Jessica-Rila-7-Lakes

Wandeling bij Rila 7 Lakes in Bulgarije: alles wat je wilt weten

Bulgarije is een uitstekend land om te lekker wandelen door de bossen en de bergen. Een van mijn favoriete wandelingen in Bulgarije is de wandeling bij Rila 7 Lakes. In dit artikel vind je alle informatie die jij nodig hebt om deze mooie wandeling te maken!

Rila-7-Lakes-Bulgarije
Kidney-Lake-Rila-Bulgarije
Bergmeer-Bulgarije-Rila-nationaal-park

Wandeling bij Rila 7 Lakes in Bulgarije

1. Waar ligt Rila 7 Lakes?

De bergmeren die bekendstaan als Rila 7 Lakes liggen in Rila Nationaal Park, zo’n 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Sofia. In dit nationale park liggen een paar van de hoogste bergen van Bulgarije, met de top van Moesala als letterlijk hoogtepunt (op 2925 meter hoogte). Deze meren liggen bij het skigebied van Panichishte.

Het laagste meer van Rila 7 Lakes ligt op 2095 meter hoogte, het hoogste meer vind je op 2535 meter hoogte.

Lees ook: Moesala – wandeling naar de hoogste top in Bulgarije

Wandelpad-7-Lakes-Rila-Bulgarije
Bergmeren-Rila-7-Lakes

2. Hoe kom je bij Rila 7 Lakes in Bulgarije?

Met het openbaar vervoer naar Rila 7 Lakes

Vanaf Sofia kun je naar Rila 7 Lakes met de bus, al heeft deze optie niet mijn voorkeur. Allereerst neem je de trein of de bus van Sofia naar Dupnitsa. De bus is sneller en gaat regelmatiger. Deze bus vertrekt niet vanaf de Central Bus Station, maar vanaf het Zapad-Ovcha Station, in het zuidwesten van Sofia. Deze busrit duurt ongeveer 1,5 uur.

Vervolgens neem je een bus naar Sapareva Banya. Deze rit duurt ongeveer 30 minuten. Vanaf hier vertrekken er busjes naar de lift van 7 Rila Lakes, maar wel pas als deze vol zijn. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een taxi naar boven te nemen. Deze rit is ongeveer 20 leva.

Lees ook: leuke tips voor Sofia, de hoofdstad van Bulgarije

Vanaf Bansko kun je ook naar Rila 7 Lakes met het openbaar vervoer. Je neemt dan eerst de bus van Bansko naar Blagoevrad. Daar stap je over op een bus naar Dupnitsa. Vervolgens neem je nóg een bus naar Sapareva Banya. En tot slot neem je de bus of taxi naar de skilift.

Vanaf Plovdiv schijnen er ook directe bussen naar Sapareva Banya te gaan, maar aangezien dit een lange reisdag is zou ik het afraden om vanaf Plovdiv naar Rila 7 Lakes te gaan.

Bloemen-Rila-7-Lakes-Bulgarije

Met een tour naar Rila 7 Lakes

Heb je geen zin om met het openbaar vervoer te stuntelen? Dan kun je ook een tour van Sofia naar Rila 7 Lakes boeken. Er zijn dagtours die alleen naar de meren gaan, maar ook tours die het combineren met een bezoek aan het Rilaklooster. Via Get Your Guide kun je deze tours van tevoren boeken. De dagtour naar Rila 7 Lakes is €40 à €50 euro en de uitgebreide tour naar Rila 7 Lakes en het Rilaklooster is bijvoorbeeld €100 euro. De meeste tours vertrekken vanaf de Alexander Nevski Kathedraal, maar sommige tours halen je ook op bij je accommodatie. Ook via Traventuria kun je tours naar de meren van Rila boeken (vanaf Sofia en Bansko).

Met een auto naar Rila 7 Lakes

De makkelijkste manier om naar de te gaan is met een auto. Je kunt dan vroeg beginnen, je hebt geen gedoe met taxi’s en je kunt zo lang wandelen als dat jij wilt zonder je druk te maken over vertrektijden.

Zowel vanaf Sofia en Bansko is het zo’n 2 uur rijden naar Panichishte en de skilift van Rila 7 Lakes. Je neemt eerst de snelweg naar het dorp Dupnitsa. Vanaf daar volg je weg 62, tot het dorp Sapareva Banya. Je rijdt vervolgens door het dorp en dan is het nog zo’n 12 kilometer naar boven rijden. Door dit laatste stuk door de bergen ben je relatief lang onderweg, ook al ligt het geografisch gezien niet zo ver weg.

1 dag parkeren bij Rila 7 Lakes is 5 leva (€2,50 euro).

Ik heb goede ervaringen met huurauto’s via Top-Rent-a-Car (Bulgaarse verhuurmaatschappij) en Sunnycars. Via Sunnycars huur je een auto voor een all-in prijs. Alles is dus meeverzekerd en ter plekke kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Lekker makkelijk!

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

3. Wat neem je mee?

Wat je meeneemt is afhankelijk wanneer je deze mooie plek bezoekt. Zelf bezocht ik Rila 7 Lakes in juni en ik vond het bij de bovenste meren nog best koud, vooral met de wind. Ik had daarom het volgende mee:

 • Snacks en lunch: je kunt bij de hut bij het startpunt iets eten, maar tijdens de wandeling kom je niks tegen. Met wat geluk is de hut bij Fish Lake soms open.
 • Camelbak of drinkfles met genoeg water
 • Goede wandelschoenen: het kan modderig en nat op de paden zijn, dus het is fijn om stevige schoenen aan te trekken
 • Winddichte en/of regendichte jas: bij de bovenste meren kan het best fris zijn
 • Hoed/pet/wintermuts
 • Zonnebril
 • Zonnebrand
 • Camera: Rila 7 Lakes is erg fotogeniek, dus neem een goede camera en extra batterijen mee!
Wandelpad-Rila-meren
Jessica-uitzicht-over-Rila-7-Lakes

4. Wat is de beste periode om Rila 7 Lakes te bezoeken?

Je kunt Rila 7 Lakes in principe het hele jaar bezoeken, maar tussen oktober en mei ligt er sneeuw op de bergtoppen en zijn de meren doorgaans bevroren. De beste periode om de wandeling bij Rila 7 Lakes te maken is tussen begin juni en eind september.     

Uitzicht-Rila-op-The-Eye-en-The-Kidney-Rila
Watervallen-met-ijs-Rila-Bulgarije

5. Hoe ziet de wandeling er ongeveer uit?

Als je bij de skilift bent aangekomen begint jouw wandeling bij Rila 7 Lakes.

Starten: van de skilift naar de Rilski Ezera Hut (het startpunt)

De skilift brengt je van 1585 naar 2100 meter hoogte. De lift gebruikt 2-persoonszitjes en de rit duurt ongeveer 25 minuten. Een return ticket is 25 leva (€12,50 euro) voor volwassenen en je kunt zowel met contant geld als met een pinpas betalen.

De lift is alleen in het hoogseizoen te gebruiken, dus check van tevoren of de lift werkzaam is als jij wilt gaan. Een andere optie is om naar boven te wandelen. Je wandelt dan ongeveer 500 meter omhoog. Het wandelpad is duidelijk zichtbaar en het loopt geleidelijk omhoog.

Let op: bekijk van tevoren wat de openingstijden van de lift zijn. Als de lift bijvoorbeeld om half 5 stopt moet je alsnog dat stuk van de hut naar de parkeerplaats naar beneden wandelen.

Skilift-Rila-7-Lakes-Bulgarije

Van de Rilski Ezera Hut naar Rila 7 Lakes

En dan nu het leuke gedeelte van deze wandeling: de wandeltocht langs de 7 meren!

De 7 meren die je bezoekt zijn:

 • 1. Lower Lake / Dolnoto Ezero (laagste meer van Rila 7 Lakes)
 • 2. Fish Lake / Ribnoto Ezero
 • 3. The Trefoil / Trilistnika
 • 4. The Twin / Bliznaka (het grootste meer, dit meer is als het ware in 2 meren verdeeld die met elkaar zijn verbonden door een waterstuk)
 • 5. The Kidney / Babreka (dit meer heeft de vorm van een nier)
 • 6. The Eye / Okoto (dit meer heeft de vorm van een oog, het merendeel van het jaar is dit meer deels bevroren)
 • 7. The Tear / Salzata (vanaf dit meer heb je een mooi uitzichtpunt over alle meren)

Je kunt deze wandeling in een cirkel lopen. Ik startte zelf met de klim via de rode trail. Deze route vind je als je voor de hut staat aan je rechterzijde. Het eerste stuk begint dan wat steil, maar daarna loopt het geleidelijker omhoog tot the Kidney. Na The Kidney is het nog een steile klim omhoog naar The Eye en vervolgens naar The Tear.

Vanaf The Tear loop je terug via The Eye naar Kidney Lake. Vanaf daar volg je de groene trail naar beneden. Via deze route loop je geleidelijk naar beneden en kom je langs de andere meren. Voor het laatste stuk verlaat je de groene trail en loop je via andere wandelpaden terug naar de hut (je ziet de hut dan al liggen).

Wandeling-The-Eye-naar-The-Tear-bergmeren-Rila
Lower-Lake-Rila-7-Lakes-Bulgarije
Lower Lake
Fish-Lake-Rila-7-Lakes-Bulgarije
Fish Lake
Bergmeer-Bulgarije-Rila-nationaal-park
Trefoil Lake
The-Twins-bergmeer-Rila-Bulgarije
The Twins
Uitzicht-op-The-Kidney-Rila-Bulgarije
The Kidney
The-Eye-meer-Rila-7-Lakes
The Eye
The-Tear-bergmeer-Rila-Bulgarije
The Tear

6. Hoe lang heb je nodig voor een bezoek aan de Rila meren?

Rila 7 Lakes is een prima dagtrip vanaf Sofia of Bansko. Vanaf de hut (het startpunt van de wandeling) wandelde ik in ongeveer 4 uur langs alle meren, inclusief een paar foto- en eetmomenten. Van die 4 uur was ik ongeveer 3 uur aan het wandelen. Mijn zusje en ik hebben een goede conditie, maar in principe kun je de hele wandeling bij Rila 7 Lakes op je gemak doen in 5 uur.

Houd vervolgens rekening met 1 uur (2 keer 30 minuten) in de skilift en zo’n 4 uur rijden. Je bent dus in totaal wel een uur of 9-10 onderweg.

Sommige tours combineren Rila 7 Lakes met een bezoek aan het Rilaklooster. Als je met de auto bent is het een kleine omweg om het klooster te bezoeken, en zeker de moeite waard.

Lees ook: het Rilaklooster bezoeken, een van de mooiste plekken in Bulgarije

Rilaklooster-bezoeken-Bulgarije
Bergmeren-Rila-Bulgarije

7. Overnachten bij Rila 7 Lakes

De meeste mensen bezoeken de meren van Rila als dagtrip, maar het is ook mogelijk om hier te overnachten. Rilski Ezera Hut heeft in totaal zo’n 200 bedden waar wandelaars kunnen overnachten. Op die manier kun je de zonsopkomst en/of zonsondergang meepakken en optimaal van de mooie natuur genieten. Een standaard 2-persoonskamer is 80 leva (€40 euro) en een bed op de slaapzaal is 30 leva (€15 euro).

In Panichishte, bij de skilift, vind je ook een paar leuke accommodaties. Een aanrader is 103 Alpine Hotel als je op een relaxte plek wilt overnachten, op 3.5 kilometer van de lift vandaan. Voor soloreizigers is Malka Yurta Hut een aanrader. Hier hebben ze alleen gedeelde slaapkamers, maar de lift vind je wel op 0,5 kilometer afstand van deze accommodatie.

Booking.com
Uitzicht-op-rilski-ezera-hut-Rila-Bulgarije
Rila-7-Lakes-Bulgarije

Dit is alles wat je moet weten over de wandeling bij Rila 7 Lakes in Bulgarije. Heb jij zin gekregen om deze wandeling te maken en heb je nog vragen? Laat het gerust weten via de reacties hieronder of door te mailen naar jessica@cornersoftheworld.nl.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *