reisziekte-misselijkheid-op-reis

Reisziekte tips: wat doe je aan misselijkheid op reis?

Ik weet dat het best gek klinkt uit de mond van een reisfanaat, maar ik heb dus een hekel aan reizen. Dit komt voornamelijk omdat ik snel last heb van misselijkheid tijdens het reizen. Ook wel reisziekte genoemd.

“Waarom ga je dan toch zo vaak op pad?”, zul je dan misschien denken.

Tsja, die reislust is toch net wat heftiger. Maar de keren dat ik misselijk op een boot of in een bus zit zijn inmiddels op meerdere handen te tellen. Gelukkig heb ik door al die ervaringen inmiddels wel wat tips bij elkaar verzameld. In deze blog deel ik daarom mijn reisziekte tips, zodat jij niet misselijk op reis zult zijn!

Lees ook: reisspullen waar iedere backpacker blij van wordt #1

reisziekte-misselijkheid-op-reis

Reisziekte tips: wat kun je doen aan misselijkheid op reis?

Reisziekte kun je onderscheiden in wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte. Een simpele uitleg van reisziekte is dat je misselijk wordt omdat je evenwichtsorgaan van slag is. Sommige tips in dit artikel gelden voor een specifieke manier van reizen, maar eigenlijk gelden de meeste tips voor iedere vorm van reisziekte.

En onthoud: zodra de reis voorbij is, wordt de reisziekte minder (dit was serieus een “tip” die ik online tegenkwam…).

1. Pilletjes voor reisziekte: Primatour

De Primatour pillen vind ik misschien wel de beste tip tegen misselijkheid op reis. Neem ongeveer een half uur voor vertrek een pilletje en je zult merken dat het echt veel scheelt. Met name handig voor langere reizen én voor reizen waarbij je van tevoren weet dat het er ruig aan toe gaat. Denk aan wegen door de bergen, routes die bekend staan om de vele haarspeldbochten, woeste zeeën. In een strip Primatour zitten 10 pillen. Je kunt deze pillen bij de meeste drogisterijen zoals Kruidvat en Etos halen. Ook bij de apotheek zijn deze bijna altijd wel verkrijgbaar.

reisziekte-misselijkheid-op-reis

2. Sea Bands

Een van de beste reisziekte tips zijn de Sea Bands bandjes. Ik ben inmiddels een groot fan van deze bandjes. Als je langer op reis gaat heb je namelijk geen zin om dagelijks een Primatour pil te slikken. De bandjes van Sea Band werken via acupressuur op de polsen en tot nu toe werken ze bij mij erg goed. Ze onderdrukken namelijk het misselijke gevoel terwijl je reist. Je kunt ze zo vaak gebruiken als je wilt en het is ook mogelijk om ze te wassen. Bovendien hebben ze bandjes voor volwassenen én bandjes voor kinderen.

reisziekte-misselijkheid-op-reis
reisziekte-misselijkheid-op-reis

3. Gember (zoals koekjes of thee)

Deze tip kreeg ik in de apotheek en ook in het buitenland gaven verschillende mensen die zich bezighouden met traditionele medicatie mij deze tip. Je kunt gember op verschillende manieren tot je nemen. Enkele voorbeelden zijn gemberkoekjes, gemberthee, gemberbier of gember in een smoothie. Pas op dat je er niet te veel in doet, want gember heeft een overheersende smaak.

4. Meditatie- en yoga-oefeningen

Bij meditatie en yoga leer je bepaalde oefeningen waarbij je diep ademhaalt vanuit je onderbuik. Deze oefening kan erg helpen tegen het onderdrukken van misselijkheid tijdens een reis. Een oefening die ik zelf altijd doe wanneer ik de misselijkheid voel opkomen gaat als volgt: bij het inademen zet je je buik uit (bol) en zak je een beetje naar beneden; je krimpt als het ware een beetje in elkaar. Bij het uitademen hijs je jezelf weer een beetje op en maak je je buik juist zo plat mogelijk. Als je dit een paar kaar achter elkaar doet zul je merken dat de misselijkheid weg zal ebben.

reisziekte-misselijkheid-op-reis

5. Let op je ademhaling

Aansluitend op punt 4: let op je ademhaling. Met je ademhaling kun je misselijkheid namelijk deels onder controle krijgen. Probeer het volgende: adem 5 tellen diep in door je neus, vervolgens 5 tellen uit via je mond.

En als je dan toch misselijk wordt…

– Als je in de bus of de auto zit: neem altijd een extra plastic zak mee. Als je misselijk bent en het niet tegen kunt houden spuug je liever niet je rugzak of de stoel (of je medepassagier) onder.

– Als je op zee bent: richt je blik op een vast punt, zoals de horizon of iets langs de kust.

reisziekte-misselijkheid-op-reis

6. Genoeg vitamine C eten

Deze tip kreeg ik van een lieve volger die zelf veel tijd op het water doorbrengt en ongetwijfeld wel eens te maken heeft gehad met zeeziekte. Volgens hem worden mensen op zee vooral misselijk door een tekort aan eten of beter gezegd: een tekort aan vitaminen. Met name vitamine C is erg belangrijk om misselijkheid te voorkomen, of in ieder geval te verminderen. Loop dus even langs de markt en sla wat extra fruit in voordat je op een boot stapt!

reisziekte-misselijkheid-op-reis

7. Vermijd bewegingen met je ogen

Lezen, schrijven of een spelletje spelen op je telefoon kan een heel leuk tijdverdrijf zijn, maar dit verhoogt wel de kans op reisziekte. Meestal probeer ik gewoon muziek te luisteren. Tip: wil je toch een boek lezen? Van veel boeken bestaan tegenwoordig ook audioboeken!

8. Voorin is altijd beter dan achterin

Herken je de volgende situatie nog uit je kindertijd? Er werd een kinderfeestje gehouden en iedereen werd dolenthousiast in de auto gepropt. De kinderen op de achterbank zaten als sardientjes in een blik op elkaar gedrukt, maar degene voorin de auto had het rijk voor zichzelf. Nou, ik was dus vaak zo’n kind dat voorin werd geplaatst omdat ik anders de auto onder spuugde. Ik probeer daarom op reis als het kan voorin te gaan zitten. Als je het bovendien uitlegt aan mensen zijn ze vaak echt wel bereid om van plek te wisselen. Zij zitten ook niet te wachten op een misselijke medepassagier.

reisziekte-misselijkheid-op-reis
reisziekte-misselijkheid-op-reis

Ik hoop dat jullie iets aan de bovenstaande tips hebben, want misselijkheid op reis is gewoon een van de naarste dingen. Niemand voelt zich immers graag hondsberoerd, toch? Mochten jullie daarom nog aanvullende tips hebben, laat ze vooral hieronder achter in de reacties. Zo helpen we elkaar allemaal een beetje om zonder zorgen op een boot/in een bus/in een vliegtuig te stappen!

In dit artikel vind je een affiliatelink van Bol.com. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

20 gedachten over “Reisziekte tips: wat doe je aan misselijkheid op reis?”

 1. Oef, lastig! Ik heb gelukkig zelden tot nooit last van reisziekte, heb geloof ik een erg sterke maag! Alleen toen mijn broer ooit met topsnelheid de haarspeldbochten in Zuid-Frankrijk afscheurde werd ik misselijk maar verder nooit ergens last van!

 2. Ik heb er weinig last van gehad gelukkig; tot ik ineens op een catamaran naar Klein Curacao zat dit jaar. Wat was ik misselijk zeg! Ik hoop dat dit gewoonte wordt, als dat wel het geval is zal ik je tips goed bestuderen!

  1. Oh wat naar Dominique, ik voel met je mee! Ik word ook best snel misselijk op zee, maar die liefde voor het water en de zee is toch groter haha ;p

 3. Wat een handige tips! Ik heb in het verleden tijdens lange reizen veel last gehad van misselijkheid. Nu niet meer behalve als we een paar uur door de bergen scheuren haha

  1. Bedankt Sabine! Ja de bergen in Colombia kunnen ook nog wel misselijkmakend zijn haha. De weg tussen Pereira en Medellín is daar een goed voorbeeld van (lang leve plastic zakjes!) ;p

 4. Zelf heb ik nooit ergens last van, maar mijn man wil soms achterin een bus nog wel eens beroerd worden en sinds een tijdje is onze oudste dochter snel beroerd op de achterbank van de auto. Fijne tips dus voor haar… zat al te denken of we haar niet voorin moesten gaan zetten!

  1. Voorin zitten helpt al best veel! En de lokale bevolking begrijpt het vaak al als je wat gebarentaal gebruikt en een plastic zak toont ;p Die Sea Bands hebben ze trouwens zowel voor volwassenen als voor kinderen en bij mij werken die echt super goed (beter dan Primatour)! 🙂

 5. IK ben echt een drama, haha. Van Primatour val ik in slaap (heel gezellig), Sea Bands werken alleen in de auto/bus (niet op de boot en dat is juist mijn grootste probleem) en van gember werd ik nog misselijker. In Australië had ik een geweldig middeltje gevonden, maar dat verkopen ze hier niet 🙁 . Een reisgenoot vertelde mij ooit dat 10% van de mensen niet goed reageren op medicatie. Zij was namelijk naar Antarctica geweest en kreeg speciale injecties van de arts op de boot omdat medicatie niet werkte. Volgens mij behoor ik ook tot die 10% 😉 .

  1. Pfoeh wat vervelend Kelly! Het is inderdaad een drama… Ik vind boottochten echt geweldig, maar toch stap ik altijd heel zenuwachtig in omdat ik regelmatig kotsend over de reling hang… ;p De bandjes helpen bij mij gelukkig wel erg goed, dus dat scheelt een hoop! En daarnaast heb ik altijd een plastic zak in mijn dagrugzak zitten zodat ik in de bus of de auto het nog een beetje netjes kan houden haha.

  1. Nee een lege maag is inderdaad een slecht idee (ik spreek uit eigen ervaring ;p)! Ik probeer meestal wat fruit te eten voordat ik op pad ga, vitamines schijnen goed te zijn tegen misselijkheid.

 6. Handige tips! Ik heb niet zo snel last van reisziekte, maar ik neem eigenlijk wel altijd voor de zekerheid een primatourtje in als ik een boot op stap op vakantie. Want ik heb dat dus 1 keer niet gedaan en toen ging ik ook nog eens vrolijk spelletjes spelen op mijn telefoon… *kuch*, dat ging maar een half uurtje goed en toen zat ik de rest van de reis buiten op een bankje naar de horizon te staren haha! 😉

  1. Oh wat erg, I feel your pain! Je kunt die pilletjes inderdaad ook beter preventief slikken dan dat je ze neemt als je al misselijk begint te worden. ik heb dat 1x tijdens een boottocht gedaan, maar ik hing alsnog 10 minuten later spugend over de reling :p

 7. Bij mij helpt Primatour goed, maar ik merk dat ik het met de jaren minder nodig heb. Ben kennelijk toch meer ontspannen gaan ademen. Afleiding in de vorm van muziek helpt mij trouwens ook, als ik erg misselijk ben. Dan verleg je je focus. Zal met een luisterboek ook helpen. De SEA BANDS heb ik trouwens nog niet gebruikt. Goeie tip!

  1. Oh dat is nog wel een handige tip Marcella! Ik wil sowieso het komende jaar meer luisterboeken gaan gebruiken, dus ik ben benieuwd of het werkt 🙂

 8. Helpen die bandjes echt? Ik kan het gewoon niet geloven, haha. Als je me belooft dat het voor jou werkt dan ga ik het toch maar eens proberen (haha), want ook ik heb veel last van reisziekte. Autorijden in de bergen (soms zelfs als ik zelf rij!), zeeziekte en turbulentie zijn de grootste boosdoeners. Ik heb ooit pilletjes gehaald maar daar val ik dus van in slaap. Ik kan prima slapen in een auto of bus, dus dat heb ik niet nodig, haha. Toch voor de zekerheid maar meenemen. En het extra zakje, tsja, die tip kende ik helaas ook al..
  Maar fijn artikel!

  1. Wat rot om te horen dat je ook zo snel reisziek wordt, wat een vloek voor reisfanaten hè haha ;p Ik had van tevoren ook helemaal niets van die bandjes verwacht, maar ze helpen bij mij heel erg goed. Vooral op boten! Voor mij werken ze en een paar mensen hebben me al een berichtje gestuurd dat ze voor hen ook werkten, maar het is natuurlijk altijd per persoon kijken of het helpt. En mijn zusje vindt ze bijvoorbeeld niet fijn omdat ze het geen chill idee vindt dat er iets op haar pols drukt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *