Pieterpad etappe 5: mijn ervaring, tips en meer info

Mijn beoordeling van Pieterpad etappe 5: 7/10

Ik loop langs de begraafplaats van Rolde. Niet veel later passeer ik twee hunebedden. Toepasselijk dat deze grafmonumenten juist hier gevonden zijn. De ochtend begint goed met wat zon, maar na een uur slaat het weer om. Er is flink veel regen voorspeld voor vandaag. Vervelend, want tot het eindpunt komen we weinig plekken tegen om iets te drinken of te schuilen. Maar eigenlijk is dat wel prima: de afgelopen dagen heb ik met 30 graden gewandeld. De natuur en ik kunnen wel wat frisse regen gebruiken. En zo loop ik de donkere wolken boven het natuurgebied van de beek Andersche Diep tegemoet.

Het contrast tussen de donkere lucht en de kleurrijke natuur is prachtig. Via een trappetje klim ik een paar keer over prikkeldraad. Ik ben blij dat ik een lange broek heb aangetrokken, want het hoge gras overwoekert het wandelpad. Ik vertraag m’n pas en probeer op de details te letten. Kleurrijke vlinders die rond bloemen fladderen. Grassprieten die heen en weer dansen door de wind. Rupsen in allerlei kleuren die over het wandelpad en planten kruipen. Het begint weer te regenen en ik schuil onder een dikke boom. Voor me zie ik tientallen koeien in een weiland. In de verste verte zie ik geen andere mensen, geen boerderijen, geen teken van leven. Dit is Drenthe op z’n best. Althans, voor mij. Ik dacht dat je de natuur in Nederland niet voor jezelf kon hebben, maar ik had het mis.

Marcel-wandelt-Pieterpad-etappe-5
Wandelpad-met-hoog-gras-Andersche-Diep
Geel-zwarte-rupsen-op-gele-bloemen
Kudde-koeien-bij-Andersche-Diep

Mijn ervaring met Pieterpad etappe 5

Het blijft af en aan miezeren. De lange rechte wandelpaden die volgen zijn minder inspirerend, maar het blijft lekker om hier te lopen. Al zijn mijn voeten het daar niet helemaal mee eens. Op dag 2 heb ik mijn rugzak op m’n grote teen laten vallen. Resultaat: een zwarte teennagel. Ook ben ik de afgelopen dagen geteisterd door muggen, waardoor ik onder de jeukende bulten zit. Wat vage rode vlekken op m’n onderbenen, vermoedelijk door de warmte. En door de hitte zijn er ook blaren op m’n voeten ontstaan. In al die jaren wandelen kan ik mijn blaren op één hand tellen. Ik heb vulkanen beklommen, jungles getrotseerd, bergen overleefd en dan zouden m’n voeten nu kapot gaan op het Pieterpad in Drenthe?

Bij de grote Markesteen plof ik neer op een bankje. Ik wissel mijn wandelschoenen in voor mijn slippers. Even m’n voeten laten luchten. Het helpt. Door het Meindersveen gaat het lopen nog, maar wanneer ik het Grolloërveld bereik zijn mijn voeten er klaar mee. Stapje voor stapje blijf ik doorgaan, maar leuk is het niet meer. Op mijn kleine tenen zitten inmiddels blaren óp de blaren. Wandelen is soms een beetje afzien, dat maakt het voor mij juist leuk. Maar inmiddels heb ik ook m’n slippers uitgetrokken en loop ik op het asfalt met blote voeten. Ik wandel voorbij een paar akkers. Nog 1,5 kilometer tot het eindpunt. Links en rechts van me zie ik grote, dreigende wolken. Ik zie hoe de regen uit de wolken naar beneden wordt ‘getrokken’, maar voel zelf niets. Ik voel me als Mozes, die de zee in tweeën splijt. Zodra ik bij Café Hegeman arriveer valt het met bakken uit de lucht. Net op tijd. Tijd voor een biertje.

Lees ook: Pieterpad lopen – 10 tips voor een geweldige voorbereiding

Donkere-lucht-in-Andersche-Diep
Boom-met-paddenstoelen-van-onderaf
Donkere-lucht-boven-akkers-met-gele-bloemen-Schoonloo

Pieterpad etappe 5: praktische informatie

Afstand Pieterpad etappe 5

Pieterpad etappe 5 loopt van Rolde naar Schoonloo. Deze etappe is 18 kilometer lang.

Rode-en-blauwe-akkerbloemen-langs-wandelpad

Verharde/onverharde weg?

Deze route bestaat bijna helemaal uit onverharde wegen. Ik kan gerust zeggen dat 90% onverharde wegen zijn. Alleen een stukje bij het viaduct na Rolde en een stuk na het Grolloërveld zijn verharde wegen.

Houten-overgang-in-Andersche-Diep-Drenthe

Hoe kom je bij het startpunt van Pieterpad etappe 5?

Kom je met het openbaar vervoer? Dan moet je eerst de trein naar Assen nemen. Vanaf Utrecht gaat er een rechtstreekse trein naar Assen. Deze treinreis duurt 1.35 uur. Daarna neem je bus 24 of bus 21 naar Rolde. De busrit duurt ongeveer 10 minuten.

Kom je met de auto? In Rolde kun je bijna overal gratis parkeren. In de Kerkbrink vind je bijvoorbeeld een kleine parkeerplaats waar je kunt staan, midden in het centrum.

Kerk-Rolde-eindpunt-Pieterpad-etappe-4

Leuke plekken & uitzichten

1. Natuur bij Andersche Diep. Een prachtig stukje natuur. Ik zag hier een kudde bijzondere koeien met zacht haar op het hoofd. Let erop dat er veel hoog gras is en dat je een paar keer via een trappetje over prikkeldraad moet klimmen.

Geel-zwarte-rupsen-op-bloemen-langs-Pieterpad-etappe-5
Koe-met-zachte-haren-op-hoofd-in-Andersche-Diep

2. Boom met paddenstoelen op Steenhopenweg. Op dode bomen groeien vaak paddenstoelen. Dit is een plaatje, toch?

Afgestorven-boom-met-paddenstoelen-die-ertegenaan-groeien

3. Meindersveen. Een mooi en rustig stuk natuur. Met wat geluk spot je hier prachtige vlinders in de buurt van de vennen.

Wandelpad-in-Meindersveen-Drenthe

4. Grolloërveld. Je loopt slechts een klein stukje over dit mooie veld. Wie weet kom je de schaapskudde wel tegen die hier graast.

Eten & drinken tijdens etappe 5

In Rolde zitten een paar restaurants, maar voor ontbijt vind je hier niet veel. Tegenover de PLUS supermarkt zit wel een bakkerij waar je broodjes kunt halen.

Onderweg kom je geen horeca tegen, dus neem genoeg eten en drinken voor de hele wandeling mee (en de dag erop als je verder wandelt).

Schoonloo bestaat uit slechts een paar straten, dus verwacht hier niet veel van. Maar je kunt iets eten bij Eetcafé Hegeman, het eindpunt van deze etappe.

Supermarkten: Schoonloo heeft géén supermarkt, dus houd daar rekening mee. Bij Camping De Warme Bossen heb je wel een campingsupermarkt, dus daar kun je iets halen als het écht nodig is.

Overnachten Pieterpad etappe 4

Kamperen

In Schoonloo en omgeving vind je meerdere campings. Camping De Warme Bossen ligt een paar kilometer voor het eindpunt van deze etappe. Ze hebben hier plek voor trekkerstenten, maar ook trekkershutten. Wil je liever in het dorp overnachten? Dan is boerderijcamping Roeloomskamp een goede optie. Een rustige camping met schoon sanitair, bijna direct aan het Pieterpad.

Prijzen kamperen bij Camping Roeloomskamp (juli 2020)

  • 1 persoon: €4 euro
  • Tent: €4 euro
  • Kleine tent: €1,75 euro
  • Toeristenbelasting (verplicht): €1,20 euro
  • Elektriciteit: €2,50 euro
  • Douches: gratis
  • WiFi: gratis

Accommodaties in Schoonloo

Voor een klein dorp als Schoonloo zijn er nog verrassend veel accommodaties. Een hotel waar veel Pieterpad-wandelaars verblijven is De Loohoeve. Deze ligt aan het einde van het Pieterpad. Met schone kamers en een fijne tuin waar je aan het einde van de dag kunt relaxen. Het hotel heeft ook een restaurant. Een tweepersoonskamer heb je al vanaf €50 euro.

Zelf overnachtte ik bij De Strubben Groepsaccommodaties. Zij hebben een paar appartementen (vanaf €40 euro), maar ook losse kamers. Toen het ging stortregenen besloten mijn wandelbuddy en ik om die avond niet te kamperen. Alles in Schoonloo zat vol, maar bij De Strubben maakten ze snel een tweepersoonskamer klaar (voor €30 euro). Super fijn! De Strubben ligt bovendien bijna direct aan het Pieterpad.

Pieterpad-etappe-5-bomen-langs-weg

Route volgen voor Pieterpad etappe 5

De route is over het algemeen goed gemarkeerd en wordt regelmatig gecheckt. De kans dat je verkeerd loopt als je de markeringen volgt is vrij klein. Ik had ook de wandelgids Pieterpad Deel I (Pieterburen – Vorden) mee. Dankzij de gids leerde ik meer over de plekken die ik zag en de landschappen waar ik doorheen liep. Daarnaast kun je ook Pieterpad etappe 5 via Route.nl volgen. Zo kun je met jouw telefoon en GPS wandelen.

Pieterpad-wandelgids-deel-I
Pieterpad-etappe-5-bij-Schoonloo

Lees ook: Pieterpad etappe 4 – mijn ervaring, tips en meer info

Lees ook: Pieterpad etappe 6 – mijn ervaring, tips en meer info

Dit was mijn ervaring en alle informatie over Pieterpad etappe 5. Heb jij nog een goede tip voor wandelaars die deze etappe willen lopen? Laat het mij en andere mensen weten via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments