Belém in Lissabon: wijk van de zeevaarders & beroemde pasteís

Lissabon is een heerlijke stad en dat komt deels door de diversiteit van de wijken. In Baixa, Estrela en Bairro Alto vind je de leuke restaurants en hippe koffiezaken. In Alfama duik je de eeuwenoude straatjes in en geniet je van de uitzichten bij de vele miradouros en hoor je de traditionele fado in een knus café. Maar een bezoek aan Belém in Lissabon mag ook niet ontbreken. Belém is de wijk – of eerder de voorstad – vanwaar de vissers en zeevaarders vroeger vertrokken. Ontdekkingsreizigers zoals Vasco da Gama en Ferdinand Magalhães startten vanaf Belém hun expedities naar plekken over de hele wereld.

Vandaag de dag zijn er nog allerlei monumenten en bouwwerken in Belém die aan de tijd van de zeevaarders herinneren. In deze blog vertel ik je wat je kunt doen als je Belém in Lissabon bezoekt. In principe heb je aan 1 dag voldoende om Belém te ontdekken.   

Extra tip: bezoek Belém in Lissabon liever niet op maandag, aangezien sommige plekken op die dag gesloten zijn  

Lees ook: Lissabon tips – de ultieme reisgids voor jouw stedentrip

Wat te doen in Belém in Lissabon?

1. Pasteis de Belém proeven & inslaan

Laat ik maar beginnen met hetgeen waarvoor de meeste mensen Belém in Lissabon bezoeken: de heerlijke pasteís de Belém. Dit zijn de pasteís de nata die je in bijna iedere bakkerij in Portugal vindt. Maar alleen wanneer de pastel de nata is gemaakt in Belém mag deze een pastel de Belém heten.

Nata is Portugees voor ‘room’ en deze zoete custard taartjes zijn erg populair bij Portugezen én toeristen. Je vindt ze in bijna iedere bakkerij. Het oorspronkelijke recept is geheim, de eerste pasteís de Belém werden gemaakt in 1837. De nonnen in het nabijgelegen klooster gebruikten eiwit als stijfsel voor hun kleren. Om de eierdooiers niet verloren te laten gaan werden deze verwerkt in taartjes: de pasteís de Belém.

Bij de bakkerij in Belém in Lissabon krijg je er standaard poedersuiker en kaneel bij, dé traditionele manier om een pastel de Belém te eten.

Kosten: €1,15 euro per pastel de Belém, korting als je meerdere koopt

Adres: Rua de Belém 84-92

Lees ook: de beste pasteis de nata in Lissabon – mijn favoriete plekken

pasteis-de-nata-lissabon

2. MAAT (Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia)

Ik ben gek op de boulevard van Belém. Deze boulevard is meer dan 3 kilometer lang en loopt van de brug Ponte 25 de Abril helemaal tot aan de Toren van Belém. Onderweg kom je verschillende bouwwerken tegen. Een van de meest opvallende is het MAAT Museum: Museu Arte, Arquitetura e Technologia. Een museum met hedendaagse kunst en verschillende exposities. Kijk van tevoren op de website of je een speciale expositie wilt zien. Vanaf het dak van het museum heb je bovendien een mooi (gratis) uitzicht over de boulevard en op de brug.

Kosten: €9 euro voor volwassenen

Adres: Avenida Brasília

Buitenkant-MAAT-museum-Belem-Lissabon
MAAT-museum-Lissabon

3. Tropische botanische tuin van Belém

Naast het klooster vind je een groen stukje oase, midden in Belém: de tropische botanische tuinen. Hier vind je allerlei tropische en subtropische planten. Sommige planten zijn gevonden tijdens de Portugese ontdekkingsreizen. Denk aan de cacaoboom, de peper en kaneelbomen. Hoewel ik het jammer vind dat je voor een park moet betalen is het wel de moeite waard als je de rust even wilt opzoeken. Je vindt hier een paar prachtige, eeuwenoude bomen en het is hier nooit druk.

Kosten: €4 euro

Adres: Tv. Ferreiros a Belém 41

Verschillende-bomen-botanische-tuin-Belem-Lissabon
Bloem-in-botanische-tuin-Belem-Lissabon
Chinese-tuin-Botanische-tuin-Belem

4. Hiëronymietenklooster

Een van de meest bekende bezienswaardigheden in Belém in Lissabon is het Hiëronymietenklooster, oftewel Mosteiro dos Jerónimos. Dit klooster met de vele details is echt prachtig! Niet voor niets staat het klooster op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is heerlijk om hier een uurtje rond te lopen en alle details te bewonderen. Het geeft een goed beeld van de Gouden Eeuw van Portugal.  

Het klooster werd aan het begin van de zestiende eeuw gebouwd dankzij de opbrengst van de specerijen die ontdekkingsreiziger Vasco da Gama meenam vanuit India. De nonnen die hier vroeger woonden hebben gebruikten eiwit als stijfsel voor hun kleding. En om de eierdooiers niet verloren te laten gaan werden deze verwerkt in de pasteís de Belém.     

Extra tip: de ingang van de kerk Santa Maria de Belém zit rechts naast de entree. Je mag gratis naar binnen, maar houd er rekening mee dat je niet tijdens een mis binnenwandelt.

Kosten: €10 euro voor volwassenen

Adres: Praca do Império

Jheronimusklooster-Belem-in-Lissabon
Jheronimusklooster-Belem-in-Lissabon
Jheronimusklooster-Belem-in-Lissabon
Raam-in-Jheronimusklooster-Belem-Lissabon
Jheronimusklooster-binnenhof-Belem

5. Berardo Museum

Hoewel het niet mijn favoriete kunstmuseum ever is is het zeker leuk om een bezoek te brengen aan dit museum. Je wordt tijdens de expositie namelijk door verschillende kunststromen geleid. Denk aan abstract expressionisme, De Stijl, het kubisme, het surrealisme en pop-art. Grote namen zoals Picasso, Dalí en Warhol hebben hier een werk hangen. Naast de permanente tentoonstelling zijn er ook tijdelijke exposities in het Berardo Museum.  

Kosten: €5 euro (gratis toegang op zaterdag)

Adres: Praca do Império

6. Vuurtoren van Belém

Ik heb niet heel veel bijzonders te zeggen over deze vuurtoren, maar hij valt toch op als je over de boulevard van Belém loopt. En het is wel leuk om een keer een vuurtoren te zien die van rode stenen gemaakt is. Je vindt deze vuurtoren tussen de Toren van Belém en het Monument der Ontdekkingen. Weer een tastbare herinnering dat Belém dé wijk van de zeevaarders is. Je kunt de vuurtoren niet beklimmen.   

Kosten: –

Adres: Avenida Brasília

Lighthouse-Belem-in-Lissabon

7. Monument der Ontdekkingen

Het Monument der Ontdekkingen, oftewel Padrão dos Descobrimentos, zul je niet snel missen op de boulevard van Belém in Lissabon. Het is een monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizen die vanaf Belém startten. Je ziet onder meer Hendrik de Zeevaarder. Hij was niet echt een ontdekkingsreiziger, maar heeft wel veel reizen gefinancierd. Ook Vasco da Gama is afgebeeld; een van de bekendste ontdekkingsreiziger van Portugal. Hij was de eerste Europeaan die India bereikte per boot.  

Vanaf het dakterras in het Monument der Ontdekkingen zie je de mozaïek op straat voor de ingang. In het gebouw is ook een expositie te bezichtigen en leer je meer over de ontdekkingsreizen en welke gebieden in bezit zijn geweest van Portugal. Let erop dat het monument op maandag is gesloten tussen november en februari. Tussen maart en oktober is het monument tegenwoordig wel op maandag open.  

Kosten: €6 euro voor volwassenen

Adres: Avenida Brasília

Lees ook: miradouros in Lissabon – 15x de mooiste uitzichten

Padrao-dos-descobrimentos-Belem-in-Lissabon
Padrao-dos-descobrimentos-Belem-in-Lissabon
haven-boten-en-monument-der-ontdekkingen-Belem-Lissabon

8. De zonsondergang bewonderen bij de Toren de Belém

Een van de allerbeste plekken in Lissabon om van de zonsondergang te genieten is de Toren de Belém (Torre de Belém). Deze verdedigingstoren staat aan de oever van de Taag, met uitzicht over zee. De toren beschermde Lissabon vroeger tegen aanvallen van buitenaf. De toren werd aan het begin van de zestiende eeuw gebouwd ter ere van de ontdekkingsreizen van onder andere Vasco da Gama. Hierdoor is de Toren van Belém het oudste bouwwerk in Belém. Wat mij betreft is dit een van de beste plekken in Belém in Lissabon om van de zonsondergang te genieten.      

Kosten: €6 euro voor volwassenen, gesloten op maandag

Adres: Avenida Brasília

Torre-de-Belem-Lissabon-zonsondergang
Torre-de-Belem-Lissabon-reflectie-in-water

Hoe kom je in Belém in Lissabon?

Bélem ligt ten westen van het centrum van Lissabon, waar de rivier de Taag in zee uitmondt. Vanaf Caís do Sodre kun je de stoptrein naar Cascaís nemen en bij station Belém uitstappen.  

Wil je liever met de tram richting Belém? Vanaf Caís do Sodre stap je op tram 15E of 18E en stap je uit wanneer je zin hebt. Bijvoorbeeld bij museum MAAT of bij het Hiëronymietenklooster.

Natuurlijk kun je ook de bus naar Belém pakken. Vanaf Praca do Comercio kun je onder andere bus 727, 714 en 732 nemen. Vanaf Caís do Sodre kun je bus 728 nemen.

Geen zin om het openbaar vervoer te nemen? Dan kun je ook een taxirit bestellen via Uber of Bolt.   

Lees ook: openbaar vervoer in Lissabon – zo verplaats jij je in de stad

Ponte-de-25-abril-brug-Lissabon-vanaf-Belem

Dit waren mijn tips voor als je Belém in Lissabon gaat bezoeken. Heb jij nog meer tips voor Belém of Lissabon in het algemeen? Laat het hieronder weten aan mij en andere reizigers!

Reacties via Facebook account

comments