[:nl]Eerste keer wintersporten #4 – 19x wat te doen tijdens een wintersportvakantie[:en]Winter sports for beginners #4 – 19x what to do during a winter sports holiday?[:]

[:nl]Ik houd van zonnige bestemmingen, maar kan ook erg gelukkig worden van spelen in de sneeuw. Ben jij ook een winterliefhebber? Dan ga of wil jij ongetwijfeld ook op wintersportvakantie. En als je geen zin hebt in de pistes zijn er gelukkig nog genoeg andere dingen te doen tijdens een wintersportvakantie. Ik geef je 19 ideeën voor activiteiten die je tijdens een wintersportvakantie kunt doen!

1. Skiën/snowboarden

Een voor de hand liggende activiteit: de meeste mensen gaan op wintersportvakantie omdat ze de pistes willen verkennen met ski’s of een snowboard.

Lees ook: eerste keer wintersporten #1 – welke bestemming?

Wintersport-snowboarden
Wintersport-snowboarden
Wintersport-snowboarden
Wintersport-snowboarden
Wintersport-snowboarden
Wintersport-snowboarden

2. Wandeling met sneeuwschoenen

Voor mij dé verrassing tijdens de wintersportvakantie: sneeuwschoenwandelen. Wat een bijzondere ervaring is dat! Tijdens deze wandeling heb je speciale bescherming die je aan je voeten doet, waardoor je gemakkelijk door de sneeuw kunt lopen. Op deze manier kom je op plekken in de sneeuw waar je anders helemaal niet zou komen. Hoewel je je op het begin een pinguïn voelt met deze grappige sneeuwschoenen wen je er al vrij snel aan. Trek trouwens wel stevige en waterbestendige schoenen aan, want anders is het een minder prettige wandeling. Vaak zitten de snow shoe walks gratis inbegrepen bij de regiokaart die in de accommodatie wordt vergeven.

Wintersport-sneeuwschoenwandelen
Wintersport-sneeuwschoenwandelen
Wintersport-sneeuwschoenwandelen
Wintersport-sneeuwschoenwandelen

3. “Normale” wandeling maken

Maar je hoeft natuurlijk niet met die gekke sneeuwschoenen op pad. Hoewel het met de sneeuw wat minder gemakkelijk lopen is kun je natuurlijk nog steeds de omgeving ontdekken tijdens een wandeling. Vraag wel even bij het lokale informatiecentrum na of de route die je wilt lopen mogelijk is, want in de winter zijn sommige wegen onbegaanbaar en zelfs gevaarlijk.

Wintersport-wandelen
Wintersport-wandelen

4. Wandeling in het donker met fakkels

Een van de meest romantische dingen die je kunt doen tijdens een wintersportvakantie: een wandeling in het donker, terwijl iedereen een fakkel vasthoudt en op die manier de weg verlicht. Net weer even een andere ervaring dan een wandeling overdag.

Wintersport-nachtwandeling-fakkels

5. Lokale gerechten proeven

Normaal focus ik me niet zo op eten: je hebt het nodig om te leven, maar ik vind het verder niet zo belangrijk. Maar daar kwam verandering in tijdens de wintersportvakantie in Oostenrijk: wat een heerlijke dingen kun je daar eten. Al helemaal als je – zoals ik – van zoetigheid en kaas houdt. Een aantal van mijn wintersport-favorieten:

1. Kaiserschmarrn – gekarameliseerde pannenkoek met jam.

2. De kersen- en appelstrudels – deeggebak gevuld met fruit.

3. De frittatensuppe – soep met reepjes pannenkoek, gemaakt met runderbouillon of groentebouillon.

4. De kasspatzln – een pasta met vééél (pittige) kaas, waardoor alles een beetje aan elkaar blijft plakken.

Wintersport-lokale-gerechten
Wintersport-lokale-gerechten

6. Sleeën/rodelen/tobogganing

Er zijn verschillende benamingen voor deze activiteit, maar volgens mij komt het allemaal op hetzelfde neer: met een slee hard naar beneden racen. In Nederland deed ik dit als kind vaak, maar onze heuvelen zijn natuurlijk lachwekkend ten opzichte van de bergen in bijvoorbeeld Frankrijk en Oostenrijk. Daarom hebben ze in wintersportgebieden speciale tobogganing routes, zodat je niet tegen een willekeurige boom op de berg botst. Leuk om de bergen eens op een andere manier te ontdekken!

Lees ook: eerste keer wintersporten #2 – hoeveel kost het?

Wintersport-rodelen

7. Dorpen/steden in de omgeving bezoeken

In Tirol kun je bijvoorbeeld een dagtrip maken naar grotere steden zoals Innsbruck of Salzburg, maar ook de kleinere, pittoreske dorpen zijn zeker een bezoek waard. Een van mijn favorieten was het kleurrijke Rattenberg: het kleinste dorp van Oostenrijk. Rattenberg is met name bekend vanwege de glasblazers. Hoewel het in de winter relatief rustig is in Rattenberg kun je bij enkele winkels naar binnen lopen om de mensen aan het werk te zien.

Wintersport-steden-bezoeken-Innsbruck
Wintersport-steden-bezoeken-Innsbruck
Wintersport-steden-bezoeken-Innsbruck
Wintersport-steden-bezoeken-Rattenberg

8. Een sneeuwballengevecht houden

Meestal ontstaan deze spontaan, maar er is bijna niets zo leuk dan met een groep mensen een sneeuwballengevecht houden. Maak je het kind in je erg blij mee.

9. Een mooi sneeuwsculptuur maken

Of een sneeuwpop, als je wat minder creatief bent met sneeuw.

Wintersport-sneeuwpop-maken

10. Een boek lezen

Een dag geen zin om in de sneeuw te spelen? Blijf lekker binnen en sla dat boek eens open dat je al tijden wilt lezen. Het liefst met een kop warme chocolademelk bij de open haard.

Wintersport-boek-lezen

11. Spieren opwarmen in de sauna of het warme bubbelbad

Niets is zo fijn na een dag skiën of snowboarden dan je op te warmen en je spieren wat rust te gunnen tijdens een warme douche. Of nog beter: in de sauna of het warme bubbelbad. Sommige hotels hebben een eigen complex met sauna en zwembad. Als je geen hotelgast bent mag je vaak voor een dagprijs toch naar binnen. En anders even Googelen of er een sauna en/of zwembad in de buurt van jouw wintersportbestemming is.

12. Après-skiën

Het après-skiën wordt vaak gedaan na het skiën en snowboarden, maar soms ook al op de piste (al vind ik dit persoonlijk niet zo heel slim om te doen als je nog naar beneden moet). Na een biertje of 2 ga je de jodelende muziek ongetwijfeld leuk vinden!

Wintersport-apres-skien

13. Boogschieten

Als je zo’n gigantische boog in je handen hebt voel je je toch direct als een elf uit Lord of the Rings? In de zomer wordt het boogschieten vaak buiten in de natuur georganiseerd, maar bij veel verenigingen kun je ook bij een binnenbaan terecht. Erg leuk als binnen-activiteit en een stuk moeilijker als dat je van tevoren zou verwachten.

Wintersport-boogschieten
Photocredits: Urlaubsgeschichten.at
Wintersport-boogschieten

14. Eropuit met de camera

Want al die prachtige winterse landschappen en schattige dorpjes wil je wel graag vastleggen, toch?

Lees ook: eerste keer wintersporten #3 – voorbereiding en extra tips

Wintersport-camera
Wintersport-camera
Wintersport-camera

En dan zijn er nog een aantal activiteiten waar ik zelf (nog) geen ervaring mee heb tijdens een wintersportvakantie + die meer plaatsgebonden zijn:

15. Een tochtje met de sneeuwscooter…

Lekker scheuren door de besneeuwde landschappen.

16. ….of met de slee en de husky’s

Ik heb jaren geleden een keer een tocht met husky’s in Zweden gedaan. Gelukkig kan het ook iets dichter bij huis. Rosanne van Bonjour Frankrijk maakte bijvoorbeeld in de winter een hondensledetocht in het Franse Val Cenis. Via Adventuretickets kun je bijvoorbeeld een hondensledetocht in Noorwegen boeken, voor een paar uur maar ook voor een meerdaagse tocht!

Wintersport-Corners-of-the-world

17. Rondjes draaien op het ijs

Schaatsen en dansen op het ijs geeft je zo’n vrij gevoel. Wisten jullie dat ik jaren bij een kunstschaatsvereniging heb gezeten? Ik weet dus wel hoe je een paar pirouetjes op het ijs moet draaien en wordt altijd happy van het zien van kersvers ijs. In sommige plaatsen zetten ze in de winter een speciale ijsbaan op, maar met wat geluk kun je zelfs in de buurt op natuurijs schaatsen.

18. Noorderlicht bewonderen

Dit is vooral voor de mensen die een wintersportvakantie in het hoge noorden houden. In landen zoals Canada, Noorwegen en Finland kun je met wat geluk het noorderlicht bewonderen. Deze natuurlijke lichtshow staat op de bucket list van veel mensen, ongetwijfeld ook op die van jou!

19. Fatbiken

Je kunt de Nederlander wel uit Nederland halen, maar andersom.. Het valt eigenlijk niet te ontkennen: Nederlanders houden van fietsen. Dat is minder gemakkelijk in gebieden met veel sneeuw, maar daar is fatbiken de oplossing. Een fatbike is een fiets met extra dikke banden, waardoor de fiets niet direct in de sneeuw wegzakt en je je door de sneeuw kunt verplaatsen.

Wintersport-Corners-of-the-world

Dat waren mijn ideeën voor dingen die je kunt doen tijdens een wintersportvakantie. Heb jij nog leuke toevoegingen, fijne tips of verhalen die je over jouw wintersportvakantie wilt delen? Laat het hieronder weten in een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

[:en]I love sunny destinations, but I also get very happy if I can play in the fresh snow. Are you also a winter lover? Then you will definitely go to a winter sports destination at some point. And even if you’re tired of the slopes (although it’s hard to imagine that) I have some more suggestions for you. I give you 19 activities that you can do during a winter sports holiday!

1. Exploring the slopes with ski/snowboard

Yes, the obvious one: most people go to a winter sports destination to explore the slopes on their skis or snowboards.

Maybe you like this as well: winter sports for the first time #1 – which destination?

Wintersport-snowboarden
Wintersport-snowboarden
Wintersport-snowboarden
Wintersport-snowboarden
Wintersport-snowboarden
Wintersport-snowboarden

2. Snow shoe walking

Snow shoe walking was maybe THE big surprise during my last winter sports holiday. What an experience! During this walk you go to snowy places where you normally can’t go. The special snow shoes – that you click around your normal shoes – make you feel like a penguin, but after some wiggling you get used to walking with them. By the way: use good, comfy and waterproof shoes during this walk, because the snow shoes don’t protect your shoes entirely. Most of the times you can sign up for the snow shoe walking for free at the local tourist office if you have a special holiday card. In general you get these cards from your accommodation when you stay for more than 1 night.

Wintersport-sneeuwschoenwandelen
Wintersport-sneeuwschoenwandelen
Wintersport-sneeuwschoenwandelen
Wintersport-sneeuwschoenwandelen

3. The “normal” walk

Of course you don’t have to walk and roll in the snow with special snow shoes. There are lots of hiking trails that you can explore by yourself and your normal shoes. Or make a little walk in the town you’re staying. Don’t forget to ask at the local tourist office if the roads are accessible. In winter time some of them are not accessible because of the snow and sometimes it’s even dangerous to go there at all.

Wintersport-wandelen
Wintersport-wandelen

4. Torchlight walk

One of the most romantic things you can do during a winter sports holiday: the guided torchlight walk. At night nature is totally different: you hear other sounds and if you’re lucky you can see some night animals as well. And although it feels really romantic and a lot of couples will sign up I – a solo traveler without a partner – enjoyed it a lot. It has something mysterious: walking in the dark, while the light of the torch is the only thing that makes the road visible.

Wintersport-nachtwandeling-fakkels

5. Trying local dishes

Normally I don’t really focus on food. You need it, but that’s it. But during winter sports it changes. A lot of delicious things to try and taste! Especially if you’re a sucker for sweet things and cheese. Here are some of my favorites:

1. Kaiserschmarrn – caramelised pancakes with jams.

2. Cherry and apple strudels – dough filled with fruit.

3. Fritatensuppe – soup, made of meat or vegetables bouillon, with slices of pancake in it.

4. De kasspatzln – pasta-like dish with a lot of (spicy) cheese. Sticky, but delicious.

Wintersport-lokale-gerechten
Wintersport-lokale-gerechten

6. Tobogganing/sledging

A different way to explore the snowy mountains: tobogganing. I’m from the Netherlands, so as a kid I would go to the nearest hill with my sled, jump on it and walk up again. I know: our “mountains” are a joke, but it was great for sledging. In most winter sports destinations the mountains are a bit bigger, so they have special tobogganing routes nearby the slopes. That way you don’t end up bumping into a random tree. Nice way to explore the mountains if you don’t feel like skiing or snowboarding!

Maybe you like this as well: winter sports for the first time #2 – how much does it cost?

Wintersport-rodelen

7. Visit the villages and cities in the area

Tired of playing in the snow all day long? Then go and explore some nice villages in the surroundings. In Tirol you have a lot of picturesque towns, but also Innsbruck and Salzburg are great for a day trip. One of my favorite villages in Austria is Rattenberg. This is the smallest town in Austria and famous because of the glass artists. While it’s more quiet in winter time you can still visit some shops to check out their master pieces. And if you’re lucky you will even see some of the craftsmen working!

Wintersport-steden-bezoeken-Innsbruck
Wintersport-steden-bezoeken-Innsbruck
Wintersport-steden-bezoeken-Innsbruck
Wintersport-steden-bezoeken-Rattenberg

8. Snow ball fight!

Most of the times this happens spontaneously, but how can someone not love snow ball fights? The little kid in me is very happy when I have some snow balls to throw at others. Bonus points if you hit someone right in the face!

9. Be an artist and make some snow sculptures

Or a snow man, if you’re not that creative with snow.

Wintersport-sneeuwpop-maken

10. Reading a book

Almost everyone has a book you wanna read for a long time, but you never seem to have time to actually do it. Well now you do! Preferably with some hot chocolate near a fire place of course.

Wintersport-boek-lezen

11. Warming up in a hot tub or a sauna

Nothing is so relaxing after a long, cold day on the slopes as a hot shower. Another perfect way to treat your hard-working muscles is a visit to a sauna or a hot tub. Some hotels have a private one, but most winter sports destinations have a swimming pool and/or a sauna in the area as well. Check beforehand if you can have a free visit with your holiday card!

12. Après-ski

For most people a winter sports holiday is not complete without a night (or two) of après-ski. Some people already start on the slopes, but personally I think this is not the greatest idea. You still have to go down that hill and you don’t wanna do that drunk, do you? Après-ski is a great way to connect with your fellow snow lovers and after a beer or two you will sing along with the après-ski hits as well!

Wintersport-apres-skien

13. Archery

With a big bow in your hands you will for sure feel like Robin Hood or a Lord of the Rings elf. In the summer most places offer archery outside, in nature. But at a lot of places you can also give it a try at an indoor archery range. This is definitely one of my favorite indoor activities during a winter sports.

Wintersport-boogschieten
Photo credits: Urlaubsgeschichten.at
Wintersport-boogschieten

14. Exploring mode with a camera

Because you can’t go home without some shots of those beautiful winter landscapes and cute winter villages right?

Maybe you like this as well: winter sports for beginners #3 – preparing and tips

Wintersport-camera
Wintersport-camera
Wintersport-camera

There are some other activities as well that I haven’t tried (yet) that you can do during a winter sports holiday:

15. Snow scooter trip

Definitely a nice activity for adrenaline junkies!

16. Dog sledding

There are so many cool ways to move yourself from one place to another. One way is dog sledding, mainly popular in the Scandinavian countries. I did it a couple of years ago in Sweden and it was so much fun! Luckily nowadays you can also do it at a lot of winter sports destinations.

Wintersport-Corners-of-the-world

17. Dancing on ice

Ice skating and dancing on ice gives you such a great feeling. The feeling of freedom. Did you know I joined a figure skating team when I was younger? I for sure know how to make some pirouettes and I always get really excited when I see some fresh ice to skate on. Some villages have a special ice skate rink, but if you’re lucky there’s a lake or a river nearby where you can go as well.

18. See the northern lights

Seeing the northern lights – or aurora borealis if you wanna use the fancy word – is on the bucket list of many people. And for a reason. How magical is it if you see different colors dancing in the sky above you? This one is mainly for winter sports destinations like Canada, Finland and Norway, where you have the best chance to spot the northern lights.

19. Fatbiking

I think we all know Dutchies love biking. Unfortunately that’s not a great idea to do in the snow. But there’s a solution: fatbiking. A fatbike looks like a mountainbike with really thick tires, so it’s easier to move around on snowy roads.

Wintersport-Corners-of-the-world

That’s it! I hope you have found some inspiration for activities you can do during your next winter sports trip. Do you wanna add some activities or extra tips for a winter sports holiday? Please let me know in the comments.[:]

Reacties via Facebook account

comments