Lissabon-digital-nomads-koffietentjes

Lissabon voor digital nomads: de beste koffiezaken & werkplekken

Lissabon is voor digital nomads in Europa erg populair geworden. De Portugese hoofdstad heeft bijna het hele jaar door een fijn klimaat. Het dagelijks leven is goedkoper dan in veel andere Europese hoofdsteden. De stad kent een internationaal sfeertje, waardoor je veel andere digital nomads kunt tegenkomen. En bovendien zijn er – mede door de koffiecultuur in Portugal – onwijs veel fijne koffiezaken waar je kunt werken. Bovendien kun je in de zomer in je vrije tijd naar het strand (of surfen!) en in de winter is een trip naar het nabijgelegen Sintra of Sesimbra heerlijk. Het leek mij daarom niet meer dan logisch om een blog te schrijven over Lissabon voor digital nomads.

Lees ook: leuke hotspots in Lissabon om lekker te eten

Lissabon-Portugal

Wat is een goede werkplek voor digital nomads?

Wat maakt een koffiezaak een fijne werkplek voor mij? Allereerst het belangrijkste: het internet moet goed werken en snel zijn. Anders kan ik het merendeel van mijn werk niet uitvoeren. Genoeg stopcontacten zijn ook belangrijk om prettig te werken. Daarnaast drink ik veel koffie, dus de kwaliteit van de koffie is ook belangrijk. Net als de rest van de menukaart trouwens. Als ik hier een hele dag blijf zitten wil ik ook lekker én gezond eten.

Tot slot vind ik het belangrijk dat ik me niet bezwaard voel als ik mijn laptop open in een koffiezaak. Sommige koffiezaken zijn vooral gericht op toeristen en ‘snelle’ bezoekers, waardoor ik me bezwaard kan voelen om hier een hele dag te zitten. Het is begrijpelijk dat deze koffiezaken geen digital nomads willen zien. Het is echter wel fijn als dit duidelijk is aangegeven. Er zijn ook koffiezaken die een aparte hoek voor digital nomads hebben ingericht. Vanwege de drukte en het gebrek aan stopcontacten staan Nicolau en Flora & Fauna bijvoorbeeld niet in deze lijst.

Waar vind je de beste werkplekken in Lissabon voor digital nomads?

Mijn ervaring is dat de beste werkplekken en lunchzaken in Lissabon in de wijk Bairro Alto, Estrela, Baixa en op het terrein van LxFactory in de wijk Alcântara zitten. Check trouwens even online of de zaak die je wilt bezoeken ook op maandag geopend is. De meeste koffiezaken in deze lijst zijn op maandag geopend, maar in Lissabon zijn de meeste bezienswaardigheden en restaurants op maandag gesloten.

Werken in co-working spaces in Lissabon via GetCroissant

Via GetCroissant kun je gebruikmaken van co-working spaces over de hele wereld. Dit platform biedt namelijk de mogelijkheid om gebruik te maken van werkplekken over de hele wereld. Er zijn verschillende abonnementen, afhankelijk van hoe vaak jij deze werkplekken gebruikt. Gemiddeld betaal je €2 – 2,5 euro per uur in een co-working via Croissant.

Lissabon heeft redelijk wat co-working spaces, en veel zijn aangesloten bij GetCroissant. Een paar van mijn favorieten zijn Selina Secret Garden (leuk hostel in de leuke wijk Estrela) en Outsite (co-working met café en super snel internet, yes!). Het is een goede manier om in het buitenland expats en lokale ondernemers te leren kennen. Via deze link geef ik jou €15 euro korting op jouw abonnement, zodat je GetCroissant lekker goedkoop kunt uitproberen!

Lees ook: 50x zien & doen in Lissabon (lekker veel inspiratie!)

De fijnste koffiezaken in Lissabon voor digital nomads

1. The Therapist bij LxFactory (wijk Alcântara)

De LxFactory was ooit een wapenfabriek, nu is het een hippe plek om street art te spotten, kunstgalerijen te bezoeken en in leuke koffietentjes te werken. Een van mijn favorieten is The Therapist. Snel internet, heerlijke koffie, er heerst een ontspannen sfeer en ze hebben een fijn lunchmenu. Ik heb verder niets nodig voor een fijne werkdag. O ja, en had ik al verteld dat je hier ook massage kunt boeken?

WiFi bij The Therapist

Snel en ongelimiteerd internet, inloggen met wachtwoord.

De zaak

Veel tafels waar je kunt zitten. Nadeel is dat je niet aan iedere tafel jouw apparatuur kunt opladen. Het merendeel van de mensen die hier komt zijn andere ondernemers en mensen die (met hun laptop) werken of hier werkafspraken hebben. Je kunt hier gemakkelijk de hele dag zitten met je laptop zonder je ongemakkelijk te voelen.

Menukaart bij The Therapist

Goede, betaalbare koffie en er is een lunchmenu voor €8,50 met onder andere soep en een maaltijd naar keuze. De menukaart wisselt regelmatig omdat ze veel met seizoensgebonden ingrediënten werken.

Eten-Lissabon-pannenkoeken-Therapist
Espresso-en-natural-juice-Therapist-Lissabon

2. Copenhagen Coffeelab (wijk Alcântara)

Een van de beste plekken wanneer je rustig wilt werken is Copenhagen Coffeelab in Alcântara. Het is hier rustiger dan in veel andere werkplekken en het is een prima plek om bijvoorbeeld te bellen/Skypen (wel even vragen of ze de muziek zacht kunnen zetten). Copenhagen Coffeelab heeft overigens meerdere vestingen in Lissabon. Copenhagen Coffeelab heeft – naast Alcântara – ook koffiezaken in de wijken Alfama en Baixa. Bovendien is dit een van de weinige werkplekken in Lissabon die al om 8 uur ’s ochtends open gaat.

WiFi bij Copenhagen Coffeelab

Snel en ongelimiteerd internet, inloggen met een wachtwoord

De zaak

Het interieur is simpel en rustig, met een aantal toffe kunstwerken aan de muur. Het voelt echt een beetje Scandinavisch aan, maar hoe kan het ook anders met een Deense achtergrond? Er zijn veel zitplekken bij Copenhagen Coffeelab in Alcântara: mijn favoriet is de zithoek in het raam. Bij de meeste tafels kun je ook gemakkelijk jouw apparatuur opladen via de stopcontacten. En ook erg fijn: er staat fruitwater op tafel, die je gratis kunt drinken en bij laten vullen.

Menukaart bij Copenhagen Coffeelab

Koffie is wat duurder dan in typisch Portugese koffiezaken, maar nog steeds betaalbaar (een Americano is €2 euro). De menukaart is niet zeer uitgebreid en bestaat vooral uit gebak en sandwiches. Maar de brownie met walnoten was in ieder geval erg lekker!

Lissabon-digital-nomads-koffietentjes
Lissabon-digital-nomads-koffietentjes

3. Boutik (wijk Estrela)

Niet de meest geschikte als werkplek in dit rijtje, maar wel een hele leuke: Boutik in de wijk Estrela. Deze koffiezaak is namelijk niet alleen een restaurant, maar ook een surf-/skatewinkel. De sfeer is erg gezellig en het personeel is onwijs vriendelijk (en houdt van surfen en skateboarden, dus dat is altijd leuk). Het is erg leuk ingericht, al is het niet heel handig om hier een hele dag te zitten werken. Maar voor een paar uurtjes is het top!

WiFi bij Boutik

Snel en ongelimiteerd internet, inloggen met een wachtwoord

De zaak

Het restaurant zit midden in een surf- en skatewinkel. Als je hier zit heb je al snel het gevoel alsof je ergens op een exotische plek bent met alle surfersspullen en de bamboe decoratie om je heen. Er zijn niet heel veel tafels en de tafels zijn ook vrij klein, maar op zich prima om aan te werken als je alleen bent. Daarnaast vind ik de hangstoelen heerlijk om te zitten, al is het misschien na een paar uur wel ongemakkelijk zitten.

Menukaart bij Boutik

Een redelijk diverse menukaart, al kun je hier ook gewoon terecht voor een kop koffie. Ze hebben heerlijke pokebowls en smoothiebowls, love it. En deze worden in kokosnoten geserveerd, hoe schattig is dat? Mijn favoriet is de mango tango smoothiebowl.

Lees ook: starten als digital nomad – hoe doe je dat?

Lissabon-digital-nomads-koffietentjes

4. Go Natural – Loreto (wijk Bairro Alto)

Ben je een liefhebber van bowls? Dan moet je bij Go Natural zijn. Deze keten (restaurant en supermarkt) zit op verschillende plekken in Lissabon. Go Natural – Loreto zit aan de drukke straat Rua do Loretol, in de wijk Bairro Alto. Gezonde maaltijden, vriendelijk personeel en vriendelijke prijzen, dus wat mij betreft een prima plek om een paar uur te werken.

WiFi bij Go Natural – Loreto

Snel en ongelimiteerd internet, inloggen met een wachtwoord.

De zaak

Go natural – Loreto is niet heel groot, maar dat komt omdat de meeste klanten hier komen om af te halen of om snel iets te eten. Het is een prima plek om een uurtje of 2-3 te werken, maar ik zou me denk ik ongemakkelijk voelen om hier een hele dag te werken. Er heerst namelijk niet echt een werksfeer. Daarnaast kun je niet overal jouw apparatuur opladen, omdat er maar een paar stopcontacten beschikbaar zijn.

Menukaart bij Go Natural – Loreto

De bowls worden gevuld met natuurlijke producten en er zit voor ieder wat wils tussen. Bovendien zijn ze ook nog eens goed betaalbaar; de goedkoopste is €3,50 euro maar de meeste kosten niet meer dan €5-7 euro.

Lissabon-digital-nomads-koffietentjes

5. the mill (wijk Estrela)

the mill is nog een schattige en niet al te grote koffiezaak in de wijk Estrela. De ruimte bestaat uit één lange, grote tafel, een paar kleine tafels en de bar aan het raam. De bediening is erg vriendelijk en de specials van the mill zijn altijd lekker (en vaak seizoensgebonden). Ook fijn: de meeste koffiezaken en werkplekken gaan pas om 9 uur/half 10 open, maar the mill is al vanaf 8.30 uur ‘s ochtends geopend.

WiFi bij the mill

Snel en ongelimiteerd internet, inloggen met een wachtwoord.

De zaak

Niet al te groot, waardoor het redelijk rustig werken is. Als je met andere mensen wilt werken kun je aan de gezamenlijke tafel zitten, anders kun je een tafeltje voor jezelf nemen. De koffiezaak is simpel, maar prettig ingericht. Enige nadeel vind ik dat de muziek hier vrij hard staat, dus als je bijvoorbeeld moet bellen is dit minder geschikt (of je moet even vragen of ze de muziek zachter kunnen zetten natuurlijk).

Menukaart bij the mill

Gezond en lekker eten voor prima prijzen. the mill heeft een aantal specials, die vaak seizoensgebonden zijn. Ik vond bijvoorbeeld het pompoenbrood en de winter special juice erg lekker. Als je trouwens zin hebt in een boujee brunch/lunch kun je hier ook prima terecht voor een wijntje. Probeer de Portugese groene wijn (vinho verde) eens!

Lissabon-digital-nomads-koffietentjes

6. COMOBA (wijk Bairro Alto/Chiado)

Als je op zoek bent naar een werkplek waar je vegetarisch en veganistisch kunt eten ben je bij COMOBA op de juiste plek. De prijzen voor eten en drinken zijn iets hoger dan in veel andere koffiezaken in Lissabon, maar het eten is hier echt verrukkelijk.

WiFi bij COMOBA

Snel en ongelimiteerd internet, inloggen met een wachtwoord.

De zaak

Het merendeel van de mensen die hier komt heeft een laptop bij zich, dus je kunt hier op je gemak een hele dag werken zonder je ongemakkelijk te voelen. Je kunt aan de bar of de kleine tafels aan de muur zitten, maar ik vind het wel gezellig dat de meeste mensen met laptops aan de grote tafels ‘samen’ werken. Geef toch meer een collega-sfeertje.

Menukaart bij COMOBA

Alles op de menukaart is vegetarisch (en veel zelfs veganistisch), dus je moet hier niet naartoe als je zin hebt in een maaltijd met vlees. Prijzen voor een lunch liggen rond de €7-10 euro. De matcha pannenkoeken zijn wat mij betreft een aanrader als je iets lekkers en anders dan anders wilt proberen. Ook fijn: er staan flessen met fruitwater op tafel, die je gewoon constant mag inschenken.

Lissabon-digital-nomads-koffietentjes

7. Hello, Kristof (wijk Estrela)

Als je een plek in de wijk Estrela zoekt waar het niet al te druk is moet je terecht bij Hello, Kristof. Deze koffiezaak is niet al te groot met één grote tafel en een paar kleinere tafeltjes. Maar daardoor is de sfeer erg prettig om te werken. Bovendien vind ik het fijn dat je aan de grote tafel kunt zitten als je meer het collega-gevoel wilt hebben, maar je je ook kunt afzonderen aan de kleine tafeltjes. Als je trouwens een pauze wilt inlassen tijdens het werk kun je een van de vele toffe (Engelstalige) tijdschriften lezen.

WiFi bij Hello, Kristof

Snel en ongelimiteerd internet, inloggen met een wachtwoord

De zaak

Niet al te groot, waardoor het verstandig is om vroeg te komen als je hier de hele dag wilt werken. De meeste bezoekers komen hier met een laptop, dus je hoeft je niet bezwaard te voelen als je heir de hele dag zit te werken. Niet iedere tafel heeft een stopcontact, maar er ligt meestal wel een verlengsnoer bij de grote tafel zodat je jouw spullen kunt opladen.

Menukaart bij Hello, Kristof

Prima koffie en gebak voor prima prijzen. De taarten (zoals de frambozentaart) zijn ontzettend lekker, maar ze hebben hier ook andere opties zoals toast en bowls.

Lissabon-digital-nomads-koffietentjes

8. Café Boavida (wijk Estrela)

Niet ver van Hello, Kristof vind je een andere favoriet van mij: Boavida. Deze koffiezaak heeft een industriële look, een relaxte sfeer en er is hier veel ruimte om te zitten. Er is namelijk ook nog een bovenverdieping met zitplaatsen. Wat ik extra fijn vind aan deze plek is dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Ze werken voornamelijk met lokale (seizoensgebonden) producten en zijn actief bezig om afval in de keuken te minimaliseren. Een fijne plek om een dagje te werken!

WiFi bij Boavida

Snel en ongelimiteerd internet, inloggen met een wachtwoord

De zaak

Fijne ruimte plek en in tegenstelling tot andere koffiezaken is het hier relatief rustig. Veel ruimte om te zitten en op de meeste plekken kun je gebruik maken van een stopcontact, om apparatuur op te laden.

Menukaart bij Boavida

Zeer lekkere koffie en chocolademelk voor goede prijzen. Boavida is een van de goedkoopste werkplekken die ik in Lissabon kon vinden. Hoewel er redelijk veel olijfolie in de soep zat was deze wel erg lekker. En goedkoop: €1,80 euro. Bovendien is het erg fijn dat ze vooral samenwerken met lokale producten en leveranciers. En jullie weten inmiddels wel hoe dol ik ben op duurzaamheid toch?

Lissabon-digital-nomads-koffietentjes
Lissabon-digital-nomads-koffietentjes

9. Starbucks Belém (wijk Belém)

In Belém kom je veel leuke bakkerijen (ga zeker langs Pastéi de Belém!) en leuke koffietentjes tegen. Maar weinig van deze plekken zijn geschikt om een dag door te brengen met je laptop. Er is geen WiFi, het is erg druk en er zijn weinig stopcontacten. Als je in Belém bent en een paar uur wilt werken zou ik je daarom aanraden om bij Starbucks Belém te gaan werken. Deze Starbucks heeft een bovenverdieping waar je in alle rust kunt werken, inclusief stopcontacten.

WiFi bij Starbucks Belém

Niet het snelste internet in Lissabon, maar voor een Starbucks verrassend snel. Ik kon mijn werkzaamheden zoals e-mails beantwoorden, informatie opzoeken en foto’s uploaden prima doen. Vraag om de code voor de WiFi bij de kassa, deze werkt namelijk beter en sneller dan via het inloggen met jouw Facebookaccount.

De zaak

Je moet beneden bij de kassa bestellen en hier kan het behoorlijk druk zijn. Op de bovenverdieping is het echter erg rustig. Ik vond het alleen druk tijdens de schoolpauze, wanneer veel kinderen een koffie (waarom koffie? Geen idee..) komen drinken bij de Starbucks. Bij bijna iedere tafel zit een stopcontact.

Menukaart bij Starbucks Belém

De koffie is iets duurder dan in Portugese koffiezaken, maar nog steeds prima te betalen. De menukaart van Starbucks bestaat vooral uit zoetigheden, maar er zijn ook broodjes om mee te lunchen. Of anders haal je een pastél de Belém bij de bakkerij ernaast. Het is geen probleem om die hier op te eten.

Lees ook: Belém in Lissabon – wijk van de zeevaarders & beroemde pasteís

10. Eight – The Health Lounge (wijk Baixa)

Baixa is een centrale wijk in Lissabon. Vanaf Praca da Figueira vertrekken veel bussen naar andere delen van de stad. Aan dit plein vind je ook Eight, een plant based restaurant en dus ideaal voor digital nomads in Lissabon die vegan willen eten.

WiFi bij Eight

Prima internet bij Eight. Ik kon gemakkelijk video’s uploaden en Netflix films downloaden. Inloggen met een wachtwoord.

De zaak

De zaak is leuk ingericht met veel planten en spullen die te koop zijn. Zowel boven als beneden vind je tafels en het is geen probleem om hier de hele dag met je laptop te zitten. Bij sommige tafels vind je ook een stopcontact om jouw apparatuur op te laden.

De menukaart bij Eight

Alleen de menukaarten zijn al prachtig, met een kaft van hout en paginagrote plaatjes van het eten en drinken dat je kunt bestellen. Ik grap wel eens dat ik vegetariër ben geworden omdat ik dan minder keuzestress heb in restaurants, maar bij Eight krijg ik nog steeds keuzestress. Mijn favorieten zijn de Hi Fungi Toast en de Black Diamond Smoothie Bowl (met activated charcoal om te detoxen). Ga je wat later eten? Dan zijn de taco’s, burgers en bowls een maaltijd die je maag zeker goed vult.

ontbijten-in-lissabon-eight

Lees ook: werken als digital nomad – wat kun je doen om geld te verdienen?

Dit zijn mijn tips als je op zoek bent naar een fijne werkplek of een leuke koffiezaak in Lissabon. Er zijn er overigens nog véél meer in Lissabon. Als je dus nog meer leuke tips hebt laat het mij en andere reizigers hieronder weten in een reactie. En ben je op zoek naar gelijkgestemden? Word dan gratis lid van mijn Facebookgroep Wereldse Ondernemers. Speciaal voor Nederlandstalige (online) ondernemers en digital nomads!

Reacties via Facebook account

comments

4 gedachten over “Lissabon voor digital nomads: de beste koffiezaken & werkplekken”

  1. Ooooh wat fijn dit blog! Ik ben er nu 75% van overtuigd dat ik hier de maand februari ga spenderen. Heb alle fijne werkplekjes vast opgeslagen, dankjewel!

    1. Jaaaa je zult Lissabon als ondernemer fantastisch vinden Agnès, er zijn zo veel leuke koffiezaken met andere ondernemers om je heen! 🙂

  2. Oh hier word ik zo gelukkig van! Ik vind Lissabon sowieso echt een hele leuke stad, maar nu wil ik zéker nog een keer terug en op workation gaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *