Uitzicht over de baai van Kotor vanaf Ladders of Kotor

Kotor in Montenegro: lekker veel tips voor jouw bezoek

Ga jij Kotor in Montenegro bezoeken? Dan heb je vast iets aan dit artikel, want ik deel lekker veel tips voor jouw bezoek. Wat kun je doen in Kotor? Wat zijn de leukste hotspots om te eten en een drankje te doen? Waar kun je het beste parkeren in Kotor? Wat zijn leuke overnachtingsmogelijkheden? En zijn er nog meer leuke plekken om te bezoeken in de omgeving van Kotor? Ik deel al mijn tips hier met je!

Tips voor Kotor in Montenegro

1. Door het oude centrum van Kotor slenteren

De ommuurde oude stad van Kotor, Stari Grad, is een plaatje. Het is heerlijk om door de smalle straatjes te slenteren en weg te dromen. Het oude centrum van Kotor staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wist je dat Kotor in Montenegro een kolonie van de Italiaanse stad Venetië is geweest? Als je naar de paleizen en architectuur in Kotor kijkt zie je zeker wat invloeden van Venetië. Overigens ook op de menukaarten, want pasta en pizza wordt overal geserveerd.

Het oude centrum is vrij klein, maar toch kun je hier gemakkelijk een uur ronddwalen. Probeer in de zomermaanden zo vroeg mogelijk te gaan, voordat de dagjestoeristen en cruisemensen arriveren. En anders is het een aanrader om minstens een nachtje te blijven, zodat je Kotor by night meemaakt. Dan krijg je ook wat van het dagelijks leven in Kotor in Montenegro mee.

Want ondanks dat het een van de belangrijkste toeristische plekken in Montenegro is, behoudt de stad zijn charme. Vrouwen komen samen op de pleinen voor koffie, een sigaretje en om de dag te bespreken. Tientallen katten bewegen zich sierlijk door het labyrint van straten, terwijl schoonmakers de boel schoonspoelen. Mannen met oude bakfietsen verplaatsen zich door de smalle straten.

Ik verbleef 2 weken in Kotor in Montenegro en mijn favoriete momenten waren de vroege ochtend en de zonsondergang. De oude stad van Kotor is magisch – en een wereld van verschil met het drukke middaguur.

Kosten: gratis

Oude stad van Kotor in Montenegro van bovenaf
Plantjes en I love Kotor bord in het oude centrum
Bakfiets in de straten van Kotor in Montenegro
Kerkje in het oude centrum van Kotor in Montenegro

2. De katten van Kotor begroeten

Als je van katten houdt voel je je direct thuis in Kotor in Montenegro. In de straten van Kotor kom je soms meer katten dan inwoners tegen. Kotor is een oude havenstad. Regelmatig stopten hier boten en de katten aan boord werden ingezet om ongedierte zoals ratten en slangen te vangen.

Tegenwoordig kom je tientallen katten in de oude stad van Kotor tegen. De meeste katten zijn vriendelijk en vinden het leuk om voorbijgangers kopjes te geven. De inwoners van Kotor zorgen gezamenlijk voor deze katten; veel restaurant- en winkeleigenaren zetten eten en drinken klaar voor de straatkatten.

Kosten: gratis / kattenmuseum is €1 euro entree (gesloten tot mei 2023)

Witte kat in de straten van Kotor in Montenegro
Kattenmuseum-donatieplaatje-Kotor

3. Geweldig uitzicht over Kotor vanaf het San Giovanni Fort (Spiljari)

Ik houd van de combinatie van bergen en de oceaan in Kotor. Je kunt ’s ochtends actief in de bergen zijn en ’s middags een verfrissende duik in de zee maken. Een wandeling die vrijwel iedereen in Kotor maakt is de hike naar het San Giovanni Fort, oftewel Spiljari.

Er zijn 2 manieren om vanaf Kotor naar het San Giovanni Fort te wandelen:

  1. Vanaf de oude stad van Kotor gaat er een immens lange trap van zo’n 1350 treden omhoog naar het fort. Bij Caffe Perper wandel je omhoog, tot het poortje bij de ticketverkoop. Het is een flinke klim (280 hoogtemeters) en je bent ongeveer 1 uur onderweg naar boven. Neem genoeg water mee, want onderweg zijn er geen winkels of restaurants.
  2. Ten noorden van de oude stad start de Ladder van Kotor; een wandelpad dat in haarspeldbochten omhoog slingert. De route start bij de noordelijke poort van de oude stad (bij winkelcentrum Kamelija). Deze wandeling is een stuk minder zwaar, omdat de route geleidelijk en zigzaggend omhoog gaat. ’s Ochtends wandel je lekker in de schaduw. Ook deze route komt uiteindelijk uit bij het fort. Op ongeveer 250 meter hoogte kom je uit bij een huis. De route achter het huis gaat naar het fort (je klimt dan via een ladder het fort in) en de route omhoog brengt je naar nog meer uitzichtpunten op de Ladder van Kotor.

Ik wandelde zelf via de Ladder van Kotor naar boven, tot ongeveer 400 meter hoogte. Vanaf daar liep ik via hetzelfde pad een stuk terug (250 meter hoogte) om naar het fort in te gaan. Na de prachtige uitzichten over Kotor en de baai heb ik de trappen naar beneden genomen. Ze vragen niet om een ticket als je het fort verlaat, dus op deze manier kun je de wandeling gratis doen én is de gehele wandeling minder zwaar.

Kosten: via de Ladder of Kotor is de wandeling gratis, via de trappen naar het fort is de entree €8 euro

Uitzicht op Ladder of Kotor in Montenegro
Wandelpad van Ladder of Kotor
Jessica met uitzicht over de Baai van kotor in Montenegro
Wandelpad en boom op de Ladders of Kotor
Ladders of Kotor vanaf het fort gezien
Uitzicht over de oude stad van Kotor vanaf het fort

4. Beste plek voor de zonsondergang in Kotor: Fort Vrmac

Ik dacht dat het San Giovanni fort de beste plek voor de zonsondergang in Kotor zou zijn, maar er is een betere plek: Fort Vrmac. Dit oude fort uit het tijdperk van het Oostenrijk-Hongaarse Rijk biedt de beste uitzichten tijdens de zonsondergang. Je kunt het fort niet in, maar wel van de buitenkant bewonderen. En je komt hier toch vooral voor het geweldige uitzicht over de Baai van Kotor.

Vanaf het centrum van Kotor is het 6 kilometer naar Fort Vrmac wandelen, met zo’n 500 hoogtemeters. Net als de Ladders of Kotor is het wandelpad een lang zigzag-pad.

Kosten: gratis

5. Het water in (of op) in de Baai van Kotor

Zelf bezocht ik Kotor in Montenegro in oktober en november en ik was verrast door het klimaat. Ik kon zelfs nog in de zee zwemmen! En in de zomermaanden is het al helemaal heerlijk om af te koelen, want de temperatuur stijgt dan flink.

De Baai van Kotor heeft voor waterliefhebbers genoeg te bieden. Je kunt zwemmen bij Kotor Beach (kiezelstrand naast het restaurant Little Bay), of actief het water op met een sup of kajak. Bij Little Bay kun je ook kajaks huren.

Tot slot kun je ook een boottocht door de Baai van Kotor maken. De meeste boottochten zijn 3 uur en brengen je naar enkele hoogtepunten van de baai. Bijna iedere boot stopt wel bij het eiland Our Lady of the Rocks, voor de kust van Perast. Mamula is een eiland waar tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Italianen een concentratiekamp is gebouwd. En de Blue Cave is een ideale plek om verkoeling in het azuurblauwe water te zoeken.

Kosten: €15 euro per uur voor een 2-persoonskajak / boottrips zijn doorgaans €40-50 euro

Kajakken in de baai van kotor

6. Wandelen in Lovcen Nationaal Park

Montenegro heeft 5 nationale parken, waarvan Lovcen er één is. Dit nationale park ligt ten oosten van Kotor. Via een slingerweg kun je met de auto helemaal omhoog naar het bergachtige gebied rijden. Je moet niet bang zijn om door de bergen te rijden, want deze route heeft meer dan 50 haarspeldbochten!

Voor het beste uitzicht over het bergachtige Lovcen kun je de auto het beste parkeren bij het Mausoleum van Njegos. Njegos was een belangrijke heerser en dichter in de negentiende eeuw in Montenegro. Vanaf het platform achter het mausoleum zie je de Baai van Kotor, de oceaan bij Budva en zelfs Skadar Lake.

Lovcen heeft niet één specifieke plek waar je kunt wandelen, maar je kunt de auto parkeren in het plaatsje Ivanova korita. Vanaf hier starten een paar wandelroutes, bijvoorbeeld naar de top van Babina glava. Dit is een relatief makkelijke wandeling van 9,5 kilometer (heen en terug) met weinig hoogtemeters.

Heb je geen auto of wil je niet rijden? Dan kun je vanaf Kotor ook een dagtour boeken, die je één dag naar Lovcen, Cetinje én Budva brengt.

Kosten: €79 euro voor een tour naar Lovcen, Budva en Cetinje vanaf Kotor / €5 euro entree voor volwassenen voor het Mausoleum van Njegos

Mausoleum van Njegos in Lovcen Nationaal Park in Montenegro
Uitzicht-over-Lovcen-nationaal-park-bergen

7. Fietsen in de Baai van Kotor

De Baai van Kotor wordt wel eens vergeleken met de Noorse fjorden. De baai is namelijk omringd door kliffen van honderden meters hoog. Een fietstocht is een goede manier om veel van deze prachtige baai te zien. Het merendeel van de wegen is vlak, dus de fietstocht is voor jong en oud geschikt.

De Baai van Kotor biedt prachtige uitzichten tijdens je fietstocht. Vanaf Kotor kun je naar het fotogenieke Perast fietsen (zie tip 9). Dit is vanaf Kotor 15 kilometer fietsen (30 kilometer in totaal). In de Baai van Kotor kom je ook meerdere mosselkwekerijen tegen. Lokale families onderhouden deze mussel farms, dus het is allemaal kleinschalig. Dit is zeker een aanrader als je verse mosselen wilt eten voor lunch. Bij de meeste kwekerijen betaal je €10 euro per kilo mosselen.

Kosten: €10 euro per dag voor een fiets

Fietsen in de baai van Kotor in Montenegro

8. Bezoek het fotogenieke dorp Perast

Houd je camera maar bij de hand, want Perast is een van de meest fotogenieke plekjes in de Baai van Kotor. Vanaf Kotor is het 15 kilometer naar Perast: je kunt deze afstand met de auto, de bus of met een fiets afleggen. Perast is een van de oudste dorpjes in de Baai van Kotor. Dankzij de Venetiaanse overheersing zijn er tientallen paleizen en kerken in Perast gebouwd – en dat maakt het dorp zo fotogeniek.

Hoe kun je jezelf een dag vermaken in Perast? Wandel eerst over de boulevard en via de straatjes om zo veel mogelijk mooie gebouwen te bewonderen. Bij de Sint Nicolaaskerk kun je de kerktoren beklimmen voor €1 euro. Anders heb je vanaf de hoger gelegen autoweg ook mooie uitzichten. Bij een van de restaurants aan de boulevard geniet je vervolgens van een kop koffie en Perast Cake (Peraška torta), bijvoorbeeld bij Conte of Armonia. Naast deze traditionele amandelcake hebben ze ook andere desserts en ijs.

Vervolgens kun je een boottrip maken naar het eiland voor de kust van Perast: Our Lady on the Rocks. Het is een korte trip waarbij je ook langs het eiland van Saint George vaart (dit eiland is niet toegankelijk voor bezoekers). In Perast kunnen actieve reizigers ook kajakken en suppen. De Baai van Kotor staat bovendien bekend om de vele mosselkwekerijen. Bij de meeste kwekerijen maken ze voor €10 euro per kilo de mosselen voor je klaar.

In principe heb je Perast in een paar uur wel gezien. Je kunt een dagtrip vanuit Kotor naar Perast daarom prima combineren met Herceg Novi. Dit dorp ligt op slechts 20 minuten rijden van Perast, richting de grens met Kroatië.

Kosten: het dorp is gratis te bezoeken / boottrip naar de eilanden is €5 euro / het beklimmen van de kerktoren is €1 euro / Perast Cake is in de meeste restaurants €6 euro / kajaks zijn €15 euro per uur

Uitzicht vanaf Bay of Kotor op Perast

9. Maak een uitstap naar Budva

Heel eerlijk stond Budva niet op mijn lijst met plekken om te bezoeken. Budva is in de zomer namelijk dé party place van Montenegro. Maar tijdens mijn bezoek in het laagseizoen werd ik verrast hoe fijn Budva is. Het heeft een historisch centrum waar je lekker kunt ronddwalen en Mogren Beach is een van de betere stranden in de omgeving. Het strand tussen de rotsen is een fijne plek om te zwemmen, zelfs half november! Vanaf de haven vertrekken er watertaxi’s (boten) naar het eiland Sveti Nikola, waar je goed kunt snorkelen.

Hotspots in Kotor in Montenegro

Als je lekker wilt eten en een drankje doen zijn er genoeg opties in Kotor, zowel in het oude centrum als in de directe omgeving. Ik deel mijn favoriete hotspots in Kotor in Montenegro met je:

1. Milky Crêperie & Bar: beste plek voor pannenkoeken in de oude stad van Kotor. Ze maken hier crêpes (hoe wij ze in Nederland kennen), Amerikaanse luchtige pannenkoekjes en palačinke; de Montenegro versie van een pannenkoek. Dit is een gefrituurde, krokante pannenkoek die vaak is gevuld met kaas, soms met vis of vlees. Je kunt bij Milky ook terecht voor sandwiches en omeletten. Gemiddeld €8-9 euro voor een lunch.

2. Restobar Taraca: een fijne plek net buiten de oude stad om te ontbijten of te lunchen in het zonnetje. Dit is ook een goede plek als je wilt werken, want de WiFi is prima. Ze hebben redelijk wat vegetarische en vegan opties, dus er is voor iedereen wat. Mijn favorieten zijn de vegan schrambled eggs (€6,50 euro) en de buddha bowl (€10 euro).

vegan scrambled egg op toast in Kotor in Montenegro

3. Ombra Caffe: deze hotspot vind je op een pleintje met een gigantische boom in de oude stad. Je zit hier hartstikke prima en het is niet al te druk. Er staat een bord dat het een vegan restaurant is. Nou klopt dat niet helemaal, want de menukaart heeft vooral vlees- en visgerechten. Maar het is wel een vegan friendly restaurant met meerdere vegan opties. Een vegan pizza is €8 euro.

Ombra buitenterras met grote boom in Kotor

4. Rooftop Terrace Hippocampus: het dakterras van boutique hotel Hippocampus is een heerlijke plek om te ontbijten. Voor €15 euro krijg je een uitgebreid ontbijt met sinaasappelsap en koffie of thee. Het is prijzig voor een ontbijt in Kotor, maar je zit hier wel heerlijk!

Rooftop van Hippocampus hotel in Kotor

5. Platanus Kotor: dit restaurant ligt buiten het centrum van Kotor. Vanaf de oude stad wandel je via de boulevard in 15 minuten naar dit restaurant. Het is hier minder toeristisch en dat zie je ook terug in de prijzen. Voor €7 euro heb je een goede risotto, een burger of een caesar salade. Ze hebben ook meerdere vegetarische en vegan opties. Ik vind de groene risotto een aanrader voor vegetariërs!

6. Cattarissimo: een prima plek in de oude stad om te genieten van een ijsje of een gebakje. Lekker ijs en de gebakjes zien er geweldig uit. De gebakjes zijn €4-5 euro, 1 bolletje ijs is €2,25 euro.

ijs in het centrum van Kotor in Montenegro

7. Marshall’s Gelato: nog een aanrader als je op zoek bent naar ijs in Kotor. Marshall’s verkoopt bovendien ook vegan en glutenvrij ijs. Verrassend veel noten-smaken zoals zoute pistache en pinda, maar er zitten ook bijzondere combinatiesmaken tussen zoals banaan-kersen en witte chocolade met limoen. 1 bolletje ijs is €2,50 euro.

8. Mone: een fijne koffiebar waar ze ongelooflijk lekkere cakes hebben. Mijn favoriet is de medovik, oftewel honey cake. Deze cake bestaat uit meerdere laagjes van onder andere honing en zure room, en die van Mone is perfect! Voor de koffie hebben ze bovendien plantaardige opties, dus dat is fijn voor veganisten.

Honey-cake-van-caffe-Mone-in-Kotor

9. Jazz Club Evergreen: een fijne hotspot in Kotor waar ze regelmatig live muziek hebben. Het interieur is helemaal in de stijl van jazzmuziek. Als je op zoek bent naar een lokaal drankje: bestel de honing rakija (medovača). Aanrader!

Jazz decoratie in bar in Kotor

Overnachten in Kotor in Montenegro

1. Kotor Nest: voor digital nomads & lang verblijf

Kotor Nest zit midden in de oude stad. In principe is dit een coliving: dus als je voor langere tijd in Kotor wilt blijven en online werkt zit je hier goed. De kamers zijn erg ruim en voorzien van een heerlijk bed, extra stopcontacten en een werkbureau. Maar in principe kun je hier ook voor kortere tijd (of zelfs 1 nacht) overnachten. Een 2-persoonskamer is dan gemiddeld €75 euro per nacht in het laagseizoen, €140 euro in het hoogseizoen.

2. Apartments Wine House Old Town: van alle gemakken voorzien

Als je ook graag een keuken wilt gebruiken als je in Kotor bent zijn de appartementen van Wine House Old Town een aanrader. Deze appartementen zitten in de oude stad, zijn erg leuk ingericht en van alle gemakken voorzien. Een appartement is gemiddeld €45 euro per nacht in het laagseizoen, €85 euro in het hoogseizoen.

3. Apartments Nikčević in Dobrota: voor roadtrippers die buiten de stad willen verblijven

Wanneer je in de oude stad van Kotor verblijft is het lastig om de auto te parkeren. Bovendien is het in het hoogseizoen erg duur om hier te verblijven. Je kunt er daarom ook voor kiezen om in Dobrota te overnachten, een paar kilometer ten noorden van Kotor. De appartementen van Apartments Nikčević zijn ideaal voor een overnachting tijdens een roadtrip door Montenegro. Je hebt een geweldig uitzicht over zee, je kunt hier gratis parkeren en er is zelfs een klein zwembad. Een appartement is gemiddeld €45 euro per nacht in het laagseizoen, €80 euro in het hoogseizoen.

4. Old Town Youth Hostel: voor soloreizigers

Voor soloreizigers zijn er weinig betaalbare opties, maar een goede keuze is Old Town Youth Hostel. Dit is een gezellig hostel in de oude stad waar genoeg activiteiten worden georganiseerd zodat jij je niet verveelt. Het hostel is erg schoon en er is zelfs een zwembad voor de warme zomermaanden. Een bed in een slaapzaal is gemiddeld €20 euro per nacht in het laagseizoen, €40 euro in het hoogseizoen. Vergelijk de prijzen op Booking en Hostelworld voor de beste deals.

 

Parkeren in Kotor in Montenegro

Wie niet met een cruiseschip naar Kotor in Montenegro komt, komt vaak met de auto. Het oude centrum van Kotor is een autovrije zone, maar rondom de oude stad kun je wel parkeren. Er zijn betaalde parkeerzones aan de boulevard. Je betaalt hier gemiddeld €1 euro per uur om te parkeren (in het hoogseizoen zijn de parkeerkosten hoger dan in het laagseizoen).

Ten zuiden van de oude stad van Kotor vind je een EKO tankstation. Naast het tankstation vind je wat parkeerplaatsen waar je gratis kunt staan. Binnen 10 minuten sta je in de oude stad, dus dit is een goede optie als je meerdere dagen in Kotor blijft. Ik heb mijn auto hier zo’n 2 weken geparkeerd en alles was prima. Omdat het tankstation 24/7 open is zijn er altijd wel mensen in de buurt, waardoor de kans op een inbraak klein is.

Ook in de buurt van winkelcentrum Kamelija (ten noorden van de oude stad) zijn er gratis parkeerplaatsen. Het zijn er wel weinig, dus je moet een beetje geluk hebben als je hier gratis wilt parkeren. Let wel goed op de borden, want sommige plekken in dit gebied zijn betaald parkeren.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met deze tips voor Kotor in Montenegro. Heb jij nog vragen over Kotor of Montenegro in het algemeen? Laat het me dan zeker weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *