Eten-in-Lissabon-raam-met-tegeltjes

Leuke hotspots in Lissabon om lekker te eten

Ben je op zoek naar plekken om lekker te eten in Lissabon? Dan heb je vast iets aan deze blog met hotspots in Lissabon. Ik ben al heel wat keren in Lissabon geweest en heb mijn favoriete hotspots hier verzameld. Met veel vegetarische en veganistische opties!

Lees ook: 50x zien & doen in Lissabon (lekker veel inspiratie!)

Belangrijk om te weten over eten in Lissabon

Op maandag zijn veel hotspots in Lissabon gesloten. Houd er ook rekening mee dat restaurants in Portugal doorgaans pas laat openen voor het avondeten, vaak pas na 6 uur. Portugezen eten zelf namelijk pas rond 8-9 uur ‘s avonds, dus juist dan is het erg druk in de restaurants.

Daarnaast eten Portugezen ‘s middags vaak al warm, waardoor je veel warme maaltijden op de lunchkaart zult zien. Heb je ‘s middags nog geen zin in een warme maaltijd? Duik dan een pastelaria in, waar je een koffie met een gebakje kunt bestellen.

De meest bekende Portugese snack is is het roomgebak Pastel de Nata. Deze kun je in bijna iedere bakkerij in Lissabon wel vinden. Een andere aanrader die je in de pastelaria tegenkomt is de Salame de Chocolate: een plak cake gemaakt van cacao, koekjes en eieren. Meestal wordt er ook een beetje wijn of rum aan het recept toegevoegd.

Lissabon-Portugal
Salame de Chocolate

Leuke hotspots in Lissabon

1. Hippe hotspot in Lissabon om te lunchen: Nicolau Lisboa

Een geliefde en Instagram-proof plek bij toeristen en locals om te lunchen is Nicolau Lisboa. Er zijn veel vegetarische en veganistische opties. Zelf genoot ik van de vegan pancakes en de salty caramel latte met amandelmelk. Je kunt zowel binnen als buiten zitten. Het kan tussen 13.00 – 15.00 uur druk zijn: Portugezen lunchen later dan Nederlanders, dus vanaf 13.00 uur stromen de lunchzaken vol.

Adres: Rua de São Nicolau 17 (in de wijk Baixa)

Salty-caramel-latte-Nicolau
Vegan-pancakes-bij-Nicolau-Lissabon

2. Urban jungle: Fauna & Flora

Fauna & Flora is een gezellige plek met veel lekkere (vegetarische en vegan) lunchopties. Het voelt met de vele planten om je heen als een urban jungle, midden in Lissabon. Zin in pannenkoeken? Dan zit je hier goed. De Fauna Toast is een aanrader voor vegans. Bovendien hebben ze veel lekkere smoothies en een ruimte keuze aan koffie en thee. Er is internet in deze lunchzaak, al vind ik deze plek niet zo geschikt als werkplek. Het is namelijk vrij druk rond het lunchuur en er zijn bovendien weinig stopcontacten waar je een laptop kunt opladen. Maar als lunchplek is dit wel een aanrader!

Adres: Rua de Esperanca 33 (in de wijk Estrela, ten westen van Bairro Alto)

Smoothie-Flora-Fauna-in-Lissabon
Flora-Fauna-lunch-Lissabon

3. Israëlisch eten in Lissabon: Tantura

Sinds ik in Israël heb gewoond en verslaafd ben geraakt aan het lekkere eten daar probeer ik regelmatig Israëlische restaurants uit. En een van de beste waar ik tot nu toe ben geweest is Tantura in Lissabon. De hummus gemixt met bloemkool van Tantura is een van mijn favoriete hummusgerechten die ik OOIT op heb. De eigenaren zijn zulke lieve mensen die hun restaurant met passie runnen. Je bent bovendien niet veel geld kwijt om hier te eten: voor €10-15 euro per persoon zit je hier echt vol. Het restaurant is niet heel groot, maar het is hier altijd druk. Houd dus wel rekening met een wachttijd of zorg dat je van tevoren een reservering maakt.

Adres: Rua do Trombeta 1 (in de wijk Bairro Alto)

Lees ook: lekkere cocktails in Lissabon – 9 leuke hotspots!

Lissabon-Portugal

4. Franse crêpes bij Le Bar à Crêpes

Ik ben gek op pannenkoeken en gelukkig bestaat er Le Bar à Crêpes in de wijk Alfama. Het is een knus restaurant, maar je kunt ook buiten zitten. Je kunt zowel hartige als zoete pannenkoeken bestellen. De Franse eigenaren hebben leuke namen aan de crêpes gegeven zoals Louboutin, Coco Chanel en Brigitte Bardot (deze vind ik heerlijk, met geitenkaas en gekarameliseerde appel). Je bent bovendien niet veel kwijt: de prijs voor een pannenkoek varieert van €2,5 – 8 euro.

Adres: Largo da Graça 28 (in de wijk Alfama/Graça)

Lees ook: Alfama Lissabon – steile straatjes, azulejos en de fado

5. Heerlijke noedels bij Panda Cantina

Als je zin hebt in een kom noedels ben je bij Panda Cantina aan het juiste adres. Het is een klein restaurant, simpel ingericht met wat panda details. Er zijn slechts een paar zitplekken en ze doen niet aan reserveringen, dus het is niet zo’n handige plek om met een grote groep te eten. Maar hun noedels zijn echt heerlijk, vooral als je van pittig houdt. Het menu zit met een paar opties niet moeilijk in elkaar en je kunt zelf kiezen hoe pittig je het wilt hebben. Love it! En voor €10 euro zit je ook zeker vol.

Adres: R. de São Marcal 26, vlak bij Vizza

6. Veganistische keuken: Princesa do Castelo

Ben je in de wijk Alfama en op zoek naar veganistisch eten voor lunch of diner? Dan kun je terecht bij Princesa do Castelo, een van de leukste hotspots in Lissabon voor veganisten. Het is een klein vegan restaurant, niet ver bij het kasteel vandaan. Het is een van de weinige plekken waar je een vegan pastel de nata (€2,50 euro) kunt bestellen. Er is niet heel veel keuze qua gerechten, maar wat ze hebben is wel erg lekker. Denk aan bonenburgers, nachos en vegetarische goulash soep. De gerechten wisselen dagelijks. Starters zijn €3-5euro, hoofdgerechten €8-11 euro.

Adres: Rua do Salvador 64A (in de wijk Alfama)

wijn-en-vegan-pastel-de-nata-Lissabon

Lees ook: miradouros in Lissabon – 15x de mooiste uitzichtpunten

7. Beste pastéis de nata van de stad: Pastéis de Belém

Je kunt Lissabon niet verlaten zonder een pastel de nata te proeven. Een pastel de nata is een Portugees custardtaartje. Je vindt deze snacks in bijna iedere pastelaria in Lissabon. Als er maar één plek is waar je er eentje gaat eten in Lissabon, laat het dan bij Pastéis de Belém zijn. Geen enkele bakkerij weet het exacte recept van de originele pastel de nata, behalve Pastéis de Belém. De eerste pastéis werden door de nonnen in het nabijgelegen Jerónimusklooster gemaakt. De nonnen gebruikten het eiwit als stijfsel van hun kleding. Om de eierdooiers niet verloren te laten gaan werden hier taartjes van gemaakt. De nonnen en de bakkerij werkten vervolgens samen om de pastéis de nata aan de man te brengen. Er wordt gezegd dat alleen deze bakkerij in Belém dus het originele recept weet.

Een pastel de nata bij deze bakkerij kost €1,10. Laat je niet afschrikken door de lange rij, het is hier namelijk altijd druk maar je wordt vrij snel geholpen. Je kunt hier ook zitten, maar door de drukte zou ik je aanraden om ze mee te nemen en ergens aan de boulevard te zitten om ze op te eten.

Adres: Rua de Belém 84 (in de wijk Belém)

Lees ook: Belém in Lissabon – wijk van de zeevaarders & beroemde pasteís

Lissabon-Portugal

8. Lekkere pizza’s bij Pizzaria Luzzo

Pizzeria Luzzo heeft meerdere restaurants – in Lisbon en andere Portugese steden – en ik ben gek op hun pizza’s. En jij ook, als je van typisch Italiaanse pizzabodems houdt (ik ben niet zo’n fan van die dikke, Amerikaanse pizza’s). Als je van de zonsondergang gaat genieten bij Miradouro da Graça, dan kun je daarna lekker pizza eten bij Pizzaria Luzzo. Er zijn binnen een paar plaatsen, maar buiten zit je eigenlijk leuker. Er zijn ook opties voor vegetariërs én veganisten, dus voor iedereen wat wils op de pizza.

Adres: Largo da Graça 24 (in de wijk Graça)

9. Kleine pizzastukken bij Pizzeria Romana al Taglio

Soms heb je wel zin in pizza, maar niet gelijk om zo’n heel ding op te eten. Dan moet je bij Pizzeria Romana al Taglio zijn. De pizzabodems zijn biologisch en er zijn ook vegetarische én veganistische pizza’s. Hier kun je heerlijke pizzastukken halen voor een goede prijs. Een stuk is €2,50 – 4 euro. Toch zin in een hele pizza? Een complete pizza is tussen de €10 en 17 euro. Er zijn een paar stoelen aan de bar, maar de meeste mensen halen hun pizzastuk af.

Adres: Rua da Conceicao 44 (in de wijk Baixa)

10. Asian fusion bij Boa Bao

Boa Bao is een hip restaurant in het centrum en een van de leukere hotspots in Lissabon. Het restaurant focust op Aziatisch eten, maar wel met een eigen tintje. Er zijn genoeg vegetarische opties en ook vegan of glutenvrije opties zijn mogelijk. Mijn favoriet is de mushroom bao (een zacht, gevuld broodje) en de vegetarische pad thai. Je kunt hier buiten zitten, maar ik vind vooral het interieur en de sfeer binnen erg leuk. Leuk feitje: het restaurant is opgezet door een Nederlandse, een Belgische en een Ameriaanse chef.

Adres: Largo Rafael Bordalo Pinheiro 30

Fijne hotspots in Lissabon die jammer genoeg permanent dicht zijn (november 2020)

  • Pistola y Corazon – hier kon je altijd terecht als je zin had in taco’s en een goede cocktail. Het was hier ALTIJD druk, dus het is erg jammer dat ze permanent gesloten zijn.
  • Vizza – een restaurant met veganistische pizza’s die de deuren opende in 2019, maar helaas in 2020 de deuren moest sluiten.

Lees ook: Lissabon voor digital nomads – de beste werkplekken en koffiezaken

Dit waren mijn favoriete hotspots in Lissabon om lekker te eten. Ken jij nog meer leuke plekken waar je kunt ontbijten, lunchen, dineren of drankjes doen? Laat het hieronder in de reacties weten!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *