grand-canyon-usa

To hell and back: hiken in de Grand Canyon in Amerika

“Ik kan niet meer, laat mij hier maar achter en red jezelf”. Mijn zusje ploft neer op het oranje zandpad en gaat liggen. Het is doodstil. De enige geluiden die we horen zijn onze zware ademhaling na de stevige klim en het suizen van de roofvogels die naar beneden duiken, op zoek naar eten. Niet veel later cirkelen ze boven ons, alsof ze hun volgende prooi al op het oog hebben. Ik ga naast mijn zusje op de grond zitten. Gefrustreerd veeg ik mijn voorhoofd af met de binnenkant van mijn arm. Ik lijk wel een oorlogskrijger, met die oranje strepen over mijn gezicht. Waarom wilde ik ook alweer per se deze wandeltocht maken? M’n ogen prikken. Zweet, zonnebrandcrème en zand hebben zich vermengd tot een vieze laag die mijn hele lichaam bedekt.

Lees ook: 25 mooie plekken in Amerika voor op jouw bucketlist

grand-canyon-usa

Al zeker een uur zijn we niemand meer onderweg tegengekomen. Ineens hoor ik geritsel achter me. Twee nieuwsgierige ogen kijken me aan. Enigszins bloedlustig. Of verbeeld ik me dat gewoon? Zou de hitte me dan toch naar het hoofd zijn gestegen? Een eekhoorn.. Hij lijkt op het punt te staan om op mijn rugzak te springen. Twee eekhoorns… Vijf eekhoorns… “Kom op, we gaan gewoon door. We gaan het redden”, zeg ik tegen mijn zusje. Zelfverzekerder dan dat ik eigenlijk op dit moment ben.

grand-canyon-usa

De Grand Canyon ontdekken

Ik weet het; bovenstaande tekst klinkt haast als een script van een horrorfilm, of niet? Maar op dat moment voelde de wandeltocht (South Kaibab Trail) die we maakten in de Grand Canyon daadwerkelijk zo. “The return of the squirrels” of “The sisters who never came back out of the canyon” zouden best toepasselijke titels voor onze situatie zijn. Het was een tocht van letterlijke én figuurlijke hoogte- en dieptepunten, maar een bezoek aan de Grand Canyon was hoe dan ook een belevenis. Laat ik bij het begin beginnen en jullie wat tips geven voor een onvergetelijke tijd in de Grand Canyon!

grand-canyon-usa

Wist je dat…

– de Grand Canyon een nationaal park is en je dus een entreeprijs moet betalen? Deze is 30 dollar voor een wagen inclusief passagiers. Je mag het park dan 7 dagen bezoeken.

– het handiger is om een jaarpas te kopen als je meerdere nationale parken in Amerika bezoekt? De America the Beautiful – National Park Annual Pas is onder andere te koop bij de entrees van de nationale parken voor 80 dollar.

– je deze jaarpas kunt delen? Er mogen namelijk twee eigenaren op de pas worden vermeld en slechts één eigenaar hoeft aanwezig te zijn bij een bezoek. Je kunt bijvoorbeeld een jaarpas van iemand overkopen of jouw pas naderhand doorverkopen voor de helft van de prijs!

– je vrij veel dieren kunt spotten in de Grand Canyon? Tijdens het wandelen kom je ongetwijfeld adelaars, gieren en andere vogels tegen in de lucht. Ook eekhoorns worden regelmatig gespot op de wandelpaden. Pas op dat ze niet plotseling in je tas gaan rondsnuffelen! Een van de meest bijzondere dieren om te spotten vond ik toch wel de muildierherten met de gigantische geweien. Deze kun je met wat geluk bij zonsopgang en zonsondergang langs de weg, aan de rand van het bos, tegenkomen.

Lees ook: budgetvriendelijk Amerika – tips om geld te besparen

grand-canyon-usa

Wandelen in de Grand Canyon

Er zijn verschillende manieren om de Grand Canyon te ervaren. Zo kun je bijvoorbeeld een meerdaagse rafttocht op de Colorado rivier maken. Of door de canyon vliegen met een helikopter. Maar de meest populaire manier om de Grand Canyon te ontdekken is toch wel via een wandeltocht. De twee wandeltochten die mijn zusje en ik hebben ondernomen zijn de South Rim Trail en de South Kaibab Trail.

Gemakkelijke route: South Rim

De Grand Canyon is aan beide zijden van de canyon te bezoeken: de South Rim en de North Rim. Doordat de North Rim minder toegankelijk is en minder faciliteiten heeft is deze niet zo populair bij dagtoeristen. De meeste mensen bewonderen de Grand Canyon vanaf de South Rim. Hier vind je ook Grand Canyon Village, waar je onder meer een bezoekerscentrum, wat hotels, een supermarkt en enkele restaurants kunt vinden.

Als je wilt kun je zo’n 20 kilometer langs de rand van de canyon lopen via de South Rim Trail. Het grote voordeel is dat er geen hoogteverschillen zijn en het wandelpad goed begaanbaar is. Geschikt dus voor wandelaars van ieder niveau. Bovendien kun je de wandeling zo lang maken als je zelf wilt. Mocht je maar een uur de tijd hebben, dan kun je alsnog zien hoe machtig mooi de Grand Canyon is via de South Rim. Het grote nadeel is natuurlijk dat het hier behoorlijk druk kan zijn, met name in de zomerperiode.

grand-canyon-usa
grand-canyon-usa

Tips South Rim

– Neem een selfiestick mee zodat je zo veel mogelijk mensen van de afgrond kunt slaan als ze jouw foto verpesten. Just kidding jongens! Maar houd er wel rekening mee dat het behoorlijk druk kan zijn en dat veel mensen gewapend zijn met selfiesticks. Het is daarom verstandig om vroeg in de ochtend of juist rond etenstijd naar de South Rim te gaan. Wij bezochten de South Rim aan het einde van de middag en ik vond het verrassend rustig. De grote tourbussen waren alweer vertrokken en de meeste mensen waren al aan tafel aangeschoven.

grand-canyon-usa

– Er rijdt een gratis shuttle bus langs de South Rim, het Visitor Center en de Market Plaza. Je kunt bijvoorbeeld de bus pakken naar een mooi uitzichtpunt en vanaf daar terug wandelen. Yaki Point is een fijne plek om van de zonsondergang te genieten. Houd wel rekening met de vertrektijden van de bus, want kort na zonsondergang rijdt de laatste bus rond.

grand-canyon-usa
grand-canyon-usa

– De beste plek om je auto of camper achter te laten is de parkeerplaats bij het Grand Canyon Visitor Center. Bovendien vind je langs de Desert View Drive diverse plekken waar je de auto kunt stoppen om van het uitzicht te genieten en eventueel een stuk te wandelen.

grand-canyon-usa

Zware route: South Kaibab Trail

Mijn zusje en ik wilden niet alleen de Grand Canyon zien, we wilden het erváren. Onderdeel worden van zo iets groots. Ons oorspronkelijke idee was om kampeerspullen te huren en in de canyon te overnachten, maar vanwege de aanvraag van een toestemmingsbewijs (een permit) hebben we dat plan laten varen.

Het volgende plan: wandelen naar Skeleton Point, een stop in de canyon op de South Kaibab Trail. Ons werd verteld dat wij – twee jonge en gezonde meiden – dat prima als dagtocht konden doen. De South Kaibab Trail wordt normaal gesproken gebruikt om helemaal naar de Colorado rivier te wandelen, daar te overnachten en vervolgens via de Bright Angel Trail of de North Kaibab Trail weer naar boven te wandelen. De totale lengte van onze tocht zou ‘slechts’ 10 kilometer zijn: 5 kilometer naar beneden en weer 5 omhoog. “Doen we wel even”, dachten mijn zusje en ik.

grand-canyon-usa
grand-canyon-usa

Om maar even met de deur in huis te vallen: “even 10 kilometer wandelen” bestaat niet in de Grand Canyon. Hoe meer je afdaalt, hoe meer de temperatuur oploopt. Ik denk dat veel mensen – inclusief wij – dat best wel onderschatten. Wij hadden 2,5 liter water per persoon mee en dat vond ik maar net voldoende. Bovendien hadden wij geluk dat het enigszins bewolkt was toen wij naar boven wandelden. Aan het begin van deze route staat een waterbron, maar op de route zelf heb je geen drinkpunten, dus houd daar rekening mee!

grand-canyon-usa
Zoek de eekhoorn op deze foto!
grand-canyon-usa
grand-canyon-usa
grand-canyon-usa

Tips South Kaibab Trail

– Ga van tevoren bij het Grand Canyon Visitor Center langs om een wandelkaart te halen en eventueel extra informatie te vragen.

– Neem voldoende water mee. Mijn zusje en ik hadden allebei 2,5 liter water mee en dit was voor ons nét voldoende. Bij het begin van de route staat een drinkpunt, maar onderweg kom je niets tegen. Je kunt beter te veel water bij je hebben dan te weinig…

– Hetzelfde geldt voor eten. Onderweg kom je geen eetkraampjes tegen en je hebt echt wel wat meer nodig dan één energiereep om deze wandeling te maken.

– Vergeet ook niet de zonnebrandcrème in te pakken. Zelfs als het bewolkt is kun je hier gemakkelijk verbranden. Er is immers niet veel schaduw.

Lees ook: rondreis – inspiratie voor een toffe reisroute in West-Amerika

– Ons werd verteld dat Skeleton Point het laatste punt op de South Kaibab Trail is dat je binnen één dag kunt bezoeken. Daal je nog verder af, dan moet je eigenlijk wel overnachten in de canyon. Dit heeft te maken met de stijgende temperatuur en het hoogteverschil. Desondanks zijn er toch mensen die proberen om in één dag naar beneden en weer naar boven te gaan. Het verbaast me dan ook niks dat er regelmatig mensen gered moeten worden in de canyon…

– De wandeling naar Skeleton Point en terug is zo’n 10 kilometer en duurt 4 tot 6 uur. Wij zijn meerdere keren gestopt om wat te eten of om foto’s te maken en wij waren binnen 5 uur weer boven. Maar ja, het was dus wel best intens. Wil je een minder zware wandeling maken op de South Kaibab Trail? Je kunt ook tot Ooh Aah Point! wandelen (ongeveer 3 kilometer heen en terug) of omkeren bij Cedar Ridge (zo’n 5 kilometer heen en terug).

grand-canyon-usa
Het uitzicht vanaf Ooh Aah Point.

– Er is nog een andere wandelroute die naar de Colorado rivier loopt: de Bright Angel Trail. De start van deze route is ook te vinden aan de South Rim. De wandeling schijnt qua kilometers iets langer, maar qua hoogteverschillen iets minder zwaar te zijn. Bovendien vind je onderweg verschillende drinkpunten waar je ook jouw flessen bij kunt vullen.

grand-canyon-usa
Bright Angel Trail van bovenaf.

Extra tip voor hiken in de Grand Canyon

Ik schreef eerder al een artikel over handige spullen voor op reis. Een van mijn favoriete reisspullen is een drinkrugzak, bijvoorbeeld van Camelbak. Ik heb er zelf een van 3 liter en deze neemt zo weinig ruimte in beslag – in vergelijking met twee grote flessen water -, heerlijk. Bovendien zit je niet met talloze lege flessen opgescheept tijdens de reis. Echt een aanrader als je langere wandelingen gaat maken!

handige-reisspullen

Kamperen in de Grand Canyon

De bekendste en meest populaire kampeerplaats in de Grand Canyon is Mather Campground. Deze plaatsen worden, met name in de zomer, al maanden van tevoren gereserveerd. De kampeerplaatsen liggen namelijk vlak bij de Market Plaza, de douches en de South Rim.

Wil je – net als wij – wat flexibeler reizen tijdens een road trip door West-Amerika? Dan is Desert View Campground een goede optie. Je betaalt 12 dollar voor een kampeerplaats (juli 2016) in het oosten van het nationale park. Houd er rekening mee dat er alleen toiletten op de kampeergrond zijn, geen douches. Bovendien is het vanaf de kampeerplaats nog een half uur rijden naar het Visitor Center en de Market Plaza. Voordeel is wel dat je langs deze Desert View Scenic Drive verschillende uitkijkpunten tegenkomt waar je het uitzicht met veel minder mensen deelt.

Lees ook: voorbereid op reis naar Amerika – alles wat je moet weten voor vertrek

grand-canyon-usa

Laat hieronder een berichtje achter als je nog vragen hebt of juist tips wilt delen over de Grand Canyon!

In dit artikel vind je een affiliatelink. Dit betekent dat ik een kleine vergoeding ontvang als jij iets via Bol.com bestelt. Jij betaalt hier niets extra’s voor, dit betaalt de webwinkel. Zie het als een teken van waardering: omdat ik jou iets heb aanbevolen gun jij mij een paar centjes waarmee ik Corners of the World weer kan verbeteren! Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

36 gedachten over “To hell and back: hiken in de Grand Canyon in Amerika”

 1. De Grand Canyon staat al zo lang op mijn bucketlist, lijkt me zo gaaf! Wat een verhaal trouwens van jou en je zus, had ook wel iets voor mij geweest. “Kom we gaan een stukje wandelen” ;-). Veel fijne tips trouwens en weer prachtige foto’s!

  1. Ja het is zeker een aanrader! De eerste dag hadden we veel bewolking en volgens mij zelfs regen, dus toen was ik een beetje teleurgesteld. Maar de dagen erna werd dat ruimschoots goedgemaakt! Al moeten mijn zusje en ik misschien wat minder van die “spontane” acties ondernemen zonder ons in te lezen haha :p

 2. Ow heerlijke blog weer Jess, lekker geschreven, goede tips en veel foto’s, I like!!! Dit staat zeker hoog aan de bucketlist en na het lezen hiervan nog meer, zo gaaf en heel herkenbaar;) En goed dat jullie t samen gedaan hebben, girl power!
  Geniet nog van je zondag!! X Naomi

  1. Awh bedankt lieve Naomi, ik word helemaal blij van je reactie! Haha ja ik weet niet of ik het had overleefd als ik dit alleen had gedaan ;p

 3. Wij liepen de Bright Angel Trail. Eigenlijk wilden we in de kloof kamperen maar daar was helaas geen plek meer, dus we moesten ook weer omhoog. Wij kozen er bewust voor om niet de hele wandeling te doen en in de ochtend. De klim omhoog was superpittig en ik was blij dat we niet helemaal tot de rivier gelopen waren, hoe graag ik het ook wilde.
  Ik snap echt niet dat ze dit jullie zo adviseerden. In de zomermaanden vallen er regelmatig dodelijke slachtoffers, te heet en te zwaar. Ach ja, if it doesn’t kill you it will make you stronger? Wel een mooi oorlogsverhaal om te vertellen.
  Grand Canyon vond ik super mooi en er is genoeg te beleven.

  1. Wij zijn (gelukkig) ook niet helemaal tot de rivier gewandeld, dat hadden we niet overleefd. We hadden ons ook echt verkeken op die zware klim terug omhoog. Maar ik snap nu wel heel goed waarom ze dagelijks mensen in de kloof moeten redden. Mijn zusje en ik hebben op zich een prima conditie, maar we hadden bijvoorbeeld al meer water meegenomen dan ze ons hadden aangeraden en we hadden nog maar nét genoeg… Op Bright Angel Trail hebben ze onderweg nog wel een paar waterpunten of niet? Dat is wel fijn en geruststellend!

   En ik denk inderdaad vaak maar zo: mijn dramaverhalen op Corners zijn wel het meest populair, dus zolang ik het inderdaad overleefd vinden de volgers het alleen maar vermakelijk ;p

 4. Wat een leuke mengeling van reisverhaal en tips… en prachtige foto’s! Zoals die van de eekhoorn. Heel mooi. De Grand Canyon lijkt me echt zo’n plek die ik ooit een keer MOET zien! Maar misschien moeten we even wachten tot de kids wat ouder zijn voor we er gaan wandelen, haha.

  1. Dank je Yvonne, wat leuk om te horen! Ik wil wat meer verhalend gaan schrijven, omdat ik dat wel het leukste vind om te doen. Maar mensen willen natuurlijk ook graag tips haha. De Grand Canyon is zeker een geweldige plek om naartoe te gaan, maar het wandelen zou ik inderdaad bewaren totdat ze wat ouder zijn haha. 😉

  1. Ik moet bekennen dat ik Amerika ook niet heel hoog op mijn bucket list had staan.. 😉 Vorig jaar zou ik eigenlijk mijn zusje gaan opzoeken (ze zat daar voor haar studie) en dan zouden we daarna nog een road trip maken. Maar omdat papa toen net was overleden hebben we dat toen verplaatst.

   Het is echt even huilen als je je rekening geplunderd ziet worden in Amerika want het is zoooo duur, maar het was het zeker waard! Al hadden we misschien beter een jaartje kunnen wachten: dan was de auto 800 ipv 1500 geweest in verband met de leeftijd, onder de 25 jaar betaal je extra veel. Maar zeker een aanrader als de kinderen wat ouder zijn om een keer naartoe te gaan! 🙂

 5. Wat prachtig en wat spannend! The return of the squirrels klinkt wel echt tof trouwens haha 😛 Die foto’s zijn ook prachtig! Stoer dat jullie die zware route hebben gedaan. Zeker met die hitte is dat niet niets. Ik zou er ook graag eens heen gaan en wandelen. Ik weet niet of ik die 10 km kan halen in de hitte.. Zou het wel heel gaaf vinden als het lukt!

  1. Hahaha ja ik zag al hele filmscenario’s voor me :p We hadden het liefst in de canyon willen overnachten bij de rivier, maar die permits zijn best lastig om te krijgen. Lijkt me nog wel heel gaaf, maar zo valt er nog wat te dromen hè! 😉

 6. Wat een heerlijk verhaal en magisch mooie foto’s! Je hebt een hike door deze grote canyon gelijk op mijn wensenlijstje gezet 🙂 Die verzonnen titels zijn trouwens geweldig. The return of the squirrels klinkt best goed haha

  1. Wat leuk om te horen Stéphanie! Ik zie ook al een heel filmscenario voor me over bloeddorstige eekhoorns die onschuldige wandelaars lastigvallen haha :p

 7. Ik moet echt fitter worden, voordat ik dit soort gave hikes ga ondernemen. Ik was al kapot na een uurtje door een vallei wandelen in IJsland! Je foto’s zijn wel echt prachtig! Lijkt me een super leuke, maar toch ook spannende ervaring 🙂

  1. Ik denk dat je deze hike ook wel zou kunnen doen, mijn conditie is ook niet mega goed maar het draait bij deze wandeling ook wel grotendeels om doorzettingsvermogen. 😉 En gelukkig konden mijn zusje en ik elkaar een beetje motiveren om door te gaan.

   Extra tip: zet je telefoon uit zodat je niet weet hoe laat het is. Wij dachten dat we zeer sloom waren maar uiteindelijk waren we binnen 5 uur boven. En voor de hike stond 4 tot 6 uur. Aangezien wij veel fotomomenten hadden verwachtten we dat wij wel over de 6 uur heen zaten, dus dat was een positieve verrassing haha! 🙂

 8. Zo ongelofelijk jaloers. Ik wil echt al zo’n 10 jaar de Grand Canyon bezoeken en het is er gewoon nog nooit van gekomen, beetje belachelijk als je je bedenkt dat ik toch al zo’n 10 keer in Amerika ben geweest. Ik maak er gewoon een ding van, volgende keer MOET IK GAAN. Super leuke foto’s en ik neem zeker opnieuw een kijkje als het eindelijk zo ver is haha

  1. Geweldig Naomi, de volgende keer zeker naartoe gaan als je al zooo vaak in Amerika bent geweest. Je gaat het daar sowieso fantastisch vinden! En bedenk maar dat jij heeeel veel andere toffe plekken in Amerika hebt gezien die ik nog moet bezoeken. Als ik de Lotto win neem ik je graag naar de Grand Canyon haha ;p

 9. Gave post! Je kan goed schrijven, ik zat helemaal in de horror story haha!
  Ik neem je tips allemaal mee in de planning, thanks! 🙂

  1. Haha leuk om te horen Angela! 🙂 Ik had het persoonlijk het leukst gevonden om naar beneden via de South Kaibab Trail te gaan, te overnachten op de camping bij de Colorado rivier en dan omhoog via de Bright Angel Trail. Op die weg heb je namelijk drinkpunten waar je je water kunt vullen. Die Camelbaks zijn dan wel echt ideaal hoor en nemen totaal geen ruimte in beslag! Ik ben erg benieuwd hoe jullie route uiteindelijk gaat worden 😀

 10. Wat is de Grand Canyon toch prachtig he?! Staat echt hoog op mijn bucketlist!
  Ik zou graag de lange wandeling doen maar ik denk niet dat ik dat ga overleven, haha.
  Prachtige foto’s trouwens. Ik hoop de Grand Canyon snel te bezoeken.

  1. Ja echt een geweldige plek! Al moet ik bekennen dat we de eerste dag met mist en wat regen aan de South Rim waren en ik toch een beetje teleurgesteld was. De kleuren waren niet zo super en je zag eigenlijk best weinig. Maar de dagen erop werd dat ruimschoots goedgemaakt, yay! 🙂

   PS. Ik heb overigens ook geen geweldige conditie haha, maar ik vond dat deze wandeling meer om doorzettingsvermogen draaide. En elkaar gewoon lekker blijven motiveren om niet opgegeten te worden door de eekhoorns! 😉

 11. Wat een prachtige kleuren en foto’s. Het verbaast me keer op keer weer hoe bijzonder de Grand Canyon is.

  Ik vind de moordlustige eekhoorn erg schattig overkomen. Vast een vermomming 🙂

  1. Ja die eekhoorns zeg… Devils in disguise! Ik heb ook nog een paar foto’s dat mijn zusje half doorgedraaid achter die beesten aan rent omdat ze achter ons voedsel aan zaten (die heb ik maar niet geplaatst, zou ze me niet in dank afnemen haha).

   De eerste dag was het jammer genoeg wat mistig, dus mijn eerste ervaring met de Grand Canyon was een beetje teleurstellend. Maar de dagen erop was het gelukkig prachtig weer en genoot ik optimaal! 🙂

 12. Het is zo ontzettend mooi daar! Ik zou graag een keer terug willen. Prachtige foto’s heb je gemaakt. Nu weet ik waarom ik WEL een selfiestick nodig heb. Niet om mezelf te fotograferen, maar om mensen mee te slaan die in de weg staan, haha. Ik werd in Thailand gek van alle selfiesticks, maar ik ben er er nooit van bewust geweest dat ze eigenlijk een dubbele functie hebben 😉 .

  1. Hahaha ja echt hè, ik had er bijna een aangeschaft om mezelf gewoon maar te kunnen verdedigen daar. :p Ik zou het ook geen straf vinden om nog een keer naar de Grand Canyon te gaan! Het liefst zou ik nog een keer daar overnachten bij de Colorado rivier, maar het is dan wel belangrijk om die permit op tijd te regelen ;p

  1. Jaaa de Grand Canyon is zeker een geweldige plek! Na de road trip in Amerika moest ik even huilen toen ik mijn bankrekening zag (dat is volgens mij niet eens een grapje…), maar het was het absoluut waard!

 13. Wat een schitterende foto’s, dat is zo’n zware hike dan toch wel waard 😉 Het lijkt mij ontzettend tof om daar een keer een meerdaagse tocht te maken. Wie weet ooit…

  1. Ja zeker een aanrader. 🙂 Het liefst hadden we de totale wandeling gemaakt: naar beneden via de South Kaibab trail, overnachten bij de rivier en dan naar boven via de Bright Angel Trail. Maar je moet die permits wel ruim van tevoren aanvragen. 😉

 14. Ondanks de zware hike klinkt het toch als een gave ervaring. Ik snap helemaal wat je bedoelt met het feit van 10km hiken superzwaar kan zijn. En dan doe je er inclusief stops al snel urenlang over. Je hebt mooie foto’s en bent een stoere ervaring rijker. Ik had een soortgelijke wandeltocht graag gedaan, maar wij troffen best veel regen tijdens ons bezoek aan de Canyon. We waren allang blij dat we er nog iets van konden zien toen de regen weg trok! De naam Ooh Aah Point! is wel hilarisch trouwens 😉

  1. Welke wandeling hebben jullie gedaan? 🙂 Ik moet zeggen dat ik de eerste dag ook een beetje teleurgesteld was omdat het mistig en regenachtig was in de Grand Canyon. Het zag er toch wat minder spectaculair uit met die grauwe kleuren en je kon de overkant volgens mij niet eens zien. Maar de dagen daarna werd dat ruimschoots goed gemaakt met het mooie weer! Gek eigenlijk hè, hoeveel weer voor invloed heeft op hoe je een bestemming ervaart?

 15. Wij hebben de Bright Angel Trail gelopen en wilden in eerste instantie helemaal naar beneden lopen en weer terug op dezelfde dag. Uiteindelijk niet gedaan omdat het ons ten zeerste werd afgeraden door de park rangers en ik had er weinig vertrouwen in. Uiteindelijk blij dat we maar tot op 2/3 zijn gegaan want de weg omhoog was echt een hel. Wat een warmte! Ik denk dat veel mensen hiken in de Grand Canyon enorm onderschatten, ik heb wandelaars op teenslippers en met slechts een half liter flesje water in de hand naar beneden zien komen. Het is niet voor niks dat er jaarlijks mensen overlijden of gered moeten worden. Goed dat je dit schrijft dus!

  1. Ja pfoeh hè, dat onderschatten veel mensen denk ik echt hoor (mijn zusje en ik trouwens ook). Ik zag trouwens laatst dat jij er ook een interessant artikel over hebt geschreven! Maf toch dat iemand gewoon met 1 flesje water naar beneden en terug naar boven denkt te kunnen wandelen zonder problemen..

 16. Kamperen in de Grand Canyon lijkt me zo gaaf! Het mag zeker alleen op aangewezen plaatsen neem ik aan? En een avondje geen douche…moet kunnen toch? 😀

  1. Yes, er wordt goed gecontroleerd dus ik denk dat het lastig is om je tentje langs de weg ergens te plaatsen en niet erop aangesproken te worden. Al kun je het natuurlijk altijd proberen 😉 Haha mijn zusje en ik zijn gelukkig inmiddels wel wat gewend (dagen zonder douches), maar je kunt ook na het bezoek van de hiking trail een douche nemen bij de andere kampeerplaats (in de buurt van het bezoekerscentrum). 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *