strand-en-wandelpad-fisherman's-trail-in-portugal

Fisherman’s Trail in Portugal deel II: Odeceixe – Cabo de Sao Vicente

Een van de mooiste wandelroutes in Europa is de Fisherman’s Trail in Portugal. Samen met mij kunnen veel wandelaars dat beamen. De Fisherman’s Trail is onderdeel van Rota Vicentina, het Portugese wandelnetwerk. Ik wandelde in 8 dagen van Porto Covo naar Cabo de Sao Vicente, in het zuidwesten van Portugal. In deze blog deel ik het tweede deel van de Fisherman’s Trail in Portugal, van Odeceixe naar Cabo de Sao Vicente.

Ga jij met mij mee met de wandelreis naar Portugal (september 2023)?

Lees ook: Fisherman’s Trail deel I – van Porto Covo naar Odeceixe

grote-golven-slaan-tegen-klif-fisherman's-trail-in-portugal

Fisherman’s Trail in Portugal deel II praktische informatie

Startpunt Fisherman’s Trail deel II: Odeceixe

Eindpunt Fisherman’s Tal deel I: Cabo de Sao Vicente

rota-vicentina-met-fisherman's-trail-en-historical-trail

Hoe kom je in Odeceixe vanaf Lissabon en Lagos?

De meeste wandelaars zullen de Fisherman’s Trail in Portugal in Porto Covo starten (de wandelroute die ik in deel I uitleg). Dus veel wandelaars zullen niet met het openbaar vervoer naar Odeceixe komen.

Vanaf Lissabon is het niet heel makkelijk om in Odeceixe te komen. Er gaat een Rede Expressos bus van Lissabon naar Odeceixe in de middag, maar check van tevoren de vertrektijd en boek op tijd je ticket. Een andere optie is om de trein van Lissabon naar Santa Clara-Saboia te nemen en vanaf daar een taxi te nemen. Dit is logischerwijs wel een duurdere optie, maar je kunt dit doen als je een strakke planning hebt.

Het is makkelijker om vanaf Lagos naar Odeceixe te reizen. Meerdere keren per dag gaan er directe EVA bussen én Rede Expressos bussen van Lagos naar Odeceixe. Het centraal busstation in Lagos vind je bij de brug om over te steken naar het treinstation. Op Google is het busstation aangegeven als “Terminal Rodoviário de Lagos”.

planten-kliffen-tijdens-zonsondergang-fisherman's-trail

Etappes Fisherman’s Trail in Portugal deel II

Odeceixe – Aljezur (Fisherman’s Trail 22,5 kilometer / Historical Trail 19,5 kilometer)

Aljezur – Arrifana (Fisherman’s Trail 17,5 kilometer / Historical Trail 12 kilometer)

Arrifana – Carrapateira (Fisherman’s Trail 20 kilometer / Historical Trail 24 kilometer)

Carrapateira – Vila do Bispo (Fisherman’s Trail 16 kilometer / Historical Trail 21,5 kilometer)

Vila do Bispo – Cabo de Sao Vicente (Fisherman’s Trail 12 kilometer / Historical Trail 14 kilometer)

uitzicht-op-praia-do-amado-fisherman's-trail

Beste periode om de Fisherman’s Trail te wandelen?

September, oktober, maart, april, mei en juni zijn de beste maanden om de Fisherman’s Trail in Portugal te lopen. In de zomermaanden is het ontzettend heet en is het bovendien erg druk op de wandelpaden. Niet alleen met (dag-) toeristen, maar ook met fietsers en paardrijders. In de wintermaanden kun je deze wandeling ook maken, maar het is dan een stuk frisser en de dorpen gaan ook een beetje in ‘winterslaap’, dus niet alle guesthouses en restaurants zullen open zijn.

Houd er rekening mee dat het overdag warm kan zijn, maar dat het ’s nachts flink kan afkoelen. Ik liep de route eind september/begin oktober. Overdag liep de temperatuur op tot wel 30 graden, maar zodra het donker werd koelde het af tot soms slechts 12 graden. Neem dus kleding voor alle seizoenen mee!

duinen-fisherman's-trail-in-portugal-tijdens-zonsopkomst

Hoe zwaar is de Fisherman’s Trail in Portugal?

Ik vond de wandeling pittiger dan dat ik had verwacht. Ik ben sportief en wandel regelmatig in heuvelachtige gebieden en in de bergen. Maar wandelen in duinen door het zand ploeteren is toch even wat anders. Maar dat maakt de route wel uitdagend, met name tijdens de eerste etappes. Het grote voordeel is dat je de wandelpaden bijna helemaal voor jezelf hebt.

Bovendien kun je ervoor kiezen om jouw bagage te laten vervoeren via de bagage service van Vicentina Transfers. Hierdoor hoef je slechts een rugzakje met eten en drinken mee te sjouwen. 1 transfer is €15 euro en je kunt het voor 1 etappe of meerdere etappes gebruiken.

Zelf had ik kampeerspullen mee en liep ik de hele route met een grote backpack. Dit zorgde er natuurlijk ook voor dat het wat zwaarder was dan wanneer ik met een kleine rugzak zou lopen.

Op de website van Rota Vicentina kun je per etappe van de Trilho dos Pescadores (Fisherman’s Trail) en de Historical Trail specifiek informatie vinden over bijvoorbeeld hoogteverschillen én je kunt de routekaarten downloaden.

historical-trail-portugal-boerderij-ruines
wandelpad-fisherman's-trail-naar-vila-do-bispo

Hoe goed is de markering van de Fisherman’s Trail?

De markering van de Fisherman’s Trail is een groene + blauwe streep. De Historical Trail loopt vrijwel parallel met de Fisherman’s Trail, maar dan via het platteland. Deze wordt aangegeven met een rood + witte streep. Soms kom je tijdens het wandelen ook een geel + rode streep tegen: dit is de markering van extra routes van de Rota Vicentina.

Over het algemeen is de markering goed en bovendien is het lastig om te verdwalen. Je loopt van noord naar zuid (zoals ik) of van zuid naar noord, met de zee aan je zijde. Maar juist op een paar plekken waar ik een markering verwachtte ontbrak deze soms. In ieder dorp staat een informatiebord over de etappe. Hier maakte ik altijd een foto van, zodat ik een beeld van de route, de hoogteverschillen enzovoorts had.

Wanneer ik het niet zeker wist gebruikte ik de app Mapy.cz omdat de wandelpaden hier een stuk gedetailleerder en duidelijker staan aangegeven dan in Google Maps.

groen-blauwe-markering-fisherman's-trail

Eten en drinken tijdens de Fisherman’s Trail

Onderweg kom je tijdens de Fisherman’s Trail in Portugal weinig restaurants tegen. In het hoogseizoen zijn er wel wat strandtentjes, maar in het laagseizoen zijn deze vaak gesloten. Sla dus genoeg eten en drinken in voordat je voor de volgende etappe vertrekt. Ik gebruik tijdens het wandelen een Dopper en mijn Camelbak van 3 liter, zodat ik altijd genoeg water bij me heb. Bij het eindpunt van iedere etappe vind je supermarkten, restaurants en guesthouses om aan te vullen.

uitzicht-op-strand-bij-praia-do-amado-fisherman's-trail

Overnachten tijdens de Fisherman’s Trail

In de dorpen die je onderweg tegenkomt vind je enkele guesthouses en hostels. Deze zijn wel kleinschalig, dus ik zou je aanraden om deze (ruim) van tevoren vast te leggen.

Campings kwam ik onderweg amper tegen tijdens het wandelen. Officieel is wildkamperen in Portugal niet toegestaan, maar ik heb het meerdere keren gedaan en geen problemen gehad. Een paar tips als je tijdens de Fisherman’s Trail in Portugal wilt wildkamperen:

  • Zet je tent een paar kilometer vóór of na een dorp op, langs de trail. Op die manier heb je de minste kans dat je mensen tegenkomt. Over het algemeen komt daar niemand meer na zonsondergang.
  • Zoek een goede plek uit, maar wacht met het opzetten van jouw tent tot de zonsondergang. Op die manier val je er andere mensen niet mee lastig.
  • Het kan hard waaien aan de Portugese kust. Zoek daarom een plek met beschutting. ’s Avonds koelt het flink af en een plek uit de wind scheelt al veel!
  • Zet de wekker voor de zonsopkomst en ruim alles zo snel mogelijk op.
  • Laat alles netjes achter, neem je rommel mee en beschadig de natuur niet. Als je vertrekt moet je eigenlijk niet kunnen zien dat jij hier bent geweest. Dit is vaak de reden dat het in landen verboden is om te wildkamperen: mensen gaan niet respectvol met de natuur om. Maar als je je dus gewoon gedraagt en je tent op een afgelegen plek opzet is er niets aan de hand. Ik heb het meerdere keren gedaan en nooit problemen gehad.

Hieronder vind je mijn tips voor overnachtingen tijdens het lopen van de Fisherman’s Trail per etappe.

Fisherman’s Trail deel II, per etappe

Etappe 1: Odeceixe naar Aljezur (22,5 kilometer / 19,5 kilometer)

Veel wandelaars lopen van Porto Covo naar Odeceixe en stoppen hier met wandelen. Zonde, want de Fisherman’s Trail loopt nog veel verder door langs de kust! In deel II starten we in Odeceixe om verder te wandelen. Omdat ik redelijk vroeg in Odeceixe was (vanaf Zambujeira do Mar) heb ik deze etappe samengevoegd en in 1 dag gelopen.

Odeceixe algemeen

De Historical Trail en de Fisherman’s Trail in Portugal komen in Odeceixe samen. Tijdens het wandelen naar Cabo de Sao Vicente kun je afwisselen: sommige stukken via de Historical Trail en sommige stukken via de Fisherman’s Trail. De Historical Trail is over het algemeen een stuk makkelijker met minder hoogteverschil en onverharde paden (dus niet echt zandpaden).

Supermarkt: ja

Restaurants: ja, meerdere

ATM: ja

Hostels (voor soloreizigers): Bohemian Antique Guesthouse – relaxte plek met zowel slaappzalen als privékamers

Guesthouses (voor meerdere personen): Casa Morais is een fijne met gratis ontbijt. Als je jezelf echt wilt verwennen is Casas do Moinho een aanrader dankzij het buitenzwembad met panoramisch uitzicht

Camping: ja, maar wel een paar kilometer ten westen van Odeceixe: Campismo São Miguel

Odeceixe-startpunt-Fisherman's-trail-in-portugal-deel-II

Ik liep de Historical Way van Odeceixe naar Aljezur, om ook een indruk te krijgen van het platteland van Alentejo. Het is een fijne afwisseling; zowel de omgeving als de grond onder mijn voeten. Even een onverhard wandelpad zodat ik niet door het zand hoef te ploeteren.

Onderweg passeer je redelijk wat boerderijen en zie je mensen op het land werken. Als je bang bent voor honden is de Historical Trail niet ideaal, want die kom je hier véél tegen. Vaak staan ze blaffend aan het hek als je voorbijloopt. Niets om je zorgen over te maken, maar als je bang voor honden bent is het goed om dit te weten. Tijdens deze etappe wandel je door het dorpje Rogil, waar je een paar restaurants vindt om even bij te komen.

boomgaarden-tijdens-historical-trail-portugal
riviertje-bij-Aljezur-tijdens-fisherman's-trail-in-portugal

Aljezur algemeen

Supermarkt: meerdere supermarkten in het oostelijke deel van Aljezur, maar je moet daarvoor wel de wandelroute een stukje verlaten

Restaurants: ja, meerdere

ATM: ja, meerdere

Hostels (voor soloreizigers): Amazingh Hostel – fijne bedden en onder andere een dakterras om te relaxen

Guesthouses (voor meerdere personen): Vicentina Hotel – inclusief een buitenzwembad en een goed ontbijt

Camping: Camping Serrão, zo’n 3 kilometer vóór Aljezur

huis-aljezur-met-planten
kerk-aljezur-fisherman's-trail-wandelroute

Etappe 2: Aljezur – Arrifana (17,5 kilometer / 12 kilometer)

Het is leuk om even door Aljezur te lopen, maar je hoeft hier niet heel lang te blijven. Draai tijdens het wandelen nog een keer om, zodat je het kasteel van Aljezur op de top kunt zien. Na 3 kilometer via de Fisherman’s Trail lopen heb je de keuze: of in 9 kilometer via de Historical Trail naar Arrifana, of in 14,5 kilometer via de Fisherman’s Trail naar Arrifana.

Ik kies voor de Fisherman’s Trail. De wandelroute loopt een deel langs een autoweg, totdat je door een dorp loopt. Hierna vind je Taberna do Gabriel II, met uitzicht over het strand. Dit is een goede plek om iets te drinken en/of te eten, omdat je nu halverwege de etappe bent. Anders kun je ook nog een stop maken in het dorp Praia de Monte Clérigo, een paar kilometer verderop. De rest van de etappe kom je niets meer tegen, dus neem genoeg mee.

Let op!

In dit gebied wordt wildkamperen niet gewaardeerd. Veel campervans overnachten op de parkeerplaatsen en bij de stranden – en laten vervolgens veel rotzooi achter. De mensen die hier wonen reageren daarom ietwat agressief als het over kamperen en camperbusjes gaat.

markeringen-langs-fisherman's-trail-in-portugal
strand-tijdens-etappe-aljezur-arrifana-fisherman's-trail
vissers-op-klif-tijdens-fisherman's-trail-in-portugal
witte-besjes-planten-tijdens-fisherman's-trail
ruines-van-aljezur-naar-arrifana-fisherman's-trail

Praia da Arrifana algemeen

Supermarkt: niet in Praia da Arrifana, waar de Fisherman’s Trail doorheen loopt. Wel in het aangrenzende dorp Vale da Telha, dus dan moet je de route een beetje aanpassen

Restaurants: ja, meerdere

ATM: ja

Hostels (voor soloreizigers): Hi Arrifana Destination Hostel

Guesthouses (voor meerdere personen): Arrifana Destination Boutique – de kamers hier zijn erg leuk ingericht, inclusief ontbijt en zwembad

Camping: nee

Etappe 3: Arrifana – Carrapateira (20 kilometer / 24 kilometer)

Arrifana is een echt surfersdorp, dus mocht je een dag willen relaxen dan kun je hier wat golven pakken. Als je niet van surfen houdt is deze plek echter niet heel leuk en kun je beter zo snel mogelijk doorwandelen naar het zuiden. Vandaag volg ik weer een deel van de Historical Trail. De route is ietwat eentonig, maar nadat ik een vervallen boerderij ben gepasseerd worden de uitzichten mooier. Het is bovendien leuk om meer van het plattelandsleven mee te krijgen. Boeren die met hun koeien en ezels rondlopen. Mensen die fruit uit de bomen op het land plukken. Een paar kilometer voordat ik Carrapateira bereik stop ik in Bordeira, een schattig dorp met een handvol inwoners. Hier vind je één restaurant waar je wat kunt eten en drinken. Er is hier bovendien een fontein als je jouw waterfles wilt bijvullen.

fisherman's-trail-in-portugal-van-arrifana-naar-carrapateira
historical-trail-in-portugal-markering
Historical-trail-verlaten-boerderij-ruines
historical-trail-naar-carrapateira
boeren-en-koeien-langs-historical-trail-portugal
kinderfietsen-in-bordeira-bij-muur
bordeira-restaurant-tijdens-historical-trail

Carrapateira algemeen

Supermarkt: ja, 1 kleine supermarkt

Restaurants: ja, meerdere

ATM: ja, meerdere

Hostels (voor soloreizigers): Hostel do Mar – het enige hostel dat je zult vinden in Carrapateira, dus ideaal voor soloreizigers

Guesthouses (voor meerdere personen): Cato – landelijk guesthouse om lekker tot rust te komen, inclusief ontbijt

Camping: nee, maar bij Praia do Amado – zo’n 2 kilometer verder – wordt het getolereerd als mensen hier op het strand kamperen of met een camperbusje overnachten

campers-bij-praia-do-amado-tijdens-fisherman's-trail-in-portugal

Etappe 4: Carrapateira – Vila do Bispo (16 kilometer / 21,5 kilometer)

Nadat ik Carrapateira achter me laat zie ik al snel een oud Moors fort op de kliffen staan, met uitzicht op Praia do Amado. Dit is een populair strand om te surfen én je zult hier onwijs veel camperbusjes zien staan. Dit is namelijk een van de weinige plekken in de regio waar de busjes getolereerd worden om te overnachten. Vanaf Praia do Amado klim en daal je drie keer en heb je indrukwekkende uitzichten. De laatste kilometers loop je weer via de Historical Way en zijn eerlijk gezegd niet zo heel bijzonder. Vila do Bispo daarentegen is wel weer een leuke plek met een fotogeniek plein.

Moors-fort-ruines-bij-praia-do-amado
zonsopkomst-bij-praia-do-amado-fisherman's-trail-in-portugal
wandelpad-omhoog-carrapateira-naar-vila-do-bispo
uitzicht-tijdens-fisherman's-trail-naar-vila-do-bispo
wandelen-in-portugal-bij-carrapateira
naaldbomen-tijdens-wandelroute-portugal

Vila do Bispo algemeen

Supermarkt: ja, onder andere een grote Lidl

Restaurants: ja, meerdere

ATM: ja, meerdere

Hostels (voor soloreizigers): Good Feeling Hostel – dit guesthouse in Raposeira (1,5 kilometer ten oosten van Vila do Bispo) is een van de meest relaxte plekken waar ik ben geweest. Fijne vibes, inclusief zwembad, hangmatten en de mogelijkheid om surflessen te volgen als je meer dan één nacht blijft. Ze verkopen trouwens heerlijke pizza’s bij Pizza Point, tegenover dit guesthouse

Guesthouses (voor meerdere personen): Casa Mestre – een betaalbaar guesthouse in het centrum van Vila do Bispo, inclusief zwembad

Camping: nee

straatje-in-vila-do-bispo-portugal
kerk-vila-do-bispo-portugal
street-art-vila-do-bispo-portugal

Etappe 5: Vila do Bispo – Cabo de Sao Vicente (12 kilometer / 14 kilometer)

De laatste etappe is een korte en kan eventueel worden samengevoegd met de vorige etappe. Ik moet bekennen dat ik niet het hele stuk van Vila do Bispo naar Cabo de Sao Vicente via de wandelroute heb gelopen, maar via een eigen geïmproviseerde route. De markering was niet heel goed te volgen vanaf Vila do Bispo. Het is leuk om de vuurtoren af en toe te zien langs de kust, terwijl je langzaamaan het eindpunt bereikt. Praia do Telheiro is een geliefd strand voor surfers. De oranje kliffen hier vormen een sterk contrast met de omgeving. De laatste kilometers naar de vuurtoren van Cabo de Sao Vicente zijn overigens a way to hell, want het wandelpad bestaat uit puntige rotsen en zand. Maar na 8 dagen is het heerlijk om te zeggen dat ik de Fisherman’s Trail heb gelopen!

schapen-eten-hooi-tijdens-wandelroute-naar-cabo-de-sao-vicente
uitzicht-op-kliffen-en-vuurtoren-cabo-de-sao-vicente
praia-do-telheiro-fisherman's-trail-in-portugal
verschrikkelijk-wandelpad-met-rotsen-en-zand-portugal
kliffen-bij-cabo-de-sao-vicente-portugal
kliffen-en-vuurtoren-cabo-de-sao-vicente-portugal

De meeste wandelaars nemen ofwel een bus naar Sagres of wandelen door tot Sagres. Als je er écht zin in hebt kun je zelfs helemaal tot Lagos lopen. Zelf nam ik de Eva bus van Cabo de Sao Vicente naar Lagos om vanuit deze stad meer van de omgeving te ontdekken.

lagos-eindpunt-fisherman's-trail-in-portugal
praia-do-camilho-bij-lagos-portugal
praia-dona-ana-bij-lagos-portugal

Travel movie: Fisherman’s Trail in Portugal (deel I + II)

Lees ook: Lagos in Portugal – goede uitvalsbasis om de Algarve te ontdekken

Hopelijk heb je nieuwe wandelinspiratie erbij gekregen! Heb jij de Fisherman’s Trail in Portugal wel eens gelopen of heb je nog vragen? Laat het hieronder weten in de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *