Ayasofya-moskee-Istanboel-Turkije

10 mooie plekken in Turkije voor op jouw bucket list

Tijdens mijn laatste reis werd ik echt verrast door Turkije. Turkije is zo´n divers en fotogeniek land! Van prachtige stranden tot magnifieke bergen en van eeuwenoude ruïnes tot sfeervolle steden. In dit artikel deel ik 10 mooie plekken in Turkije die jou overtuigen om ook een keer die kant op te gaan.

Lees ook: vegetarisch eten in Turkije

10 mooie plekken in Turkije

1. Oludeniz Beach

Oludeniz Beach is misschien wel het mooiste strand van Turkije. Het water is hier prachtig! Je hebt haast het gevoel alsof je in de Cariben bent, zo turquoise en helder is het zeewater. Oludeniz Beach ligt niet ver van de badplaats Fethiye, al kun je ook aan het strand overnachten. Houd er overigens rekening mee dat dit een kiezelstrand is en géén zandstrand (in tegenstelling tot wat veel websites zeggen). Gelukkig staan er overal bedjes met parasols die je mag gebruiken als je eten/drinken bestelt.

Extra tip: vanaf Oludeniz Beach gaan er boten en bussen naar de prachtige Butterfly Valley.

Lees ook: wat te doen in Fethiye in Turkije? 7 tips!

2. Lycische rotsgraven van Myra

Aan de Lycische kust, in het zuiden van Turkije, vind je veel restanten van Lycië. Lycië was vroeger een provincie van het Romeinse Rijk. In deze regio kun je nog veel Lycische rotsgraven vinden. Een van de mooiste plekken in Turkije om deze te bewonderen is Myra, een archeologische plaats bij Demre. Naast de Lycische tombes van Myra vind je hier ook een groot amfitheater, destijds het grootste theater in dit gebied.

3. Dalyan

Een bijzondere badplaats in het zuiden van Turkije is Dalyan. Deze plek ligt niet aan zee, maar aan een rivier, die het dorp met de oceaan verbindt. Met een boot kun je van Dalyan naar Iztuzu Beach reizen, een prachtig zandstrand waar zeeschildpadden hun eieren komen leggen. Doordat de schildpadden ’s nachts het strand op komen is het strand alleen overdag geopend voor bezoekers. Bij het DEKAMER Rescue Center kun je opgevangen schildpadden zien en meer leren over deze bijzondere dieren.

Dalyan is een van de mooie plekken in Turkije waar je helemaal tot rust komt. Er is alleen maar laagbouw en veel groen. Je vindt hier de Lycische tombes van Caunos, modderbaden (bijvoorbeeld bij PELOID) en leuke restaurants aan de rivier.

4. Nemrut Dagi

Een van de mysterieuze, mooie plekken in Turkije is Nemrut Dagi. Op de top van deze berg in het oosten van Turkije vind je een graftombe met gigantische stenen hoofden en beelden. Niet voor niets staat deze bergtop op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er wordt gezegd dat de belangrijke koning Antiochus Theos op deze 2150 meter hoge bergtop begraven ligt. Nemrut Dagi is een populaire plek om van de zonsopkomst te genieten, dus vertrek vroeg om dit mee te maken!

5. Kekova & Simena

Simena is een bijzonder dorp in de buurt van Kas, in het zuiden van Turkije. Dit dorp is namelijk alleen te voet of via het water te bereiken. Simena is een stop op de Lycian Way, een langeafstandswandeling van zo’n 540 kilometer. Je kunt er ook voor kiezen om per kajak of boot naar Simena te komen. Vanaf het kasteel van Simena heb je een mooi uitzicht over de baai en op het eiland Kekova.

Tijdens boot- en kajaktours stop je dan ook vaak bij het eiland Kekova, tegenover Simena. Bij dit eiland vind je de gezonken stad van Kekova. Verwacht geen Atlantis als je hierlangs vaart, maar het blijft bijzonder dat een gehele stad tegenwoordig grotendeels onder water ligt.

Lees ook: wat te doen in Kas in Turkije? 10 tips!

6. Istanboel

Hoewel Ankara de hoofdstad is van Turkije, trekt Istanboel verreweg de meeste reizigers aan voor een stedentrip. Istanboel biedt alles wat je in een stad zoekt. Mooie moskeeën zoals de Blauwe Moskee, de Ayasofya en de Fatih Moskee kun je gratis bewonderen. Leuke wijken om doorheen te slenteren zijn het kleurrijke Balat, Kanlica met de houten huisjes en het hippe Galata. En vergeet niet om een van de bazaars te bezoeken om souvenirs in te slaan!

Lees ook: 3 dagen in Istanboel – wat kun je doen tijdens een stedentrip?

7. Cappadocië

Een van de meest magische en mooie plekken in Turkije is absoluut Cappadocië. Een goede uitvalsbasis om dit gebied te ontdekken is Göreme. Sta extra vroeg op om de honderden luchtballonnen tijdens de zonsopkomst over de vallei te zien zweven. De vele valleien zoals Rose Valley, Pigeon Valley en Love Valley zijn prachtig om wandelend te ontdekken. Ook al kun je de valleien ook per paard, quad of mountainbike verkennen.

En ook op cultureel gebied zit je hier goed. Bezoek bijvoorbeeld de ondergrondse stad in Kaymakli of klim naar de top van het grotkasteel in Uchisar voor een prachtig uitzicht.

Lees ook: 3 dagen in Göreme in Turkije, het centrum van Cappadocië

8. Kayakoy

In de heuvels tussen Fethiye en Oludeniz vind je een bijzondere plek: Kayakoy. Tot zo’n 100 jaar geleden leefde hier een Griekse community, maar iedereen vertrok in 1923 terug naar Griekenland, waardoor Kayakoy in een spookstad veranderde. Er leven alleen nog tientallen geiten in dit dorp. Bijzonder om door de straten en langs de ruïnes van Kayakoy te wandelen!

9. Pamukkale

Pamukkale behoort zeker tot een van de mooie plekken in Turkije. Hier vind je namelijk de vele kalkterrassen op een heuvel bij het dorp. Doordat het kalkhoudende water over deze terrassen stroomt ontstaat er een wit landschap. Het lijkt alsof je hier op een ijsberg staat! Slechts een deel van de terrassen staat tegenwoordig nog onder water en er zijn een paar plekken waar mensen kunnen badderen. Als je naar Pamukkale komt kun je ook nog eens dobberen in de Antique Pools en de vele ruïnes van de voormalige stad Hierapolis bewonderen.

Lees ook: Pamukkale in Turkije – wat kun je hier zien & doen?

10. Efeze

Een van de mooie plekken in Turkije voor cultuurliefhebbers is het Grieks-Romeinse Efeze, in het westen van het land (bij Izmir). Hier heb je het gevoel alsof je terug in de tijd reist. Veel in Efeze is goed bewaard gebleven, dus je krijgt een goede indruk hoe deze handel- en havenstad er vroeger uitzag. Wandel via de hoofdstraat langs de vele hoogtepunten, zoals de Fontein van Trojanus, het theater, de Bibliotheek van Celsus en de Tempel van Artemis.

Wil jij een reis naar deze mooie plekken in Turkije maken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig reizen naar en door Turkije. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp willen bij het regelen van een reis door Turkije. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Turkije willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

  • Ga je liever niet alleen op pad, maar wil je met een groepsreis door Turkije reizen? Djoser heeft een groepsreis van 14 dagen zodat je heel wat hoogtepunten van Turkije kunt bezoeken. Denk aan Cappadocië, de ruïnes van Myra, de omgeving van Kas, Pamukkale en natuurlijk Istanboel.
  • Koning Aap heeft een mooie groepsreis van 16 dagen door Oost-Turkije. Oost-Turkije is minder populair voor een vakantie dan de kust, maar je wordt hier zeker verrast als reiziger. Eindeloze hoogvlakten, immense bergen en het plattelandsleven wachten hier op je. Je maakt hier kennis met de Koerden, wandelt over de vulkaan Mt. Nemrut en ontdekt eeuwenoude plekken zoals Nemrut Dagi.
  • Langs de zuidelijke kust van Turkije loopt een langeafstandswandeling van zo’n 540 kilometer: de Lycian Way. Met SNP Natuurreizen kun je delen van deze prachtige wandeling lopen tijdens een wandelweek. Je wandelt zelfstandig tijdens deze reis, het is dus géén groepsreis. SNP regelt de accommodaties, transfers, de reisinformatie voor het wandelen en het merendeel van de maaltijden voor je. Je kunt kiezen voor 8 dagen West Lycian Way (starten in Fethiye) of 8 dagen East Lycian Way (eindigen in Antalya).

Lees ook: voorbereid op reis naar Turkije – alles wat je moet weten voor vertrek

Dit zijn wat mij betreft mooie plekken in Turkije waar je zeker een keer naartoe wilt gaan. Ken jij nog meer mooie plekken in Turkije? Deel ze hieronder in de reacties met mij en andere reizigers!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *