Tips Den Bosch: stadswandeling langs mijn favoriete plekken

Ik ben in heel wat steden op de wereld geweest, maar mijn thuisstad Den Bosch blijft toch een van mijn favorieten. Ik ben in Den Bosch opgegroeid en ken de stad op mijn duimpje. Heb jij tips voor Den Bosch nodig? In deze blog deel ik een stadswandeling die jij voor jouw dagje Den Bosch kunt gebruiken. Ik leid je in één dag langs alle leuke plekken die de Noord-Brabantse stad te bieden heeft. De stadswandeling is zo’n 6 kilometer lang en prima te doen voor jong en oud.

Lees ook: overnachten in Den Bosch – 9 leuke hotels voor jouw weekendje weg

Tips Den Bosch: stadswandeling voor jouw dagje Den Bosch

1. Gouden draak van Den Bosch

We beginnen de wandeling bij het centraal station van Den Bosch. Vanaf hier zie je direct een van mijn favoriete plekken in Den Bosch: de gouden draak bij de Drakenfontein op de rotonde. Voor mij is dit – samen met de Sint Jan en het Jheronimus Bosch standbeeld op de markt – een icoon van de stad. Als ik deze ergens op een foto zie weet ik direct dat iemand in Den Bosch is.

Extra tips Den Bosch #1: bij deze rotonde vind je een regenboog-zebrapad. Leuk voor een kleurrijke foto!

UPDATE MEI 2020: de gouden draak is verplaatst van de rotonde naar de tuin van het Noordbrabants Museum in de Verwersstraat. Waarschijnlijk gaat de draak in mei 2021 terug naar zijn oorspronkelijke plek.

tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch

2. Koffie drinken bij Coffeelab

Op een van de hoeken van de rotonde vind je Coffeelab. Een fijne koffietent met een prettige sfeer en een fijne menukaart. Ik noemde hem al als een van mijn favoriete werkplekken in Den Bosch, maar ook tijdens een stedentrip Den Bosch is dit een prima begin van de dag.

Lees ook: mijn favoriete werkplekken in Den Bosch

tips-Den-Bosch

3. Uitzicht over de Dommel

Vanaf Coffeelab loop je rechtdoor via de Stationsweg richting de rivier de Dommel. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op de oude treurwilgen die langs het water staan. In de verte zie je aan je linkerzijde de tramkade en muren vol graffiti. Als je zin hebt om street art in Den Bosch te spotten ga je bij de brug naar links en loop je helemaal door over de Havensingel. Als je geen street art wilt zien tijdens deze stadswandeling kun je de brug oversteken en doorgaan vanaf punt 6.

tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch

4. Street art bij de Tramkade en de Havendijk

Bij de stoplichten steek je over en loop je langs de graffiti op de Havendijk. Je kunt hier wat straatjes induiken, want de street art is op de meest gekke plekken te vinden. Loop vervolgens door naar het Werkwarenhuis. Achter het Werkwarenhuis vind je namelijk de gigantische silo’s die een paar jaar geleden helemaal zijn beschilderd. Heel tof om te zien! Mocht je hier zin hebben in koffie, dan kan ik de Portugese koffiebar Da Silva aanraden.

tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch

5. Huizen aan de Dieze

Loop vervolgens terug naar de stoplichten en steek weer over, richting het bruggetje. Je kunt dan namelijk lopen langs de rivier de Dieze via de Smalle Haven. De huisjes in deze straat vind ik er zo leuk uitzien!

tips-Den-Bosch

6. De Uilenburg: gezelligste deel van de stad

Vanaf hier kom je ongeveer weer uit bij de brug over de Dommel – als je de street art dus niet wilt zien kun je de route vanaf hier verderlopen. Je bent nu in de Uilenburg, de gezelligste wijk van de binnenstad. Hier vind je onwijs veel leuke cafés en restaurants.

Proeflokaal ’t Paultje in de Lepelstraat is bijvoorbeeld een aanrader als je van speciaalbieren houdt.

Leuke tentjes om koffie te drinken of te lunchen in de Uilenburg zijn Drab Coffee in de Kruisstraat en Nom Nom in de Postelstraat. Ook in de Snellestraat vind je een paar leuke zaken, waaronder Crème Coffee & Pastry, Eetbar DIT en The Shoege. Als je zin hebt in falafel en andere Midden-Oosterse gerechten kun je terecht bij Yalla Yalla Foodbar in de Postelstraat.

Lees ook: lunchen in Den Bosch – 17 leuke koffiezaken en restaurants

Den-Bosch-favorieten-Shoege
Den-Bosch-Yalla-Yalla

Loop voor deze Den Bosch stadswandeling door de Lepelstraat, die vervolgens overloopt in de Molenstraat.

Extra tips Den Bosch #2: vergeet niet Zoete Lieve Gerritje aan het water te spotten.

Aan de linkerkant zie je al snel een deel van de Dieze lopen. Ik moet bekennen dat ik slechts één keer in mijn leven een boottocht op de Dieze heb gemaakt en dat was tijdens mijn introductieweek van de middelbare school… Maar het is zeker een populaire bezigheid tijdens een stedentrip in Den Bosch voor veel mensen! Je vindt een van de opstapplaatsen voor deze boottochten in de Uilenburg.

tips-Den-Bosch

7. Concept stores in de Vughterstraat

Via de Uilenburg loop je naar de Vughterstraat. Deze straat is bij Bosschenaren vooral bekend vanwege de vele carnavalswinkels die je hier kunt vinden. Daarnaast zitten er verschillende concept stores en winkels voor creatievelingen in deze straat. In de concept stores worden vooral unieke en handgemaakte producten verkocht. Enkele leuke concept stores waar je rond kunt snuffelen zijn Waar en Koekwaus. Als je net als ik een liefhebber bent van gezelschapsspelletjes moet je ook even bij De Dobbelsteen binnenlopen. Een leuke en zeer groene koffietent in deze straat is Oerwoud. Je kunt hier heerlijk veganistisch lunchen en wie weet loop je ook nog met een nieuwe plant naar buiten.

Lees ook: leuke winkels in Den Bosch – tips van een local

Welkom-Oerwoud-Den-Bosch
Urban-Jungle-Den-Bosch-Oerwoud
Den-Bosch-Oerwoud-lunch-veganistisch

8. Oversteken met het vlot naar Bossche Broek

Als je de Vughterstraat uitloopt kom je uiteindelijk uit bij het Wilhelminaplein (ook wel het Heetmanplein genoemd). Dit was vroeger een van de drukste verkeerspunten in de stad. Tijdens deze stadswandeling steek je over het plein over en je loopt naar de brug (de weg richting Vught). Bij de brug vind je aan de linkerkant een trap. Hier kom je uit bij het vlot. Je steekt het water over en komt dan uit in het Bossche Broek: het natuurgebied buiten het centrum van Den Bosch. Houd er rekening mee dat het nog best veel kracht kost om dit vlot naar de overkant te trekken!

tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch

9. Wandelen door Bossche Broek in Den Bosch

Vanaf hier kun je lekker wandelen door het natuurgebied Bossche Broek. Tijdens de stadswandeling loop je het stuk langs het water, maar je kunt de ronde zo groot maken als dat je zelf wilt. Je komt als het goed is altijd uit bij het punt waar de Zuidwal en de Pettelaarseweg elkaar kruisen.

tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch

Lees ook: Loonse en Drunense Duinen bezoeken, oftewel de Brabantse Sahara

10. Wandeling vervolgen door Zuiderpark

Zodra je de straat oversteekt zul je een paar opvallende figuren zien: de verzonnen figuren van Jheronimus Bosch, oftewel Jeroen Bosch. Jeroen Bosch was een schilder in de vijftiende eeuw die surrealistische schilderingen maakte. Een van zijn bekendste werken is de Tuin der Lusten. Het originele schilderij is in El Prado in Madrid te vinden. Door de stad heen vind je verschillende surrealistische figuren die door Jeroen Bosch zijn ‘verzonnen’. Enkele vind je in en rondom het Zuiderpark, maar ook in het water.

tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch

11. De Sint-Janskathedraal, de trots van Den Bosch

Als je een stukje door het Zuiderpark hebt gewandeld loop je terug naar het kruispunt van de Zuidwal en de Pettelaarseweg. Hier vervolg je de wandeling via de Cavaleriestraat, richting de Parade. Op de Parade vind je verschillende restaurants, maar het meest opvallende bouwwerk is toch wel de Sint-Janskathedraal. Je kunt de Sint-Jan beklimmen, maar wel alleen onder begeleiding van een gids. Maar ik zou je zeker aanraden om even naar binnen te lopen en de kerk te bewonderen. En aan de buitenkant van de Sint-Jan is er ook genoeg te zien. Zo veel versieringen!

Extra tips Den Bosch #3: kun jij het beeld van de engel met de telefoon vinden in de versiering van de Sint Jan?

tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch

12. Werken van Jeroen Bosch bewonderen

Vanaf de Parade loop je via de Choorstraat en de Clarastraat richting de Hinthamerstraat. Als je naar rechts afslaat kom je al snel bij het Jheronimus Bosch Art Center terecht. Er zijn jammer genoeg geen originele werken meer van Jeroen Bosch in dit museum te vinden, maar het is nog steeds de moeite waard. Bovendien zit het museum in een prachtig gebouw. Als je de lift naar de bovenste verdieping neemt heb je een mooi uitzicht over het centrum van Den Bosch en op de Sint-Janskathedraal.

tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch

13. Rust in het drukke centrum van Den Bosch

Als je vanaf het Jheronimus Bosch Art Center een klein stukje terugloopt over de Hinthamerstraat vind je aan de rechterkant de Schilderstraat. Dit is een schattig straatje dat je niet zou verwachten in het drukke centrum van Den Bosch. Als je doorloopt kom je al snel een groot kunstwerk tegen op een huis aan de linkerkant.

tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch

Je volgt deze weg naar links en komt uit bij het Oeteldonks Gemintemuzejum. Een van de belangrijkste feesten voor een Bosschenaar is het Oeteldonks carnaval. Oeteldonk? Dat is dus de naam van Den Bosch in de carnavalsperiode. Het carnavalsmuseum is niet erg groot, maar erg interessant als je meer over het carnaval door de eeuwen heen wilt leren. Ook een leuk museum voor kinderen, aangezien ze veel versieringen en kostuums tentoon hebben gesteld!

tips-Den-Bosch

14. Nog meer beelden in de Jeroen Bosch tuin

Als je vanaf het Carnavalsmuseum een stukje rechtdoor loopt kom je vanzelf uit bij de Jeroen Bosch tuin. Je kunt immers nooit genoeg van die surrealistische beelden zien, toch?

tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch

15. De winkelstraat van Den Bosch: Hinthamerstraat

Er zijn verschillende wegen die eigenlijk allemaal weer naar de Hinthamerstraat leiden. De Hinthamerstraat is een van de bekendste winkelstraten in Den Bosch. Als je zin hebt om te shoppen kun je nu beginnen!

tips-Den-Bosch

16. Eindigen op de Markt, hét centrum van Den Bosch

De Hinthamerstraat brengt je uiteindelijk naar een van de leukste plekken van Den Bosch: de Markt. Hier vind je diverse dingen die de moeite waard zijn om even te bewonderen. Denk aan het beeld van Jeroen Bosch, zijn voormalige thuis De Kleine Winst (het groene huis), het Stadhuis en de Moriaan. De Moriaan is het oudste bakstenen huis van Nederland. In dit gebouw zit bovendien het VVV gehuisvest. Vanaf de Markt loop je trouwens zo naar de Arena, waar je nog meer kunt winkelen.

tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch

Als je zin hebt in een kop koffie of een lunch op de Markt kan ik ’t Opkikkertje aanraden. De kikker is een van de symbolen van de stad (waarschijnlijk omdat het land rondom Den Bosch vroeger moeras was en daar veel kikkers leefden). En bij ’t Opkikkertje vind je honderden kikkers. Erg leuk om eens een kijkje te nemen. Bovendien verkopen ze hier de echte Bossche Bollen van Jan de Groot. Je kunt Den Bosch eigenlijk niet verlaten zonder een Bossche Bol geproefd te hebben, toch?

tips-Den-Bosch
tips-Den-Bosch
Den-Bosch
tips-Den-Bosch

17. Extra tips Den Bosch voor zaterdag: lekkerste stroopwafels van Nederland

Als je op zaterdag in Den Bosch bent moet je zeker een stroopwafel halen bij de stroopwafeltent op de markt. Deze staat meestal voor de Hema. Onwijs lekker!

Lees ook: 10 leuke in Nederland die je kunt bezoeken met de trein

18. Extra tips Den Bosch voor het weekend: Brabantse kunst bij Galerie KuBra

Galerie KuBra biedt een podium aan Brabantse kunstenaars. Er zijn steeds wisselende exposities, dus je kunt hier regelmatig binnenlopen en steeds weer iets nieuws tegenkomen. Galerie KuBra zit in de passage van Parkeergarage Tolburg, onder de Intersport. De entree is gratis, maar de galerie is het beste te bezoeken in het weekend – doordeweeks is deze vaak gesloten.

19. Biertjes drinken bij Jongens van de Wit

Jongens van de Wit is een Bossche stadsbrouwerij in de wijk Paleiskwartier, achter het treinstation. De meeste toeristen komen niet in deze buurt. Een paar jaar geleden was hier eerlijk gezegd ook weinig te zien. Maar tegenwoordig hebben een aantal leuke restaurants en cafés zich hier gevestigd, waaronder Jongens van de Wit. Ze hebben hier een leuk aanbod aan verschillende bieren en boven het restaurant kun je zien hoe het bier gebrouwen wordt. Je kunt zowel binnen- als buiten zitten. Er is ook een spelletjeskast en er worden af en toe evenementen zoals een pubquiz georganiseerd.

Den-Bosch-stadswandeling-Jongens-van-de-Wit

Hoe zit het met de Bossche Bollen in Den Bosch? Waar kan ik de echte Bossche Bollen eten?

Veel mensen willen een echte Bossche Bol van Jan de Groot eten als ze in Den Bosch zijn. Jan de Groot heeft een banketzaak, tegenover het Centraal Station. Veel mensen halen hier hun Bossche Bollen af, maar ze hebben ook een lunchroom waar je op je gemak kunt zitten.

Op zaterdag sta je hier echter een eeuwigheid te wachten.

Heb je geen zin in die lange rij en wil je toch Bossche Bollen eten? Goed nieuws! Er zijn diverse plekken in Den Bosch waar je ook gewoon de bollen van Jan de Groot kunt eten. Meestal staat er een wit bord buiten het restaurant dat aangeeft dat ze de echte Bossche Bollen op de menukaart hebben staan. Restaurants waar je de Bossche Bollen kunt bestellen (als ze niet op zijn natuurlijk) zijn Versus in de Korte Putstraat, ’t Opkikkertje op de Markt, Silva Ducis op de Parade en Bolwerk Den Bosch aan de Dommel.

tips-Den-Bosch

Lees ook: wat te doen in de omgeving van Den Bosch? Tips van een local!

Dit was een uitgebreide blog met mijn tips voor Den Bosch. Doe jij binnenkort een dagje Den Bosch en ben je nog op zoek naar meer tips? Laat het me gerust hieronder in een reactie of via de mail weten. En als je zelf nog tips voor toffe plekken in Den Bosch hebt natuurlijk ook!

Reacties via Facebook account

comments