Wandelpad-in-Mullerthal-regio-Luxemburg

Inspiratie voor een autovakantie vanuit Nederland

Heb je zin om met de auto op pad te gaan en mooie plekken te ontdekken? In de buurt van Nederland heb je genoeg mooie plekken die je met de auto kunt bezoeken! In dit artikel deel ik inspiratie voor een mooie autovakantie vanuit Nederland, zodat jij binnenkort aan een leuke roadtrip kunt starten zodra je de voordeur achter je dichtslaat!

Belangrijk: check voor vertrek altijd bij jouw autoverzekering wat wel en niet verzekerd is als je in het buitenland bent met de auto!

3x inspiratie voor een autovakantie vanuit Nederland

1. Autovakantie naar Luxemburg

Van Utrecht naar Vianden: 320 kilometer

Route: Vianden Kasteel – Kastelen van Beaufort – Echternach – Müllerthal – Luxemburg Stadt – Esch-sur-Sûre – Clervaux Kasteel

Totale afstand in Luxemburg: 150 kilometer

Luxemburg is een relatief klein land, dicht bij Nederland. En daarom is het een van de meest geschikte bestemmingen voor een autovakantie vanuit Nederland. Je kunt Luxemburg prima in een paar dagen met de auto verkennen. Bovendien vind ik het openbaar vervoer in Luxemburg vrij beperkt, dus een auto is prettig (of misschien zelfs wel essentieel) als je dit land wilt ontdekken.

Luxemburg is een land van mooie bossen, rotsachtige landschappen, kabbelende beekjes en vele kastelen. In deze autovakantie naar Luxemburg ga je dus vooral lekker de natuur in om te wandelen en kastelen bewonderen.

Vianden is een noordelijke stad in Luxemburg, op de grens met Duitsland, en een ideaal startpunt voor jouw autovakantie vanuit Nederland. De blikvanger in Vianden is het immense kasteel dat hoog boven het dorp torent. Vanuit Vianden is het een korte rit van een half uur naar Beaufort, waar je nog meer kastelen kunt bewonderen. Beaufort is een van de dorpen waar de Mullerthal Trail voorbij loopt.

Lees ook: Mullerthal wandelen – de Mullerthal Trail in 6 dagen

Andere dorpen waar je doorheen wandelt tijdens deze meerdaagse wandeltocht zijn Echternach en Müllerthal. Je kunt deze dorpen ook als uitvalsbasis gebruiken om dagwandelingen te maken. Vanaf Müllerthal rijd je in een half uur naar de hoofdstad: Luxemburg Stadt. De stad bestaat uit een hoog en laag gedeelte en kun je prima in 2 dagen bezoeken. Op je weg terug naar Nederland kun je nog een stop maken bij Esch-sur-Sûre. Dit dorp ligt aan een meer dat door het landschap slingert als een rivier. Een fijne plek om te kamperen en te relaxen in de zomermaanden!

Tot slot kun je nog stoppen bij het kasteel van Clervaux voordat je de autovakantie afrondt en terugrijdt naar Nederland.

Lees ook: 11x de mooiste plekken in Luxemburg (het land)

Kasteel-Vianden-start-autovakantie-vanuit-Nederland
Natuur-Luxemburg
Beaufort-kasteel-Luxemburg
Wandelen-tijdens-autovakantie-vanuit-Nederland-Luxemburg
Wandelpad-in-Mullerthal-regio-Luxemburg
Jessica-in-grotten-Luxemburg
Watervallen-bij-Mullerthal-Luxemburg

2. Autovakantie naar Noord-Frankrijk

Van Utrecht naar Wissant: 350 kilometer

Route: Wissant – Wimereux – Boulogne-sur-Mer – Le Touquet-Paris-Plage – Berck – Montreuil

Totale afstand in Frankrijk: 110 kilometer

De Opaalkust in Noord-Frankrijk is een leuke regio om te bezoeken tijdens een autovakantie vanuit Nederland. In een paar uur rijd je naar de bijzondere kliffen, charmante vissersdorpjes en fotogenieke boerenlandschappen. Deze regio is vooral bekend door de imposante witte krijtrotsen. Deze vind je langs een deel van de kust, maar de bekendste plekken om deze te bewonderen zijn Cap Blanc Nez (de witte neus) en Cap Gris-Nez (de grijze neus), oftewel Les Deux-Caps. Deze mooie plekken kun je gemakkelijk bezoeken vanuit het vissersplaatsje Wissant.

Je vervolgt de route langs de kust, totdat je bij de prachtige badplaats Wimereux komt. Je kijkt je ogen uit in de straten van Wimereux. Hier vind je namelijk veel kleurrijke huizen en veel zijn omgedoopt tot monumentale bouwwerken met een bijzonder verhaal.

Een grotere badplaats aan de Opaalkust in Noord-Frankrijk is Boulogne-sur-Mer. De stad is door de eeuwen heen gevormd door de Romeinen, de Engelsen en Napoleon. Enkele hoogtepunten in deze stad zijn het grootste aquarium van Europa (Nausicaá), het kasteel in de bovenstad en Batterij Todt (een WO II museum).

Lees ook: 17x inspiratie voor een vakantie dicht bij huis

Als je een half uur in zuidelijke richting rijdt kom je in een van de leukste badplaatsen aan de Opaalkust: Le Touquet-sur-Mer. Veel Parijzenaren komen naar deze badplaats om uit te waaien aan zee. De vele gebouwen in art decostijl geven deze badplaats een mondain tintje.

Vanaf Le Touquet is het een korte trip naar Berck. Bij Berck, aan de Baai van de Authie, kun je zeehonden spotten. Om deze autovakantie in Noord-Frankrijk wat diverser te maken is de laatste stop een plaats in het binnenland: Montreuil (ook wel Montreuil-sur-Mer genoemd, al ligt het dus niet aan zee). Vroeger was dit een belangrijke handelsplaats, die bovendien ook als inspiratiebron heeft gediend voor de schrijver Victor Hugo (de schrijver van Les Misérables). Je kunt over de stadsmuren van deze middeleeuwse stad wandelen voor mooie uitzichten en ook in de stad zelf kom je constant schattige straatjes tegen.

Autovakantie-vanuit-Nederland-door-noord-frankrijk

3. Autovakantie vanuit Nederland naar Zwitserland

Van Utrecht naar Bazel: 700 kilometer

Route: Bazel – Saint-Ursanne – Neuchâtel – Bern – Interlaken – Luzern – Zürich

Totale afstand in Zwitserland: 370 kilometer

Zwitserland is wat mij betreft een van de mooiste bestemmingen voor natuurliefhebbers in Europa. En hoewel het wat verder rijden is dan de vorige bestemmingen kun je hier prima met de auto naartoe vanuit Nederland. Het is zeker de moeite waard! Vooral omdat veel natuurgebieden lastig met het openbaar vervoer te bereiken zijn.

Je begint deze autovakantie vanuit Nederland naar Zwitserland met een goede reis van zo’n 9 uur (inclusief pauzes). Vertrek dus op tijd. De cultuurstad Bazel ligt op het drielandenpunt van Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Dit is een goede plek om een roadtrip in Zwitserland te starten. In deze cultuurstad vind je meer dan 40 musea en het historische centrum is prettig om in rond te lopen. In de zomermaanden zie je veel mensen aan de rivieroever van de Rijn die dwars door de stad stroomt.

Nadat je Bazel hebt verkend rijd je in 1 uur naar Saint-Ursanne. Dit middeleeuwse dorp ligt redelijk afgelegen bij de Frans-Zwitserse grens. Een ideale plek om even tot rust te komen. Daarna vervolg je de roadtrip naar Neuchâtel, op ongeveer 1 uur van Saint-Ursanne vandaan. Deze plaats ligt aan het grootste meer van Zwitserland. Aan de zuidelijke kant vind je een moerasachtig gebied, aan de noordelijke kant van dit meer kun je langs heuvelachtige wijngaarden rijden.

Lees ook: wat te doen in Interlaken & omgeving?

Van Neuchâtel rijd je in anderhalf uur naar Interlaken, een van mijn favoriete plekken in Zwitserland. Onderweg kun je halverwege stoppen in Bern. Vanaf Interalken kun je zo veel mooie wandelingen in de bergen maken! Een paar van mijn favorieten zijn de Hardergrat Trail en de wandeling van Schynige Platte naar Grindelwald (die je het beste in 2 dagen kunt doen). Vanaf Interlaken kun je bovendien ook een boottocht maken over de Thunersee naar Thun en over de turquoise Brienzersee naar Brienz.

Van Interlaken naar Luzern rijd je door een prachtige vallei met verschillende meren. Ik vond de treinreis geweldig, maar je kunt hier natuurlijk ook met de auto doorheen rijden. Een uur later ben je in Luzern, een stad dat aan het Vierwoudstrekenmeer ligt. De binnenstad is relatief klein, maar wel leuk om doorheen te lopen.

Zürich ligt op een uur rijden van Luzern vandaan en is een leuke plek om deze autovakantie door Zwitserland af te sluiten. Deze stad ligt aan de Zürichsee, waar je nog meer leuke plekken zoals Rapperswil kunt bezoeken.  

Lees ook: inspiratie voor roadtrips in Europa voor 2 weken (vanuit Nederland)

Interlaken-van-bovenaf
Bergen-Zwitserland-autovakantie-vanuit-Nederland
Wandelen-tijdens-autovakantie-vanuit-Nederland-Zwitserland
Luzern-stop-tijdens-autovakantie-vanuit-Nederland-door-Zwitserland
Jessica-Rapperswil-Zwitserland

Ik hoop dat je iets hebt aan deze ideeën voor een autovakantie vanuit Nederland. Ken jij nog meer mooie gebieden waar je gemakkelijk met de auto naartoe kunt reizen? Of bestemmingen die je absoluut tijdens een roadtrip moet bezoeken? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *