Pamukkale in Turkije: wat kun je hier zien & doen?

Een van de meest bijzondere plekken in Turkije die je kunt bezoeken is Pamukkale. Pamukkale in Turkije staat vooral bekend om de witte kalkterrassen met het turquoise water. Het voelt haast alsof je op een ijsberg staat als je hier bent. Maar wist je dat je meer kunt zien en doen als je in Pamukkale bent? Je kunt je gemakkelijk een uur of 4 à 5 vermaken hier. Ik deel alle tips hier!

Goed om te weten: de kalkterrassen in Pamukkale in Turkije horen officieel bij Pamukkale-Hierapolis Natural Park, dat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Wanneer je een entreeticket koopt (150 lira / €9 euro, mei 2022), krijg je dus toegang tot meerdere bezienswaardigheden die in dit artikel worden genoemd.

Lees ook: 10 mooie plekken in Turkije voor op jouw bucket list

Zonsondergang-bij-Pamukkale-Turkije
Uitzicht-over-Pamukkale-Turkije
Kalkterrassen-van-Pamukkale

Wat te zien & doen in Pamukkale in Turkije?

1. Badderen in de kalkterrassen van Pamukkale (travertines)

Pamukkale betekent het “kasteel van katoen” in het Turks. Deels komt deze naam voort uit de uitstraling van deze plek, maar heeft vooral betrekking op de industrie van Pamukkale. Rondom Pamukkale vind je namelijk veel katoenplantages. De kalkterrassen van Pamukkale torenen daar als het ware als een ‘kasteel’ bovenuit.

Het warme water dat door de terrassen van Pamukkale stroomt bevat onder meer calcium, wat een positieve werking heeft op jouw huid. Het voelt lekker zacht aan na het badderen! Daarnaast zou het water goed zijn voor klachten zoals reuma, hart- en vaatziekten en nierproblemen. De kalkterrassen worden op borden aangegeven als ‘travertines’.

Houd er rekening mee dat slechts een deel van de terrassen open is voor bezoekers om het water in te gaan. Pamukkale kampt met een flink watertekort dus niet alle terrassen staan anno 2022 onder water. Kom daarom zo vroeg mogelijk om niet in de rij te staan om in het water te dobberen. Let op: wanneer je over de kalkterrassen loopt moet je jouw schoenen uittrekken, dus trek makkelijke schoenen aan.

Kosten: inbegrepen in het entreeticket (150 lira)

Kalkterrassen-van-Pamukkale
Kalkterrassen-van-Pamukkale
Kalkterrassen-van-Pamukkale
Geen-schoenen-kalkterrassen-Pamukkale-Turkije
Uitzicht-over-omgeving-Pamukkale-Turkije
Kalkterrassen-van-Pamukkale
Jessica-Pamukkale-Turkije
Kalkterrassen-van-Pamukkale

2. Badderen in de Antique Pools (Cleopatra Pools)

Tussen de ruïnes van Hierapolis vind je de Antique Pools, die ook wel de Cleopatra Pools worden genoemd. Cleopatra zou hier namelijk ooit eens gebadderd hebben. Destijds was het een thermaal bad, maar tijdens een aardbeving zo’n 2000 jaar geleden stortte een groot deel in. De ruïnes zijn nog steeds in het bad te vinden en het is nog steeds mogelijk om hier te baden in het warme water. Bovendien kun je je ook insmeren met de modder van de bodem, die voor een extra zachte huid zorgt!

Kosten: niet inbegrepen in het entreeticket, entree tot de baden is 130 lira voor volwassenen (€7,5 euro)

Antique-pools-Pamukkale

3. Hierapolis Archeologisch Museum

Op de heuvel van Pamukkale vind je ook de ruïnes van de eeuwenoude stad Hierapolis. De stad werd meer dan 2200 jaar geleden gesticht door de Grieken en voor de Romeinen was dit een geliefd kuuroord vanwege de werking van het warme water. Hierapolis is door de eeuwen heen meerdere keren getroffen door een aardbeving, dus het is indrukwekkend om te zien hoe veel er hierna nog overeind staat.

Een deel van de overblijfselen is tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Hierapolis. Je vindt dit museum op de weg van de kalkterrassen naar de Antique Pools.

Kosten: inbegrepen in het entreeticket

Sarcofagen-Hierapolis-museum
Ruines-Hierapolis-bij-Pamukkale-Turkije
Ruines-Hierapolis-bij-Pamukkale-Turkije

4. Oude amfitheater van Hierapolis

Een van de best bewaarde bezienswaardigheden van Pamukkale en Hierapolis is het amfitheater. Destijds konden er zo’n 10.000 mensen in dit theater zitten. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de bergrijke omgeving en de restanten van Hierapolis.

Kosten: inbegrepen in het entreeticket

Amfitheater-Hierapolis-Pamukkale-Turkije
Amfitheater-Hierapolis-Pamukkale-Turkije

5. Necropolis: de dodenstad van Hierapolis

De agora verbindt het amfitheater en de thermale baden met de noordelijke kant van Hierapolis, waar je de necropolis vindt. De sarcofagen en graven zijn hier goed behouden, dus het is zeker de moeite waard om deze kant op te lopen.

Kosten: inbegrepen in het entreeticket

Ruines-hierapolis-Pamukkale
Ruines-hierapolis-Pamukkale
Ruines-hierapolis-Pamukkale-Turkije
Ruines-hierapolis-Pamukkale

Hoe kom je in Pamukkale?

Het dorp Pamukkale ligt ten noorden van de stad Denizli, in het oosten van Turkije. Vanaf badplaatsen zoals Antalya en Fethiye worden er dagtours naar Pamukkale geregeld. Vanaf Antalya en Fethiye is het iets meer dan 3 uur rijden naar Pamukkale in Turkije. Maar het leukste is om hier te overnachten, zodat je lekker vroeg op pad kunt en de hele dag hebt!

Kom je met het openbaar vervoer naar Pamukkale in Turkije? Dan stap je meestal over in de stad Denizli, aangezien de meeste bussen niet direct naar Pamukkale gaan. Vanaf Fethiye naar Denizli is de busrit zo’n 4 uur en een ticket kost 100 lira (€6 euro). Eenmaal aangekomen in Denizli neem je de dolmus (mini-bus) vanaf perron 76 naar Pamukkale. Deze busrit kost 9 lira (€0,50 eurocent).

Vanaf Denizli gaan er ook bussen naar andere steden zoals Antalya en Istanboel. Je kunt het busticket ter plekke kopen, maar ook online regelen via Flixbus.

Lees ook: wat te doen in Fethiye in Turkije? 7 tips!

Kalkterrassen-van-Pamukkale

Overnachten in Pamukkale in Turkije

Pamukkale is een klein dorp, dus je hoeft eigenlijk nooit écht ver te lopen. Hierdoor maakt de locatie van jouw accommodatie weinig uit. Bij deze een paar opties:

  • Hotel Pamukkale: ik overnachtte hier en ik was meer dan tevreden over deze accommodatie. Binnen een paar minuten sta je bij de ingang van Pamukkale, de kamers zijn netjes, er is een zwembad (fijn in de zomermaanden, want het kan warm worden) en de eigenaar is ontzettend vriendelijk. Hij bood me regelmatig appelthee aan en de sfeer was erg relaxed in dit hotel. Bovendien is het een prima budget-optie voor solo-reizigers, aangezien er weinig tot geen hostels in Pamukkale zijn.
  • Melrose Viewpoint Suites: dit hotel ligt ook vlak bij de ingang van Pamukkale in Turkije. Je vindt hier een fijn zwembad, prima kamers en het uitgebreide ontbijt is bij de prijs inbegrepen.

Let op: IN Turkije kun je Booking niet gebruiken om reserveringen te maken. Boek jouw accommodaties voor Turkije dus voor vertrek of gebruik een VPN om jouw locatie te veranderen. Dit kan bijvoorbeeld met Tunnelbear (500 mb gratis) of ExpressVPN (betaald voor ongelimiteerd gebruik).

Lees ook: voorbereid op reis naar Turkije – alles wat je moet weten voor vertrek

Zwembad-hotel-Pamukkale-Turkije
Ruines-hierapolis-Pamukkale

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips voor Pamukkale in Turkije! Mis jij nog informatie of heb je nog leuke toevoegingen? Laat het hieronder weten via de reacties of stuur me een mailtje via jessica@cornersoftheworld.nl!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments