Budgetvriendelijk Amerika: tips om geld te besparen

Wat is Amerika een heerlijk land om een rondreis te maken. De eindeloze wegen waar je midden op de dag een dansje kunt doen, zó rustig is het. De vrijheid. De machtige natuurlandschappen, die mij keer op keer kriebels in mijn buik gaven. De relaxte sfeer in de steden. De vriendelijkheid en behulpzaamheid van de mensen. Maar aan dat toffe avontuur hangt wel een prijskaartje. Ik denk dat Amerika waarschijnlijk het duurste land is waar ik tot nu toe ben geweest. Hier volgen gelukkig een aantal tips om geld te besparen tijdens een budgetvriendelijke reis in Amerika!

Lees ook: voorbereid op reis naar Amerika – alles wat je moet weten voor vertrek

budgetvriendelijk-amerika-tips

1. Loyaliteit wordt beloond

Amerikanen houden van hun loyalty programma’s. Zo kun je bij verschillende supermarkten zoals Safeway en Walmart een loyalty card aanvragen. Die kortingen kunnen soms best hoog oplopen. De kaart kun je vaak simpelweg aanvragen wanneer je de eerste keer jouw boodschappen gaat afrekenen.

2. Ook het delen van jouw ervaring zorgt voor korting

Bedrijven willen graag dat mensen een review met hun (positieve) ervaring delen. Mensen zijn echter over het algemeen best lui en doen dat niet zomaar. Maar wel voor een lekkere korting!

Met name restaurants spelen hier slim op in. Zo zijn wij tijdens onze rondreis meerdere keren gaan eten bij de ketens Dennys en RA Sushi (best sushi ever!). Op de kassabon delen ze een link waar je jouw review kunt delen én een kortingscode ontvangt voor jouw volgende bezoek bij het restaurant. Dit kan echt tientallen dollars schelen, dus dit is zeker de moeite waard! Check dus altijd even op de bon of ze zulke acties hebben of vraag het aan een van de medewerkers.

budgetvriendelijk-amerika-tips

3. Groupon is jouw nieuwe beste vriend

Groupon bestaat ook in Europa, maar ik heb het idee dat Amerikanen niets meer ondernemen zonder eerst de kortingsacties op Groupon te hebben bekeken. Deze website is namelijk ideaal als je voor een mooie prijs activiteiten of tours in Amerika wilt regelen.

Zo gingen wij onder andere naar een schietbaan en maakten wij een toffe boottocht bij San Diego – voor de helft van de prijs! Sterker nog: toen we van tevoren om meer informatie vroegen raadden de bedrijven ons aan om ook nog even op Groupon te kijken. Ook voor buitenlanders is Groupon heel gemakkelijk te gebruiken. Als je de app van Groupon downloadt hoef je bovendien niets uit te printen; wel zo fijn als je op reis niet altijd een printer bij de hand hebt.

Lees ook: 13x wat te doen in San Francisco in Amerika

budgetvriendelijk-amerika-tips

4. Goedkope taxi in de steden

De meeste mensen huren een auto voor hun rondreis in Amerika. Maar het rijden in steden zoals Los Angeles of San Francisco kan soms echt een hel zijn. Bovendien zijn er allerlei gekke regels verbonden aan het parkeren. Zo moeten de banden in San Francisco bijvoorbeeld naar de stoep zijn gedraaid, anders krijg je een boete. En wij kregen een boete in Los Angeles voor het feit dat de neus van de auto naar de verkeerde kant stond geparkeerd.

Gebruik dus diensten zoals Uber en Lyft in de steden, in plaats van de eigen auto. Deze diensten werken hetzelfde als reguliere taxi’s, behalve dat je de taxi bestelt via een app. Je kunt er bovendien voor kiezen om een privétaxi te gebruiken, maar ook om jouw rit met anderen te delen. De kans bestaat dus dat je onderweg iemand moet ophalen, maar daardoor zijn jouw kosten ook weer minder. Gemakkelijk én goedkoop: voor een rit van Koreatown naar Venice Beach – een rit van ongeveer een uur – betaalden mijn zusje en ik samen zo’n $10 dollar.

budgetvriendelijk-amerika-tips

5. Freebie time!

In Amerika zijn bedrijven gelukkig gul; er worden namelijk regelmatig freebies gegeven. Dit kan iets op straat zijn (bij de Santa Monica Pier in Los Angeles wordt altijd wel iets uitgedeeld), maar ook bijvoorbeeld in restaurants. Bestel bijvoorbeeld 1 glas drinken – ook al ben je met een hele groep – want deze mag je bijna overal gratis navullen, hoe vaak je maar wilt.

budgetvriendelijk-amerika-tips

6. Koop een koelbox

Ideaal voor de mensen die gaan road trippen in Amerika. Wij kochten voor $15 dollar een koelbox en konden daar onder andere onze drankjes, maar ook de spullen voor het ontbijt of de lunch in bewaren.

Lees ook: een rondreis in West-Amerika – inspiratie voor reisroutes

7. En een waterkoker is ook ideaal

De waterkoker konden we enkel in hotels gebruiken, maar ook deze heeft ons veel geld bespaard. Een waterkoker heb je al voor $10 dollar en wij hebben er meerdere keren noedels of soep mee klaargemaakt. Als je dat een paar keer doet tijdens een maand rondreizen in Amerika scheelt dat toch behoorlijk veel geld in vergelijking met iedere dag uit eten gaan.

budgetvriendelijk-amerika-tips

8. Huur geen duur navigatiesysteem

Het huren van een navigatiesysteem is ont-zet-tend duur: volgens mij konden wij een navigatiesysteem voor een paar honderd euro huren, voor een maand. Gelukkig konden wij er via-via een meenemen en dat kostte ons gelukkig hooguit een paar biertjes. Je kunt natuurlijk ook ouderwets met een wegenkaart rijden, maar die zijn niet altijd up-to-date, dus dat kan nog wel eens fout gaan. Via blogger Marieke ontdekte ik de fijne app HERE WeGo. In deze app kun je per staat de wegenkaarten downloaden, die je vervolgens offline kunt gebruiken om je overal naartoe te navigeren. Ideaal!

budgetvriendelijk-amerika-tips

9. Gedeelde pas om de nationale parken te bezoeken

De Annual Pass die je nodig hebt om de nationale parken van Amerika te bezoeken kun je voor $80 dollar kopen. Meestal doen mensen dit bij de entree van het eerste park dat zij bezoeken. Een goedkoop alternatief is de pas van tevoren kopen, bijvoorbeeld via Marktplaats. Deze worden vaak voor €35 tot 45 euro aangeboden. Je mag namelijk twee eigenaren op de kaart vermelden, maar slechts één persoon hoeft aanwezig te zijn. Let er wel altijd goed op tot wanneer de kaart geldig is: de pas is namelijk een jaar geldig. Dit kun je bovenaan de pas checken: in de maand van aanschaf is een gaatje geknipt.

Lees ook: to hell and back – hiken in de Grand Canyon in Amerika

budgetvriendelijk-amerika-tips

10. Download de National Parks app

Een van de fijnste apps tijdens onze rondreis door Amerika vond ik de National Parks app. Deze app kun je offline gebruiken en voorziet je van tips over overnachtingsmogelijkheden en informatie over wandeltochten in de nationale parken van Amerika.

Lees ook: 25 mooie plekken in Amerika voor op jouw bucketlist

budgetvriendelijk-amerika-tips

11. Liever geen auto huren onder de 25 jaar

Een van onze grootste kosten voor de rondreis in Amerika was…. de underage fee voor het huren van de auto. Dit is een extra prijs die bovenop de huurprijs komt als geen van de bestuurders ouder is dan 25 jaar. En laat ik toevallig nog nét 24 jaar zijn op het moment dat we deze rondreis gingen maken. Door deze “idiote” kosten schoot de huurprijs van de auto dus ineens van €800 naar 1500 euro. Dit is niet zozeer iets waar je wat aan kunt doen, maar het is zeker handig om erop te letten!

budgetvriendelijk-amerika-tips
budgetvriendelijk-amerika-tips

12. Goedkope vluchten naar Amerika met WOW Air

Bij WOW Air moet je niet zijn voor luxe of überhaupt comfort, wel voor hele aantrekkelijke prijzen voor vliegtickets naar Amerika. Met deze IJslandse vliegmaatschappij vlieg je voor de beste prijzen van Europa naar Amerika en terug. Meestal maak je een tussenstop in de hoofdstad Reykjavik. Soms kun je al voor €300 euro retour naar bijvoorbeeld Miami, New York of San Francisco vliegen!

Houd er rekening mee dat alle extra’s geld kosten. Denk aan het inchecken van een grote koffer of backpack, het eten en drinken aan boord (ik betaalde $4 dollar voor een blikje Fanta) en het uitkiezen van jouw stoel. Ook zijn er geen televisies aan boord, waardoor je jezelf op een andere manier moet vermaken. Kijk bijvoorbeeld een film op jouw laptop, lees een boek of neem een reisspelletje mee. Of droom lekker weg bij al het moois dat je gaat zien/hebt gezien in Amerika!

Lees ook: eerste hulp bij backpacken #3 – goedkope vliegtickets vinden

13. Extra tip!

Een kleine update, want Co van de reisblog Op Reis Met Co kwam nog met een hele goede tip die niet in het rijtje mag ontbreken: neem jouw ANWB pas mee. Als je deze niet hebt kun je die voor €15 euro aanvragen. Bij veel restaurants en hotelketens krijg je namelijk AAA-korting (de Amerikaanse ANWB), wat vaak neerkomt op 10-15%. Daar kun je behoorlijk veel geld mee besparen!

Ik schrijf wel vaker over budgetvriendelijk reizen, maar deze tips zijn specifiek voor een rondreis door Amerika. Ben je wel eens in Amerika geweest en heb je zelf nog een geweldige tip? Deel het hieronder in een reactie, zodat zo veel mogelijk mensen betaalbaar van Amerika kunnen genieten!

Reacties via Facebook account

comments