligă en chilipepers.

sarmale-gevulde-koolbladeren-roemenie-met-mamaliga

Lees ook: wandelen in Transsylvanië – Fundata en het platteland + VIDEO

3. Mămăligă

Mămăligă wordt meestal als een bijgerecht geserveerd, want als hoofdgerecht is de portie niet groot genoeg. Mămăligă is de Roemeense variant van polenta. Het lijkt veel op aardappelpuree, maar het heeft een neutrale smaak en is minder zacht dan aardappelpuree. Mămăligă is gemaakt van maismeel en vaak wordt er gesmolten boter overheen gegooid. Bij de traditionele variant krijg je zure room erbij.

4. Bulz

Bulz is een minder bekend vegetarisch gerecht in Roemenië. Dit is een bolletje mămăligă die is gevuld met zachte kaas en vervolgens wordt geroosterd in een oven of op een grill. Vaak wordt er ook een gebakken ei bij geserveerd.

5. Groentesoep

Voor veel Roemenen is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Vaak eten ze soep, een groot gerecht én een dessert tijdens de lunch. Soepen zijn dus erg belangrijk in de Roemeense keuken en er is veel keuze. Een van mijn favorieten is the classic groentesoep. Op menukaarten worden soepen meestal aangegeven met ‘supa’ of ‘ciorba’.

6. Paddenstoelensoep

Champignons en paddenstoelen worden in veel Roemeense gerechten gebruikt. En dat is fijn, want het is een ideale vleesvervanger voor vegetariërs!

soep-in-brood
Paddenstoelensoep-Sub-Tampa-Brasov

7. Borscht

Nog meer inspiratie voor vegetarische soepen in Roemenië. Borscht is soep die wordt gemaakt van rode bieten. In meerdere landen in Oost-Europa zoals Polen en Oekraïne is dit een geliefde soep. Soms wordt er vlees aan toegevoegd, dus vraag dit even in het restaurant na als je deze wilt bestellen. Maar het is een heerlijke soep om vegetarisch te eten.

8. Papanasi

Het meest bekende dessert in Roemenië is papanasi… en het is vegetarisch! Je spreekt het uit als ‘papanash’, want de -i aan het einde van een woord wordt in het Roemeens niet uitgesproken. Het heeft veel weg van een oliebol. Papanasi is een gefrituurde deegbol die vaak is gevuld met zachte kaas. Bovenop worden zure room, jam en bosvruchten of kersen geserveerd.

Papanasi-in-Casa-Tudor-Brasov

Lees ook: rondreis van 1 week in Roemenië (mix van cultuur en natuur)

Dit zijn mijn favoriete vegetarische gerechten in Roemenië. Ken jij nog een lekker vegetarisch gerecht uit Roemenë? Laat het mij en andere reizigers hieronder in de reacties weten!

Corners of the World organiseert in juni 2020 een groepsreis naar Roemenië. Wil jij graag mee? Klik hier voor meer informatie!

[:]

[:en]

The Romanian kitchen has a lot of dishes with meat in it, so before I traveled in Romania I was a bit concerned if I would like the food as a vegetarian. But those worries were unnecessary. There are a lot of nice vegetarian dishes to try in Romania. I lived for a couple of months in Romania and in this blog I share my favorite vegetarian food in Romania!

Also read: everything you need to know before you travel to Romania

Knoflook-op-markt-Roemenie

Tips for vegetarian dishes in Romania

1. Menu de poste: the Romanian vegetarian menu

Most Romanian restaurants – especially the ones with traditional food – have a “meniu de post”. This is a menu for Orthodox-Christians that don’t eat meat sometimes because of religious reasons. They fast, but it only means that they will not eat meat. Because they can eat vegetarian dishes you can always ask for that extra menu with vegetarian options. If the menu is not on the table, don’t worry: you can ask the staff about the menu de post options.

2. Use HappyCow to find vegetarian and vegan restaurants

I use HappyCow a lot to check and find vegetarian and vegan restaurants in the area. With the app I found Bistro Raw Vegan in Bucharest (the food is delicious and the prices are fair) and Rawdia in Brasov (I would recommend to get the daily changed lunch menu with soup and a dish). HappyCow has an app and a website where you can search for vegetarian and vegan restaurants (or restaurants that have those options).

Uien-kruiden-bij-huis-platteland-Roemenie

My favorite vegetarian food in Romania

1. Zacuscă

Zacuscă is so delicious! The first time I tried zacuscă was in Buila-Vânturarita and ever since I am addicted to this spread. Zacuscă is made with roasted eggplants, onion, tomatoes and bell peppers. It tastes a bit like baba ganoush, my favorite mezze from the Middle East. Most Romanian families have a lot of zacuscă in stock, especially in winter time. You can use zacuscă as a spread on your bread in the morning, but you can also use it as a dip for lunch, dinner or a snack.

zacusca-vegetarisch-eten-roemenie

2. Sarmale

A Romanian dish that you can serve me every day to make me happy is sarmale. Sarmale is a dish that is made of stuffed cabbage rolls. They fill it with minced vegetables, spices and rice for the vegetarian version. They put minced meat in it as well, unless you ask for the vegetarian sarmale. Most of the times they use cabbage leaves to make sarmale, but in some regions they use wine leaves as well. Especially in families and places where they produce wine. Sarmale is served with mămăligă and chili peppers.

sarmale-gevulde-koolbladeren-roemenie-met-mamaliga

Also read: hiking in Transylvania – Fundata and the countryside + VIDEO

3. Mămăligă

So mămăligă is not really a main dish, but it’s probably the most important side dish in Romania. Mămăligă is the Romanian version of polenta (originally from Italy). It looks a lot like mashed potatoes, but the taste is more neutral and polenta is not as soft as mashed potatoes. Mămăligă is made out of maize flour and the best ones have some melted butter on top of it. In general they serve mămăligă with sour cream.

4. Bulz

Bulz is vegetarian food in Romania that is less well known. It’s basically a ball of mămăligă, filled with soft cheese and then roasted in an oven or on the grill. In general it’s served with a fried egg on top of it.

5. Vegetable soup

For most Romanians the lunch is the most important meal of the day. And they will not have lunch without some soup. In general it’s soup, main dish AND dessert if they wanna enjoy a good lunch. So soups are really important for Romanians and there are a lot of options. Also a lot of vegetarian ones fortunately. One of my favorites is the classic vegetable soup. On menus you can find the soups either under ‘supa’ or ‘ciorba’.

6. Mushroom soup

Mushrooms are really popular in most Romanian dishes. They simply love mushrooms. And that’s a good thing for vegetarians, because mushrooms are a great meat substitute for vegetarians!

soep-in-brood
Paddenstoelensoep-Sub-Tampa-Brasov

7. Borscht

And there is some more inspiration for vegetarian soups in Romania. Borscht is a popular soup in Eastern European countries like Ukraine and Poland. This soup is made of beetroot. Sometimes they add meat to the soup, so ask in restaurants if you can have the vegetarian borscht.

8. Papanasi

The most famous dessert in Romania is papanasi… and it’s for vegetarians as well! You pronounce it as ‘papanash’, because in Romanian language you don’t pronounce the -i at the end of the words. Papanasi is a deep fried bun filled with soft cheese and topped with sour cream, jam and some berries or cherries. Super delicious and a perfect way to end your dinner.

Papanasi-in-Casa-Tudor-Brasov

Also read: roadtrip of 1 week in Romania (mix of culture and nature)

This is my favorite vegetarian food in Romania, but maybe you know more vegetarian dishes in Romania? Let me and other travellers know via the comments!

Reacties via Facebook account

comments