[:nl] 11 leuke hotspots in Lissabon om lekker te eten [:en] 11 lovely hotspots in Lisbon (where the locals love to go) [:]

[:nl] Ben je op zoek naar plekken om lekker te eten in Lissabon? Dan heb je vast iets aan deze blog met hotspots in Lissabon. Ik ben meerdere keren in Lissabon geweest en heb mijn favoriete hotspots hier verzameld. Met veel vegetarische en zelfs veganistische opties!

Lees ook: véél tips en leuke bezienswaardigheden in Lissabon

Belangrijk om te weten over eten in Lissabon

Op maandag zijn veel hotspots in Lissabon gesloten. Houd er ook rekening mee dat restaurants in Portugal doorgaans pas laat openen voor het avondeten, vaak pas na 6 uur. Portugezen eten zelf namelijk pas rond 8-9 uur ‘s avonds, dus juist dan is het erg druk in de restaurants.

Daarnaast eten Portugezen ‘s middags vaak al warm, waardoor je veel warme maaltijden op de lunchkaart zult zien. Heb je ‘s middags nog geen zin in een warme maaltijd? Duik dan een pastelaria in, waar je een koffie met een gebakje kunt bestellen. De meest bekende Portugese snack is is het roomgebak Pastel de Nata. Deze kun je in bijna iedere bakkerij in Lissabon wel vinden. Een andere aanrader die je in de pastelaria tegenkomt is de Salame de Chocolate: een plak cake gemaakt van cacao, koekjes en eieren. Meestal wordt er ook een beetje wijn of rum aan het recept toegevoegd.

Lissabon-Portugal
Salame de Chocolate

Leuke hotspots in Lissabon

1. Hippe hotspot in Lissabon om te lunchen: Nicolau Lisboa

Een geliefde en Instagram-proof plek bij toeristen en locals om te lunchen is Nicolau Lisboa. Er zijn veel vegetarische en veganistische opties. Zelf genoot ik van de vegan pancakes en de salty caramel latte met amandelmelk. Je kunt zowel binnen als buiten zitten. Het kan tussen 1 – 3 uur druk zijn: Portugezen lunchen later dan Nederlanders, dus vanaf 1 uur stromen de lunchzaken vol.

Adres: Rua de São Nicolau 17 (in de wijk Baixa)

Salty-caramel-latte-Nicolau
Vegan-pancakes-bij-Nicolau-Lissabon

2. Urban jungle: Fauna & Flora

Fauna & Flora is een gezellige plek met veel lekkere (vegetarische en vegan) lunchopties. Het voelt met de vele planten om je heen als een urban jungle, midden in Lissabon. Zin in pannenkoeken? Dan zit je hier goed. De Fauna Toast is een aanrader voor vegans. Bovendien hebben ze veel lekkere smoothies en een ruimte keuze aan koffie en thee. Er is internet in deze lunchzaak, al vind ik deze plek niet zo geschikt als werkplek. Het is namelijk vrij druk rond het lunchuur en er zijn bovendien weinig stopcontacten waar je een laptop kunt opladen. Maar als lunchplek is dit wel een aanrader!

Adres: Rua de Esperanca 33 (in de wijk Estrela, ten westen van Bairro Alto)

Smoothie-Flora-Fauna-in-Lissabon
Flora-Fauna-lunch-Lissabon

3. Israëlisch eten in Lissabon: Tantura

Sinds ik in Israël heb gewoond en verslaafd ben geraakt aan het lekkere eten daar probeer ik regelmatig Israëlische restaurants uit. En een van de beste waar ik tot nu toe ben geweest is Tantura in Lissabon. De hummus gemixt met bloemkool van Tantura is een van mijn favoriete hummusgerechten die ik OOIT op heb. De eigenaren zijn zulke lieve mensen die hun restaurant met passie runnen. Je bent bovendien niet veel geld kwijt om hier te eten: voor €10-15 euro per persoon zit je hier echt vol. Het restaurant is niet heel groot, maar het is hier altijd druk. Houd dus wel rekening met een wachttijd of zorg dat je van tevoren een reservering maakt.

Adres: Rua do Trombeta 1 (in de wijk Bairro Alto)

Lissabon-Portugal

4. Mexicaans eten in Lissabon: Pistola y Corazon (PERMANENT GESLOTEN SINDS 2020)

Als je zin hebt in taco’s of een goede cocktail dan moet je bij Pistola y Corazon zijn. Het is hier ALTIJD onwijs druk, dus houd er wel rekening mee dat je even moet wachten. Gelukkig krijg je meteen een mandje lekkere nachos in je handen gedrukt, dus dan is wachten helemaal niet zo erg. Mijn favoriet zijn de vegetarische taco’s met bonen, kaas en chipotle saus (maar neem deze alleen als je van pittig eten houdt!). Ze hebben ook een uitgebreide cocktailkaart, dus het is ook een prima plek om een drankje te doen voordat je gaat stappen.

Adres: Rua da Boavista 16 (in de wijk Baixa)

5. Franse crêpes bij Le Bar à Crêpes

Ik ben gek op pannenkoeken en gelukkig bestaat er Le Bar à Crêpes in de wijk Alfama. Het is een knus restaurant, maar je kunt ook buiten zitten. Je kunt zowel hartige als zoete pannenkoeken bestellen. De Franse eigenaren hebben leuke namen aan de crêpes gegeven zoals Louboutin, Coco Chanel en Brigitte Bardot (deze vind ik heerlijk, met geitenkaas en gekarameliseerde appel). Je bent bovendien niet veel kwijt: de prijs voor een pannenkoek varieert van €2,5 – 8 euro.

Adres: Largo da Graça 28 (in de wijk Alfama/Graça)

6. Veganistische pizza’s: Vizza

Pizza’s zijn altijd lastig voor veganisten, want bij bijna iedere pizza wordt wel kaas gebruikt. Niet bij de veganistische pizza’s van restaurant Vizza. De mozzarellakaas die voor de pizza’s wordt gebruikt is namelijk gemaakt van rijst! Deze hotspot in Lissabon is vrij nieuw (oktober 2019 geopend) en zit een beetje buiten het centrum, dus je kunt hier vooral locals verwachten. Er is niet mega veel keuze; denk aan een stuk of 8 pizza’s. Maar die zijn allemaal wel erg lekker!

Adres: Praca das Flores 57 (in de wijk Misericórdia, ten noordwesten van Bairro Alto)

Miradouro-Graca-uitzicht-brug-Lissabon

7. Heerlijke noedels bij Panda Cantina

Als je zin hebt in een kom noedels ben je bij Panda Cantina aan het juiste adres. Het is een klein restaurant, simpel ingericht met wat panda details. Er zijn slechts een paar zitplekken en ze doen niet aan reserveringen, dus het is niet zo’n handige plek om met een grote groep te eten. Maar hun noedels zijn echt heerlijk, vooral als je van pittig houdt. Het menu zit met een paar opties niet moeilijk in elkaar en je kunt zelf kiezen hoe pittig je het wilt hebben. Love it! En voor €10 euro zit je ook zeker vol.

Adres: R. de São Marcal 26, vlak bij Vizza

8. Veganistische keuken: Princesa do Castelo

Ben je in de wijk Alfama en op zoek naar veganistisch eten voor lunch of diner? Dan kun je terecht bij Princesa do Castelo, een leuke hotspot in Lissabon voor veganisten. Het is een klein vegan restaurant, niet ver bij het kasteel vandaan. Het is een van de weinige plekken waar je een vegan pastel de nata (€2,50 euro) kunt bestellen. Er is niet heel veel keuze qua gerechten, maar wat ze hebben is wel erg lekker. Denk aan bonenburgers, nachos en vegetarische goulash soep. De gerechten wisselen dagelijks. Starters zijn €3-5euro, hoofdgerechten €8-11 euro.

Adres: Rua do Salvador 64A (in de wijk Alfama)

wijn-en-vegan-pastel-de-nata-Lissabon

9. Bijzondere cocktails: Toca da Raposa

Een leuke cocktailbar met een informele, huiskamersfeer. De vriendelijke barmannen- en vrouwen bereiden de drankjes aan de grote tafel, die in het midden van de ruimte staat. Verwacht hier geen normale cocktails zoals mojito en daiquiri, maar bijzondere drankjes met bijvoorbeeld croissantlikeur en exotisch fruit. De cocktails zijn vrij duur (€11 euro), maar tijdens happy hour op vrijdagavond krijg je de cocktails voor de helft van de prijs.

Adres: Rua da Condessa 45 (in de wijk Bairro Alto)

Lissabon-Portugal

10. Fijne rooftop bar: Lost In

Lissabon staat bekend om de heuvels en de vele uitzichtpunten. Heb je zin in een drankje met een fijn uitzicht? Dan kan ik je de rooftop bar Lost In aanraden. Je kunt hier zowel binnen als buiten zitten. De plek heeft een ontspannen sfeertje en is kleurrijk ingericht. Een prima plek om bijvoorbeeld een wijntje te drinken en helemaal niet duur (€4 euro voor een glas).

Adres: Rua Dom Pedro V 56D (in de wijk Bairro Alto)

Lees ook: miradouros in Lissabon – 15x de mooiste uitzichtpunten

11. Beste pastéis de nata van de stad: Pastéis de Belém

Je kunt Lissabon niet verlaten zonder een pastel de nata te proeven. Een pastel de nata is een Portugees custardtaartje. Je vindt deze snacks in bijna iedere pastelaria in Lissabon. Als er maar één plek is waar je er eentje gaat eten in Lissabon, laat het dan bij Pastéis de Belém zijn. Geen enkele bakkerij weet het exacte recept van de originele pastel de nata, behalve Pastéis de Belém. De eerste pastéis werden door de nonnen in het nabijgelegen Jerónimusklooster gemaakt. De nonnen gebruikten het eiwit als stijfsel van hun kleding. Om de eierdooiers niet verloren te laten gaan werden hier taartjes van gemaakt. De nonnen en de bakkerij werkten vervolgens samen om de pastéis de nata aan de man te brengen. Er wordt gezegd dat alleen deze bakkerij in Belém dus het originele recept weet.

Een pastel de nata bij deze bakkerij kost €1,10. Laat je niet afschrikken door de lange rij, het is hier namelijk altijd druk maar je wordt vrij snel geholpen. Je kunt hier ook zitten, maar door de drukte zou ik je aanraden om ze mee te nemen en ergens aan de boulevard te zitten om ze op te eten.

Adres: Rua de Belém 84 (in de wijk Belém)

Lissabon-Portugal

Lees ook: Lissabon voor digital nomads – de beste werkplekken en koffiezaken

Dit waren mijn favoriete hotspots in Lissabon om lekker te eten. Ken jij nog meer leuke plekken waar je kunt ontbijten, lunchen, dineren of drankjes doen? Laat het hieronder in de reacties weten! [:]

[:en]

Are you searching for some nice food and some fancy drinks in Lisbon? Then this blog is for you! I have been in Lisbon multiple times, for work and visiting friends. In this blog I share my favourite hotspots in Lisbon. With a lot of vegetarian and vegan options!

Also read: all the Lisbon tips you need for an awesome citytrip

Important to know about hotspots in Lisbon

On Monday most restaurants are closed in Lisbon. Keep in mind Portuguese restaurants usually open their doors late for dinner, mostly after 6 in the evening. Portuguese people love to eat around 8 – 9 in the evening. So be aware that the most busy time in the restaurants is around these hours. Good thing is that most restaurants are open late: you can easily stay until midnight.

Most Portuguese people already have a warm meal for lunch. So expect a lot of hot dishes at the lunch menu. Do you not want a warm dish for lunch? Then you should check out a pastelaria, where you can get some coffee with a pastry. The most famous one is the Portuguese Pastel de Nata. In almost every bakery you can find these ones. Another great snack to try is Salame de Chocolate. It’s a cake made with egg, cookies and cacao. Some bakeries add some wine or rum to their recipe as well. Yum!

Lissabon-Portugal
Salame de Chocolate

My favourite hotspots in Lisbon

1. Hip hotspot for lunch: Nicolau Lisboa

If you’re looking for an Instagram proof place in the city center of Lisbon then Nicolau Lisboa is the place to be. It’s popular among tourists and locals. They have a lot of vegetarian and vegan options. I had the vegan pancakes and a salty caramel latte with almond milk, and it was delicious. There are lots of tables inside, but there is a small outside terrace as well. Between 1 – 3 in the afternoon it can be busy: Portuguese people lunch a bit late (Dutch people are not used to that).

Address: Rua de São Nicolau 17 (in the district Baixa)

Salty-caramel-latte-Nicolau
Vegan-pancakes-bij-Nicolau-Lissabon

2. Urban jungle: Fauna & Flora

Fauna & Flora is a lovely place with lots of delicious lunch options. Most of them are vegetarian or vegan. It feel like you’re in an urban jungle, in the middle of Lisbon, because of the many plants around you. In the mood for pancakes? Then this is your place. And for vegans I would recommend the Fauna Toast. There are also delicious smoothies and good options for tea and coffee. There is WiFi in Fauna & Flora, although I don’t think it’s a great working place. Especially around lunchtime it can be super busy and there are almost no outlets to charge your laptop. But as a lunch hotspot in Lisbon Fauna & Flora is great!

Address: Rua de Esperanca 33 (in Estrela, west of Bairro Alto/Baixa)

Smoothie-Flora-Fauna-in-Lissabon
Flora-Fauna-lunch-Lissabon

3. Delicious Israeli food: Tantura

I’ve lived for a while in Israel and as some of you guys know it’s one of my favorite places in the world. One of the reasons is the amazing food. Really, Israel made a foodie out of me. This is also why I always want to try Israeli food in other countries. One of the best Israeli restaurants outside of Israel is definitely Tantura. Their hummus mixed with cauliflower is a speciality and one of my favorite hummus EVER. The owners are such sweet and welcoming people that run their restaurant with passion. It’s also not expensive to eat here: €10 – 15 euros per person for food and some wine. The restaurant is not super big, but it’s always busy here. Especially in the weekends you either have to wait or make a reservation beforehand.

Address: Rua do Trombeta 1 (in Bairro Alto)

Lissabon-Portugal

4. Mexican food: Pistola y Corazon [CLOSED PERMANENTLY SINCE 2020]

If you’re in the mood for taco’s or a good cocktail you have to go to Pistola y Corazon, in the neighbourhood Baixa. It’s ALWAYS busy here, so keep that in mind. You probably have to wait a while. Luckily they give you some free nachos while waiting, so it ain’t that bad to wait, right? My favorite dish is the vegetarian taco’s with beans, cheese and chipotle sauce (but only take this one if you love spicy food!). They have a nice cocktail menu, so it’s also a great place to have a drink before going out.

Address: Rua da Boavista 16 (Baixa)

5. French crêpes at Le Bar à Crêpes

I absolutely love pancakes and luckily there is Le Bar à Crêpes in the Alfama neighbourhood. It’s a tiny cute restaurant, but you can also sit outside. There are both sweet and savoury pancakes. The French owners gave fun names to the pancakes like Louboutin, Coco Chanel and Brigitte Bardot (I love this one with goat cheese and caramelized apple). Another plus: you don’t pay much. The price for a crêpe is between €2,5 and 8 euros.

Address: Largo da Graça 28 (in the area of Alfama/Graça)

6. Vegan pizzas: Vizza New Age Pizzabar

It’s tough to find a good pizza as a vegan, because most pizzas do have cheese. But not at Vizza New Age Pizzabar. The mozzarella cheese that is used for the pizzas is made of rice! The restaurant is pretty new (October 2019) and it’s a bit outside of the city center, so expect mainly locals here. You don’t have a lot of choices; about 8 different pizzas. But they are all really delicious!

Address: Praca das Flores 57 (Misericórdia, north west of Bairro Alto)

Miradouro-Graca-uitzicht-brug-Lissabon

7. Delicious noodles at Panda Cantina

If you’re craving for a nice bowl of noodles then Panda Cantina is your place to be. It’s a tiny restaurant, easily decorated with some panda details. There are only a few chairs and they don’t do reservations, so if you’re with a big group this is not the best place to eat in Lisbon. But their noodles are amazing! The menu is not difficult: there are a few options and you can choose how spicy it can be. Love it! And for €10 euros you’re definitely gonna be full.

Address: R. de São Marcal 26, nearby Vizza

8. Vegan kitchen: Princesa do Castelo

Are you in the neighbourhood Alfama and do you fancy some vegan lunch or dinner? Then you should go to Princesa do Castelo. It’s a small vegan restaurant, not far away from the castle. It’s one of the only places I’ve found so far where you can get a vegan pastel de nata (€2,50). The menu is not extensive, but they offer delicious meals. For example: I saw bean burgers, nachos and vegetarian goulash soup on the menu. The dishes change daily. Starters are €3-5 euros, main dishes €8-11 euros.

Address: Rua do Salvador 64A (in Alfama)

wijn-en-vegan-pastel-de-nata-Lissabon

9. Interesting cocktails: Toca da Raposa

Toca da Raposa is a nice cocktail bar with an informal, domestic atmosphere. The bartenders are friendly and prepare the drink at the big table, in the middle of the room. You won’t see the ordinary cocktails like mojito and daiquiri here, but extraordinary drinks with a twist. For example a drink with a croissant liqueur and exotic fruit. The cocktails can be expensive for Portuguese terms (€11 euros), but during happy hour at Friday night you get the cocktails for half the price.

Address: Rua da Condessa 45 (in Bairro Alto)

Lissabon-Portugal

10. Lovely rooftop bar: Lost In

Lisbon is known for the many hills and viewpoints, in Portuguese called miradouros. Do you fancy a drink with a nice view over the city? Then you should go to the rooftop bar Lost In. You can sit both inside (in the cold winter months) and outside. I love the relaxed atmosphere and the decoration is really bright and colourful. It’s a lovely place to have a glass of wine with friends and it’s not expensive (€4 euros for a glass of wine).

Address: Rua Dom Pedro V 56D (in Bairro Alto)

Also read: 15 most amazing viewpoints & miradouros in Lisbon

11. Best pastéis de nata in town: Pastéis de Belém

You can’t leave Lisbon without trying a pastel de nata. A pastel de nata is a Portuguese custard tart. You can find this snack in almost every bakery – pastelaria – in Lisbon. But if you only wish to have one you should go to Pastéis de Belém, in the neighbourhood Belém. No bakery knows the exact recipe of the original pastel de nata, except for this pastelaria. The first pastéis were made by nuns in the nearby Mosteiro dos Jerónimos. The nuns used the protein as starch for their clothes. In order not to lose the egg yolks they made tarts with the egg yolks. The nuns and the bakery then worked together to make more people try the pastéis de nata. It is said that only this bakery in Belém knows the original recipe.

A pastel de nata at Pastéis de Belém is €1,10 euros. Don’t be scared if you see a huge queue. It’s always busy here, but they help people pretty fast and efficient. It’s also possible to sit inside, but I would recommend you to order them and sit at the boulevard to eat them, while enjoying the sun and a sea breeze.

Address: Rua de Belém 84 (in Belém)

Lissabon-Portugal

Also read: Lisbon for digital nomads – the best coffee places & co-working spaces

These were my favorite hotspots in Lisbon for good food and some fancy drinks. Do you know other places in Lisbon where you can enjoy breakfast, lunch, dinner or drinks? Let me and other travellers know in the comments below! [:]

Reacties via Facebook account

comments