To hell and back: hiken in de Grand Canyon in Amerika

“Ik kan niet meer, laat mij hier maar achter en red jezelf”. Mijn zusje ploft neer op het oranje zandpad en gaat liggen. Het is doodstil. De enige geluiden die we horen zijn onze zware ademhaling na de stevige klim en het suizen van de roofvogels die naar beneden duiken, op zoek naar eten. Niet veel later cirkelen ze boven ons, alsof ze hun volgende prooi al op het oog hebben. Ik ga naast mijn zusje op de grond zitten. Gefrustreerd veeg ik mijn voorhoofd af met de binnenkant van mijn arm. Ik lijk wel een oorlogskrijger, met die oranje strepen over mijn gezicht. Waarom wilde ik ook alweer per se deze wandeltocht maken? M’n ogen prikken. Zweet, zonnebrandcrème en zand hebben zich vermengd tot een vieze laag die mijn hele lichaam bedekt.

Lees ook: 25 mooie plekken in Amerika voor op jouw bucketlist

grand-canyon-usa

Al zeker een uur zijn we niemand meer onderweg tegengekomen. Ineens hoor ik geritsel achter me. Twee nieuwsgierige ogen kijken me aan. Enigszins bloedlustig. Of verbeeld ik me dat gewoon? Zou de hitte me dan toch naar het hoofd zijn gestegen? Een eekhoorn.. Hij lijkt op het punt te staan om op mijn rugzak te springen. Twee eekhoorns… Vijf eekhoorns… “Kom op, we gaan gewoon door. We gaan het redden”, zeg ik tegen mijn zusje. Zelfverzekerder dan dat ik eigenlijk op dit moment ben.

grand-canyon-usa

De Grand Canyon ontdekken

Ik weet het; bovenstaande tekst klinkt haast als een script van een horrorfilm, of niet? Maar op dat moment voelde de wandeltocht (South Kaibab Trail) die we maakten in de Grand Canyon daadwerkelijk zo. “The return of the squirrels” of “The sisters who never came back out of the canyon” zouden best toepasselijke titels voor onze situatie zijn. Het was een tocht van letterlijke én figuurlijke hoogte- en dieptepunten, maar een bezoek aan de Grand Canyon was hoe dan ook een belevenis. Laat ik bij het begin beginnen en jullie wat tips geven voor een onvergetelijke tijd in de Grand Canyon!

grand-canyon-usa

Wist je dat…

– de Grand Canyon een nationaal park is en je dus een entreeprijs moet betalen? Deze is 30 dollar voor een wagen inclusief passagiers. Je mag het park dan 7 dagen bezoeken.

– het handiger is om een jaarpas te kopen als je meerdere nationale parken in Amerika bezoekt? De America the Beautiful – National Park Annual Pas is onder andere te koop bij de entrees van de nationale parken voor 80 dollar.

– je deze jaarpas kunt delen? Er mogen namelijk twee eigenaren op de pas worden vermeld en slechts één eigenaar hoeft aanwezig te zijn bij een bezoek. Je kunt bijvoorbeeld een jaarpas van iemand overkopen of jouw pas naderhand doorverkopen voor de helft van de prijs!

– je vrij veel dieren kunt spotten in de Grand Canyon? Tijdens het wandelen kom je ongetwijfeld adelaars, gieren en andere vogels tegen in de lucht. Ook eekhoorns worden regelmatig gespot op de wandelpaden. Pas op dat ze niet plotseling in je tas gaan rondsnuffelen! Een van de meest bijzondere dieren om te spotten vond ik toch wel de muildierherten met de gigantische geweien. Deze kun je met wat geluk bij zonsopgang en zonsondergang langs de weg, aan de rand van het bos, tegenkomen.

Lees ook: budgetvriendelijk Amerika – tips om geld te besparen

grand-canyon-usa

Wandelen in de Grand Canyon

Er zijn verschillende manieren om de Grand Canyon te ervaren. Zo kun je bijvoorbeeld een meerdaagse rafttocht op de Colorado rivier maken. Of door de canyon vliegen met een helikopter. Maar de meest populaire manier om de Grand Canyon te ontdekken is toch wel via een wandeltocht. De twee wandeltochten die mijn zusje en ik hebben ondernomen zijn de South Rim Trail en de South Kaibab Trail.

Gemakkelijke route: South Rim

De Grand Canyon is aan beide zijden van de canyon te bezoeken: de South Rim en de North Rim. Doordat de North Rim minder toegankelijk is en minder faciliteiten heeft is deze niet zo populair bij dagtoeristen. De meeste mensen bewonderen de Grand Canyon vanaf de South Rim. Hier vind je ook Grand Canyon Village, waar je onder meer een bezoekerscentrum, wat hotels, een supermarkt en enkele restaurants kunt vinden.

Als je wilt kun je zo’n 20 kilometer langs de rand van de canyon lopen via de South Rim Trail. Het grote voordeel is dat er geen hoogteverschillen zijn en het wandelpad goed begaanbaar is. Geschikt dus voor wandelaars van ieder niveau. Bovendien kun je de wandeling zo lang maken als je zelf wilt. Mocht je maar een uur de tijd hebben, dan kun je alsnog zien hoe machtig mooi de Grand Canyon is via de South Rim. Het grote nadeel is natuurlijk dat het hier behoorlijk druk kan zijn, met name in de zomerperiode.

grand-canyon-usa
grand-canyon-usa

Tips South Rim

– Neem een selfiestick mee zodat je zo veel mogelijk mensen van de afgrond kunt slaan als ze jouw foto verpesten. Just kidding jongens! Maar houd er wel rekening mee dat het behoorlijk druk kan zijn en dat veel mensen gewapend zijn met selfiesticks. Het is daarom verstandig om vroeg in de ochtend of juist rond etenstijd naar de South Rim te gaan. Wij bezochten de South Rim aan het einde van de middag en ik vond het verrassend rustig. De grote tourbussen waren alweer vertrokken en de meeste mensen waren al aan tafel aangeschoven.

grand-canyon-usa

– Er rijdt een gratis shuttle bus langs de South Rim, het Visitor Center en de Market Plaza. Je kunt bijvoorbeeld de bus pakken naar een mooi uitzichtpunt en vanaf daar terug wandelen. Yaki Point is een fijne plek om van de zonsondergang te genieten. Houd wel rekening met de vertrektijden van de bus, want kort na zonsondergang rijdt de laatste bus rond.

grand-canyon-usa
grand-canyon-usa

– De beste plek om je auto of camper achter te laten is de parkeerplaats bij het Grand Canyon Visitor Center. Bovendien vind je langs de Desert View Drive diverse plekken waar je de auto kunt stoppen om van het uitzicht te genieten en eventueel een stuk te wandelen.

grand-canyon-usa

Zware route: South Kaibab Trail

Mijn zusje en ik wilden niet alleen de Grand Canyon zien, we wilden het erváren. Onderdeel worden van zo iets groots. Ons oorspronkelijke idee was om kampeerspullen te huren en in de canyon te overnachten, maar vanwege de aanvraag van een toestemmingsbewijs (een permit) hebben we dat plan laten varen.

Het volgende plan: wandelen naar Skeleton Point, een stop in de canyon op de South Kaibab Trail. Ons werd verteld dat wij – twee jonge en gezonde meiden – dat prima als dagtocht konden doen. De South Kaibab Trail wordt normaal gesproken gebruikt om helemaal naar de Colorado rivier te wandelen, daar te overnachten en vervolgens via de Bright Angel Trail of de North Kaibab Trail weer naar boven te wandelen. De totale lengte van onze tocht zou ‘slechts’ 10 kilometer zijn: 5 kilometer naar beneden en weer 5 omhoog. “Doen we wel even”, dachten mijn zusje en ik.

grand-canyon-usa
grand-canyon-usa

Om maar even met de deur in huis te vallen: “even 10 kilometer wandelen” bestaat niet in de Grand Canyon. Hoe meer je afdaalt, hoe meer de temperatuur oploopt. Ik denk dat veel mensen – inclusief wij – dat best wel onderschatten. Wij hadden 2,5 liter water per persoon mee en dat vond ik maar net voldoende. Bovendien hadden wij geluk dat het enigszins bewolkt was toen wij naar boven wandelden. Aan het begin van deze route staat een waterbron, maar op de route zelf heb je geen drinkpunten, dus houd daar rekening mee!

grand-canyon-usa
Zoek de eekhoorn op deze foto!
grand-canyon-usa
grand-canyon-usa
grand-canyon-usa

Tips South Kaibab Trail

– Ga van tevoren bij het Grand Canyon Visitor Center langs om een wandelkaart te halen en eventueel extra informatie te vragen.

– Neem voldoende water mee. Mijn zusje en ik hadden allebei 2,5 liter water mee en dit was voor ons nét voldoende. Bij het begin van de route staat een drinkpunt, maar onderweg kom je niets tegen. Je kunt beter te veel water bij je hebben dan te weinig…

– Hetzelfde geldt voor eten. Onderweg kom je geen eetkraampjes tegen en je hebt echt wel wat meer nodig dan één energiereep om deze wandeling te maken.

– Vergeet ook niet de zonnebrandcrème in te pakken. Zelfs als het bewolkt is kun je hier gemakkelijk verbranden. Er is immers niet veel schaduw.

Lees ook: rondreis – inspiratie voor een toffe reisroute in West-Amerika

– Ons werd verteld dat Skeleton Point het laatste punt op de South Kaibab Trail is dat je binnen één dag kunt bezoeken. Daal je nog verder af, dan moet je eigenlijk wel overnachten in de canyon. Dit heeft te maken met de stijgende temperatuur en het hoogteverschil. Desondanks zijn er toch mensen die proberen om in één dag naar beneden en weer naar boven te gaan. Het verbaast me dan ook niks dat er regelmatig mensen gered moeten worden in de canyon…

– De wandeling naar Skeleton Point en terug is zo’n 10 kilometer en duurt 4 tot 6 uur. Wij zijn meerdere keren gestopt om wat te eten of om foto’s te maken en wij waren binnen 5 uur weer boven. Maar ja, het was dus wel best intens. Wil je een minder zware wandeling maken op de South Kaibab Trail? Je kunt ook tot Ooh Aah Point! wandelen (ongeveer 3 kilometer heen en terug) of omkeren bij Cedar Ridge (zo’n 5 kilometer heen en terug).

grand-canyon-usa
Het uitzicht vanaf Ooh Aah Point.

– Er is nog een andere wandelroute die naar de Colorado rivier loopt: de Bright Angel Trail. De start van deze route is ook te vinden aan de South Rim. De wandeling schijnt qua kilometers iets langer, maar qua hoogteverschillen iets minder zwaar te zijn. Bovendien vind je onderweg verschillende drinkpunten waar je ook jouw flessen bij kunt vullen.

grand-canyon-usa
Bright Angel Trail van bovenaf.

Extra tip voor hiken in de Grand Canyon

Ik schreef eerder al een artikel over handige spullen voor op reis. Een van mijn favoriete reisspullen is een drinkrugzak, bijvoorbeeld van Camelbak. Ik heb er zelf een van 3 liter en deze neemt zo weinig ruimte in beslag – in vergelijking met twee grote flessen water -, heerlijk. Bovendien zit je niet met talloze lege flessen opgescheept tijdens de reis. Echt een aanrader als je langere wandelingen gaat maken!

handige-reisspullen

Kamperen in de Grand Canyon

De bekendste en meest populaire kampeerplaats in de Grand Canyon is Mather Campground. Deze plaatsen worden, met name in de zomer, al maanden van tevoren gereserveerd. De kampeerplaatsen liggen namelijk vlak bij de Market Plaza, de douches en de South Rim.

Wil je – net als wij – wat flexibeler reizen tijdens een road trip door West-Amerika? Dan is Desert View Campground een goede optie. Je betaalt 12 dollar voor een kampeerplaats (juli 2016) in het oosten van het nationale park. Houd er rekening mee dat er alleen toiletten op de kampeergrond zijn, geen douches. Bovendien is het vanaf de kampeerplaats nog een half uur rijden naar het Visitor Center en de Market Plaza. Voordeel is wel dat je langs deze Desert View Scenic Drive verschillende uitkijkpunten tegenkomt waar je het uitzicht met veel minder mensen deelt.

Lees ook: voorbereid op reis naar Amerika – alles wat je moet weten voor vertrek

grand-canyon-usa

Laat hieronder een berichtje achter als je nog vragen hebt of juist tips wilt delen over de Grand Canyon! Mocht je trouwens een samenvatting van de roadtrip willen lezen, dan kun je die hier vinden.

In dit artikel vind je een affiliatelink. Dit betekent dat ik een kleine vergoeding ontvang als jij iets via Bol.com bestelt. Jij betaalt hier niets extra’s voor, dit betaalt de webwinkel. Zie het als een teken van waardering: omdat ik jou iets heb aanbevolen gun jij mij een paar centjes waarmee ik Corners of the World weer kan verbeteren! Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments