Hunebed-G1-in-Groningen-tijdens-Pieterpad

Pieterpad etappe 3: mijn ervaring, tips en meer info

Mijn beoordeling van Pieterpad etappe 3: 8/10

Ik loop langs de Hoornse en Paterswoldse Meren en laat Groningen achter me. Er verschijnt een glimlach op m’n gezicht als ik ervaar hoe mooi en rustig het hier is. De stad met de grachten en prachtige boten heeft me positief verrast, maar etappe 2 was niet mijn favoriet. De ellenlange rechte wegen langs kanalen en akkers zijn niet voor mij. Maar iets zegt me dat het landschap dat ik vandaag zie anders gaat zijn.

Eigenlijk had ik eerder willen vertrekken, maar het maakt niets uit. Ik heb zeeën van tijd – en zelfs aan de tijd heb ik geen verplichtingen. Ik wandel langs verlaten woonboten, terwijl het luide gekwaak van kikkers verandert in vaag achtergrondgeluid. Langs reigers die naar hun spiegelbeeld in het water staren. Niet veel later zie ik Molen De Helper aan het water tussen de bladeren verschijnen. Bij de Nijveensterbrug staan een paar oudere mannen met elkaar te praten. Een hond met zwarte en witte vlekken springt vrolijk om hen heen.

“Het Pieterpad aan het lopen?”, vraagt de man die een katoenen hoed op heeft. Aan de achterkant zit een flap die veel wegheeft van een sluier. Het is heet, dus ik snap dat de man zijn nek wil beschermen en probeer niet te grinniken. Ik knik en plof met mijn rugzak op het bankje naast het water. De man vervolgt zijn gesprek, tot er een kwartier later een boot arriveert.
“Waar wil die boot naartoe?”, vraag ik terwijl ik om me heen kijk.
“Hij gaat hier door de sluis naar de meren.” Ik kijk de man met grote ogen aan. Die boot gaat nooit in de sluis passen. “Wacht maar, dan zie je het zelf”, alsof hij mijn gedachten kan lezen.

Boten-kanaal-buiten-Groningen
Reiger-langs-het-water-Groningen
Molen-de-Helper-bij-Groningen
Sluis-Nijveensterbrug-Groningen

Tijd is het meest kostbare dat je kunt spenderen

De sluiswachter laat de sluis met water vullen en vertelt ondertussen meer over z’n werk. Hij heeft er oprecht veel plezier in, dat kun je zien. Het is mooi om die passie te zien in iets simpels als het werk als sluiswachter.
“Het ziet eruit alsof u erg blij bent met uw werk als sluiswachter.” De man lacht.
“Natuurlijk, ik kan slechtere dingen met mijn tijd doen.” Ik neem afscheid en vervolg m’n weg. Er zijn inderdaad een miljoen manieren hoe je jouw tijd kunt gebruiken. Maar uiteindelijk krijgt iedereen even veel tijd en kun je het maar één keer spenderen. Dan kun je maar het beste veel tijd steken in iets waar je gepassioneerd over bent, waar je vrolijk van word.

Sommige mensen zullen niet begrijpen dat ik die passie vind door met een volle rugzak door de natuur te trekken. Door op idiote, vaak niet comfortabele, plekken te overnachten. En door ’s ochtends vroeg op te staan om de eerste zonnestralen te vangen met mijn camera. Door bijzondere gesprekken met vreemden aan te gaan – en vervolgens weer ieder onze eigen weg te bewandelen. Maar het is hoe IK mijn tijd graag doorbreng, en dat is het belangrijkste. Hoe bewuster ik me hier de afgelopen jaren van ben geworden, hoe meer ik besef dat veel mensen helemaal niet wéten wat hen gelukkig maakt. Waar zij die passie in vinden. Waar hun hart sneller van gaat kloppen, ook al is het niet logisch voor andere mensen. Van een bepaald persoon. Een unieke hobby. Een bijzondere plek.

Boot-door-sluis-naar-Paterswoldsemeer-Groningen
Ooievaarsnest-moeder-met-babies
Uitzicht-bij-Haren-tijdens-Pieterpad-etappe-3

Langs hunebedden en wietplantages in Pieterpad etappe 3

Zo blijf ik nog een tijdje in gedachten verzonken. Het lawaai van de nabijgelegen A28 komt amper binnen. Ik wandel over de landelijke paden en via de ijzeren spoorbrug Onnen richting Appelbergen. Al snel begin ik trek te krijgen en alsof m’n verzoek wordt verhoord zie ik dat Paviljoen Appelbergen op een paar honderd meter van me vandaan is. Ik geniet van een heerlijke pannenkoek en gun m’n voeten wat rust.

Na de lunch kom ik bij een van de hoogtepunten van deze langeafstandswandeling: de hunebedden. De meeste hunebedden liggen in Drenthe, maar G1 is een gigantisch hunebed dat nog nét in de provincie Groningen ligt. Ik loop om de gigantische keien heen. Hoe mensen duizenden jaren geleden die stenen op elkaar hebben gestapeld blijft me een raadsel. Overigens dacht ik dat de hunebedden werden gebruikt als huis, bij gebrek aan grote grotten in Nederland. Het blijken grafmonumenten te zijn: de hunebedden zijn de Nederlandse variant van de piramides in Egypte. In gedachten verontschuldig ik me aan m’n geschiedenislerares.

Rondom hunebed G1 zijn akkers, maar niet zoals ik die ik eerder in Groningen heb gezien. De velden staan vol met… wietplanten! Zou dat hier zomaar langs het Pieterpad groeien? Ik adem nog eens goed in via mijn neus. Ja, dat is absoluut de geur van wiet. Deze etappe blijft me verrassen.

Nog een klein stukje doorlopen en dan wandel ik alweer een nieuwe provincie in: Drenthe. Ook hier kom ik weer een paar bijzondere hunebedden tegen. D3 en D4 liggen zelfs naast een eeuwenoude boerderij – waar tot op de dag van vandaag nog steeds mensen wonen. Ik heb vandaag zeker de tijd voor alles genomen en wanneer ik Zuidlaren, het dorp van Berend Botje, zie begint de zon al te zakken. Het zorgt voor een mystiek plaatje langs de graanvelden. Tijd voor een goed avondmaal om een mooie dag af te sluiten.

Lees ook: Pieterpad lopen – 10 tips voor een geweldige voorbereiding

Onverhard-wandelpad-Pieterpad-etappe-3
Hunebed-G1-in-Groningen
Wietplantages-tijdens-wandeling-Pieterpad-Drenthe
Hunebed-D3-naast-boerderij

Pieterpad etappe 3: praktische informatie

Afstand Pieterpad etappe 3

Pieterpad etappe 3 loopt van Groningen tot Zuidlaren. Deze etappe is 21 kilometer lang.

Richtingwijzer-Sint-Pietersberg-Pieterburen

Verharde/onverharde weg?

Ik denk dat deze etappe 50% verharde en 50% onverharde wegen heeft. De route begint en eindigt met verharde wegen, maar tussendoor is het grotendeels onverhard.

Graanvelden-in-Drenthe-tijdens-Pieterpad-etappe-3

Hoe kom je bij het startpunt van Pieterpad etappe 3?

Kom je met het openbaar vervoer? Het treinstation van Groningen is het startpunt van deze etappe, dus dat komt goed uit. Vanaf Utrecht gaat er een directe intercity naar Groningen. Deze treinreis duurt 2 uur.

Kom je met de auto? In het centrum van Groningen is het lastig om (gratis) te parkeren. En anders geldt er vaak een maximumtijd van een paar uur. Terwijl je met deze wandeling toch wel een paar uur zoet bent. Een makkelijke en goedkope optie is het P+R terrein. Groningen heeft meerdere P+R terreinen. Deze parkeerplaatsen vind je aan de ring van Groningen. Voor €6 euro kun je de auto hier parkeren en met maximaal 5 personen naar het centrum van Groningen reizen. De auto mag hier de hele dag staan en de openingstijden zijn ruim.

Grachten-met-boten-in-Groningen-stad

Leuke plekken & uitzichten

1. Nijveensterbrug. Prachtige omgeving en vanaf hier heb je uitzicht op Molen De Helper en de Hoornse en Paterswolde Meren. Met wat geluk zie je hoe de sluiswachter boten van en naar het meer verplaatst via de sluis.

Molen-de-Helper-met-koeien-op-voorgrond
Sluis-Nijveensterbrug-naar-Paterswoldsemeer

2. Natuurgebied Appelbergen. Een mooi en schaduwrijk gebied om te wandelen. Paviljoen Appelbergen is bovendien een goede plek om de voeten even te laten rusten en iets te eten.

Markering-Pieterpad-etappe-3-in-natuurgebied-Appelbergen

3. Hunebed G1. De meeste hunebedden liggen in Drenthe, maar deze staat toch in de provincie Groningen. Een paar honderd meter later wandel je gewoon Drenthe binnen. Hunebed G1 ligt niet direct aan het Pieterpad, maar het is zeker die paar extra meters lopen waard.

Hunebed-G1-in-Groningen

4. Hunebed D3 en D4. En we zijn nog lang niet klaar met de hunebedden. In Midlaren vind je nog twee bijzondere hunebedden: D3 en D4. Deze liggen namelijk naast een boerderij waar nog steeds mensen wonen!

hunebedden-naast-boerderij-Drenthe

5. Berend Botje in Zuidlaren. Iedereen kent het kinderversje wel. Dus dan kun je het standbeeld van Berend Botje in Zuidlaren natuurlijk niet overslaan.

Standbeeld-van-Berend-Botje-Zuidlaren

Eten & drinken tijdens etappe 3

In Groningen zijn er genoeg restaurants waar je kunt ontbijten of een koffiepauze kunt houden.

Onderweg kom je niet heel veel tegen, maar je kunt in natuurgebied Appelbergen (voorbij Glimmen) bij het Paviljoen Appelbergen iets eten en drinken. Ik vond dit een fijne plek om uit te rusten en ze hebben lekkere pannenkoeken. Het paviljoen ligt niet direct aan de route, maar je moet er zo’n 100 meter voor omlopen.

Zuidlaren is het eindpunt van etappe 3 en heeft genoeg leuke restaurants waar je kunt lunchen en dineren. De meeste restaurants zitten aan de hoofdstraat: de Stationsweg. Zoek je voor de volgende ochtend verse broodjes? Dan ben je op de juiste plek bij Bakkerij Hovius.

Supermarkten: in Groningen vind je verschillende supermarkten en ook op het treinstation kun je snacks inslaan. In Zuidlaren vind je bij het eindpunt van de etappe een Jumbo.

Waterpunt: bij het eindpunt van deze etappe, recht voor Eetcounter Op ’t Olle Stee in Zuidlaren, vind je een openbare drinkfontein. Hier kun je jouw waterflessen bijvullen.

Pieterpad-etappe-3-Groningen-Zuidlaren
Lelies-langs-Pieterpad-etappe-3

Overnachten Pieterpad etappe 3

Kamperen

In Midlaren, bij hunebed D3, vind je Camping De Appelhof. Dit is een paar kilometer voor het einde van etappe 3. Zelf ben ik doorgelopen naar Camping De Vledders. Deze camping ligt 3 kilometer ten zuiden van Zuidlaren, op de route van het Pieterpad. Het is een mooie camping aan een ven, direct aan het Pieterpad. Als het warm is kun je dus een verfrissende duik in het water nemen. Ook het sanitair is netjes. Het enige nadeel is dat er geen opties voor elektriciteit zijn als je met een trekkerstent komt. Je kunt wel vragen om (gratis) jouw powerbank bij de receptie te laten opladen. Camping De Vledders heeft bovendien trekkershutten voor maximaal 4 personen.

Prijzen kamperen bij Camping De Vledders (juli 2020)

  • 1 persoon met trekkerstent: €12,15 euro
  • 2 personen met trekkerstent: €15,60 euro
  • Toeristenbelasting (verplicht): €1,20 euro per persoon
  • Elektriciteit: niet mogelijk voor kampeerders
  • Douches: gratis
  • WiFi: €2 euro per dag
Ven-bij-camping-de-Vledders-Drenthe

Accommodaties in Zuidlaren

Er zijn in Zuidlaren een paar leuke accommodaties waar je kunt overnachten. Vlak bij het eindpunt van deze etappe vind je B&B Hoeve de Vredenhof. Comfortabele kamers voor een prima prijs, vanaf €65 euro. Een andere accommodatie bij het eindpunt is het Brinkhotel. Dit is voor veel Pieterpad-wandelaars een gebruikelijke plek om te overnachten. Wie weet kom je hier dus nog meer wandelaars tegen in de lobby!

Geel-groen-graanveld-bij-Zuidlaren

Route volgen voor Pieterpad etappe 3

Het Pieterpad is over het algemeen goed aangegeven en de markeringen worden regelmatig gecheckt. Je zult dus niet snel verdwalen en kunt het beste de markeringen langs de weg volgen. Daarnaast kun je de wandelgids Pieterpad Deel I (Pieterburen – Vorden) meenemen. Niet per se voor de wandelroute, maar wel voor de uitleg die wordt gegeven bij alles wat je ziet. Daarnaast kun je ook Pieterpad etappe 3 via Route.nl volgen, als je het fijn vindt om met een telefoon en GPS te lopen.

Pieterpad-wandelgids-deel-I
Lieveheersbeestje-op-graan

Lees ook: Pieterpad etappe 2 – mijn ervaring, tips en meer info

Lees ook: Pieterpad etappe 4 – mijn ervaring, tips en meer info

Dit was mijn ervaring en alle informatie over Pieterpad etappe 3. Heb jij nog meer tips of informatie waar andere wandelaars iets aan hebben? Deel het hieronder via de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

2 gedachten over “Pieterpad etappe 3: mijn ervaring, tips en meer info”

  1. Mariska Kalmeijer

    Wat leuk om jouw Pieterpad verhalen te lezen. Vooral de praktische tips zie ik als een mooie voorbereiding voor de etappes die ik ga lopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *