Reisinspiratie: 9 prachtige watervallen die je gezien moet hebben

Bijna nergens kom ik zo tot rust als in de buurt van water. Dat kan bij zee zijn, maar evengoed bij een mooie rivier of waterval. Iedereen kent natuurlijk de beroemde watervallen zoals de Victoria Falls in Afrika, de Iguazu Falls in Zuid-Amerika en de Niagara Falls in Noord-Amerika. Maar naast deze zijn er ook nog ontelbaar veel andere mooie watervallen. Ik deel vandaag 9 prachtige watervallen die zeker op je bucket list moeten staan!

Prachtige watervallen die je gezien moet hebben

1. Semuc Champey, Guatemala

Verstopt in de jungle in het oosten van Guatemala vind je Semuc Champey. Dit is zeker een van mijn favoriete plekken in het land. Niet alleen kun je hier de dag doorbrengen in verschillende waterpoelen (en van waterpoel naar waterpoel springen of glijden), maar je kunt ook een nabijgelegen grot verkennen en wandelen door de jungle. Een geweldige plek om in de buurt van Semuc Champey te overnachten is Utopia.

Entree: gratis, al bezoeken de meeste mensen deze plek via een tour. Er gaan verhalen de ronde dat toeristen worden aangevallen en beroofd die zelfstandig naar Semuc Champey wandelen.

Watervallen-Semuc-Champey-Guatemala
Watervallen-Semuc-Champey-Guatemala

2. Kuang Si Falls, Laos

Misschien wel mijn favoriete plek als het gaat over watervallen: de Kuang Si watervallen in de buurt van Luang Prabang in Laos. Het water is vrij koud, maar aangezien het in Laos behoorlijk heet kan worden zou dit geen groot probleem moeten zijn. Naast de watervallen kun je ook een opvangcentrum voor verwaarloosde en mishandelde beren bezoeken.

Entree: 20.000 kip (ongeveer €2,20 euro)

Watervallen-Kuang-Si-Laos

3. Casaroro Falls, Filipijnen

De stad Dumaguete in de Filipijnen verraste me. Ik verbleef er meer dan een week, want er was genoeg te zien en te doen. Een van de leukste dingen om te doen was de wandeling naar de Casaroro Falls. Je moet wel wat moeite doen om de waterval te bereiken – je wandelt bijvoorbeeld een paar keer door de rivier en moet op de terugweg een flinke trap beklimmen – maar dan heb je ook wel een geweldig uitzicht op deze waterval.

Entree: 10 pesos (€0,20 eurocent)

Lees ook: wat te doen in Dumaguete, Filipijnen

Watervallen-Casaroro-Filipijnen
Watervallen-Casaroro-Filipijnen
Watervallen-Casaroro-Filipijnen

4. Fuentes del Algar, Spanje

Toen ik foto’s van Fuentes del Algar liet zien dachten veel mensen dat ik deze in Latijns-Amerika of in Azië had gemaakt. Maar niets is minder waar: deze watervallen zijn aan de Costa Blanca in Spanje te vinden. De watervallen zijn het gemakkelijkst te bereiken vanaf Altea of Benidorm. Het rivierwater is het hele jaar door onwijs koud, maar als je er eenmaal doorheen bent is het heerlijk. Het gebied is een beschermd natuurreservaat en er zijn meerdere watervallen waar je naartoe kunt wandelen en waar je kunt zwemmen.

Entree: €4-5 euro, afhankelijk van het seizoen.

Watervallen-algar-spanje
Foto’s waar ik zelf op sta zijn gemaakt door Anita van Weekendtoerist
Watervallen-algar-spanje

5. Tegenungan Waterfall, Indonesië

Bali is een paradijs voor mensen die van watervallen houden. Zo vind je met name in de omgeving van Munduk, Bedugul en Ubud veel watervallen. Een van mijn favorieten is de Tegenungan Waterfall, ten zuiden van Ubud. Het is bovendien een leuke plek om contact met de Balinezen te maken, die hier graag komen om te relaxen.

Entree: 10.000 rupiah (€0,80 eurocent)

Watervallen-Bali-Indonesië

6. Yosemite watervallen, Verenigde Staten

Yosemite, je stal mijn hart. Dit is ongetwijfeld een van mijn favoriete nationale parken in de Verenigde Staten. Hoewel je hier meerdere watervallen kunt bezoeken vind je mijn favorieten Vernal Fall en Nevada Fall via de Mist Trail en/of de John Muir Trail. Bij Vernal Fall zie je met een beetje geluk een regenboog in de regenboog. Bij deze waterval is het vrij druk, omdat je bovenaan ook kunt zwemmen. Mocht jouw conditie het toelaten, dan is het zeker een aanrader om naar de top van de Nevada Fall te lopen. Zelfs in het hoogseizoen kom je bij de top slechts een handvol mensen tegen én heb je een adembenemend uitzicht over een groot deel van het park.

Entree: een Yosemite toegangspas voor een auto inclusief inzittenden is $30 dollar. Maar aangezien de meeste mensen een road trip in Amerika maken is het handiger om de Annual National Pas te kopen. In dit artikel vind je enkele tips om jouw road trip door Amerika betaalbaar te maken, inclusief een tip voor het voordelig kopen van de jaarpas voor de nationale parken.

Lees ook: road trip door West-Amerika – een korte samenvatting

Watervallen-Yosemite-Amerika
Watervallen-Yosemite-Amerika
Watervallen-Yosemite-Amerika

7. La Fortuna waterval, Costa Rica

Deze waterval staat zelfs op de kaft van de Lonely Planet van Centraal-Amerika: de La Fortuna waterval, in de buurt van de vulkaan Arenal in Costa Rica. De waterval stort zo’n 75 meter naar beneden. Wie helemaal naar beneden loopt ziet met hoeveel geweld deze waterval naar beneden valt. Het is mogelijk om rondom de waterval en in de rivier te zwemmen, maar veel mensen komen hier ook om simpelweg te picknicken en te relaxen.

Entree: $15 dollar

Watervallen-La-Fortuna-Costa-Rica
Watervallen-La-Fortuna-Costa-Rica

8. Plitvice meren, Kroatië

De Plitvice meren in Kroatië zijn een droom voor watervalliefhebbers. Ik heb volgens mij nog nooit zó veel watervallen bij elkaar gezien als in dit park. Ik heb destijds de lange route genomen. Tijdens deze wandeling heb je namelijk een prachtig uitzichtpunt vanwaar je op talrijke watervallen kijkt. Kleine tip: het is verrassend fris in dit nationaal park, zelfs in de zomer, dus kleed je goed aan.

Entree: 55-180 kuna (€7,5-24 euro), afhankelijk van het seizoen.

Watervallen-Plitvice-Kroatie
Watervallen-Plitvice-Kroatie
Watervallen-Plitvice-Kroatie

9. Irie Blue Hole watervallen, Jamaica

Ook Jamaica heeft verschillende indrukwekkende watervallen, maar een van de leukste vond ik toch Irie Blue Hole, in de buurt van Ocho Rios. Zo’n prachtige plek midden in de jungle, met de vele watervallen en de turquoise waterpoelen. Wie avontuurlijk is ingesteld kan hier namelijk watervallen beklimmen, door grotten kruipen en in het water springen. I love it!

Entree: bij deze waterval betaalde ik op basis van donatie. Maar omdat er iemand met je meegaat, op je spullen let en oneindig veel foto’s van je maakt is het wel zo netjes om deze mensen iets te geven. Dit is afhankelijk van je budget natuurlijk, maar ik zou zo’n $10 dollar per persoon aanhouden.

Lees ook: 12 foto’s die Jamaica op jouw bucket list zetten

Watervallen-Ocho-Rios-Jamaica

Bij deze: een aantal van mijn favoriete watervallen die ik tot nu toe heb bezocht! Ken jij andere mooie watervallen? Ik ben erg benieuwd, dus deel die tips vooral hieronder in een reactie.

Reacties via Facebook account

comments