Rivier-Bansko-in-Bulgarije

Wat te doen in Bansko in Bulgarije? Lekker veel tips!

Bansko in Bulgarije wordt steeds bekender onder digital nomads. Het leven is in dit Bulgaarse bergdorp goedkoop, het internet is snel en je zit zo in de bossen en de bergen (om te wandelen of te wintersporten). Bovendien is er een fijne community van expats en digital nomads. Het is dus niet gek dat Bansko in Bulgarije aan populariteit wint.

Dit artikel is handig voor iedereen die naar Bansko in Bulgarije gaat, maar is vooral gericht op Bansko voor digital nomads. Je vindt alles wat je wilt weten als je naar dit bergdorp in Bulgarije wilt komen.

oude-centrum-Bansko-Bulgarije

Alles wat je wilt weten over Bansko in Bulgarije

1. Co-workings in Bansko voor digital nomads

Voor een bergdorp met zo’n 10.000 inwoners is het bijzonder dat Bansko in Bulgarije meerdere co-workings heeft. Dit geeft al aan hoe populair Bansko bij digital nomads is én in de toekomst waarschijnlijk zal worden. Hoewel je prima thuis kunt werken in jouw appartement is het fijn dat er meerdere co-workings in Bansko zijn.

Co-workings zijn ideale plekken om gefocust te werken, maar ook om jouw netwerk uit te breiden. Vaak worden er evenementen, workshops en vrijdagmiddagborrels georganiseerd. Door te werken in een co-working breid je op een leuke en simpele manier jouw netwerk in Bansko uit.

Bloemen-Bansko-Bulgarije

Welke opties voor co-workings in Bansko zijn er?

1. Coworking Bansko

De meest bekende co-working is Coworking Bansko, ook wel “de oranje coworking” genoemd vanwege de opvallende oranje merkkleur. Coworking Bansko heeft internationaal gezien de meeste naamsbekendheid en daarom ook veel leden die tijdelijk in Bansko in Bulgarije zijn. Er zijn inmiddels meerdere locaties verspreid door Bansko waar je kunt werken. Coworking Bansko organiseert bovendien veel activiteiten en workshops voor de leden, waardoor je je nooit echt hoeft te vervelen als lid.

De oprichter Matthias heeft Bansko echt op de kaart gezet als digital nomad bestemming, onder andere met zijn jaarlijkse evenement Bansko Nomad Fest. Daarnaast wordt er momenteel een co-living in Bansko door hem gerealiseerd. Coworking Bansko is een prima plek om vrienden te maken en andere digital nomads te leren kennen. Over het algemeen vind ik de leden van Coworking Bansko wel iets meer gericht op feesten en vaak zijn het startende ondernemers en freelancers.

Kosten: €129 euro exclusief btw per maand / 1 dag gratis uitproberen

2. Altspace Bansko

Dit is mijn favoriete co-working in Bansko. Altspace heeft inmiddels 3 locaties. Ik vind de ruimtes van Altspace fijn ingedeeld, met verschillende soorten werkplekken en ruimtes. Of je nou de stilte wilt opzoeken of juist een beetje sociaal wilt zijn tijdens het werken: het kan allemaal. Er zijn aparte ruimtes als je een meeting hebt of moet bellen. De WiFi is altijd goed en zelfs als deze uitvalt is er een back-up WiFi waarmee je kunt verbinden. De co-workings zijn bovendien 24/7 open voor hun leden en er is gratis koffie en thee.

Daarnaast vind ik de mensen die de community van Altspace vormen erg fijn. De eigenaren Becky en Mark zijn super vriendelijk. Wekelijks worden er activiteiten zoals Game Night, etentjes en Vrijdagmiddagborrels georganiseerd. Ook organiseren leden van de community regelmatig evenementen en workshops. Veel ondernemers die bij Altspace zitten zijn doorgaans wat ouder en hebben al langere tijd hun eigen onderneming en/of reizen al een tijd. Al met al dus een fijne plek om andere ondernemers te leren kennen!

Kosten: €149 euro inclusief btw per maand / 1 dag gratis uitproberen / dagpassen en weekpassen zijn mogelijk

€15 euro korting via co-working app Croissant

Altspace biedt verschillende memberships aan, van een dagpas voor €15 euro tot een 3-maandenabonnement voor €390 euro.

Ik gebruik soms de app Croissant om te werken bij Altspace. Via Croissant kun je met één lidmaatschap gebruikmaken van co-workingplekken in heel wat steden. Je betaalt maandelijks een bedrag om uren te kopen, die je vervolgens kunt inzetten waar je maar wilt. Ik vind het erg fijn dat ik dus ook voor 2 à 3 uurtjes kan werken via Croissant. Altspace is vooralsnog de enige co-working in Bansko in Bulgarije die samenwerkt met Croissant. En extra fijn: via deze link krijg jij €15 euro korting op jouw eerste maand (en aangezien het goedkoopste abonnement €19 euro is, hoef je hier eigenlijk niet eens over na te denken toch?)

3. Nestwork Coworking

Nestwork is een vrij nieuwe coworking in Bansko die steeds populairder wordt. Nestwork heeft inmiddels ook 2 locaties. Het is een fijne co-working in het oude centrum van Bansko, met veel natuurlijk licht, snel internet en ergonomische stoelen. Deze coworking heeft wat meer de uitstraling van een kantoor dan de andere coworkings. Extra voordelen zijn de gratis koffie, thee en kluisjes waar je als lid gebruik van mag maken.

Kosten: 288 leva (€144 euro) inclusief btw per maand / 26 leva (€13 euro) voor een dagpas

Bansko-Bulgarije-Pirin-wandelen

2. Leuke lunchplekken en koffiezaken in Bansko in Bulgarije

 • The Snug is een gezellige koffiezaak met super vriendelijke eigenaren. De koffie is goed, de sfeer is relaxed en je kunt hier prima met je laptop zitten om te werken. Nog een pluspunt vind ik dat ze honden toestaan in de koffiezaak én dat ze hun fooien doneren aan Bansko Street Dogs.
 • Wake Up: een van de weinige koffiezaken in Bansko die vroeg open is. Deze koffiezaak zit vlak bij de gondola, dus een ideale plek om de dag te starten als je gaat wandelen of wintersporten. De koffie is goed en ze hebben lekkere snacks voor bij de koffie. Denk aan muffins, pain au chocolat en koffiekoeken (Danish pastry).
 • Coconut coffee & smoothies: je maakt me altijd blij met smoothie bowls en goede koffie, what else do you want? Bovendien hebben ze veel vegetarische en vegan opties. Jammer genoeg kun je hier niet binnen zitten, dus in de winter is dit vooral fijn voor een coffee to go. In de zomer kun je lekker zitten op de bankjes langs het riviertje bij de ingang.
 • Damyanitza Bar & Diner: een van mijn favoriete plekken om te lunchen in Bansko is Damyanitza, in het oude centrum. De flexibele menukaart voor de lunch varieert per dag, dus zo kun je altijd iets nieuws proberen. De prijzen zijn goed en de porties zijn groot. Een van mijn favorieten op de vaste menukaart is de geitenkaas salade.
 • Cafe Eliz: een fijne plek in het oude centrum om van een goede én goedkope koffie te genieten. Internet werkt hier ook prima, mocht je jouw mail even willen checken.
 • Le Petit Nicolas: als Nederlander ben ik nogal kieskeurig over brood – en heel eerlijk: in Bansko vind ik het brood niet geweldig. Gelukkig kun je bij Le Petit Nicolas terecht voor lekkere sandwiches en panini’s. De eigenaar Nicky heeft bovendien in Frankrijk gestudeerd en is gek op de Franse keuken. Dus je kunt hier goede croissants en lekkere taartjes verwachten.
 • The French Guy Cafe & Bakery is een ander fijn plekje in het oude centrum, niet ver van de kerk. Het Franse koppel van deze bakkerij maken echt heerlijke broden en andere lekkernijen. Denk aan foccacia, cacoa brood en zuurdesem. Je kunt hier bovendien gezellig zitten (binnen en in de tuin). Aanrader als je zin hebt in goed brood!
 • Le Petit Crêperie: een fijne plek voor pannenkoeken en koffie! Het personeel is erg vriendelijk, maar houd er wel rekening mee dat je alleen kunt afhalen; er zijn geen zitplekken.
Snug-koffiezaak-Bansko-Bulgarije
Acai-bowl-Bansko-Bulgarije
Eten-restaurants-Bansko-Bulgarije

3. Leuke restaurants in Bansko

 • Five M Restaurant & Bar: niet ieder restaurant in Bansko is geschikt om je laptop open te klappen en te werken. Gelukkig is dat bij Five M geen probleem. Qua prijzen iets hoger dan gemiddeld in Bansko, maar de sfeer is fijn en ze hebben een prima menukaart.
 • Hot Grill Bansko: voor een goede steak ga je hiernaartoe, maar verrassend genoeg zijn er ook een paar lekkere vegetarische en vegan opties, zoals de vegan burger en de vegan curry. Het personeel is hier onwijs vriendelijk (en dat kom je niet overal tegen in Bansko) en je kunt hier in de zomer lekker buiten zitten.
 • Mehana Chevermeto: mehana is het Bulgaarse woord voor een traditioneel restaurant. En een van mijn favorieten is Chevermeto in het oude centrum. Een prima en sfeervolle plek met vriendelijk personeel om de Bulgaarse keuken te proberen. Bovendien hebben ze hier veel vegetarische opties. Er is regelmatig live muziek, dus héél rustig is het hier niet. Je kunt zowel binnen als buiten zitten.
 • Mehana Lovna Sreshta: verderop in Pirin Street vind je nog een leuke mehana: Lovna Sreshta. Deze plek is een stuk rustiger en in de zomer kun je hier in de prachtige tuin zitten. Een van mijn favoriete gerechten is de vegetable pot met parlenka (Bulgaars brood).
 • Station Bansko by Tsakiris: niet te verwarren met het vorige restaurant. Station is een goede plek als je voor weinig geld een goede hap wilt hebben. Ook zijn ze een van de weinige plekken die rekening met vegetariërs en veganisten houden. Er is bijvoorbeeld een falafel/zuccini wrap met vegan saus (een van mijn favorieten). Bovendien zijn ze een van de weinige plekken die ook bezorgen.
 • 4 Directions family restaurant: een van mijn favoriete restaurants voor pizza’s in Bansko. Naast Bulgaarse gerechten hebben ze ook nog een aparte vegan menukaart, yay! Het personeel is vriendelijk en bovendien kun je het eten ook laten bezorgen.
 • The House: een van de weinige restaurants in Bansko die vrijwel het hele jaar open is. Sfeervolle plek en een uitgebreide menukaart. Mijn favorieten zijn de zwarte risotto en The House Salade.
Salade-restaurants-Bansko-Bulgarije
Eten-restaurants-Bansko-Bulgarije
Eten-restaurants-Bansko-Bulgarije

4. Leuke plekken voor drankjes en uitgaan in Bansko

Houd er rekening mee dat veel bars en clubs in Bansko in Bulgarije alleen tijdens het wintersportseizoen open zijn en in de zomerperiode zijn gesloten.

 • Danny’s Bar & Mexican Restaurant: een van de beste plekken om cocktails in Bansko te drinken is Danny’s Bar. Niet alleen de standaard cocktails staan op de menukaart: je hebt hier drankjes in alle soorten en maten. Ik heb hier zelfs eens een cocktail met blauwschimmelkaas op! Op dinsdagavond is het doorgaans Cocktail Night bij Danny’s en kun je cocktails voor 6 leva bestellen (dat is omgerekend €3 euro!).
 • Pivoteka Craft Beer Mountain Base: als je van speciaalbiertjes houdt zie je hier goed! Zowel Bulgaarse als internationale bieren worden hier geserveerd en verkocht.
 • Pirin 75: nog een fijne plek om cocktails te drinken in Bansko. Pirin 75 is het hele jaar open. Bovendien is dit een van de weinige plekken waar je binnen én buiten kunt zitten.
 • Amigo Pub: een gezellige plek in Bansko waar je kunt genieten van live muziekoptredens. Een prima start voor een avondje uit in Bansko!
 • Contrabar: een bar met een alternatief sfeertje. Een prima plek om op vrijdagavond drankjes te doen. Ze serveren ook eten, waaronder een prima vegan burger.
 • The Hub: een goede plek voor après ski; gezellig en goedkoop!
 • Jack’s House: ik kijk m’n ogen altijd uit in Jack’s House. Denk aan shotjes die in vuur en vlam staan, dansende mensen op de bar en ballonnen met lachgas. Dit is een van de gekste en gezelligste plekken om uit te gaan in Bansko.
 • Flash: voor een fancy clubgevoel zit je in Flash goed. Regelmatig komen nationale en internationale dj’s draaien in Flash.
 • The Club: een van de weinige clubs die het hele jaar open is én die je in het oude centrum van Bansko vindt. Hier wordt veel chalga, oftewel Bulgaarse volksmuziek, gedraaid. Je moet ervan houden, maar het is leuk om het sowieso een keer mee te maken.
Drankjes-Bansko-Bulgarije
Pivoteka-Bansko-Bulgarije-speciaalbiertjes
Drankjes-Bansko-Bulgarije
Uitgaan-Bansko-Bulgarije

5. Overnachten in Bansko

Wanneer je voor langere tijd in Bansko in Bulgarije verblijft kun je het beste een appartement huren. Appartementen in Bansko zijn erg goedkoop: je kunt al een studio vanaf €150 euro per maand huren! Mijn eerste appartement regelde ik via Bansko Nomad Apartments. Je betaalt een reservation fee van €20 euro. Als je niet voor het appartement wordt geaccepteerd (bijvoorbeeld omdat het al geboekt is) krijg je de reservation fee terug.

Ik heb inmiddels een fijn appartement met een goede ligging in Bansko voor €250 euro per maand. Dit komt omdat ik voor langere tijd huur, als je voor een korte tijd huurt ligt de prijs vaak wat hoger. Met name in het wintersportseizoen betaal je voor een 1-bedroom appartement al snel €400 euro per maand. Houd er ook rekening mee dat er bijna altijd nog extra kosten bijkomen, zoals de elektriciteit en de waterrekening. In de winter zal dit doorgaans hoger uitvallen dan in de zomermaanden (voor mij is dit €70-100 euro per maand in de winter). Check dus van tevoren wat er in de huurprijs is inbegrepen.

Appartementen vind je onder meer via de website Bansko Nomad Apartments of via Facebookgroepen zoals Who’s Up Bansko, The Bansko Notice Board en Bansko Social.

Kort(er) verblijf in Bansko

Tijdens mijn eerste bezoek aan Bansko in Bulgarije had ik voor 1 week een accommodatie nodig. Wanneer je slechts een paar dagen in Bansko in Bulgarije wilt blijven kun je beter een hotel boeken in plaats van een appartement. Er zijn vooralsnog geen hostels in Bansko, maar zelfs voor soloreizigers zijn de privékamers in hotels voor een goed budget te regelen. Een paar fijne plekken om te overnachten in Bansko in Bulgarije:

 • Fortuna Bansko: centrale en goede budgetlocatie in Bansko. Deze appartementen vind je aan de hoofdstraat bij de gondola, dus ideaal tijdens het wintersportseizoen.
 • Bansko Royal Towers: nog een goede accommodatie in Bansko tijdens het wintersportseizoen. Vanaf het balkon van de meeste appartementen kun je de gondola zien.
 • Apart Hotel Dream: meerdere vrienden van mij wonen (voor langere tijd) in Dream. De appartementen zijn prima en het personeel is erg vriendelijk. Bovendien sta je binnen een paar minuten bij de gondola en de bars, maar zit je wel in een rustig deel van Bansko.
 • Kralev Dvor Hotel: dit is een van de weinige fijne hotels die niet in het gondola-gebied staat. Ik overnachtte hier een week tijdens mijn eerste bezoek aan Bansko. Het is een fijne, rustige plek die tussen het oude centrum en de gondola ligt. Bovendien zijn de eigenaren super vriendelijk (ik werd constant getrakteerd op kersen uit de tuin) en de kamers zijn prima.
 • Avalon Hotel: wie op zoek is naar het community gevoel van een co-living zit hier goed. In Avalon Hotel vind je kamers en appartementen met eigen badkamers; de keuken deel je met de andere bewoners. Er zijn meerdere gemeenschappelijke ruimtes, een co-working om te werken en een sauna.    
 • Kempinski Hotel Grand Arena: als je jezelf wilt trakteren op wat meer luxe in Bansko zit je goed bij Kempinski. Je hebt hier onder andere zwembaden, een fitnessruimte en een spa waar je als gast gebruik van kunt makenEn binnen een paar minuten sta je bij de gondola.
 
Jessica-Bansko-wintersporten

6. Hoe kom je vanaf Sofia in Bansko in Bulgarije?

Van Sofia naar Bansko met de trein

Het is mogelijk om van Sofia naar Bansko te reizen met de trein. Realiseer je alleen wel dat dit een treinreis van 7(!) uur is, omdat je door de bergen reist en je moet overstappen. Bulgarije heeft een prima treinnetwerk, maar eigenlijk moet je helemaal niet met de trein van Sofia naar Bansko willen reizen.

Alexander-Nevski-kathedraal-sofia-Bulgarije

Met de bus van Sofia naar Bansko

Een betere manier om van Sofia naar Bansko te reizen is met de bus. Een busreis van Sofia naar Bansko duurt zo’n 2,5 uur. De busmaatschappijen die frequent tussen Sofia en Bansko rijden zijn Union Ivkoni en Traventuria. Je kunt een ticket kopen bij de chauffeur/het busstation, maar het is ook mogelijk om van tevoren een busticket online te regelen. Via BusExpress en BusBud kun je het merendeel van de vertrek- en aankomsttijden checken, de prijzen van tickets zien en een busticket kopen. Gemiddeld is een busticket van Sofia naar Bansko €10 euro.

Traventuria rijdt vaak ook (in de wintermaanden) vanaf Sofia Airport terminal 2 naar Bansko. Deze rit kost zo’n €15 euro per persoon. Ze hebben ook privé transfers. Bekijk op de website welke tijden er beschikbaar zijn.

Let op: check van tevoren bij welke busmaatschappij jij een ticket hebt geboekt! De bussen van Union Ivkoni vertrekken vanaf Central Bus Station in het centrum van Sofia. De bussen van Traventuria vertrekken vanaf Bus Station Zapad-Ovcha, in het zuidwesten van Sofia.  

Lees ook: leuke tips voor Sofia, de hoofdstad van Bulgarije

Van Sofia naar Bansko met een huurauto

Tot slot kun je ook van Sofia naar Bansko in Bulgarije reizen met een huurauto. Je kunt dit het beste regelen via Sunnycars. Sunnycars heeft namelijk meerdere partijen waarmee ze samenwerken, zodat je veel keuze hebt. Bovendien kom je ter plekke niet voor onverwachte kosten te staan. Je huurt een auto bij Sunnycars namelijk voor een all-in prijs, waar verzekeringen en extra kosten bij zijn inbegrepen. Voor de beste deals regel je de huurauto ruim van tevoren. De last minute prijzen voor huurauto’s zijn soms 3 keer hoger dan wanneer je een paar maanden van tevoren boekt.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

7. Wat te doen in Bansko en de omgeving?

Zowel in de zomer als in de wintermaanden is er genoeg te doen in Bansko in Bulgarije. Hier vind je wat inspiratie om jezelf te vermaken in Bansko en de omgeving:

1. Wintersporten: van december tot en met april komen de meeste mensen naar Bansko om te skiën of snowboarden. Heb je wintersportspullen nodig? Bij TSAKIRIS Ski & Snowboard kun je voor prima prijzen goede spullen huren. Je zit dan vlak bij de gondola die je naar de pistes brengt. Wanneer je voor meerdere dagen huurt krijg je korting. Je kunt hier ook lessen boeken als je dat wilt.

wintersport-Bansko-Bulgarije
Snowboarden-Bansko
wintersport-Bansko-Bulgarije

2. Wandelen in Pirin Nationaal Park: vanaf de Vichren Hut kun je meerdere trails volgen. Sneeuwschoenen huur je voor 20 leva per dag (€10 euro) als je in de wintermaanden wilt wandelen.

wandelen-Pirin-Nationaal-Park-Bulgarije
Winterwandelen-Pirin-Bansko
Uitzicht-bergen-Pirin-bij-Bansko-Bulgarije
Uitzicht-op-Vihren-Peak-vanaf-Todorka-Bansko

3. Free Walking Tour Bansko: je doet in principe gratis mee met deze interessante stadswandeling, maar een donatie aan de gids wordt wel gewaardeerd. Kijk op de website wanneer de eerstvolgende wandeling is.

Traditionele-huizen-Bansko-Bulgarije

4. Relaxen in de hot springs: mijn favoriete plekken zijn Regnum in Banya (40 leva / €20 euro), Villa Victoria in Banya (15 leva / €7,50 euro) en Alpha Spa in Dobrinishte (15 leva / €7,50).

Hot-springs-Bansko-Bulgarije-Victoria

5. Schaatsen: Bansko heeft een prima ijsbaan aan Pirin Street. Entree voor 2 uur en schaatsen huren voor volwassenen is 38 leva (€19 euro).

6. Bowlen: in het Strazhite Hotel vind je een bowlingcentrum. Per game betaal je 20 leva per persoon (€10 euro).

7. (Aerial) yoga: bij Lotus Vibe kun je yogalessen en lessen aerial yoga volgen. 17 leva per les (€8,50 euro).

Aerial-yoga-Bansko-Bulgarije

8. Raften: in de buurt van Bansko kun je wildwaterraften in de zomer. Tours zijn €40-50 euro per persoon.

9. Rilaklooster bezoeken: het Rilaklooster is een van de mooiste bezienswaardigheden in Bulgarije. Het staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Rilaklooster kun je gratis bezoeken, enkele musea en de toren hebben wel een kleine entreeprijs. Vanaf Bansko is het 1,5 uur rijden naar dit klooster (95 kilometer).

Lees ook: het Rilaklooster bezoeken, een van de mooiste plekken in Bulgarije

Rilaklooster-uitje-vanuit-Bansko-Bulgarije

10. ATV Tours: een avontuurlijke manier om de omgeving van Bansko te ontdekken is met een quad, oftewel een ATV. Met deze quads kun je over ruig terrein rijden, super leuk! De quads van Bansko ATV zijn van goede kwaliteit en ze brengen je naar mooie plekken in de bergachtige omgeving. Een safari van 1 uur met 1 rijder is 120 leva (€60 euro), met 2 mensen op een quad is het 150 leva (€75 euro).

quad-rijden-bansko-bulgarije
atv-tour-bansko-bulgarije

11. Wandelen met honden van Bansko Street Dogs: een van mijn favoriete bezigheden in Bansko in Bulgarije is tijd doorbrengen met de honden van Bansko Street Dogs. Enkele keren per week doe ik hier vrijwilligerswerk. Dat varieert van het asiel opruimen en poep scheppen tot wandelingen maken en donaties werven door evenementen. Als je in Bansko bent, maak dan zeker een stop bij het asiel. De honden vinden het altijd leuk om te knuffelen of een wandeling te maken! Het asiel zit in de buurt van Bansko Town Park (bij Moderator).

Puppies-Bansko-Bulgarije-Bansko-Street-Dogs
Bansko-Street-Dogs-Jessica

12. Wijnproeverijen in Melnik: ten zuiden van Pirin Nationaal Park ligt een wijngebied genaamd Melnik. Melnik is het kleinste dorp van Bulgarije, maar toch wordt het drukbezocht dankzij de vele wijngaarden die je hier vindt. Verschillende wijngaarden bieden tours en wine tastings aan. Vanaf Bansko is het ongeveer 1,5 uur rijden (100 kilometer).

Melnik-dagtrip-vanuit-Bansko

13. Paintballen: in de buurt van Pirin Golf bij Bansko vind je een plek waar je kunt paintballen. Het is wel handig om een groep van minimaal 8 personen te hebben, zodat je met teams van 4 personen kunt spelen. Wij betaalden 30 leva (€15 euro) voor 4 à 5 spellen, afhankelijk van het aantal balletjes dat je gebruikt per ronde. Als je meer spellen wilt doen kun je extra balletjes bijkopen voor zo’n 10 leva (€5 euro).

Jessica-paintballen-Bansko

14. Summer Fun Park bij Banderitza: wanneer je met de lift van Bansko naar boven gaat kom je uit bij Banderitza. Dit is in de winter het startpunt voor de wintersport. In de zomer vind je hier een funpark met onder andere een lange waterglijbaan en springkussens voor kinderen. De glijbaan schijnt met een lengte van 400 meter de langste in Europa te zijn (15 leva, €7,50 euro).

15. Zonsopkomst vanaf Razlog Observation Tower: een goede plek om de zonsopkomst over Bansko te zien is de observatietoren in het nabijgelegen Razlog. Via een trappenpad klim je in ongeveer 10 minuten naar boven. Onderweg leer je meer over de natuur van dit gebied en Bulgarije in het algemeen. Zoek van tevoren uit hoe laat de zon opkomt, bijvoorbeeld via de app LunaSolCal, en klim ongeveer 20 minuten van tevoren naar boven toe.

Zonsopkomst-vanaf-Razlog-Observation-Tower-Bansko

8. Overige tips voor Bansko

Nog wat handige tips en adresjes voor Bansko in Bulgarije:

 • Wasserette: als jouw appartement geen wasmachine heeft kun je jouw vieze was naar Laundry FENIKS brengen. Je kunt het de dag erna weer ophalen of extra betalen om het dezelfde dag op te halen.
 • Sportscholen: er zijn meerdere sportscholen in Bansko. Ik vind Fitbox in het oude centrum erg fijn, mede dankzij het mooie uitzicht op de bergen. Zoek je liever een sportschool in het gondola-gebied? Dan is Fenix Fitness een prima plek.
 • Supermarkten: Billa is de grootste supermarkt in Bansko. Ook Grosh is een fijne supermarkt, vooral omdat ze redelijk wat vega-opties hebben. In het gondola-gebied vind je meerdere Aldo-supermarkten en tot slot vind je vrijwel door het hele dorp kleine buurtsupermarkten. In het dorp Razlog (zo’n 5 kilometer verderop) vind je ook nog een Lidl.
 • Internationale dokter: je hebt het natuurlijk liever niet nodig als je in Bansko bent.. Maar mocht je een dokter nodig hebben, dan kun je terecht bij de dokter in Public Medical Center (niet ver van de Billa). Deze vrouw kan wat nors zijn, maar ze spreekt prima Engels en helpt je goed. Houd er rekening mee dat je voor een doktersbezoek 30-40 leva (€15-20 euro) in cash afrekent.

Blijf op de hoogte van events in Bansko in Bulgarije

Bansko in Bulgarije heeft een goede expat & nomad community. Daardoor zijn er altijd wel evenementen waar je bij kunt aansluiten om mensen te leren kennen. Denk aan een pubquiz, Salsa Night of een Paint & Wine Night. De meeste evenementen worden gedeeld via de Facebookgroepen The Bansko Notice Board en Who’s Up Bansko.

Lees ook: wintersport in Bulgarije – 3 plekken om te bezoeken

Bansko-Bulgarije

Dit is alles wat je wat mij betreft moet weten over Bansko in Bulgarije. Heb jij al zin gekregen om dit bergdorp als jouw uitvalsbasis te gebruiken? Dan hoop ik dat je iets aan deze tips hebt! Laat het gerust weten als je nog vragen hebt, via de reacties hieronder of door een mail te sturen naar jessica@cornersoftheworld.nl.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *