Visser-op-kliffen-Fishermans-Trail-Portugal

Fisherman’s Trail deel I: van Porto Covo naar Odeceixe

Een vriendin die ook van wandelen houdt tipte de Fisherman’s Trail in Portugal aan me. En ik kan alleen maar beamen: dit is een van de mooiste wandelroutes in Europa. De Fisherman’s Trail is onderdeel van het Portugese wandelnetwerk Rota Vicentina. Ik wandelde in 8 dagen van Porto Covo naar Cabo de Sao Vicente, helemaal in het zuiden van Portugal. In deze blog deel ik het eerste deel van de Fisherman’s Trail, van Porto Covo naar Odeceixe.

Vissers-bij-Malhao-Beach-Fisherman's-Trail
zonsondergang-strand-fisherman's-trail-portugal
ruige-klif-met-strand-en-blauw-water
visnetten-bij-vissersboten-alentejo
zonsondergang-strand-zambujeira-do-mar-met-rotsen
steile-kliffen-met-vissers-fisherman's-trail-alentejo

Fisherman’s Trail praktische informatie

Startpunt Fisherman’s Trail deel I: Porto Covo

Eindpunt Fisherman’s Tal deel I: Odeceixe

Fisherman's-Trail-Portugal-kliffen
Zonsopkomst-kliffen-Porto-covo-naar-vila-nova-de-milfontes

Hoe kom je in Porto Covo vanaf Lissabon?

Vanaf Lissabon kun je de bus naar Porto Covo, het startpunt, nemen. Meerdere keren per dag vertrekt er een Rede Expressos bus vanaf de bus terminal Sete Rios (de bus terminal zit naast het treinstation). Gebruik “Terminal Rodoviario Sete Rios” of “Rede Expressos” op Google Maps om de juiste locatie te vinden.

Je moet bus 78 richting Sagres hebben. De busrit naar Porto Covo duurt 2 à 3 uur, afhankelijk van de vertrektijd. Tickets kun je online en in de bus terminal kopen. Een ticket van Lissabon naar Porto Covo voor volwassenen is €16,40 euro. Jongeren (tot en met 29 jaar!) krijgen korting en betalen €13,90 euro. Je mag 20 kilo aan bagage meenemen. Grote rugzakken moeten wel in het bagageruim, dus neem een extra tasje mee zodat je jouw waardevolle spullen bij je kunt houden tijdens de busrit.

Lees ook: Lissabon tips – ultieme gids voor jouw stedentrip

Etappes Fisherman’s Trail deel I

Porto Covo – Vila Nova de Milfontes (20 kilometer)

Vila Nova de Milfontes – Almograve (15-19 kilometer)

Almograve – Zambujeira do Mar (22 kilometer)

Zambujeira do Mar – Odeceixe (18 kilometer)

rode-vetplantjes-met-blauw-water-Fishermans-trail
Rota-Vicentina-Fisherman's-Trail-en-Historical-Trail-Portugal

Beste periode om de Fisherman’s Trail te wandelen?

September, oktober, maart, april, mei en juni zijn de beste maanden om de Fisherman’s Trail te lopen. In de zomermaanden is het ontzettend heet en is het bovendien erg druk op de wandelpaden. Niet alleen met (dag-) toeristen, maar ook met fietsers en paardrijders. In de wintermaanden kun je deze wandeling ook maken, maar het is dan een stuk frisser en de dorpen gaan ook een beetje in ‘winterslaap’, dus niet alle guesthouses en restaurants zullen open zijn.

Houd er rekening mee dat het overdag warm kan zijn, maar dat het ’s nachts flink kan afkoelen. Ik liep de route eind september/begin oktober. Overdag liep de temperatuur op tot wel 30 graden, maar zodra het donker werd koelde het af tot soms slechts 12 graden. Neem dus kleding voor alle seizoenen mee!

Markering-fisherman's-trail-op-rots
Wandelpad-Fisherman's-Trail-Portugal
Palmboom-Alentejo-Portugal

Hoe zwaar is de Fisherman’s Trail in Portugal?

Ik vond de wandeling pittiger dan dat ik had verwacht. Ik ben sportief en wandel regelmatig in heuvelachtige gebieden en in de bergen. Maar wandelen in duinen door het zand ploeteren is toch even wat anders. Maar dat maakt de route wel uitdagend, met name tijdens de eerste etappes. Het grote voordeel is dat je de wandelpaden bijna helemaal voor jezelf hebt.

Bovendien kun je ervoor kiezen om jouw bagage te laten vervoeren via de bagage service van Vicentina Transfers. Hierdoor hoef je slechts een rugzakje met eten en drinken mee te sjouwen. 1 transfer is €15 euro en je kunt het voor 1 etappe of meerdere etappes gebruiken.

Zelf had ik kampeerspullen mee en liep ik de hele route met een grote backpack. Dit zorgde er natuurlijk ook voor dat het wat zwaarder was dan wanneer ik met een kleine rugzak zou lopen.

Op de website van Rota Vicentina kun je per etappe van de Fisherrman’s Trail specifiek informatie vinden over bijvoorbeeld hoogteverschillen én je kunt de routekaarten downloaden.

Zandpad-Porto-Covo-naar-Vila-Nova-de-Milfontes
Duinen-wandelen-Fisherman's-Trail
Jessica-met-Osprey-rugzak-Fisherman's-Trail
Fisherman's-Trail-zandpaden
Steil-wandelpad-tijdens-fisherman's-trail-portugal

Hoe goed is de markering van de Fisherman’s Trail?

De markering van de Fisherman’s Trail is een groene + blauwe streep. De Historical Trail loopt vrijwel parallel met de Fisherman’s Trail, maar dan via het platteland. Deze wordt aangegeven met een rood + witte streep. Soms kom je tijdens het wandelen ook een geel + rode streep tegen: dit is de markering van extra routes van de Rota Vicentina.

Over het algemeen is de markering goed en bovendien is het lastig om te verdwalen. Je loopt van noord naar zuid (zoals ik) of van zuid naar noord, met de zee aan je zijde. Maar juist op een paar plekken waar ik een markering verwachtte ontbrak deze soms. In ieder dorp staat een informatiebord over de etappe. Hier maakte ik altijd een foto van, zodat ik een beeld van de route, de hoogteverschillen enzovoorts had.

Wanneer ik het niet zeker wist gebruikte ik de app Mapy.cz omdat de wandelpaden hier een stuk gedetailleerder en duidelijker staan aangegeven dan in Google Maps.

Bewegwijzering-Fisherman's-Trail
Signs-Fishermans-Trail-and-Historical-Trail
markering-fisherman's-trail-met-zandweg
informatiebord-fisherman's-trail-portuugal
markering-houten-bord-fisherman's-trail-portugal

Eten en drinken tijdens de Fisherman’s Trail

Tijdens de eerste etappes (tussen Porto Covo en Odeceixe) kom je verrassend weinig restaurants onderweg tegen. Zorg dus dat je altijd genoeg snacks en drinken inpakt voor de wandeldag. Ik gebruik tijdens het wandelen een Dopper (500ml) en mijn Camelbak van 3 liter, zodat ik altijd genoeg bij me heb. Bij het eindpunt van iedere etappe vind je wel een supermarkt, restaurants en guesthouses.

Overnachten tijdens de Fisherman’s Trail

In de dorpen die je onderweg tegenkomt vind je enkele guesthouses en hostels. Deze zijn wel kleinschalig, dus ik zou je aanraden om deze (ruim) van tevoren vast te leggen.

Campings kwam ik onderweg amper tegen. Officieel is wildkamperen in Portugal niet toegestaan, maar ik heb het meerdere keren gedaan en geen problemen gehad. Een paar tips als je tijdens de Fisherman’s Trail wilt wildkamperen:

 • Zet je tent een paar kilometer vóór of na een dorp op, langs de trail. Op die manier heb je de minste kans dat je mensen tegenkomt. Over het algemeen komt daar niemand meer na zonsondergang.
 • Zoek een goede plek uit, maar wacht met het opzetten van jouw tent tot de zonsondergang. Op die manier val je er andere mensen niet mee lastig.
 • Het kan hard waaien aan de Portugese kust. Zoek daarom een plek met beschutting. ’s Avonds koelt het flink af en een plek uit de wind scheelt al veel!
 • Zet de wekker voor de zonsopkomst en ruim alles zo snel mogelijk op.
 • Laat alles netjes achter, neem je rommel mee en beschadig de natuur niet. Als je vertrekt moet je eigenlijk niet kunnen zien dat jij hier bent geweest. Dit is vaak de reden dat het in landen verboden is om te wildkamperen: mensen gaan niet respectvol met de natuur om. Maar als je je dus gewoon gedraagt en je tent op een afgelegen plek opzet is er niets aan de hand. Ik heb het meerdere keren gedaan en nooit problemen gehad.

Hieronder vind je mijn tips voor overnachtingen tijdens het lopen van de Fisherman’s Trail per etappe.

Jessica-kliffen-fisherman's-trail

Fisherman’s Trail deel I, per etappe

Etappe 1: Porto Covo – Vila Nova de Milfontes (20 kilometer)

Porto Covo is het startpunt van de Fisherman’s Trail. De eerste dag nam ik een ochtendbus van Lissabon naar Porto Covo en begon direct met lopen. Maar als je het rustig aan wilt doen of een avondbus neemt kun je hier overnachten en voorbereiden op de wandeltocht.

Porto Covo algemeen

Supermarkt: ja, onder andere om de hoek bij de bushalte

Restaurants: ja, meerdere

ATM: ja, om de hoek bij de bushalte zit een Multibanco

Hostels (voor soloreizigers): Ahoy Porto Covo Hostel – zowel slaapzaal als privékamers

Guesthouses (voor meerdere personen): Calmaria Guesthouse – ontbijt is inbegrepen!

Camping: ja, Camping Porto Covo – in het centrum van Porto Covo

Porto-Covo-plein-startpunt-Fisherman's Trail
Haventje-Porto-Covo-Alentejo
kustlijn-Alentejo-Porto-Covo-naar-Vila-Nova-de-Milfontes
Grillige-kust-Fisherman's-Trail
Strand-met-rotsen-tijdens-Fisherman's-Trail

De eerste dag van Porto Covo naar Vila Nova de Milfontes is misschien wel de zwaarste etappe tijdens de Fisherman‘s Trail. Nadat je het mooie Porto Covo met de wit-blauwe huisjes achter je hebt gelaten is het 20 kilometer lang ploeteren door het zand en de duinen. In het begin probeer je constant het zand uit je schoenen te schudden, maar na een tijdje kom je erachter dat dat toch geen zin heeft. Je schoenen zitten binnen een paar stappen toch weer vol met zand.

Twee stappen vooruit, één stap achteruit. Zo voelt het een beetje. Maar iedere keer wanneer je denkt: “fuck deze duinen en zandpaden”, word je weer op een prachtig uitzicht getrakteerd. En dat maakt het uiteindelijk ook wel weer een van de leukste etappes van de Fisherman’s Trail.

Tijdens etappe 1 passeer je meerdere mooie stranden. Vanaf Praia da Ilha do Pessegueiro heb je uitzicht op het eiland voor de kust. Praia do Malhão is een perfecte plek om uit te rusten en een duik in het water te nemen (of even pootje baden als het te koud is). En mijn favoriete strand van etappe 1 is Praia da Angra da Cerva. Hier heb je de natuur helemaal voor jezelf én zag ik bovendien otters vanaf het strand het water in duiken.

Onderweg kom je slechts één restaurant tegen, na ongeveer 4 kilometer: Cafe A Ilha bij het Pessegueiro fort. Neem dus genoeg eten en drinken mee voor deze etappe.

Fishermans-Trail-met-uitzicht-op-eilandje
Praia-Malhao-Fisherman's-Trail-Alentejo
gekleurde-vetplantjes-rotsen-Alentejo
Meeuw-op-rots-aan-het-chillen
Strand-van-Porto-Covo-naar-Vila-Nova-de-Milfontes
Otters-op-het-strand-Fishermans-trail
Kun je de otters spotten?
Stranden-kust-Alentejo-Portugal

Vila Nova de Milfontes algemeen

Supermarkt: ja, meerdere – Supermercado Silva is vrij groot en heeft een centrale ligging

Restaurants: ja, meerdere

ATM: ja, meerdere

Hostels (voor soloreizigers): Pirata Hostel – een beetje buiten het centrum maar prima voor mensen die alleen wandelen en/of betaalbaar willen overnachten. Als je centraal in het dorp wilt overnachten is Selina Hostel met de bohemian vibes ook nog een goede optie.

Guesthouses (voor meerdere personen): Villa Eira – direct aan de Fisherman’s Trail!

Camping: ja, Camping Milfontes

Straatje-vila-nova-de-milfontes
deur-met-vogels-vila-nova-de-milfontes
bootjes-haven-vila-nova-de-milfontes
Uitzicht-op-vila-nova-de-milfontes-vanaf-andere-oever

Etappe 2: Porto Covo – Vila Nova de Milfontes (15/19 kilometer)

Vanaf de haven van Vila Nova de Milfontes kun je de boot nemen naar de overkant, naar Praia das Furnas. Dit scheelt je 4 kilometer lopen en je kunt die eerste kilometers door het dorp en via de brug best missen.

Jammer genoeg ging de boot niet tijdens mijn wandeling, dus ik moest alsnog die 4 kilometer via het dorp, een brug en een stuk weiland lopen. Vanaf hier heb je wel een mooi uitzicht op Vila Nova de Milfontes, op de andere oever. Hier kom je ook al snel Restaurant Oasis tegen. Dit is het enige restaurant dat je vandaag tegenkomt én deze is alleen in de zomerperiode geopend.

Het is fijn om tijdens deze etappe iets meer schaduw te hebben. De laatste 4 kilometer kun je kiezen of je via de Fisherman’s Trail of via de Historical Trail wilt lopen. Ik koos voor de eerste, maar raakte verdwaald en kwam uiteindelijk alsnog op de Historical Trail uit. Onderweg kom je een paar baaien en stranden tegen die je compleet voor jezelf hebt. Als je hier schreeuwt is er niemand die het hoort!

fisherman's-trail-duinen-met-markering
kust-baai-vila-nova-de-milfontes-almograve
Zandweg-fisherman's-trail-vila-nova-de-milfontes-naar-almograve
Wijd-strand-Alentejo-bij-Almograve

Almograve algemeen

Supermarkt: ja, bij de rotonde

Restaurants: ja, meerdere

ATM: ja

Hostels (voor soloreizigers): Almograve Beach Hostel – fijn hostel om na een dag wandelen te chillen. Zowel slaapzalen als privékamers

Guesthouses (voor meerdere personen): Vicentina Rooms by Isa – met kamers voor maximaal 3 personen

Camping: nee

Almograve-dorp-tijdens-Fisherman's-trail

Etappe 3: Almograve – Zambujeira do Mar (22 kilometer)

Ik vond dit een van de leukste etappes van de Fisherman’s Trail in Portugal. De eerste 2 kilometer loop je over een autoweg, maar daarna duik je de duinen in, langs dieprode kliffen. Het stuk tussen Almograve en Cavaleiro is wat mij betreft een van de mooiste van deze wandelroute. Het is weer even wandelen door zand, maar de uitzichten maken dat meer dan goed.

In het pittoreske dorp Cavaleiro, halverwege de etappe, kun je pauzeren en wat drinken (en eten). Hierna loop je met een kleine omweg richting de vuurtoren, richting Zambujeira do Mar. Het stuk hierna vond ik wat eentonig en bovendien vrij druk. Gelukkig is het wel een fijn en makkelijk wandelpad. Na een kilometer of 18 daal en klim je naar Entrada da Barca. Hier vind je heel wat vissersboten – en dat ruik je ook meteen. Je vindt hier ook een paar restaurants. Daarna is het nog een paar kilometer langs een autoweg richting Zambujeira do Mar wandelen. Niet heel inspirerend, maar hé: je moet toch bij je eindpunt komen.

Zambujeira do Mar vond ik dan wel weer onwijs leuk. Het dorp ligt boven op een klif en vanaf daar heb je uitzicht over het strand. Een van de mooiste plekken tijdens de Fisherman’s Trail om van de zonsondergang te genieten!

fisherman's-trail-route
begroeiing-op-kliffen-alentejo
grillige-kustlijn-alentejo-portugal
strand-baai-met-kliffen-bij-cavaleiro-alentejo
huisje-platteland-bij-cavaleiro-alentejo
fisherman's-trail-alentejo
vuurtoren-fisheman's-trail-almograve-naar-zambujeira-do-mar
kustlijn-almograve-naar-zambujeira-do-mar
strand-op-weg-naar-zambujeira-do-mar
vissersboten-porto-das-barcas
huisjes-porto-das-barcas
meeuw-op-strand-zambujeira-do-mar-tijdens-zonsondergang

Zambujeira do Mar algemeen

Supermarkt: ja, meerdere

Restaurants: ja, meerdere

ATM: ja

Hostels (voor soloreizigers): Hostel Nature – fijne sfeer en gratis koffie, thee én wijn!

Guesthouses (voor meerdere personen): AZUL – prachtig ingericht en ook nog eens ontbijt inbegrepen

Camping: ja, buiten het dorp vind je Camping Villa Park Zambujeira

silhouetten-palmbomen-zonsondergang-zambujeira-do-mar
kerk-op-klif-zambujeira-do-mar
paarse-bloemen-en-zee-zambujeira-do-mar-tijdens-zonsondergang

Etappe 4: Zambujeira do Mar – Odeceixe (18 kilometer)

Ik had deze dag pech met het weer, maar alsnog was dit een mooie en diverse etappe. Je loopt door duinen, langs kliffen, door bossen en krijgt de laatste kilometers ook nog wat van het plattelandsleven mee. Na zo’n 11 kilometer wandel je door Azenha do Mar, een ietwat sober dorp met een paar restaurants. Maar de rest van de route is prachtig en ongerept. Ook het uitzicht op Praia de Odeceixe Mar vond ik erg mooi. Een bijzonder strand dat laat zien dat stranden in Alentejo in alle vormen te zien zijn. Odeceixe is een leuke plek om wat meer van het dagelijks leven mee te krijgen én is een eerste dorp aan de Fisherman’s Trail dat tot nu toe niet direct aan zee ligt.

In Odeceixe komen de Fisherman’s Trail en de Historical Trail samen. Als je verder wilt wandelen richting Cabo de Sao Vicente of zelfs helemaal tot Lagos kun je beide routes volgen en afwisselen.

Zambujeira-do-mar-tijdens-fisherman's-trail
laagjes-in-rotsen-alentejo-fishermans-trail
strand-tijdens-wandeling-zambujeira-do-mar-naar-odeceixe
wandelpad-fishermans-trail-portugal
Uitzicht-op-zee-tijdens-fisherman's-trail-portugal
strand-bij-azenha-do-mar-alentejo
praia-odeceixe-bijzondere-vorm-alentejo

Odeceixe algemeen

Supermarkt: ja

Restaurants: ja, meerdere

ATM: ja

Hostels (voor soloreizigers): Bohemian Antique Guesthouse – relaxte plek met zowel slaappzalen als privékamers

Guesthouses (voor meerdere personen): Casa Morais is een fijne met gratis ontbijt. Als je jezelf echt wilt verwennen is Casas do Moinho een aanrader dankzij het buitenzwembad met panoramisch uitzicht

Camping: ja, maar wel een paar kilometer ten westen van Odeceixe: Campismo São Miguel

koeien-op-voorgrond-odeceixe-op-achtergrond
odeceixe-van-bovenaf-bij-molen

Travel movie: Fisherman’s Trail in Portugal (deel I + II)

Lees ook: Fisherman’s Trail deel II – van Odeceixe naar Cabo de Sao Vicente

Vanaf Odeceixe kun je verder wandelen naar Cabo de Sao Vicente of zelfs helemaal tot Lagos. Je kunt vanaf Odeceixe een directe bus (Rede Expressos) nemen terug naar Lissabon. Of misschien wil je een paar dagen bijkomen in het relaxte Lagos (directe EVA bussen gaan hiernaartoe)? Ik ben benieuwd wat jullie van deze meerdaagse wandeling vinden!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

10 gedachten over “Fisherman’s Trail deel I: van Porto Covo naar Odeceixe”

 1. Leuke blog die ons inspireerde om in oktober te gaan. Maar wanneer we de bus willen reserven gaat dit niet omdat we geen NIF nummer hebben. Hoe deed jij dat?

 2. Wat leuk om te horen Michael! Ik heb mijn ticket naar Porto Covo ter plekke bij het busstation geregeld, ik denk niet dat die zo snel vol zit in oktober. Maar anders kun je gewoon een paar nullen (00000) invullen bij het NIF nummer en dan pakt ie het als het goed is ook. 😉

 3. Gaaf, dank je wel voor al jouw informatie. Echt super goed alles uitgelegd.
  Ik ga nu in November. Hoop dat het weer meevalt. Ik ben benieuwd naar jouw deel twee.

 4. Hallo wij gaan binnen twee weken. Ik was wel benieuwd, ik zie dat je campinggas hebt. Waar kan ik gas kopen (en is er ook gas met schroefdraad te krijgen i.p.v. enkel campinggaz?
  Groeten? Bart

  1. Wat leuk dat jullie de Fisherman´s Trail gaan lopen Bart. Ik heb mijn Campingaz destijds bij Decathlon gehaald (er zitten er meerdere in Lissabon, waaronder in winkelcentrum Amadora en bij Parque Eduardo). En als ze bij Decathlon niets hebben vind je ongetwijfeld wel iets bij een van de andere outdoor winkels in Lissabon. Veel plezier met de wandeling! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *