7 redenen waarom je Lesbos in Griekenland wilt bezoeken

Wauw, Lesbos. Ik wist dat je mooi zou zijn, maar je overdonderde me een beetje met je schoonheid en je charme. Vijf dagen lang had ik het gevoel dat ik op ontdekkingstocht was in een ongerept paradijs. Ik sjokte door de fotogenieke straatjes waar de tijd al jaren stilstaat en ik liet m’n gezicht verwarmen door de zon op de rustige stranden. Ik babbelde met de meest vriendelijke mensen en propte me vol met lekkere Griekse hapjes. Lesbos wordt al enige tijd in de media behandeld als het zwarte schaap van Griekenland, maar dat is wat mij betreft inmiddels geheel onterecht. Daarom deel ik vandaag 7 redenen waarom Lesbos in Griekenland zo snel mogelijk op jouw bucket list moet staan!

Lees ook: de leukste bezienswaardigheden op Lesbos, Griekenland

Redenen waarom het eiland Lesbos in Griekenland op jouw bucket list moet staan!

1. Groen, groener, groenst

Lesbos is een van de meest groene eilanden van Griekenland die ik tot nu toe heb bezocht. De Griekse eilanden staan bekend om de rotsachtige landschappen, waardoor ik niet had verwacht dat Lesbos zó groen was. Op het moment dat ik door het vliegtuigraam keek viel m’n mond open van verbazing. De heuvels op Lesbos in Griekenland worden gesierd door groene olijfbomen – maar liefst meer dan elf miljoen. En dat levert mooie uitzichten op.

Lesbos-Griekenland
Lesbos-Griekenland

2. De dorpjes op Lesbos zijn stuk voor stuk zó fotogeniek

Herken je het fenomeen tempel-moe, als je een tijdje in Azië bent? Je hebt dan simpelweg té veel mooie tempels gezien, waardoor ze er uiteindelijk allemaal hetzelfde uitzien. In een paar dagen tijd heb ik redelijk wat dorpen op Lesbos bezocht. Ik was bang dat de dorpjes me na verloop van tijd zouden vervelen, maar niets is minder waar. Ieder dorp op Lesbos in Griekenland heeft weer zijn eigen charme, sfeer en hoogtepunten. En wat heeft Lesbos veel fotogenieke plekken! Mijn camera maakte overuren in onder meer het schattige vissersdorp Skala Sykaminea, het sfeervolle Petra en het klooster van Ypsilou. Een andere favoriet is het artistieke hart van Lesbos: Agiássos.

Lesbos-Griekenland-dorpen
Linkerfoto gemaakt door Fleur.
Lesbos-Griekenland
Rechterfoto gemaakt door Fleur.
Lesbos-Griekenland

3. Vakantiegangers merken weinig van vluchtelingen

Door de ligging voor de kust van Turkije zijn er ontzettend veel vluchtelingen op Lesbos terechtgekomen – meer dan anderhalf miljoen. Lesbos werd in de media uitgelicht als een probleemsituatie wat betreft de vluchtelingen in het Middellandse Zeegebied. Het toerisme op Lesbos heeft hierdoor een enorme klap gehad. Maar mensen hoeven inmiddels helemaal niet meer bang te zijn dat de vluchtelingen op Lesbos in Griekenland een vakantie ‘verpesten’ – voor zover vluchtelingen daar überhaupt al iets daar aan kunnen doen.

Tegenwoordig zijn er slechts twee- tot drieduizend vluchtelingen op het eiland, die op een gezamenlijke plek verblijven om geholpen te worden. Buitenlanders zullen amper in de gaten hebben dat er nog vluchtelingen op het eiland zijn. Ik ben slechts vijf dagen op Lesbos geweest, maar andere toeristen die ik sprak beaamden deze ervaring.

4. Bijzonder vriendelijke mensen op Lesbos

Lesbiërs, Lesbiennes.. Volgens mij is het nog steeds niet helemaal duidelijk wat de benaming van de inwoners van Lesbos is. Anyway.. De inwoners van Lesbos zijn een van de vriendelijkste mensen die ik ooit heb ontmoet. Enigszins ingetogen, maar ontzettend lief en behulpzaam. De situatie met de vluchtelingen op het eiland is daar misschien wel het perfecte voorbeeld van.

Dagelijks kwamen duizenden vluchtelingen op het eiland aan; en de mensen van Lesbos in Griekenland stonden klaar om hen op te vangen. Terwijl er in veel Europese landen moeilijk werd gedaan over het opvangen van vluchtelingen, hielpen de inwoners van Lesbos deze mensen –  zonder erover te klagen. De dankbaarheid die in hun glimlach school deed me denken aan de Colombianen. Na een periode van problemen en ellende waren ook zij zó dankbaar dat mensen eindelijk weer hun land wilden ontdekken. Dat gevoel kreeg ik ook op Lesbos in Griekenland.

Lees ook: 5 mooie Griekse eilanden die jij absoluut wilt bezoeken

Lesbos-Griekenland-mensen

5. Het eten op Lesbos is geweldig

En ja, dat komt uit de mond van een vegetariër. Normaal gesproken vind ik het ‘spannend’ om in Griekenland uit eten te gaan, want de Grieken houden van hun portie vlees. Maar op Lesbos weten ze gelukkig ook geweldige vegetarische dingen op tafel te zetten.

Aanraders voor eten op Lesbos

Loop een keer een Griekse bakkerij binnen om een aantal lekkernijen in te slaan, zoals loukoumades; te vergelijken met onze oliebol. En probeer zeker eens het bijzondere Kaimaki ijs, gemaakt van de hars van de mastiekbomen die op het naburige eiland Chios staan.

Wanneer je in de buurt van het noordelijke Molyvos bent kan ik je zeker aanraden om in Vafios bij Vafios Taverna te gaan eten. Bladerdeeghapjes gevuld met spinazie en feta, frisse tzatziki met salade, een Griekse variant van de kaassoufflé, kikkererwtenpuree: dit restaurant serveert de lekkerste gerechten die ongetwijfeld keuzestress opleveren. En dan heb ik het nog niet eens over de vleesgerechten gehad. In combinatie met een perfect uitzicht vanaf het terras en de lieve mensen die zorgen dat je niets tekort komt is dit zeker een aanrader!

Ouzo is de Griekse sterke drank die vaak wordt gedronken. De hele dag door. Kijk maar eens wat er op tafel staat als je langs de terrassen loopt: tussen de plakjes kaas en de schaaltjes olijven staat vaak een flesje ouzo. Meestal wordt de ouzo aangelengd met water, om het iets minder sterk te maken. In de omgeving van het zuidelijke Plomari kun je enkele fabrieken bezoeken waar ouzo wordt geproduceerd.

Lesbos-Griekenland-eten

6. Je komt hier helemaal tot rust

Is dat eigenlijk niet waar iedereen naar op zoek is tijdens een vakantie: rust? Hoewel er ontzettend veel te zien is op Lesbos is het eiland ook een perfecte plek om tot rust te komen. De mensen zijn vriendelijk en maken graag een praatje, maar zijn niet opdringerig. De stranden zijn niet gigantisch groot, maar je hebt niet het gevoel dat je om 6 uur ’s ochtends met je handdoek klaar moet staan om de beste stoelen op het strand te kapen. Op de wegen zul je een enkele keer een andere auto tegemoet rijden, maar van chaotisch verkeer is geen sprake.

Houd er trouwens wel rekening mee dat Lesbos een van de grootste eilanden van Griekenland is en dat de wegen grotendeels door een heuvelachtig landschap lopen. Harder dan 40 kilometer per uur rijd je hier meestal niet, waardoor je soms lang onderweg kunt zijn van A naar B. Als je trouwens onderweg net zo snel misselijk wordt als ik zullen deze tips voor reisziekte ongetwijfeld helpen.

Lesbos-Griekenland-strand-Kalloni
Lesbos-Griekenland-Skala-Kalloni
Lesbos-Griekenland-Eressos

7. Droom weg bij de fantastische zonsondergangen

Kijk nou, hier word je toch gelukkig van?

Lesbos-Griekenland-zonsondergang

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening over Lesbos: spreekt het eiland je wel of niet aan? Ik ben hoe dan ook erg blij dat Zoover deze trip naar Lesbos mogelijk heeft gemaakt. Natuurlijk mag het probleem met de vluchtelingen in Europa niet worden genegeerd, maar ik wilde jullie juist laten zien dat Lesbos meer is dan wat je in het nieuws ziet. Véél meer.

Lees ook: Zakynthos tips – schildpadden, stranden en mooie plekken

De trip naar Lesbos is georganiseerd door Zoover. Op de Zoover blog vind je veel inspiratie – voor Lesbos, maar ook andere bestemmingen. Daarnaast kun je op Zoover heel veel beoordelingen vinden van andere reizigers, ter voorbereiding van jouw vakantie. Zelf heb ik bijvoorbeeld een beoordeling over het Votsala Hotel op Lesbos geplaatst.

Reacties via Facebook account

comments