Alpbachtal-Oostenrijk

Voorbereid met de auto naar Oostenrijk voor de wintersport

Oostenrijk is een van de leukste en meest populaire bestemmingen onder Nederlandse wintersporters. Sneeuwzeker, gezellig, lekker eten en ook nog eens prachtige uitzichten vanaf de pistes. Bovendien is het geschikt voor alle leeftijden en alle soorten groepen. Vriendengroepen verblijven vaak in een appartement of huis, koppels zoeken een romantisch hotel uit en veel families verblijven in een van de Oostenrijk vakantieparken van bijvoorbeeld Landal. Maar een wintersportvakantie naar Oostenrijk vergt ook voorbereiding. Hier vind je tips, zodat jij voorbereid met de auto naar Oostenrijk gaat voor de wintersport.

Lees ook: Innsbruck SKI plus CITY Pass – stedentrip & wintersport combineren

Alpbachtal-Oostenrijk

met de auto naar Oostenrijk voor de wintersport

1. Vervoer: ga je met het vliegtuig of met de auto?

Met de auto naar Oostenrijk voor wintersport

Vind je het niet erg om een lang stuk te rijden? Of ben je met een groter gezelschap? Dan is het waarschijnlijk handiger om zelf met de auto naar Oostenrijk te rijden. Bovendien ben je dan flexibeler met je vertrek- en aankomsttijden. Daarnaast is het niet voor iedere wintersportbestemming gemakkelijk om er met het openbaar vervoer te komen. Hierdoor gaan veel mensen met de auto naar Oostenrijk voor een wintersportvakantie.

Houd er rekening mee dat je voor veel landen in Europa verplicht enkele dingen bij je moet hebben. Ik kwam laatst de website Autotolvignetten tegen. Hier kun je voor iedere autoreis die je binnen Europa maakt checken wat je allemaal verplicht in de auto moet hebben liggen. Je voert simpelweg plaats A en B in en de website checkt voor jou wat je per land niet moet vergeten in te pakken voor deze reis. Ideaal toch?

Alpbachtal-Oostenrijk

Autotolvignet voor Oostenrijk

Daarnaast moet je niet vergeten dat je voor verschillende landen in Europa een autotolvignet moet hebben. Dit is een bewijs – die je vaak op de voorruit plakt – waardoor je op bepaalde wegen mag rijden. Sinds december 2017 kun je een digitaal vignet voor Oostenrijk aanvragen. Omdat het vignet is gekoppeld aan je kenteken hoef je niets op het raam te plakken en kun je het vignet snel en gemakkelijk online aanvragen. Als je het autotolvignet via Autotolvignetten aanvraagt vervalt het herroepingsrecht bovendien. Hierdoor hoef je het vignet niet al weken voor vertrek aan te vragen. Dit kun je dus ook nog een paar dagen van tevoren doen.

Met het vliegtuig naar Oostenrijk

Naar Oostenrijk vliegen voor de wintersport is tijdefficiënt en je hoeft bovendien niet zelf dat hele eind te rijden. In de buurt van Salzburg vind je enkele skigebieden, maar de meeste wintersportplaatsen vind je in Tirol, in het westen van het land. De hoofdstad van Tirol is Innsbruck. Vluchten vanaf Eindhoven en Amsterdam vertrekken soms al voor 30 euro naar Innsbruck. Check Skyscanner voor de meest voordelige prijzen en vluchttijden. Het is ook mogelijk om naar Wenen te vliegen, maar houd er rekening mee dat je dan nog een paar uur met de trein moet reizen (en dat reizen met de trein in Oostenrijk best prijzig kan zijn).

Lees ook: Innsbruck bezienswaardigheden – 15 tips voor de Tiroolse hoofdstad

Je kunt natuurlijk ook naar het vliegveld van Salzburg, Innsbruck of zelfs München vliegen en vanaf daar een auto huren. Op die manier heb je nog wel de flexibiliteit met de auto, maar hoef je niet het hele stuk af te leggen. Zelf vind ik Sunnycars een fijne aanbieder, omdat je bij deze aanbieder overal voor bent verzekerd, waardoor je niet met torenhoge kosten zit als er iets gebeurt. Schade door hagel bijvoorbeeld, of een kleine botsing op een glad wegdek. Houd er rekening mee dat een auto die je in Duitsland huurt nog geen autotolvignet voor Oostenrijk heeft!

Lees ook: wintersport in Alpbachtal in Oostenrijk

2. Wat is handig om in de auto te hebben liggen als je naar Oostenrijk gaat?

Wanneer je met de auto naar Oostenrijk op wintersport gaat is het handig om een aantal extra spullen mee te nemen in de auto.

Sneeuwkettingen

Zonder sneeuwkettingen is het een stuk lastiger – zo niet onmogelijk – om in de bergen te rijden. Omlaag gaat nog wel, maar omhoog… De sneeuwkettingen dus niet vergeten! Heb je zelf geen sneeuwkettingen? Deze kun je bij de meeste garages vaak voor een paar dagen huren.

Extra ruitenvloeistof

Leg ook een extra fles ruitenvloeistof in de achterbak, aangezien je in winterse gebieden vaak meer gebruikt dan thuis. Je wilt geen slecht zicht hebben omdat je geen ruitenvloeistof meer hebt en het volgende tankstation nog mijlenver van je vandaan is.

Een anti-ijsdeken of hoes voor de auto

Wat gebeurt er met de auto als je bij de bestemming arriveert? Als je de auto tot vertrek niet meer gaat gebruiken kun je een hoes voor de auto meenemen en deze bij aankomst eroverheen leggen. Wil je de auto nog wel gebruiken om de omgeving te verkennen? Dan is het handig om een anti-ijsdeken voor het raam te leggen, zodat je niet iedere keer veel tijd kwijt bent met krabben en ontdooien.

Winterbanden

Vertrek niet zonder de winterbanden onder de auto. Wist je dat het in Duitsland zelfs verplicht is om winterbanden te gebruiken in de winter? Wil je geen risico onderweg lopen? Neem dan een extra winterband mee.

Verplichte spullen in de auto naar Oostenrijk

Daarnaast zijn er een aantal dingen verplicht om in de auto te hebben als je in Oostenrijk rijdt. Zo moet je een gevarendriehoek en een verbanddoos in de auto hebben. Daarnaast moet er voor iedere passagier een veiligheidshesje aanwezig zijn.

3. Maak een paklijst: wat neem je mee naar Oostenrijk voor de wintersport?

Naast de spullen die je in de auto nodig hebt moet je natuurlijk ook de rest van de spullen inpakken. Maak van tevoren een paklijst zodat je niets zult vergeten. In dit artikel vind je een lijst met alles wat ik tijdens een wintersportvakantie meeneem. En wees gerust: mocht je alsnog iets zijn vergeten dan kun je dit bijna altijd ook wel ter plekke nog kopen.

Lees ook: paklijst voor de wintersport – deze dingen wil je niet vergeten

Alpbachtal-Oostenrijk

4. Wat is de beste route naar Oostenrijk?

Check van tevoren waar de meeste files normaal gesproken staan en vermijd deze wegen zo veel mogelijk. Misschien lijkt het erop dat je langer onderweg bent omdat je moet omrijden, maar als je daardoor uren aan files kunt vermijden is dat zeker de omweg waard. Met name grote knooppunten, tunnels en bepaalde grensovergangen zorgen regelmatig voor files. Houd ook onderweg in de gaten of er ongelukken zijn gebeurd, waardoor je misschien halverwege je route moet aanpassen. Zo is het bij de grensovergang bij München vaak erg druk, met name terug naar Duitsland (vanwege het toenemende probleem met de vluchtelingen).

Lees ook: wintersport voor beginners #4 – 19x wat te doen tijdens een wintersportvakantie?

Hoe reis jij het liefst naar Oostenrijk? En heb je nog tips voor andere mensen die met de auto naar Oostenrijk vertrekken voor de wintersport? Laat het hieronder weten in een reactie!

Dit artikel is geschreven met de hulp van Autotolvignetten. Daarnaast vind je enkele affiliate links in deze blog. Meer informatie over samenwerkingen en affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

12 gedachten over “Voorbereid met de auto naar Oostenrijk voor de wintersport”

 1. Handige tips! Ik vind zelf de belangrijkste reden dat je met vliegen beperkt bent met bagage meenemen. Het meenemen van mijn ski’s is erg duur en in de auto kun je 4 losse tassen meenemen 😛 Verder zijn het allemaal handige tips!

 2. Wij vierden afgelopen jaar Kerst in de Oostenrijkse sneeuw. Wij nemen ook altijd een dekentje (of slaapzak) mee in de auto. Mocht je pech krijgen of lang in de file staan, wel zo fijn.

 3. Van jongsaf aan ga ik al op wintersport en ik ben maar een keer met het vliegtuig gegaan. De rest met de auto wat ik veel prettiger vindt. Je kan lekker veel meenemen en je hebt op de bestemming vervoer tot je beschikking. Handige tips verder!

 4. Ik zou geloof ik liever met de auto gaan.. toch fijn om eigen vervoer bij je te hebben en makkelijk ook wat te kunnen zien van de omgeving. Handig, dat tolvignet vooraf digitaal aanvragen.. spaart weer tijd aan de grens.

 5. Ik ben helemaal niet van de wintersport…zelfs nog nooit geweest, maar altijd als ik die natuur foto’s zie van hoge bergen, bossen, sneeuw dan trekt het me wel. Niet om te skieen, maar misschien om gewoon eens te genieten van de natuur!

 6. Het is me super goed bevallen om te vliegen naar mijn wintersportbestemming en vervolgens daar een auto te huren. We hebben zelf geen auto met winterbanden tot onze beschikking, dus daar vliegen en daar huren is dan makkelijk. Dan weet je ook zeker dat je auto voldoet aan alle eisen 🙂 Een auto hebben op een wintersportbestemming vind ik wel altijd handig, dan kun je tenminste buiten het dorp naar een supermarkt met normale prijzen :p

 7. Handige tips voor een wintersportliefhebber. Ik ben nog nooit op wintersport geweest, heb er helemaal niks mee. De met sneeuw bedekte landschappen vind ik prachtig, maar door mijn aangezichtspijn kan ik geen kou verduren. Als ik de sneeuw zou opzoeken kies ik voor de auto als vervoersmiddel. Je kunt meer meenemen en je kunt je makkelijker verplaatsen ter plekke.

 8. Handige tips en goed dat je hier aandacht aan besteed. Wij gingen vroeger altijd met de auto naar Oostenrijk, maar ik hoefde alleen maar op de achterbank te zitten (met walkman…jaja 😉 ) Mijn familie gaat meerdere keren per jaar naar Oostenrijk en er komt meer bij kijken dan de meeste mensen denken.

 9. Handige tips Jessica. Zelf nog nooit die kant opgereden. Wel wilde ik ooit in de winter naar Duitsland en kwam er toen twee dagen van te voren achter dat je dus winterbanden nodig had en zelf verplicht zijn. Oeps. Mijn reisje ging dus niet door. Gelukkig staat het nu redelijk veel aangegeven. Ook de spullen die je echt niet moet vergeten zoals extra ruitenvloeistof. Ik zou dit dan vergeten.

 10. Vincent Rondwijk

  Inderdaad handig om sneeuwkettingen mee te nemen. Ook zorg ik er altijd voor dat mijn banden genoeg profiel hebben. Wanneer ik in de winter naar het buitenland reis, zorg ik dat ik mijn zomerbanden voor winterbanden gewisseld heb.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *