Trein-op-sao-bento-porto-treinstation

Van Lissabon naar Porto: trein, bus, auto & extra tips

Porto en Lissabon zijn de 2 grootste steden van Portugal. Omdat Portugal relatief klein is valt de afstand tussen het centraal gelegen Lissabon en Porto in het noorden hartstikke mee. Je kunt deze steden gemakkelijk met elkaar combineren in één trip. Maar hoe reis je van Lissabon naar Porto (of andersom)? In dit artikel deel ik tips om te reizen tussen Lissabon en Porto per trein, bus en huurauto.

Lees ook: Lissabon tips – de ultieme reisgids voor jouw stedentrip

Lees ook: wat te doen in Porto en omgeving? Veel tips!

Padrao-dos-descobrimentos-Belem-in-Lissabon
Uitzicht-over-centrum-Porto

Bus van Lissabon naar Porto

De goedkoopste optie om van Lissabon naar Porto te reizen is doorgaans de bus. Flixbus heeft inmiddels een uitgebreid busnetwerk in Portugal, waardoor je naar zo’n 90 steden kunt reizen. Natuurlijk is er ook een busrit van Lissabon naar Porto (en terug). Ik heb deze busreis zelf een keer gedaan en ik moet zeggen dat het prima beviel. Als je lang bent heb je wel weinig (been-) ruimte, dus dat kan oncomfortabel zijn tijdens deze reis van meer dan 3 uur.

Let op: sommige bussen reizen direct van Lissabon naar Porto. Deze busreis duurt 3.15 uur. Er zijn ook busreizen die 3.45 uur duren. Dit komt omdat ze onderweg een paar keer stoppen, bijvoorbeeld in Coimbra.

Boek je jouw busticket bij Flixbus op tijd? Dan zijn de tickets voor de bus slechts €3-5 euro! Het is dus zeker voordelig om jouw busticket zo vroeg mogelijk (in ieder geval 1 week van tevoren) te boeken.  

Vertrek en aankomst in Lissabon met de bus: Lisboa Oriente, in het noordoosten van de stad. Dit busstation vind je achter het treinstation.   

Vertrek en aankomst in Porto met de bus: Porto Camélias, in het centrum van de stad. Het busstation vind je in de buurt van de Igreja de Santo Ildefonso.

Flixbus-van-Lissabon-naar-Porto
Flixbus-bus-van-Lissabon-naar-Porto

Voordelen & nadelen om met de bus te reizen:

 • Als je op tijd boekt kun je héél goedkoop met de bus reizen. Met wat geluk heb je een busticket voor €3 euro!
 • Er gaan meer dan 20 bussen per dag van Lissabon naar Porto. Je hebt dus genoeg vrijheid om te bepalen wanneer je deze busreis wilt maken.
 • Je kunt voldoende bagage meenemen als je met de bus reist. De handbagage met jouw waardevolle spullen houd je bij je, de backpack of koffer gaat als ruimbagage mee. Je mag zelfs speciale bagage zoals een fiets of een surfboard bijboeken.
 • De meeste Flixbussen hebben een stopcontact en WiFi aan boord.
 • Je hebt weinig ruimte in de bus. Als je lang bent is het wat oncomfortabel (vooral aan de raamzijde) en ook werken op de laptop is lastig. Wil je wel meer ruimte tijdens jouw busreis? In sommige bussen kun je een panoramastoel of een stoel met een tafeltje (in dubbeldekkers) bijboeken voor extra ruimte.
 • Aan boord van de bus kun je voor zover ik weet geen eten of drinken kopen. Zorg dus dat je dit van tevoren regelt en meeneemt.
 • Ik zie het zelf niet als een nadeel, maar voor zover ik weet kun je een busticket voor Flixbus niet bij de chauffeur kopen. Je kunt jouw ticket alleen online kopen. Wanneer je instapt laat je de QR-code op jouw ticket zien aan de chauffeur.  
 • Honden mogen niet mee in de bus, mocht je met een huisdier reizen.
Luchthavenbus 728x90

Met de trein van Lissabon naar Porto

De trein van Lissabon naar Porto is doorgaans de snelste optie. Ik ben een keer van Porto naar Lissabon met de trein gereisd. Ik vind treinreizen echt heerlijk. In bussen word ik snel wagenziek, maar daar heb ik in de trein bijna nooit last van. Daarnaast heb je meer ruimte in de trein, waardoor ik meestal teksten uitwerk tijdens een treinreis. Wanneer je met de trein van Lissabon naar Porto reist kun je onder meer stoppen in de universiteitsstad Coimbra of in Aveiro, het ‘Venetië van Portugal’.

De trein is dus een prima manier om tussen deze steden te reizen. Zorg er wel voor dat je een IC (Intercidades) of een AF (Alfa Pendular, hogesnelheidstrein in Portugal) boekt en géén R-trein. De regionale treinen doen er namelijk een stuk langer over om van Lissabon naar Porto te reizen: ze stoppen namelijk in ieder gehucht. Je bent dan opeens 5 uur of langer onderweg, in plaats van 3 uur.

Via zowel de website van Comboios de Portugal als bij de kassa op het treinstation kun je een ticket kopen. Een IC-treinreis van Lissabon naar Porto kost €25,10 euro voor volwassenen. Een reis met de AF-hogesnelheidstrein kost €31,90 euro. Wie meer dan een week van tevoren boekt krijgt vaak korting.    

Vertrek & aankomst met de trein

Vertrek en aankomst in Lissabon: je kunt vanaf 2 treinstations in Lissabon vertrekken. Allereerst vanaf treinstation Santa Apolónia in de wijk Alfama. Daarnaast kun je opstappen bij treinstation Oriente, in het noordoosten van Lissabon.

Vertrek en aankomst in Porto: de meeste treinen die van Lissabon naar Porto gaan hebben als eindhalte Porto-Campanha (of Braga). Treinstation Porto-Campanha ligt in het oosten van de stad. Je kunt eventueel een stop eerder uitstappen, bij Bahnhof Vila Nova de Gaia. Let op: de trein van Lissabon naar Porto stopt NIET bij treinstation São Bento, in het centrum van Porto. Dit treinstation is vooral bedoeld om treinreizen naar het noorden te maken.

Trein-van-Lissabon-naar-Porto
Een regionale trein in Portugal

Voordelen & nadelen om met de trein te reizen:

 • In de trein van Lissabon naar Porto heb je voldoende ruimte en kun je met gemak wat werk afronden op een laptop.
 • Snel wagenziek? Daar heb je in de trein van Lissabon naar Porto geen last van.
 • Wanneer je meer dan 5 dagen van tevoren een treinticket koopt krijg je op sommige treinreizen een special offer, oftewel lekkere korting.
 • De treinen hebben toiletten aan boord en in de hogesnelheidstrein zag ik zelfs een restaurant waar je iets te eten en drinken kunt kopen. 
 • Honden mogen gratis meereizen als je van Lissabon naar Porto gaat met de trein.
 • De kustlijn van Portugal is erg mooi, dus het uitzicht tijdens deze treinreis zal niet snel vervelen.
 • De treinreis van Lissabon naar Porto is redelijk duur als je met meerdere mensen reist. De busreis of een auto huren is dan bijna altijd goedkoper.
 • Wanneer je in Porto arriveert moet je nog vanaf het treinstation Porto-Campanha naar het centrum van Porto reizen. Dit kan met de bus, de metro en met een Uber (of Bolt).  
porto-bord-op-treinstation

Met een auto van Lissabon naar Porto

De afstand tussen Lissabon en Porto is zo’n 310 kilometer. Een redelijke afstand, maar als je tussendoor een keer ergens stopt is het prima te doen. Ik ben altijd in voor een roadtrip, want op die manier kun je toch met de meeste vrijheid en flexibiliteit reizen. Onderweg kun je stoppen waar je maar wilt. Met de auto is het vaak een kleine moeite om ergens te stoppen, terwijl je er met het openbaar vervoer uren over zou doen.

Houd er wel rekening mee dat je op de hoofdweg tussen Lissabon en Porto tol betaalt. De autorit duurt dan zo’n 3 uur. Je kunt dit vermijden door de binnenwegen te nemen. Je bent dan wel langer onderweg, maar op deze manier zie je ook weer meer van Portugal.

Ik heb meer dan een jaar in Portugal gewoond en meerdere roadtrips gemaakt. Op de route van Lissabon naar Porto heb je onwijs veel leuke plekken, met name langs de kust. Vaak ging ik op pad met de auto van vrienden, maar soms huurde ik een auto. Dit doe ik het liefst via Sunnycars. Sunnycars werkt met meerdere partijen samen en bovendien kom je ter plekke niet voor onverwachte kosten te staan. Vaak betaal je iets meer dan bij lokale verhuurbedrijven, maar je bent dan wel voor alles verzekerd en alles wordt gewoon goed geregeld. Die ervaring heb ik niet altijd bij andere bedrijven gehad (ik kijk naar jullie, Carjet).  

Voordelen & nadelen om met de auto te reizen:

 • Je bent onderweg van Lissabon naar Porto ontzettend flexibel en je kunt stoppen waar je maar wilt. Lekker veel vrijheid!
 • Zowel in Lissabon als in Porto zijn er meerdere ophaal- en inleverlocaties. Je kunt de auto ook op het vliegveld ophalen en inleveren, waardoor je in principe nergens met het openbaar vervoer hoeft te reizen.
 • Ook minder toegankelijke plekken, schattige dorpjes en verborgen stranden waar je met het openbaar vervoer niet komt kun je met een huurauto bezoeken. Denk aan Praia de Costa Nova bij Aveiro, Nazaré, Peniche of het Almourol Kasteel.
 • Als je op tijd een huurauto boekt hoeft dat helemaal niet meer te kosten dan een busticket of een treinreis.  
 • Je hebt natuurlijk wel een rijbewijs nodig om met de auto op pad te gaan.
 • Bovendien vinden sommige mensen het spannend om in het buitenland te rijden.
 • Houd er ook rekening mee dat je nog geld kwijt bent voor de tolwegen. Van Lissabon naar Porto is de tol ongeveer €20 euro. De meeste verhuurbedrijven laten dit automatisch registreren bij de tolpunten, dus die kosten ontvang je meestal na jouw vakantie. Je kunt de tolwegen vermijden en de mooie weggetjes binnendoor pakken. Houd er dan wel rekening mee dat je wat langer onderweg bent.
 • Houd er ook rekening mee dat je extra betaalt als je een huurauto niet op dezelfde plek inlevert. Als je dus alleen van Lissabon naar Porto reist (en niet terug) betaal je extra voor een andere inleverlocatie.
 • En tot slot moet je nadenken over parkeerplekken. In kleine dorpen is dit geen probleem, maar in Lissabon en Porto moet je hier wel over nadenken. Kies daarom ofwel voor een hotel waar parkeergelegenheid bij zit of voor een accommodatie net buiten het stadscentrum.
 • Reis je met meer dan 4 personen van Lissabon naar Porto? Dan is een huurauto niet handig. Al helemaal niet als iedereen veel bagage mee heeft genomen.
Portugal autohuur

Meer tips om van Lissabon naar Porto te reizen

Wil jij weten hoe jij het beste van Lissabon naar Porto (of andersom) kunt reizen? Ik gebruik Rome2rio (website en app) om de snelste en goedkoopste reisoptie te zoeken. Rome2rio heeft meer informatie en dus meer opties dan bijvoorbeeld Google Maps.

Daarnaast is het ook mogelijk om te carpoolen van Lissabon naar Porto. Het is in Portugal minder gebruikelijk dan bijvoorbeeld in Spanje, maar het is zeker mogelijk. Via BlaBlaCar kun je kijken of je met iemand mee kunt rijden. Als je het lief vraagt kun je zelf een gunstige locatie kiezen om opgehaald en afgezet te worden. En op deze manier leer je gelijk nieuwe mensen kennen! Voor de kosten en de tijd hoef je het echter niet te doen: een rit van zo’n 3 uur kost meestal €16-20 euro per persoon.  

Lissabon-vanaf-miradouro-senhora-do-monte
Van Lissabon….
Nazare-Portugal-tijdens-zonsopkomst
via enkele tussenstops zoals Nazaré
Zonsopkomst-vanaf-Ponte-Luis-I-Porto
…naar Porto!

Lees ook: leuke rondreis in Portugal met de auto (voor 2 weken)

Dit waren de verschillende manieren om van Lissabon naar Porto te reizen. Ik hoop dat je iets aan deze informatie hebt. Nog vragen? Laat het gerust aan mij weten via de reacties hieronder of een mailtje. Enjoy!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *