Ochtend-in-bossen-Luxemburg-met-zon

Inspiratie voor natuurvakanties dicht bij huis

Je hoeft helemaal niet ver te reizen om van prachtige natuur te genieten. Dicht bij huis vind je namelijk ook prachtige natuurgebieden! In dit artikel deel ik inspiratie met je voor mooie natuurvakanties dicht bij huis. Om lekker te gaan wandelen, fietsen of andere outdoor activiteiten te ondernemen.

De bestemmingen in dit artikel liggen op minder dan 5 uur rijden van Utrecht. De afstanden en de reistijd zijn berekend van Utrecht naar de desbetreffende bestemming.

Boom-Lee-Trail-wandelen-Luxemburg

Inspiratie voor mooie natuurvakanties dicht bij huis

1. Cochem in Duitsland (330 kilometer, 4 uur rijden)

Het Duitse plaatsje Cochem is een van de leukste plekken voor een natuurvakantie dicht bij huis. Je bent hier binnen een paar uur en je kunt je hier dagen vermaken met mooie wandelingen en fietsroutes. Cochem ligt aan de rivier de Moezel en is omringd door wijngaarden. Ook de Geierlay hangbrug en Burg Eltz zijn leuke plekken om te bezoeken in de omgeving van Cochem.

Als je van fietsen houdt vind je fijne fietspaden langs de rivier, met uitzichten over deze wijngaarden op de heuvels. Je kunt fietsen in Cochem huren, maar met een fietsendrager (bijvoorbeeld de Thule fietsendrager) kun je zelfs jouw eigen fiets mee op vakantie nemen!

Lees ook: weekendje Cochem – tips voor 2 dagen in dit Moezel-stadje

Uitzicht-vanaf-rivier-op-Cochem-en-kasteel
Wijngaarden-op-steile-heuvels-langs-de-Moezel-bij-Cochem
Burg-Eltz-vanaf-zijkant-omringd-door-groene-bossen
Uitzicht-vanaf-hangbrug-Geierlay-in-Moezelregio

2. Monschau in Duitsland (235 kilometer, 3 uur rijden)

Als je op zoek bent naar een fotogenieke plek waar je ook nog eens lekker kunt wandelen zit je in het Duitse Monschau goed. Wil je de kuiten trainen met een stevige wandel- of fietstocht? Monschau ligt in de Duitse Eifel, waardoor dit een prima plek is om wat heuvels te beklimmen. Een populaire fietsroute gaat van Aken naar Monschau, via de Vennbahn. Deze route van 56 kilometer loopt over een oud spoorwegtraject!

Vanuit het dorp starten er meerdere mooie wandeltochten, maar ook het dorp zelf is fijn om doorheen te wandelen. Zelf liep ik de Onderweg-in-Monschau-route van 14 kilometer. Hoe schattig is het dat de markering van deze wandelroute een schaapje is? Een leuke uitdaging voor een meerdaagse wandeltocht is de 86-kilometer-lange Wilderness Trail. Deze wandelroute start in Höfen en eindigt in Zerkall. De route loopt door Monschau, waardoor het dorp een prima uitvalsbasis is om enkele etappes te lopen.

Lees ook: wandelen in Monschau – in de stad én de omgeving

Vakwerkhuizen-aan-Roer-rivier-Monschau
Monschau-en-burcht-vanaf-uitzichtpunt
Wandelen-in-Monschau-trap
Bossen-rondom-Monschau

3. Metz in Frankrijk (440 kilometer, 5 uur rijden)

Metz ligt in het noordoosten van Frankrijk en is een perfecte bestemming voor een weekendje weg, dicht bij huis. Net als het Duitse Cochem ligt ook deze stad aan de rivier de Moezel. Metz is al een prachtige stad om doorheen te wandelen, maar in de omgeving is er ook genoeg mooie natuur te ontdekken. De regio Lotharingen (in het Frans Lorraine) is nog niet zo toeristisch, waardoor je de natuur soms helemaal voor jezelf hebt!

Ten westen van Metz zijn er enkele aanraders waar je mooie wandelingen en fietstochten kunt maken. Fiets bijvoorbeeld in zo’n 20 kilometer rondom Lac de Madine. Ben je een wandelaar en wil je een echte uitdaging? De langeafstandswandeling van Nederland naar Nice, de GR5, loopt ook door Lotharingen. Wanneer je naar Metz in Frankrijk gaat kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een etappe (of meerdere etappes) van deze wandeltocht te lopen.

Lees ook: 17x inspiratie voor een vakantie dicht bij huis

Rondreis-zuiden-Frankrijk

4. Mullerthal in Luxemburg (350 kilometer, 4 uur rijden)

Luxemburg is kleiner dan de provincie Groningen, maar dit blijft een van mijn favoriete bestemmingen voor een fijne natuurvakantie dicht bij huis. Kasteelruïnes, sprookjesachtige watervallen, rustige riviertjes en imponerende gigantische rotsblokken in het bos: de Mullerthal regio is een van de mooiste plekken in Luxemburg. De Schiessentümpel waterval is een van de bekendste bezienswaardigheden van het land.

Je kunt hier heerlijk wandelen; onder meer de meerdaagse Mullerthal Trail loopt door dit gebied. Als je deze regio liever met een mountainbike wilt verkennen zijn er genoeg uitdagende trails om te verkennen, bijvoorbeeld het mountainbikecircuit van Berdorf naar Beaufort. En ook de 90 kilometer lange fietsroute van Schengen naar Vianden loopt door de Mullerthal regio en is een aanrader.

Lees ook: Mullerthal wandelen – de Mullerthal Trail in 6 dagen

Jessica-steekt-rivier-over-via-stenen-Mullerthal-Trail
Schiessentumpel-waterval-bij-Mullerthal-van-bovenaf
Jessica-silhouet-in-grot-Hohllay-cave-Luxemburg
Wandelpad-loopt-door-groene-natuur-met-grote-rotsen

Ik hoop dat je geïnspireerd bent geraakt om deze mooie natuurgebieden dicht bij huis een keer te bezoeken. Wat is volgens jou een fijne bestemming voor een natuurvakantie dicht bij huis? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *