Hike naar Bobotov Kuk, de hoogste bergtop in Montenegro

Montenegro is een paradijs voor natuurliefhebbers. Houd je van wandelen en bergen? Dan zit je in Durmitor Nationaal Park goed. Hier vind je talrijke bergtoppen, waaronder de hoogste van Montenegro: Bobotov Kuk. In dit artikel deel ik mijn ervaring en vertel ik je alles wat je moet weten als je deze hike wilt doen.

Alles wat je wilt weten over de hike naar Bobotov Kuk

1. Waar ligt Bobotov Kuk in Montenegro?

Met 2.523 meter hoogte is Bobotov Kuk officieel de hoogste bergtop in Montenegro. Op de grens met Albanië zijn een aantal bergtoppen die hoger zijn, maar die niet helemaal binnen de grenzen van Montenegro vallen.

Bobotov Kuk ligt in het Durmitor nationaal park, in het noordwesten van het land. De dichtstbijzijnde plaats waar je supermarkten en accommodaties vindt is Žabljak.

2. Hoe zit het met parkeren voor de hike naar Bobotov Kuk?

Het startpunt van de Bobotov Kuk hike is bij de Sedlo parkeerplaats aan de P14, zo’n 14 kilometer van Žabljak vandaan. Op Google Maps staat deze aangegeven als Seldo Parking. Deze autoweg loopt ten zuiden van Bobotov Kuk.

De parkeerplaats is niet heel groot, maar groot genoeg voor het aantal mensen dat de wandeling maakt. Langs de autoweg vind je nog wat plekken om te parkeren als het wel druk is (waarschijnlijk in de zomermaanden).

Je kunt gratis parkeren op de Sedlo parkeerplaats. Wel heb je een ticket voor het Durmitor nationaal park nodig. Een dagticket is €3 euro per persoon en kun je op de parkeerplaats kopen. Er loopt een parkeerwachter rond. Neem gepast contant geld mee, want er is niet altijd wisselgeld.

3. Hoe lang is de wandeling naar Bobotov Kuk?

De wandeling van de Sedlo parkeerplaats naar Bobotov Kuk is in totaal 10 kilometer: 5 kilometer heen en 5 terug. De meeste wandelaars lopen de wandeling in 6 à 7 uur, al heb ik ook verhalen gehoord van mensen die er 8 uur over hebben gedaan. Tijdens deze wandeling maak je ongeveer 650 hoogtemeters. Ik heb de wandeling in 5 uur en 40 minuten gelopen, maar ik heb wel redelijk wat ervaring met bergwandelen.

Alternatief: er zijn mensen die naar Bobotov Kuk wandelen vanaf Žabljak. Hoewel dit zeker mogelijk is, is deze wandeling een stuk langer en zwaarder. Je wandelt dan van Žabljak (1.456 meter) via Black Lake naar Bobotov Kuk (2.523 meter) in ongeveer 5 tot 6 uur. Die wandeling is 22 kilometer: 11 kilometer heen en 11 terug. Dit is alleen een optie als je vroeg vertrekt en genoeg daglicht hebt, want voor de totale wandeling moet je 10 tot 12 uur rekenen. Tijdens deze wandeling maak je bijna 1100 hoogtemeters.

Alternatief 2: als je 2 auto’s hebt kun je een auto bij de Sedlo parkeerplaats zetten en vanaf Žabljak naar Bobotov Kuk lopen. Daarna loop je door naar de Sedlo parkeerplaats. Deze wandeling is ongeveer 16 kilometer.

4. Hoe zwaar is de hike?

De wandeling naar Bobotov Kuk is redelijk zwaar. Met name het laatste stuk naar de top is redelijk wat klim- en klauterwerk met staalkabels.

De Sedlo parkeerplaats ligt op 1.900 meter hoogte, de Bobotov Kuk piek op 2.523 meter hoogte. Tijdens de wandeling klim je zo’n 650 meter. Het eerste stuk is een geleidelijke klim, de zwaarste klim zit in de laatste 1,5 kilometer. Verkijk je hier niet op! Mocht je hoogtevrees hebben, dan kun je het laatste stuk beter overslaan. Het wandelpad is vrij nauw en op sommige stukken moet je met staalkabels klimmen.

5. Waar kun je het beste overnachten om de hike naar Bobotov Kuk te maken?

De meeste mensen die de Bobotov Kuk hike maken overnachten in Žabljak. Hier vind je de meeste accommodaties, restaurants, geldautomaten en supermarkten. Een paar mogelijkheden:

  • Hostel Hikers Den is ideaal voor soloreizigers. Het hostel regelt namelijk ook vervoer als gasten de wandeling willen maken. Gemiddeld €16 euro voor een slaapzaal en €40 euro voor een 2-persoonskamer.
  • Gorštak is ideaal als je met de auto bent. Deze accommodatie ligt een paar kilometer ten zuiden van Žabljak, op weg naar de Sedlo parkeerplaats. Mooie, ruime kamers inclusief keuken voor een goede prijs. Gemiddeld €35 euro voor een 2-persoonskamer.
  • Casa di Pino Ecolodge is een van de leukste plekken om te overnachten in Žabljak. De accommodatie geeft dat hygge gevoel dankzij de vele houtaccenten. Binnen een paar minuten sta je op het centrale plein in het dorp en je kunt hier gratis parkeren. Het ontbijt is ook bij de prijs inbegrepen. Gemiddeld €75 euro voor een 2-persoonskamer.
  • Hotel Žabljak heeft een zeer centrale ligging in het dorp. Het hotel heeft ook een spa met bubbelbad en een gym. Ontbijt is bij de prijs inbegrepen. Gemiddeld €90 euro voor een 2-persoonskamer.

6. Is de hike naar Bobotov Kuk gevaarlijk?

De Bobotov Kuk hike is niet gevaarlijk, maar je moet je wel goed voorbereiden. Onderweg kun je geen water bijvullen, dus neem genoeg eten en drinken mee.

Wanneer het regent of heeft geregend kun je beter niet gaan. De stenen zijn dan erg glad en de paden modderig. Met droog weer is de wandeling prima te doen, maar met slechte weersomstandigheden niet. Vraag voor vertrek dus even bij jouw accommodatie na of het verstandig is om te gaan.

Het laatste stuk is veel klimmen op smalle paden, zelfs stukken waar je staalkabels moet gebruiken. Als het op de top hard waait kan dit best eng zijn. Wanneer je dit nog nooit eerder hebt gedaan kun je dit het beste met een groep of gids doen.  

De wandeling is aangegeven met een rood-witte cirkel als markering. Als je het gevoel hebt dat je niet meer op de trail zit, kijk dan of je de markering kunt vinden. Je komt hem regelmatig tegen, dus als je hem al even niet hebt gezien zit je waarschijnlijk fout. Ik gebruik daarnaast de app Mapy.cz voor de wandelkaarten. De kaarten zijn erg accuraat en geven een goede indicatie hoe veel tijd je voor een bepaalde etappe nodig hebt. Als je de kaart offline downloadt kun je hem altijd en overal gebruiken.

7. Beste tijd om de wandeling te maken

Je kunt de Bobotov Kuk hike slechts enkele maanden per jaar maken. Het merendeel van het jaar ligt er sneeuw op het pad en dat is niet veilig. Over het algemeen wordt de wandeling tussen half juni en eind september gelopen. Ik liep de wandeling eind oktober, omdat het een vrij warm najaar was. Hierdoor lag er nog geen sneeuw op de route.

Vraag het van tevoren even na in jouw accommodatie of het wandelpad alweer begaanbaar is. En bij twijfel: niet doen.

8. Hoe zit het met eten en drinken tijdens de wandeling?

Durmitor Nationaal Park is een ongerepte parel. Dat betekent dat je tijdens het wandelen geen eten en drinken kunt kopen. Zorg ervoor dat je dit van tevoren koopt in Žabljak, daar vind je meerdere supermarkten. Zelf neem ik tijdens lange wandelingen een Camelbak en een grote Dopper mee voor water. En voor het eten tijdens het wandelen haal je vast inspiratie uit het artikel over mijn snacks en eten tijdens meerdaagse wandelingen.

Onderweg kom je geen plekken tegen om je waterfles bij te vullen, dus neem zelf voldoende water mee.

Mijn ervaring met de Bobotov Kuk hike

De wandeling begint gelijk met een klim. De beenspieren worden direct aan het werk gezet! Gelukkig is het lekker rustig en kom ik geen andere wandelaars tegen. Na ongeveer een half uur bereik ik het vlakke stuk. Hier en daar wandel ik over een heuvel, maar niks extreems.

Op het wandelpad kom ik hier en daar een hoopje drollen tegen. Berggeiten misschien? Al snel zie ik twee nieuwsgierige kopjes boven een heuvel uitsteken. Ze duiken naar beneden zodra ze mij dichterbij zien komen. Tot mijn verrassing staan er niet twee, maar tien geitjes! In een groep rennen ze synchroon de volgende heuvel op.

Glooiende heuvels volgen. Mijn benen krijgen even rust, voor de grote klim. Na zo’n 45 minuten gaat het pad flink omlaag. Het werkt demotiverend, want ik zie de top van Bobotov Kuk recht voor me en ik ga… omlaag.

Ik passeer een meer. Nou ja, meer.. Het ligt eind oktober vrijwel helemaal droog. Ook aan de kurkdroge, gebroken grond is te zien dat het al een tijdje niet heeft geregend. Ik zit hier wel uit de wind, dus ik besluit een snackpauze te houden.

Lees ook: reisinspiratie – 25 plekken voor avontuurlijke reizigers

Ondertussen zie ik 3 mannen naar beneden klimmen. Ze hebben een paar dagen geleden de lokale verkiezingen in Žabljak gewonnen. Wanneer ze mij met mijn camera zien vragen ze of ik een foto van de groep met hun vlag wil maken.

De rest van de middag kom ik nog geen acht andere wandelaars tegen. De bergen van Durmitor lijken verlaten. Voor motivatie zet ik mijn Sport Playlist aan. De laatste 1,2 kilometer zijn namelijk zwaar. Ik ben gelukkig vrij lenig en klim als een berggeit omhoog. De laatste meters zijn het zwaarst, met nauwe paden en staalkabels om niet de afgrond in te vallen. Door de stevige wind is het nog best spannend.

Maar als ik dan eenmaal op de top sta in mijn eentje ben ik dat allemaal vergeten. Wat een uitzicht! Ik zie de bergen op de grens met Bosnië aan de ene kant, Žabljak en Black Lake aan de andere kant. En verder veel imposante bergtoppen.

Na mijn lunch klim en klauter ik weer naar beneden. Ik ben geen fan van point-to-point wandelingen, want daardoor is de terugweg vaak niet zo interessant. Maar ook de terugweg verrast me nog met mooie uitzichten en een laat middagzonnetje. Een mooie afsluiting van een geweldige dag.  

Ik hoop dat ik je met dit artikel enthousiast heb gemaakt om de Bobotov Kuk hike te maken. Heb je nog vragen? Laat het me gerust weten via de reacties hieronder of door een mailtje te sturen naar jessica@cornersoftheworld.nl.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *