Yosemite-National-Park-Amerika

6x wat te doen in Yosemite Nationaal Park in West-Amerika

Tientallen vallende sterren zagen we bij Mono Lake. Na een heerlijke, heldere nacht rijden mijn zusje en ik in de vroege ochtend richting Lee Vining. We slaan ontbijt en extra koffie in. De afstanden in Yosemite Nationaal Park zijn groter dan dat we in eerste instantie dachten. Maar tijdens een rondreis door West-Amerika MOET je zeker 1 dag in Yosemite Nationaal Park doorbrengen. Het liefst zelfs meer dagen. Wat te doen in Yosemite Nationaal Park? Ik vertel het je in deze blog!

De eerste campings van Yosemite komen we pas na een uur rijden tegen. Al is rijden over de Tioga Road zeker geen straf: onderweg komen we prachtige bergen en glinsterende meren tegen.

Wat te doen in Yosemite Nationaal Park?

Yosemite-National-Park-Amerika

1. Stop bij Tenaya Lake voor een fotomoment of maak een wandeling bij Tuolumne Meadows.

Er zijn verschillende wandelroutes langs de Tioga Road. De Lembert Dome Parking Area is een goede startplaats voor de Tuolumne Meadows wandelingen en bij Tenaya Lake heb je een parkeerplaats met een mooi uitzicht.

Yosemite-National-Park-Amerika
Yosemite-National-Park-Amerika

Ik durf echter niet al te lang te stoppen om van al die mooie uitzichten te genieten. We moeten immers vroeg bij de kampeerplaats zijn als we nog een plekje willen bemachtigen. We rijden een van de eerste kampeerplaatsen op die ons aanspreekt én nog plaats heeft: Porcupine Flat Campground. Dat deze kampeerplaats op nóg 1 uur rijden van Yosemite Valley ligt beseffen we nog niet. Maar voor 2 dagen maakt het eigenlijk weinig uit waar we slapen. We zijn allang blij dat we een plek hebben in het hoogseizoen.

Lees ook: budgetvriendelijk Amerika – tips om geld te besparen

Bij iedere kampeerplaats staat een grote ijzeren kist: de berenkist. Zo’n beetje alles wat je bij je hebt moet in deze kisten worden opgeborgen, zodat beren er niet bij kunnen. Je mag zelfs geen eten in de auto achterlaten, want ook die kunnen ze schijnbaar openen. Fijne gedachte hè? Met iets minder plezier hang ik mijn hangmat op terwijl mijn zusje besluit om vannacht in de auto te slapen. Het idee dat beren ’s nachts over de kampeerplaats kunnen rondlopen klinkt niet als een geweldig avontuur. Ik weet niet of ik vanavond zo relaxed in mijn hangmat lig. Maar dat zijn problemen voor later, want het is tijd om de watervallen rondom Yosemite Village te gaan najagen!

Yosemite-National-Park-Amerika
Yosemite-National-Park-Amerika

2. Houd je ogen open voor dieren in Yosemite Nationaal Park

Ik trap hard op de rem en zie mijn zusje naast me verschrikt opkijken. Recht voor ons staat een hert met een gi-gan-tisch gewei. Midden op de weg. Hij kijkt even versuft op. Dan loopt hij op zijn gemak naar de rand van de weg, weer het bos in.

De hele situatie duurt misschien 10 seconden, maar achter mij ontstaat inmiddels een kleine file. In mijn spiegel zie ik mensen nieuwsgierig uit het autoraam hangen. Ik ben blij dat iedereen op deze weg voldoende afstand houdt en vrij langzaam rijdt. Het is me inmiddels duidelijk waarom. Terwijl de weg naar beneden slingert richting Yosemite Valley durf ik amper te knipperen met m’n ogen. Wat als er straks een suïcidaal hert voor de auto springt?

Maar een bijna-botsing blijft gelukkig uit. We komen nog een paar groepen hertjes langs de weg tegen, maar ze blijven allemaal op afstand van de auto’s.

3. Korte wandeling naar prachtige waterval: Bridalveil Fall

Eenmaal gearriveerd bij Yosemite Village willen we eigenlijk eerst naar Bridalveil Fall wandelen. Het is echter een hele klus om een parkeerplaats te vinden. We rijden zeker een uur rond en parkeren de auto uiteindelijk ergens langs de weg. Wanneer we zien hoe druk het is op weg naar Bridalveil Fall besluiten we om deze waterval over te slaan – mede omdat we vandaag ook al de Vernal Fall en Nevada Fall gaan bewonderen. Toch is het voor veel mensen een aanrader: de route naar deze waterval (en terug) is namelijk slechts 2 kilometer. Omdat deze wandeling voor zowel jong als oud geschikt is zul je het prachtige uitzicht met veel andere mensen moeten delen. Vooral in het hoogseizoen.

Lees ook: voorbereid op reis naar Amerika – alles wat je moet weten voor vertrek

4. Een pittige, maar prachtige wandeling langs Vernal Fall & Nevada Fall via de Mist Trail

Een wandeling waar ik al dagen naar uitkijk: de Mist Trail in Yosemite Nationaal Park. Tijdens deze wandeling wandelen we naar de bekende Vernall Fall en de indrukwekkende Nevada Fall. Het eerste gedeelte – tot aan Vernall Fall – is goed te doen, maar vrij druk. Ondanks de drukte is het een van de mooiste watervallen die ik ooit heb gezien. Mijn zusje en ik drukken ons door de menigte en zoeken een leuke plek om foto’s te maken.

Wanneer je nog meer omhoog wandelt merk je dat het al rustiger wordt. Mensen zijn hier aan het picknicken en pootje baden. Een enkeling gaat op de rand staan waar het water met kracht naar beneden stort – het bordje met DANGER negerend. Sommige mensen… Na de lunch haal ik mijn zusje over om naar de top van de Nevada Fall te wandelen.

Yosemite-National-Park-Amerika
Yosemite-National-Park-Amerika
Yosemite-National-Park-Amerika
Yosemite-National-Park-Amerika

Wandelen langs watervallen via de Mist Trail in Yosemite Nationaal Park

Hoewel we allebei in prima conditie zijn hoor ik mijn zusje meerdere keren tijdens de wandeling vloeken. “Waarom heb je me ook alweer overgehaald om dit te doen? Dit kun je toch geen wandeling noemen?” Maar als we eenmaal op de top staan genieten we van het adembenemende uitzicht. Er is bijna niets zo heerlijk als wanneer je een inspannende wandeling hebt gemaakt en wordt beloond met zo iets moois. Je hoort niets anders dan het getjirp van vogels, het donderende geluid van het krachtige water dat naar beneden valt en het getrippel van nieuwsgierige eekhoorns die langs het water rennen.

We staan hier met niet meer dan 20 mensen aan de rand van de Nevada Fall, op een van de mooiste plekken ter wereld. Het water is ijskoud, maar heerlijk verfrissend na zo’n wandeling. Aan het einde van de middag lopen we terug via een deel van de John Muir Trail, om vanaf een ander uitzichtpunt nog eens van de Nevada Fall en het uitzicht te genieten.

Hoewel de wandeling ‘slechts’ 11 kilometer is mag je hier zeker 6 uur voor uittrekken. Met name het wandelgedeelte van Vernal Fall naar de top van de Nevada Fall is pittig. De andere delen van de route zijn prima te doen.

Yosemite-National-Park-Amerika
Yosemite-National-Park-Amerika
Yosemite-National-Park-Amerika
Yosemite-National-Park-Amerika
Yosemite-National-Park-Amerika
Yosemite-National-Park-Amerika

5. Torenhoge sequoia’s in Yosemite Nationaal Park

Sequoia’s – oftewel mammoetbomen – zijn de grootste bomen ter wereld. De meeste bomen in Yosemite Nationaal Park zijn al duizenden jaren oud. Veel mensen bezoeken de sequoia’s in het zuiden van het park bij Mariposa Grove, niet ver van de South Entrance.

Mocht je niet via de zuidelijke ingang arriveren of vertrekken, dan kun je ook een mooie wandeling langs tientallen gigantische sequoia’s maken via de wandelroute bij Tuolumne Grove of Giant Sequoias, ten westen van Yosemite Valley. Deze wandelroute is ongeveer 4 kilometer. Tijdens deze wandeling krijg je een indruk hoe groot en oud deze bomen zijn. Het nadeel is dat je vanaf de parkeerplaats wel een flink stuk naar beneden moet wandelen – en dus ook weer omhoog moet.

Yosemite-National-Park-Amerika

6. Van het uitzicht vanaf Glacier Point genieten

Zie je het niet zo zitten om veel/zware wandelingen te maken, maar wil je wel de indrukwekkende Half Dome zien? Dan kun je met de auto naar Glacier Point rijden. Je torent hier boven de rest van het nationale park uit en kunt onder andere de watervallen van Yosemite Falls, Vernal Fall en Nevada Fall zien. Lijkt me een geweldige plek om de dag af te sluiten en van de zonsondergang te genieten. En het fijne is dat je de auto direct bij dit uitzichtpunt kunt parkeren!

Overnachten in Yosemite Nationaal Park

Van tevoren reserveren

De beste plek om te overnachten in Yosemite Nationaal Park is in Yosemite Valley. Dit is een goede uitvalsbasis om verschillende wandelroutes te verkennen. Hier vind je ook de supermarkt, restaurants en douches voor kampeerders. Bovendien is dit de enige plek in het nationale park waar je in een hotel kunt overnachten. De overige mogelijkheden zijn kampeerplaatsen. Houd er rekening mee dat de accommodaties in Yosemite Valley voor de zomerperiode al maanden van tevoren zijn volgeboekt. Bij het plannen van een rondreis door West-Amerika is de beschikbaarheid van de accommodaties in Yosemite dus zeker iets om rekening mee te houden.

First come, first serve

Maak je – net als ik – een rondreis door West-Amerika met een flexibele planning? Dan eindig je waarschijnlijk op een van de kampeerplaatsen waar geldt: “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”. Voor deze kampeerplaatsen moet je er dus vroeg bij zijn. Zelf kwamen we in de zomerperiode rond 9 uur ‘s ochtends aan bij de kampeerplaats Porcupine Flat Campground. Toen hadden we nog keuze, maar één uur later was de kampeerplaats alweer vol. Een prima kampeerplaats voor 2 dagen, maar hadden we langer willen blijven dan hadden we toch liever iets dichter bij Yosemite Valley willen overnachten. De rit van Porcupine Flat Campground naar Yosemite Valley duurde namelijk nog 1 uur.

Mocht je nog vroeger in Yosemite arriveren dan zou ik zeker proberen om een plek bij Bridalveil Creek (in de zomermaanden) of Upper Pines (het hele jaar open) te bemachtigen. Hier vind je een lijst met alle kampeerplaatsen in Yosemite Nationaal Park, inclusief informatie over drinkwater, prijzen en aantal kampeerplaatsen.

Let op! Het is verboden om de auto langs de weg te parkeren en in de auto te overnachten, waarschijnlijk in verband met de beren die in het park leven en auto’s open kunnen breken.

Lees ook: 25 mooie plekken in Amerika voor op jouw bucketlist

Yosemite-National-Park-Amerika

Hoe kom ik in Yosemite Nationaal Park?

Via de oostkant

Yosemite Nationaal Park heeft verschillende ingangen. Tijdens de rondreis die ik maakte bezocht ik het park vanaf de oostkant (vanaf Lee Vining bij Mono Lake) via de Tioga Road (Highway 120). Deze weg wordt ook wel als een van de mooiste wegen in de Verenigde Staten beschouwd. Als je vanaf Las Vegas en/of Death Valley National Park komt zul je waarschijnlijk via deze ingang naar Yosemite komen.

Via de westkant

Wie vanaf San Francisco naar Yosemite Nationaal Park rijdt waarschijnlijk via Highway 120 (westkant) naar Big Oak Flat Entrance. Dit is de meest populaire ingang van het park. Niet ver van deze entree ligt de Arch Rock Entrance, die je passeert als je vanaf Highway 140 het park binnenrijdt. Wie vanaf het zuiden (bijvoorbeeld Los Angeles) naar Yosemite reist rijdt via Highway 41: de South Entrance ligt bij het dorp Fish Camp.

Let op! In de wintermaanden zijn de meeste wegen gesloten vanwege sneeuwval. Je moet dan via Highway 140 het park binnenrijden.

Het is mogelijk om met het openbaar vervoer naar Yosemite Nationaal Park te rijden. Er gaan bijvoorbeeld Greyhound bussen naar de stad Merced ten westen van het park. Vanaf daar kun je een bus naar Yosemite Valley nemen. Maar het lijkt me duidelijk dat dit niet de meest efficiënte manier is om je naar én door Yosemite Nationaal Park te verplaatsen.

 

Yosemite-National-Park-Amerika

Meer informatie over een rondreis in West-Amerika?

Mijn zusje en ik maakten een maand lang een prachtige en veelzijdige rondreis in West-Amerika. Ik schreef onder meer over andere nationale parken die we bezochten zoals de Grand Canyon en Joshua Tree. Ik zou aanraden om de jaarpas aan te schaffen als je meerdere nationale parken gaat bezoeken. Als je meer dan 2 nationale parken bezoekt heb je de kosten van de entreeprijzen er al uit.

Er zijn zó veel mooie parken in Amerika te bezoeken dat het lastig is om een keuze te maken. Als je bijvoorbeeld nog meer naar het noorden rijdt, naar de staat Wyoming, kun je het bijzondere Yellowstone Nationaal Park bezoeken.

Lees ook: een rondreis door West-Amerika – inspiratie voor reisroutes

Omdat er zoveel moois te zien is in West-Amerika kan ik me goed voorstellen dat het uitstippelen van een rondreis overweldigend kan zijn. Wil je een rondreis in Amerika niet helemaal zelf plannen? Dan ben je bij Kras aan het juiste adres. Kras heeft verschillende Fly & Drives waarbij de vliegtickets, accommodaties en de huurauto voor je worden geregeld. Daarnaast vind je hier veel inspiratie om in de stemming te komen en je voor te bereiden op jouw rondreis door West-Amerika.

Yosemite Nationaal Park was wat mij betreft het hoogtepunt van mijn rondreis door West-Amerika. Ben jij wel eens in dit nationale park geweest? Of ken je een andere plek die je nóg mooier vond? Laat het me hieronder weten in de reacties!

Dit artikel is mede tot stand gekomen in samenwerking met Kras. Alle tips en meningen die ik hier deel zijn uiteraard die van mijzelf. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

34 gedachten over “6x wat te doen in Yosemite Nationaal Park in West-Amerika”

  1. Zeker Dominique! Ik was voor mijn bezoek eigenlijk helemaal geen fan van Amerika, maar de natuur daar is zo mooi en divers 🙂

 1. Yosemite is zo mooi! Het is mij 2 jaar geleden gelukt om een plek te reserveren op een van de Pines campings in Yosemite Valley, maar wat was dat stressvol! Alles was binnen een paar minuten weg. Wil nog wel een keertje terug en dan een poging wagen bij een fcfs campground 🙂

 2. Wat een prachtige foto’s! Ik ben zelf in 2004 in Amerika geweest, maar toen had ik nog geen digitale camera en was ik een veel slechtere fotograaf dan nu. Als ik dit zo zie, dan moet ik terug om al dat moois beter vast te leggen!

 3. Yosemite is ook mijn favoriete nationale park. De natuur is er zo overweldigend. Helaas waren we er maar een dag, veel te kort natuurlijk voor z’on groot park. Ik wil dan ook graag nog een keer terug.

  1. Ik had me daar voor onze road trip ook een beetje op verkeken. We hadden gedacht dat we in de meeste parken 1 dag zouden zijn, in de Grand Canyon 2 maar ik ben blij dat we een flexibele planning hadden waardoor we overal wat langer konden blijven. En nog steeds heb ik plekken in Yosemite die ik (opnieuw) zou willen zien! 🙂

 4. Gaaf! Jolanda is er al eens geweest en is net zo enthousiast…we gaan dus zeker ook een keer met z’n tweeen. Wel even schrikken als er een hert met een death wish de weg oversteekt!

  1. Haha ja gelukkig rijd je niet zo heel snel door de bergen daar, maar ik kan me best voorstellen dat er wat files ontstaan als zo’n dier recht voor de auto springt en je hem niet kunt ontwijken!

 5. Ohh Yosemite! Ik heb echt zulke goede herinneringen aan dit park. Ik vond het er echt geweldig mooi! Nadat we al veel andere parken aan de westkust hadden bezocht kwamen we in Yosemite. Je zou denken als je al veel parken hebt gezien, je er na verloop van tijd wel genoeg van hebt, maar dat was absoluut niet zo! Daarnaast vond ik Yosemite ook weer compleet anders dan bv. Bryce, Zion of Arches en Monument Valley.

  1. Haha dat dacht ik van tevoren ook, dat je op een gegeven moment wel genoeg natuur hebt gezien. Maar ik verbaasde me er ook over hoe divers de natuur in West-Amerika is! 🙂

 6. Wow, wat ontzettend mooi!

  Jammer dat je zo vroeg moet zijn voor een plekje op een van de parkeerplaatsen. Kun je daarna nog voldoende leuke dingen te voet doen – of hoe werkt dat?

  1. Thanks Jenny! Het park is onwijs groot, dus je moet vanaf de meeste kampeerplaatsen nog wel naar Yosemite Valley rijden. In Yosemite Valley kun je de auto ergens parkeren (in de zomer: vechten en schreeuwen alsof je leven ervanaf hangt ;p) en vanaf daar naar verschillende wandelroutes lopen want de meeste trails beginnen vanaf daar 🙂 En de wandelroutes buiten Yosemite Valley zijn wel het beste met de auto te bereiken. Volgens mij rijden er wel shuttle busjes door het park, maar ik moet zeggen dat ik ze zelf niet heb gezien.

 7. ‘Een suïcidaal hert’, ha ha. Hé, maar die hangmat, heb je daar nou inderdaad in geslapen? Was het niet heel koud? Ik heb dat ooit op een klein eilandje in Venezuela gedaan en dat was nog best koud. Ik lag er met mijn rugtas en al in en heb toen voor geen meter geslapen (met name ook door het geluid van de wind in de palmbomen), maar het was wel heel bijzonder natuurlijk.
  Maar goed, terugkomend op Yosemite… Ik ben er nog nooit geweest. Het ziet er wel heel mooi uit!

  1. Normaal slaap ik erg goed in hangmatten, maar in Yosemite was het ‘s nachts ZO koud – had ik van tevoren niet verwacht. Bovendien werd ik ook steeds ongemakkelijker bij het idee dat er regelmatig beren over de kampeerplaats lopen, dus uiteindelijk ben ik na een paar uur bij mijn zusje in de wagen erbij gekropen haha ;p

 8. Ik vind het zo jammer dat ik nog nooit in Yosemite geweest ben! Het paste helaas niet in mijn twee roadtrips die ik al maakte in Amerika. Hoor wel dat het tegenwoordig echt super druk is, net als de andere parken in de VS trouwens. Maar ooit … gaat het er van komen!

  1. Het was inderdaad wel druk, maar als je de meer advanced trails neemt is het eigenlijk hartstikke rustig. Met name tijdens het tweede deel van onze watervallen-hike konden we de andere mensen op 2 handen tellen 🙂 Ik had inderdaad wel verwacht dat jij al in Yosemite was geweest, het is zeker een perfecte plek voor jou!

 9. Wat een plaatjes Jessica! Ik kan me voorstellen dat de afstanden in een park met zulke overweldigende natuur kunnen tegenvallen, gelukkig hadden jullie een paar dagen de tijd. Jeetje zeg, dat kampeerplekken zo vroeg al vol zijn.. echt meteen na het ontbijt verplaatsen dus hier!

  1. Haha yes, het gaat in de zomermaanden echt snel. En andere mensen vertelden me dat er zelfs mensen op de vuist gaan voor de laatste kampeerplaatsen ;p Het is ook mogelijk om van tevoren kampeerplaatsen te reserveren, maar zelfs dat schijnt best lastig te zijn voor de zomerperiode. Gelukkig is het de stress allemaal waard als je eenmaal een kampeerplaats hebt haha :p

 10. Ik was twee keer in West Amerika, twee keer wilde ik Yosemite National Park bezoeken en twee keer had ik geen tijd…. Maar gelukkig heb in in plaats hiervan zoveel mooie andere plekken gezien.

  1. Drie maal is scheepsrecht toch haha 😉 Het is in West Amerika inderdaad lastig kiezen, je hebt sowieso keuzestress als natuurliefhebber ;p Ik wilde graag Bryce NP and Moab nog bezoeken tijdens de road trip maar daar hadden we geen tijd meer voor. Next time!

 11. Nou ben ik wel heel erg nieuwsgierig hoe het in die hangmat is gegaan. Want het lijkt me inderdaad niet fijn om te weten dat er in de nacht een beer aan je komt snuffelen. Brrr. Of komt daar een apart blog over?
  Het is wel echt een prachtige reis die je gemaakt heb. Maar als jullie met jullie goede conditie de wandeling al zwaar vonden, dan moet ik deze maar aan mij voorbij laten gaan. hahah

  1. Je kunt altijd naar de eerste waterval lopen en vanaf daar beslissen of je de tweede helft wilt doen 😉 Het is inderdaad zwaar, maar als je het haalt is het absoluut de moeite waard! En ik heb het geprobeerd in de hangmat, maar het was ‘s nachts zo idioot koud (nooit gedacht) dat ik uiteindelijk na een paar uur maar bij mijn zusje in de auto ben gekropen ;p

 12. Gaaf zeg! Het is inderdaad belangrijk om goed op te letten met al die wilde dieren, het is echt een moment dat je hart even overslaat. Gave tips, Yosemite lijkt mij echt geweldig!

  1. Een van de mooiste parken in het westen van Amerika! En ja inderdaad, naast dat je natuurlijk geen dieren wilt aanrijden heb je ook meteen grote problemen met je huurauto en kun je de hele planning omgooien. Of in plaats van een hert springt er een beer voor de auto, brrr…

 13. Nog een paar maanden en ik ga het zelf zien. Helaas te laat voor kampeerplek in The Valley. Ik heb 1 nacht bij Hodgdin kunnen boeken maar dat is ook nog ca 1 uur van the valley. Ik vind het lastig om zo lang van te voren te plannen. We gaan met camper en ik wil erg graag op de bonnefooi. Ben wel beetje bang voor alle drukte maar goed we zoeken onze weg wel, van gebaande pad als ik er gek van word Lijkt me wel heel mooi en wil zeker min. 2 dagen daar zijn.

  1. Wij hebben ook niks van tevoren vastgelegd omdat we alles op de bonnefooi deden (en onze planning veranderde sowieso 10x per dag) dus het is zeker mogelijk 🙂 Wij namelijk wel het zekere voor het onzekere door een kamping ver van Yosemite Valley te gebruiken als overnachtingsplek, maar als je er vroeg genoeg bij bent moet dat wel goedkomen. In de vallei zelf overnachten gaat wat lastiger, omdat de meeste mensen daar wel meerdere nachten verblijven en de plekken dus minder snel wisselen. Maar als je rond 8 uur daar bent en alvast rondvraagt wie er vertrekt bij aankomst dan moet dat zelfs nog wel lukken! 😉

 14. Ik weet nog goed dat wij in Zambia ook al het eten in een boks moesten doen. Niet alleen om de apen maar ook voor de olifanten en nijlpaarden die eten komen zoeken. Wij mochten de tent ook pas uit als we extra goed hadden gekeken en een rainger zagen lopen. Een avond hadden we zelfs een luipaard aan de rand van het tentenkamp. Ook en een olifant in het tentenkamp.

  Wel goed om te lezen dat je ver van te voren moet boeken. Had helemaal niet gedacht dat het zo druk kan zijn. Hebben jullie trouwens ook wilde beren gezien.

  En die waterval is idd erg mooi 🙂

  1. Haha die verhalen over die apen van jou waren om te gillen ;p Maar je kunt inderdaad bij wilde dieren niet voorzichtig genoeg zijn, met name als ze gevaarlijk zijn zoals beren of jaguars. Jammer genoeg geen beren meer gezien!

 15. Wij hadden bedacht om twee dagen naar Yosemite te gaan, maar helaas ging dat niet door omdat we bestolen werden. Alle stress en het regelen kostte ons een dag en dus hadden we nog maar 1 dag over voor Yosemite. Toch kreeg ik er een onwijs wow-gevoel omdat ik er weer genoot na alle gedoe. Zo fijn! Ooit wil ik terug!

  1. Wat naar zeg, waar waren jullie bestolen? In het park zelf of daarvoor al? Wel fijn dat je er ondanks zo’n ervaring toch goede herinneringen aan hebt!

 16. Wauw, het lijkt me super indrukwekkend om daar een paar dagen te verblijven! Al zou ik die beren ook best eng vinden, zeker als je in een hangmatje slaapt. Maar wat een mooie natuur zeg!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *